Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Betalen voor fotograferen in natuurgebieden

woensdag 24 januari 2024, 14:41 door | 9.278x gelezen | 40 reacties

Je hebt het nieuws waarschijnlijk wel gezien. Voor activiteiten in de gebieden van Natuurmonumenten moet toestemming gevraagd worden. Het is bovendien niet (langer) gratis.

Betekent dit dat je niet langer gratis en ad-hoc de natuur in mag voor het fotograferen van je model? En wat betekent het voor workshops?

Nieuws is vrijwel nooit objectief. Bovendien reageren mensen al snel (en ondoordacht) zonder van de werkelijke feiten op de hoogte te zijn. Ik heb de website van Natuurmonumenten erop nageslagen om te lezen wat dit betekent.

Regels voor de natuur zijn er in Nederland in overvloed. Niet tussen zonsondergang en zonsopkomst, niet buiten de paden, geen voertuigen, niet met (loslopende) hond, en ook niet met meer dan drie honden. Je mag niet kamperen, vuurtje stoken, of de natuur vernielen.

Levitatieshoot door nando

Modellen fotograferen mag niet in gebieden van Natuurmomenten als je geen toestemming hebt. Ook niet hobbymatig.

De nieuwe regels voor de fotograaf betekenen dat het nu verboden is om betalende workshops te houden, of workshops voor meer dan 20 personen. Geen filmopnamen en videoopnamen maken, of fotoshoots waaronder bruiloften en portretfotografie. En geen excursies. Wil je dat wel, dan moet je toestemming aanvragen.

Toestemming aanvragen doe je op de site van Natuurmomenten. Het moet minimaal 6 weken vooraf aan de gewenste activiteit.

Toestemming krijgen is niet gratis. Het kost je 50 euro, plus nog een bijdrage voor de natuur per deelnemer. Je moet bovendien 10% van de deelnemerskosten afdragen, maar het is niet duidelijk of dit die bijdrage voor de natuur is.

Workshop natuur door nando

Een fotografieworkshop mag niet meer, tenzij je betaald.

Gebieden die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld heel Schiermonnikoog en Texel, Deelerwoud, Loonse en Drunense Duinen, Kampina, Kennemerduinen, Dwingelderveld, en nog veel meer. Kijk via het aanvraagformulier op de website welke gebieden er nog meer onder vallen.

Deze regels gelden voor nu nog alleen voor de gebieden van Natuurmonumenten, maar de andere gebieden volgen ongetwijfeld snel genoeg. Ik vermoed dat het een kwestie van tijd is voordat je helemaal niet meer gratis met professionele apparatuur de natuur in mag. Maar ja, die mening valt dan waarschijnlijk onder dat kopje niet objectief, snel en ondoordacht.

Wat vind jij van deze regels? Valt dit onder natuur als verdienmodel gebruiken, of is het echt voor het welzijn van de natuur? Gaat het jouw fotografie beïnvloeden, of valt dat wel mee?

Ik adviseer je om de regels op de website van Natuurmonumenten ook eens te lezen. Dan heb je de informatie uit eerste hand.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

40 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 24 januari 2024 om 15:22  | reageer

    Ik kan me indenken dat wanneer je met een grote groep de natuur in gaat voor een workshop, dat het schadelijk kan zijn voor de natuur of biotoop van bepaalde planten en dieren. Als ik zie welke schade bijvoorbeeld het Hallerbos oploopt door onbezonnen fotografen die massaal afkomen op de wilde boshiacynth. Dan kan ik me voorstellen dat eigenaren van natuurdomeinen daar iets aan willen doen. Maar....., gaat het dan om een financiële drempel op te werpen of om een aangenaam verdienmodel?
    Het eerste kan ik nog begrijpen, maar het tweede vind ik verwerpelijk.
    Bij natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten en in België Natuurpunt gaat het er om om zoveel mogelijk natuur in eigendom te verwerven. Is dat dan om de natuur te 'beschermen' of zit hier ook een aardig verdienmodel achter? Wie het weet, mag het zeggen.
    Dan nog het al of niet beroepsmatig fotograferen in de natuur. Moeten we daarvoor gaan betalen? Dat zou in mijn ogen absurd zijn. De natuur is niet alleen bestemd voor een kliekje fanatiekelingen die natuur als hun eigendom zien omdat ze het verworven hebben.
    Aan de andere kant vind ik ook dat zij die workshops organiseren voor grote groepen fotografen ervoor moeten zorgen dat de deelnemers geen schade aan de natuur toebrengen omwille van het mooie plaatje. Organisatoren van workshops mogen dan best hard optreden naar deelnemers die zich niet aan de regels houden.
    Trouwens, wanneer ben je een professional? Als je met een Canon Eos R3/R5 in je handen staat? Of met een Canon Eos R7?
    Dat professionele fotografen om toestemming moeten vragen om professionele shoots te doen, kan ik nog wel begrijpen. Dat er daarbij regels opgelegd krijgen ter bescherming van flora en fauna kan ik ook nog begrijpen. Maar er ook nog een flinke som geld voor te vragen, vind ik buitensporig.
    Organisaties als Natuurmonumenten krijgen hun middelen uit subsidies van de overheid, ledenbijdragen, giften van de bevolking en inkomsten uit verkoop van producten. Dus voor een groot deel ontvangen ze geld van de belastingbetaler. Moet je dan dubbel betalen als je gaat fotograferen?

  2. Gina Heynze
    Gina Heynze schreef op woensdag 24 januari 2024 om 16:26  | reageer

    Afschuwelijk! De natuur is van iedereen.

  3. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 24 januari 2024 om 17:23  | reageer

    @Gina Heynze, helaas is dat niet altijd waar. Eigenaren van natuurdomeinen mogen regels vaststellen. Het wordt anders als eigenaren subsidies krijgen van de overheid. Ook de overheid kan dan voorwaarden stellen aan de subsidie, bijvoorbeeld over publieke toegankelijkheid.

  4. Mac
    Mac schreef op donderdag 25 januari 2024 om 08:20  | reageer

    @Gina
    Alleen kan niet iedereen ermee omgaan. Ik loop zelf ook graag in de natuur, ook om te fotograferen. En hoevaak ik dan wordt gestoord door een loslopende hond, terwijl het niet mag, zijn vaak niet op 2 handen te tellen.
    Als ik foto's neem, bv macro, kijk ik altijd goed, waar zet ik statief, waar m'n tas, waar m'n voeten om er voor te zorgen dat ik de natuur zo min mogelijk verstoor.
    De hoeveel 'fotografen' die gewoon stampend door de natuur lopen en alleen oog hebben voor hun onderwerp zijn ook niet op 2 handen te tellen.

    Wil men niet dat er zulke regels komen, dan zal men moeten leren zich te gedragen.


    @Donald
    Bij natuurmonumenten is het niet zo zeer een verdienmodel, maar ze hebben wel inkomsten nodig. Want ze hebben ook heel wat natuurgebied in handen waar je gewoon niet in mag. Daar verdienen ze dus niks aan, maar zijn wel geld kwijt om het te ondehouden cq weer in ere herstellen.

  5. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op donderdag 25 januari 2024 om 09:30  | reageer

    @mac, ik moet mijn huis en het landschapspark er omheen ook onderhouden. Moet ik dan aan iedereen die op bezoek komt geld vragen? Natuurmonumenten heeft duizenden leden en krijgt ook subsidies van de overheid. Ik krijg geen subsidies voor onderhoud aan huis en omliggende terreinen.
    Hoezo geen verdienmodel?

  6. Mac
    Mac schreef op vrijdag 26 januari 2024 om 08:04  | reageer

    @Donald,

    Omdat het heel veel geld kost om te onderhouden. En ja ze hebben leden, maar lang niet genoeg. want ze hebben behoorlijk wat natuur in hun beheer.
    En ze zijn een vereniging, wat betekend dat alle inkomsten die ze krijgen, moeten worden gebruikt voor het doel van de vereniging. maw, het herstellen van de natuur.

  7. Gina Heynze
    Gina Heynze schreef op vrijdag 26 januari 2024 om 10:14  | reageer

    @Mac ... Ze hebben zichzelf opgeworpen om dat te doen. Dat is goed maar vervolgens moet het hele volk zich naar hun regels voegen. Ik ben daartoe tot op zekere hoogte best bereid maar het gaat mij echt vaak veel te ver.

