Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Google voegt copyright informatie toe

vrijdag 5 oktober 2018, 16:32 door | 3.913x gelezen | 4 reacties

Google heeft opnieuw een grote stap gezet in het beschermen van het auteursrecht van fotografen via de Google Afbeeldingen-zoekmachine. Ze hebben metagegevens over beeldrechten toegevoegd aan de fotozoekresultaten op Google Afbeeldingen.

Deze nieuwe functie is ontwikkeld in samenwerking met het foto-industrieconsortium CEPIC en de IPTC-instantie voor mediakenmerken. De nieuwe functie maakt duidelijk wie de copyrighthouder van een foto is als je op afbeeldingen zoekt via Google.

Google voegt copyright info toe


Het is altijd moeilijk geweest om de fotograaf van foto's op internet te achterhalen, evenals wie de rechten erop heeft, zegt Google. Deze informatie maakt vaak deel uit van de metadata van afbeeldingen en is de sleutel voor het beschermen van auteursrechten en licentie-informatie van afbeeldingen.

Als je de metadata van een foto op internet wilt bekijken, klik je op de koppeling "Afbeeldingcredits". Google zegt dat de metagegevens over auteursrechtvermelding de komende weken ook zullen worden toegevoegd voor het weergeven van copyrights zoals © 2008 Jane Doe.

Deze nieuwe ontwikkeling van Google om Auteur en Credit Line te laten zien op Google afbeeldingen is een zeer positieve stap voorwaarts voor alle makers van beeldmateriaal en de rechthebbenden.

Een hele goede zet die aantoont dat visuele inhoud geen anonieme creatie is, maar het resultaat van de creativiteit van een herkenbare persoon.

Google zegt dat het ook samenwerkt met CEPIC en IPTC om fotografen, foto-agentschappen en uitgevers te adviseren over het opnemen van copyright- en toewijzingsinformatie in metadata.

Deze laatste stap is binnen een jaar nadat Google de knop 'Afbeelding weergeven' uit zoekresultaten van afbeeldingen heeft verwijderd genomen. Dit om het voor mensen moeilijker te maken om afbeeldingen op volledige grootte te downloaden terwijl ze de originele websites waar ze op gevonden zijn, omzeilen.

Bron: Petapixel.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

  1. Anita van der Krol
    Anita van der Krol schreef op dinsdag 9 oktober 2018 om 10:24  | reageer

    Graag wil ik weten hoe ik mijn gegevens toevoeg aan alle foto s op internet die van mij gecopieerd zijn zonder mijn gegevens, sterker nog, verwijderd zijn.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 oktober 2018 om 11:51  | reageer

    @Anita; dat is helaas niet mogelijk.
    Maar je kunt iemand die je foto gebruikt er natuurlijk wel op aanspreken.

  3. gast schreef op woensdag 10 oktober 2018 om 11:53  | reageer

    Helaas interesseert het de meeste mensen niet dat je ze erop aanspreekt. Je kunt slechts voor iedere foto een advocaat in de arm gaan nemen (wat ik overigens wel het liefste zou doen, maar het is niet te betalen).
    Dit is in ieder geval al een stap voorwaarts van Google.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 10 oktober 2018 om 12:17  | reageer

    @Gast; persoonlijk vind ik het altijd netjes om iemand er eerst op aan te spreken. Als ze dan niet normaal reageren dan kun je altijd gewoon een factuur sturen. Daar hoef je niet direct een advocaat voor in de hand te leggen. Je legt het probleem dan bij de andere neer.

    Waarschijnlijk willen ze na de ontvangst van de factuur wel met je praten. Zo niet, dan herinneringen sturen en uiteindelijk zou je er een incassobureau op kunnen zetten (sommige werken daarbij ook op basis van no-cure, no pay).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord