Externe koeling voor het Canon EOS R5 hitteprobleem
woensdag 29 juli 2020, 15:15 door Nando Harmsen | 3.137x gelezen | 3 reactiesMet open armen werden de aankondigingen van de Canon EOS R5 en EOS R6 ontvangen. Twee prachtige camera's met specificaties waarop de fotografie wereld leek te wachten.
Vooral de video specificaties, met een 4K resolutie met 120 fps, en zelfs een 8K resolutie met 30 fps zijn indrukwekkend.
Direct kwam het mogelijke probleem van hitte om de hoek kijken. Camera's die hard moeten werken worden snel warm, en voor die specificaties te halen moet er heel erg hard gewerkt worden.
Canon maakte al snel duidelijk dat er door de passieve koeling in de camera, die gekozen is om de body compact te houden, niet voldoende is om lang met de maximale resoluties te filmen.
Dit betekent in feite dat de EOS R5 en EOS R6 niet erg effectief ingezet kunnen worden voor het filmen met deze hoge resoluties en framerates. In onderstaande video van Cinema5D komt het probleem duidelijk naar voren, hoewel er weinig vertelt wordt over hoe lang er gefilmd werd, en welke resoluties.
De Tilta Cooling Add-On voor de Canon EOS R5
De firma Tilta heeft al een Cooling Kit aangekondigd voor de Canon EOS R5. Het is een externe, actieve ventilator die eenvoudig in de uitsparing voor het kantelabare LCD scherm klikt, en aangedreven wordt met een USB-C kabel.
Het kleinood weegt ongeveer 170 gram en heeft een ventilator met 7 bladen die 34 decibel aan geluid produceert. Een sensor detecteert de temperatuur, en stuurt de ventilator automatisch aan wanneer de camerasensor te heet wordt.
De firma beweert dat de temperatuur met 15 graden celcius kan verminderen binnen één minuut, en dit maximaal tot 28 graden kan reduceren. Dit zou de tijd dat er met de EOS R5 gefilmd kan worden enigszins verlengen. Hoe het in werkelijkheid uit zal vallen, dat moeten we nog even afwachten.
Prijzen van deze externe ventilator zijn nog niet bekend. Meer informatie is te vinden op de website van Tilta.
Een patent voor een EF-RF adapter met koeling
Ook Canon lijkt bezig te zijn met het temperatuur probleem van de EOS R5 en R6 modellen. Ze hebben een patent aangevraagd voor een EF-RF adaptor, waarin een koeling ingebouwd zit.
Natuurlijk is een patent nog geen product, maar het maakt duidelijk dat er hard gewerkt wordt aan de oplossing van dit mogelijk probleem van de nieuwe Canon EOS mirrorless modellen.
Hoe zit het met het geluid van een ventilator
Al deze actieve koelingen maken gebruik van ventilators. Die produceren geluid, en dit zal zeker hoorbaar zijn wanneer er gebruik gemaakt wordt van de ingebouwde microfoon.
Het zal in de praktijk echter weinig probleem opleveren, aangezien elke serieuze filmer gebruik zal maken van externe microfoons. Zowel een EF-RF adapter met actieve koeling, als de Tilta Cooling kit zullen daarom weinig probleem opleveren wat geluid betreft.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
Peter van den Broek schreef op dinsdag 4 augustus 2020 om 11:57 | reageer
Is toch wat! heb je net een nieuwe camera; moet je er een koeling bij kopen.
-
paul schreef op dinsdag 4 augustus 2020 om 16:19 | reageer
De Canon eos R5 is een fotocamera waar je ook eens een filmpje kan met schieten en niet andersom. Wil je een langspeelfilm uit één stuk maken, dan koop je een filmcamera. Iedereen heeft het tegenwoordig over 8K, beseft men wel welke gigantische bestanden dat worden die je computer uiteindelijk moet kunnen verwerken? Laat staan dat je al een TV of beamer hebt die 8K aankan. Waarvoor kan het dan wel dienen: stel je denkt dat een ijsvogel die op een stok voor je schuilhut komt zitten in het water gaat duiken, dan film je die in 8K. Vermits een film allemaal beelden na mekaar zijn, kan je van een stilstaand filmbeeld een foto opslaan van een topmoment als die ijsvogel in het water duikt. Die bestanden zijn dan nog heel groot zodat je die foto in groot formaat kan afdrukken. Zo kan ik nog 100 voorbeelden geven waarvoor die 8K nuttig is en waarvoor je maar enkele minuutjes hoeft te filmen.
-
Nando schreef op woensdag 5 augustus 2020 om 09:44 | reageer
@Paul;
Ik ben het deels met je eens. Als filmen je doel is, dan vraag ik me ook af waarom je met dit soort camera's aan de slag wilt gaan. Kies dan voor een Canon C200 of C300.
Van de andere kant, ik merk dat ik steeds vaker ook film, naast mijn fotografie. Een goede filmfunctie is dan erg prettig.
Maar 8K is mijn inziens niet nodig, alleen is het voor een fabrikant natuurlijk een mooi selling-point.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.