  8. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op vrijdag 26 januari 2024 om 10:48  | reageer

    @Mac, als de mens de boel niet verziekt en de natuur zijn gang laat gaan, dan herstelt de natuur zichzelf. De mens moet dat niet bepalen. De natuur zelf heeft voldoende herstellend vermogen, maar de mens is de storende factor. De mens is de enige diersoort die de natuur kapot maakt.
    De natuur is voor de mens een economische waarde waar geld mee te verdienen valt. Natuur is niet maakbaar want dan is het CULTUUR.
    De natuur herstel je niet door gebieden op te kopen en dan tegen de mensen te zeggen dat ze er niet meer mogen komen.
    Fotografen laten zien dat de natuur juist heel mooi is en als we dat mooi willen houden, dan moeten we stoppen de boel te verzoeken. We moeten de fotografen als bondgenoten zien om de mentaliteit en de vernielzucht van de mens aan te pakken. Je moet de fotografen dan niet het vel over de oren trekken door geld te vragen voor foto's te maken in de natuur.

  9. Peter
    Peter schreef op vrijdag 26 januari 2024 om 15:55  | reageer

    Misschien is het voor Natuurmonumenten een idee om leden korting te geven? 🥴 aan de andere kant is de belasting van de natuur nu zo groot (verdroging, stikstof, slechte waterkwaliteit en recreatie) dat er m.i. wel wat paal en perk aan gesteld mag worden.

  10. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op vrijdag 26 januari 2024 om 17:08  | reageer

    @Peter, met jouw laatste zin ben ik het eens. Er mogen regels gesteld worden, maar ik vind ook dat Natuurmonumenten fotografen moet zien als bondgenoten om aan de wereld te laten zien wat er nu aan de hand is met de natuur en dat de mens daar schuldig aan is.

  11. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zaterdag 27 januari 2024 om 13:12  | reageer

    @Donald:
    Je schrijft twee dingen:
    De mens is de enige diersoort die de natuur kapot maakt.
    en
    De natuur herstel je niet door gebieden op te kopen en dan tegen de mensen te zeggen dat ze er niet meer mogen komen.
    Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat je de natuur zichzelf aardig kunt laten herstellen door er die enige diersoort die de natuur kapot maakt niet in meer in te laten komen knipoog Een klein beetje tegenstrijdigheid in je woorden proef ik wel.
    Maar hoe je het ook wendt of keert: als landschapsfotograaf profiteer je van het natuurschoon dat Natuurmonumenten voor je klaar heeft gelegd, dan lijkt het me niet meer dan billijk dat je daar iets voor over hebt. Vooral als jij als fotograaf daar ook een boterhammetje mee verdient middels workshops en bruidsfotografie.

  12. Jan Engberts
    Jan Engberts schreef op zaterdag 27 januari 2024 om 16:13  | reageer

    Ik vraag me af of het juridisch wel kan. In Nederland is fotograferen in de openbare ruime toegestaan, tenzij.... In dit geval kan dat "tenzij" het veroorzaken van schade cq milieuschade een reden zijn of een boete op te leggen. Die schade moet dan wel door de eigenaar van het natuurterrein bewezen worden. Geld vragen voor iets dat in de wet is toegestaan zonder een redelijke reden? Ben benieuwd hoe de rechter daarover denkt.

  13. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op zaterdag 27 januari 2024 om 18:05  | reageer

    @Martinphili, je hebt me niet goed begrepen. Er zijn meerdere factoren, door de diersoort de mens veroorzaakt, die een rol spelen bij het kapot gaan van de natuur. Om er een paar te noemen: uitstoot broeikasgassen en bijvoorbeeld fijnstof. De zijn dus oorzaken die geen verband hebben met het betreden van de natuur door de mens, maar wel door toedoen van de mens. Daarom mensen verbieden om natuurgebieden te betreden, gaat mij te ver. Het enige waar ik vrede mee heb zijn de stiltegebieden waar o.a. de fauna niet gestoord wordt door de mens.
    Overigens, ik ben zelf lid van een natuurbeschermingsorganisatie en als amateurfotograaf verdien ik er niets mee.
    Ik vind het niet terecht dat je (bepaalde) beroepsfotografen een steek onder water geeft. Het probleem ligt niet alleen bij hen. Vergeet de massa amateurfotografen niet die de natuur verstoren/vertrappen zonder er bij na te denken.
    Is het niet van de zotte dat honderden amateurfotografen in een bepaalde jaargetijde massaal de Hoge Veluwe bestormen en elkaar verdringen om een foto van een burlend hert te maken?

  14. Mac
    Mac schreef op zondag 28 januari 2024 om 10:59  | reageer

    @donald
    Je zegt dat de natuur zich hersteld door de natuur zijn gang te laten gaan. En dat de mens de enige soort is die natuur kapot maakt.
    Maar je zegt ook dat je de natuur niet hersteld door het op te kopen en er geen mensen te laten komen.

    Zie je dat dit tegenstrijdigheden zijn?

    @gina

    Natuurmonumenten koopt het, en ja dan is het hun eigendom en dan mogen ze binnen de wet er ook regels voor opstellen.
    Kopen ze niks op, dan kan je er vanuitgaan dat het gewoon volgebouwd gaat worden op den duur, dan is er helemaal geen natuur.
    En je mag gewoon fotograferen, jre moet alleen toestemming vragen voor fotoshoots, en cursussen etc.
    Maar ga je alleen , fotografeer erop los, alleen maak aub niks kapot.

  15. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op zondag 28 januari 2024 om 13:10  | reageer

    @Mac, dat zijn geen tegenstrijdigheden. Ook al wil je dat zo zien. Door terreinen op te kopen herstelt de natuur niet. Door mensen verbieden zich in de natuur te begeven zal de natuur ook niet herstellen. We moeten stoppen broeikasgassen en fijnstof uit te stoten en het water en de grond te vervuilen We moeten de boeren een eerlijke prijs geven voor hun producten zodat ze met minder land en dieren toe kunnen. We moeten de mens respect bijbrengen voor de natuur en ook laten genieten van de natuur zonder schade toe te brengen. Dat kan allemaal als we dat willen. Dat betekent dus ook dat we onszelf enige beperkingen moeten opleggen. Ook als we de natuur in gaan. Dat betekent geen verbod, maar enige beperkingen. Dat betekent ook geen geld uit de zakken kloppen van fotografen. De natuur is geen verdienmodel.

  16. Mac
    Mac schreef op maandag 29 januari 2024 om 08:13  | reageer

    @Donald,

    Natuurlijk hersteld natuur als je mensen er verbied te komen. je zegt zelf, de mens is de enige die de natuur kapot maakt. En dat klopt, en het klopt ook dat het door meerdere handelingen van de mens gebeurt.
    Maar het is a meerdere keren gedaan, een gebied is terug gegeven aan de natuur, dus mens mag er niet meer komen. En men ziet de natuur zich herstellen. Dus ja het werkt.
    Maar ik woon zelf ook bij natuur gebieden, en om de zoveel tijd sluiten ze een stuk af om er voor te zorgen dat het hersteld. En je ziet het herstellen. En ja ook fijnstof en stikstof moet worden aangepakt. Maar dat is een landelijk probleem. Natuurmonumenten heeft natuur in beheer, ze zijn in feite de eigenaren ervan. Dus ze kunnen regels opmaken voor hun eigendom (zolang het maar in tegen de wet instrookt). Ze kunnen geen regels maken voor stikstof en finjnstof, daar kunnen ze alleen aktie tegen voeren, wat ze ook doen.

    En het probleem nu is gewoon, vroeger had je een beroepsfotograaf en die deed een shoot in het bos. Nu heb weet ik veel hoeveel fotografen die zich fotograaf noemen en shoots doen. Het is gewoon allemaal heel veel geworden.
    Dus daarom wordt het gedaan. Iemand moet kijken of er niet teveel shoots etc al zijn in dat gebied, moet er dan toestemming voor geven en de vergunning afgeven. Of verwacht je dat die persoon dat gratis doet?

    En dat is met veel dingen. Bij mij in de buurt is het een 'traditie' om in de zomer met een sloep met muziek te varen. erg leuk en erg gezellig. Dat hebben ze ook nu moeten inperken. Want waar vroeger een sloep voorbij kwam met muziek, en 2 uurtjes later weer , en mischien uurtje later weer 1. varen ze nu bijna in file. Dus meer overlast voor mensen, en meer overlast voor dieren. Dus nu mogen ze geen geluid maken in gebieden. Dus geen muziek, zachtjes varen et. En uiteraard, iedereen op hoge poten, want het is traditie, we doen hte al jaren. Maar ze zien niet in dat het teveel is geworden.

    En daarom doet de natuurmonumenten dit. Het is teveel geworden. En wees blij dat het voor shoots etc geld. Want wordt het nog erger, dan worden waarschijnlijk die gebieden gewoon afgesloten voor de mens om het natuur te laten herstellen. De keuze is aan de mens.

  17. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op maandag 29 januari 2024 om 11:59  | reageer

    @Mac, als we enkele duizenden jaren terug gaan in de geschiedenis, leefde de mens in de natuur en haalde er ook uit wat ze nodig hadden om te overleven. Dat leidde niet tot schade aan de natuur. De mens jaagde en doodde zo nu en dan een dier om te kunnen eten en te overleven. De mens leefde in harmonie met de natuur. Het kan dus prima, maar de mentaliteit en de wil moet er zijn om zo in harmonie met de natuur te leven dat de natuur daar niet onder lijdt.
    Maar de mens wil bepalen waar natuur moet komen en het zich dan toe-eigenen. Tegen anderen zeggen ze dan : 'afblijven want dat is van ons'.
    Stel dat het een heidegebied is en er valt ergens een zaadje neer dat gaat kiemen waarna er een boom gaat groeien. Dat mag dan weer niet en trekken ze de boom met wortel en al uit de grond onder het mom van het moet heide blijven. Als je de mensen wilt verbieden om een natuurgebied te betreden, omdat de natuur zich moet herstellen, dan moet je de natuur ook zijn gang laten gaan. Ook als daar dan bomen uit zichzelf gaan groeien.
    Je hebt gelijk dat het belachelijk is als met een colonne fanfares door de natuur trekt. Daar zit een natuurliefhebber niet op te wachten. Ze zitten evenmin te wachten op een horde fotografen die achter een paar wolven aan rennen voor een plaatje te schieten. Ga dan naar de dierentuin, zou ik zeggen.
    Maar het ging om de vraag of je fotografen moet laten betalen om de natuur te fotograferen. Ik vind van niet.
    De natuurbeschermingsorganisatie moeten de fotografen omarmen en als bondgenoten beschouwen en gezamenlijk in overleg bepalen wat wel en niet kan en waar het kan.
    Laat fotografen meewerken aan het bewustmakingsproces, dat het beschermen van de natuur belangrijk is voor het voortbestaan van de mens als enige diersoort dat verstandelijk kan beredeneren.

  18. RAWshooter
    RAWshooter schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 10:13  | reageer

    Volkomen terecht. Al die workshops en stompzinnige modelshoots zijn toch overbodig.

  19. Marcel
    Marcel schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 10:19  | reageer

    Wat een bizarre discussie hierboven. Als je beleid van een vereniging wil veranderen wordt lid en ben actief in de vereniging zodat je invloed kan uitoefenen. En ja, als iets je eigendom is, natuur, landbouwgrond, huis of auto, is het aan de eigenaar om daar voor gebruik regels op te stellen. Heel normaal over het algemeen.

  20. Jax
    Jax schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 10:57  | reageer

    Als ik het goed begrijp kan ik als amateur fotograaf gewoon mooie foto's van de natuur blijven maken, toch?

  21. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 11:20  | reageer

    #Jax, dat is geen enkel probleem.

  22. Martin Hermes
    Martin Hermes schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 11:50  | reageer

    Graaien graaien en nog eens graaien anders niks

  23. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 12:11  | reageer

    Ik woon zelf in Natura2000 gebied. En zie fotografen tijdens b.v. de bronsttijd massaal bij ons het bos in trekken voor dat ene plaatje van een burlend hert. Terwijl ik dat als bewoner van het gebied nog nooit gedaan heb en ook niet zal doen. Ik zie namelijk de gevolgen: opgejaagd wild wat een weg verderop oversteekt en aangereden wordt. Als daar paal en perk aan gesteld gaat worden = meer op gehandhaafd gaat worden, graag! Maar die fotografen gaan straks echt geen toestemming vragen, en zeker niet 6 weken tevoren... Ik denk dat het invoeren van deze nieuwe regels dus weinig effect zal hebben. Behalve het spekken van de kas van Natuurmonumenten dan ;-/. Bruidsfotografen zie ik hier overigens ook niet midden in het bos, altijd op de paden. De bruid is veel te bang dat haar jurk vies wordt. Dus ook daar geen effect op natuurbehoud.

    Daarnaast: ik neem mijn (4-6) cursisten vanuit mijn workshopruimte graag even mee naar een bospad om te oefenen. Even lekker naar buiten. Alleen: dat moet ik straks zes weken tevoren aanvragen. Wat als het die dag stortregent/stormt, etc. en we niet het bos in gaan? Blijft mijn tegoed dan staan? Of ben ik iedere keer mijn geld kwijt? Ik begrijp werkelijk niet waarom dit ZES weken moet duren. Je heb een aantal standaard checks en dan is het ja of nee toch? Dat kan zelfs geautomatiseerd met een i-deallink erbij. Dan kun je het op de dag zelf regelen als je de weersverwachting weet.

    Mensen uit het bos weren, maakt het natuurbesef er niet beter op.... Als ik mensen erop wijs dat dat wat ze horen een raaf is, dat de sporen die ze zien van een wild zwijn zijn, dat bepaalde paddenstoelen alleen groeien onder bepaalde bomen, etc., dan zie je ze daarna veel meer rond kijken en hebben ze meer begrip voor mijn opmerkingen over op het pad blijven bijvoorbeeld.

  24. Gert
    Gert schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 12:50  | reageer

    Het moet niet gekker worden. Binnenkort ook nog rechten afdragen omdat alle natuur onder het copyright van de "eigenaar" valt? Ik liep vorig jaar ook al tegen de regels aan bij Zuid-Kennemerland omdat ik daar met de fotoclub naartoe wilde. Het reglement luidt: "Voor alle commerciële en groepsactiviteiten zoals sporten en filmen is een vergunning nodig. Neem hiervoor contact op met het bezoekerscentrum of de beheerder van het gebied, PWN, Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer." Met de club, dus niet commercieel, maar wel foto's maken. En als je dan het aanvraag formulier voor toestemming probeert in te vullen dan loop je helemaal vast omdat de informaties die je moet invullen niet aansluiten op jouw club uitje. Echt onmogelijk!
    We zijn gewoon gegaan, zonder aan te melden. Samenkomst in het restaurant en dan verdelen die 20 - 30 deelnemers zich sowieso in groepjes van 2-5 personen. Geen probleem gehad.

    Deze organisaties krijgen bakken me geld van de overheid - ons belastinggeld - maar worden steeds mensonvriendelijker.

  25. Gert
    Gert schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 12:54  | reageer

    En het gaat maar door.
    Het Biotoop Wildpark Anholter-Schweiz vind ook dat het copyright heeft op de foto's van het park en van de dieren. Dus deze foto van een otter https://fotografie.gertvaneck.com/natuur/fauna/zoogdieren/otter mag niet op deze website staan want er wordt geld mee verdiend. Ik vraag me wel af of dat wettelijk door de beugel kan.

  26. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 13:46  | reageer

    @Gert, ga dan na wat de Zwitserse regelgeving is. Ik ken voorbeelden dat je bepaalde objecten niet mag fotograferen met als doel de foto's commercieel te gebruiken. Om maar een voorbeeld te noemen: de verlichting van de Eiffeltoren.

  27. Paul Lefevere
    Paul Lefevere schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 13:55  | reageer

    Hallo, ik ben Belg en kan alleen maar over onze “regeltjes” meespreken. Enerzijds is het wel onvoorstelbaar dat we zouden moeten betalen voor een mooie boom op de achtergrond, maar ik kan er wel inkomen dat Natuurpunt ergens haar geld moet halen om gebieden op te kopen. En op de vraag of dit werkelijk wel moet, heb ik gisteren nog mijn mening drastisch aangepast. Langs de koninklijke baan is er een heel stuk duingebied tussen Bredene en De Haan dat door Natuurpunt werd aangekocht. En net ernaast is een privébedrijf (waarvan ik de naam hier niet durf noemen) een groot stuk van “onze” mooie duinen aan het afgraven. Als we nog wat foto’s in onze mooie natuur willen maken, moeten we die eventueel financieel voor dergelijke wanpraktijken beschermen, zolang onze Belgische overheid het vertikt de natuur te beschermen. En in feite, die “Belgische overheid”, die wordt ook door ons betaald… JAMMER!

  28. Paul eos
    Paul eos schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 14:52  | reageer

    Beste Gina, ge moest eens weten waarvoor mensen allemaal in staat zijn. Illegale motorcrossers, quads, 4x4 terreinwagens, wildplukkers, vuurwerk afschieten in de natuur, kampvuren maken en dan heb ik het nog niet over fotografen die niets ontzien om een mooi kiekje te schieten enzoverder. Dus natuur is er enkel voor mens met respect voor natuur en dan heb ik het over 90% van de mensen die van natuur willen genieten en 10% die natuur vernielen.

  29. Peter
    Peter schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 15:28  | reageer

    Wat een fantastisch Nederland gebruik men hier! Workshop ipv cursus , Reviews ipv beoordelingen , fotoshoots ipv fotoreportages ga zo door en onze Ned.taal is over 10 jaar verdwenen

  30. Jan
    Jan schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 15:33  | reageer

    Als dit waar is dat je moet betalen voor fotograferen (amateur) met model in hun natuurgebied, boeven praktijken.
    Ik hoop dat alle betalende leden hun lidmaatschap opzeggen, krijgen ze een koekje van eigen deeg...

  31. Fred
    Fred schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 15:43  | reageer

    Het is natuurlijk grote onzin.... Als je de natuur in mag om te wandelen of te genieten van de omgeving is het natuurlijk van de zotte dat je niet meer mag fotograferen. Let wel dat je de regels respecteert in die zin dat je niets vernielt en op de paden blijft, maar die regels gelden al langer. Maar in het artikel beschrijf je dat je geen portretfotografie / bruiloftfoto's etc mag maken.... Maar nu doe ik landschapsfotografie. Mag dat ook niet meer in deze gebieden? En als dat wel zo is, waarom portretfotografie dan niet? Kortom.... we zijn weer lekker bezig met allemaal regeltjes wat je wel en niet mag... De betutteling slaat weer toe. Sorry, dat is mijn mening.

  32. Stefanie
    Stefanie schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 15:47  | reageer

    Oke, workshops groepen daar kan ik me nog iets bij voorstellen maar als ik met 1 model een shoot doe in het bos is dat dan niet veel anders dan tante Toos die een foto maakt van neefje Jan in z'n zondagse pakje? waar ligt dan de grens? Of ligt die grens dan bij welke camera je gebruikt? Waarom niet als bij veel andere locaties entree vragen aan ieder en groepen van meer dan (noem maar wat) 10 personen apart laten melden. En je moet het 6 weken op voorhand aanvragen? Wie weet wat voor weer het over 6 weken gaat zijn, en krijg je refund bij slecht weer? En voor 50 euro kun je tal van andere locaties huren voor een shoot en dan met binnenlocaties voor geval slecht weer. Ik denk dat de natuur veel rust gaat krijgen met al deze nieuwe regels, ik weet wel wat leuke tuinen waar je enkel hoeft te vragen, of parken waar zelfs dat niet hoeft ...

  33. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 16:05  | reageer

    @Paul Lefevere, ik ben Nederlander, maar woon in België. België heeft slechts 69km kust waarvan het grootste gedeelte uit beton bestaat. Het stukje duin dat er nog is, stelt niets voor. Je praat over het deel dat afgegraven wordt , maar vertelt niet waarom ze dat doen. Er groeien namelijk planten in die duinen die er van oorsprong niet thuis horen. De bedoeling is die planten te verwijderen met wortel en al om daarna planten zoals helmgras aan te brengen zodat ook daar de natuur zich kan herstellen en er de planten en dieren terug kunnen keren die er van nature thuishoren. De hele Belgische kust is volgebouwd met grote hoge appartementsgebouwen. Van de duinen is nog amper een paar kilometer over waar dan ook nog een villa's in staan van een paar rijke drinkers die over voldoende middelen beschikken en de politiek in hun macht hebben. Belasting betalen doe je in België niet voor de natuur, maar voor 6 regeringen, 6 parlementen en 60 ministers in stand te houden.

  34. Hay
    Hay schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 16:06  | reageer

    Ik heb de natuurbewakers altijd geweldig gevonden en gesteund. Vanaf nu stop ik met alle steun aan deze organisatie. Asociaal, is de natuur dan alleen maar voor mensen in een groene broek of willen ze zelf hun modellen op het scherm verkopen zoals in veel TV-programma's.

  35. Gert
    Gert schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 16:07  | reageer

    @Donald Willemsen: Kan ik me voorstellen, want dat is een man-made creatie. Net zoals bepaalde gebouwen waaronder de Erasmusbrug in Rotterdam. Maar de natuur is niet 'man-made'. Entree heffen in zo'n wildpark of bij Natuurmonumenten heb ik geen probleem mee. Maar dan voor iedere bezoeker. Niet selectief voor fotografen en als betalend lid of vriend van Natuurmonumenten wil ik wel vrij entree of een flinke korting. Bij het Kroondomein Het Loo moet ik ook entree betalen maar ga alsjeblieft niet zeuren over rechten op de foto's als ik daar een edelhert, een ree of een damhertje maak.

  36. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 31 januari 2024 om 11:11  | reageer

    @Gert, over man-made gesproken. Je stelt dat natuur niet man-made is. Dan vergis je je toch. Er bestaan hele stukken 'natuur' die door de mens zijn aangelegd. Om maar een paar voorbeelden te noemen: Oostvaarder Plassen, Marker Wadden. Twee gebieden die zijn aangelegd door de mens en er voorheen niet bestonden. Zo zijn er nog wel van dat soort gebieden o.a. langs de Westerschelde. De vraag zou dan kunnen zijn of je dat dan 'natuur' mag noemen.

  37. Fedde Bemmel van
    Fedde Bemmel van schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 16:10  | reageer

    Ik ben onlangs gestopt met het doneren van geld aan Natuurmonumenten, omdat ik erachter kwam dat deze organisatie werkelijk niet weet waar ze met haar geld heen moet. Het is een schatrijke club die van alle kanten geld ontvangt en heeft ontvangen via de grote loterijen, overheidssubsidies, sponsoracties, giften, legaten en erfenissen. Bizar dat deze club nu nota bene ook nog geld probeert te vragen van mensen die hobbymatig mooie beelden van de natuur willen schieten om die te tonen aan anderen. Ze promoten daarmee de schoonheid van de natuur. Het zou daarom juist beter zijn dat Natuurmonumenten periodiek fotowedstrijden (eventueel met thema's) uitschrijft en daaraan prijsjes verbindt, waardoor mensen gerichter en enthousiaster naar de verschillende aspecten in de natuur gaan kijken en deze op verschillende manieren fotograferen. Daarbij kunnen ze dan natuurlijk wel regels aangeven waaraan de mensen zich moeten houden om schade aan de natuur te vermijden.

  38. Paul Lefevere
    Paul Lefevere schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 16:56  | reageer

    @ Paul eos. Volledig akkoord. Als fotograaf moet je respect hebben voor het onderwerp: een hond, een kind, een kostbaar voorwerp, … Veel huwelijksreportages zal je niet maken als je geen respect toont voor het koppel. Waarom tonen bepaalde fotografen dan geen respect voor de mooie natuur, met name die van onder hun voeten? Dan moeten er misschien geen onbegrijpelijke “natuurtaksen” ingevoerd worden.

  39. Johan
    Profiel Johan schreef op woensdag 31 januari 2024 om 10:45  | reageer

    En wanneer gaat dit in?
    Zaterdag a.s. heb ik nl. een niet commerciële fotowandeling met 6 (niet betalende)personen.

  40. Stefanie
    Profiel Stefanie schreef op dinsdag 6 februari 2024 om 10:52  | reageer

    Ik heb het even nagevraagd want het leek me sterk dat je voor een tfp shoot (fotograaf met model) onder deze nieuwe regels zou vallen, maar helaas...wel hebben ze voor modellen shoots een extra oplossing nl: (ik citeer uit mail)
    "Inderdaad is met jouw werkwijze lastig om ver vooraf toestemming te vragen. Natuurmonumenten begrijpt goed dat niet werkbaar is. We hebben daarvoor geregeld dat fotografen die zo werken een strippenkaartafspraak kunnen maken. Je vraagt dan vooraf toestemming voor een aantal shoots (minimaal 10) van maximaal een half uur en/of een uur (vanaf 20 euro ex btw). Je betaalt per aangevraagde serie 50 euro toestemmingskosten plus aan de hand van het aantal shoots nog de vergoeding voor de natuur. Je krijgt dan een e-mail of overeenkomst die je mee kunt nemen, als je gaat fotograferen."
    Fantastisch toch! (sarcasme uit)
    Vooralsnog zijn landschaps- en natuurfotografen wel welkom (mits niet in groep) maar ik vraag me af wanneer ze met een camera toeslag komen ...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord