Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Kwaliteit slechte lenzen digitaal te verbeteren

maandag 30 september 2013, 20:33 door | 5.848x gelezen | 2 reacties

Onderzoekers aan de Universiteit van British Columbia hebben een algoritme gemaakt waarmee de beeldkwaliteit van foto's die zijn genomen met goedkope en eenvoudige lenzen sterk verbeterd kan worden. Hierdoor zou de noodzaak voor complexe dure en zware objectieven een stuk kleiner worden.

Momenteel loop je als fotograaf al snel met kilo's aan glaswerk in je fototas rond. Je wilt immers de beste beeldkwaliteit en daarvoor heb je vaak ook het beste glas nodig. Goede objectieven kunnen bijvoorbeeld sferische en chromatische afwijkingen beter corrigeren als goedkopere objectieven.

Met het algoritme van de onderzoekers heb je dergelijke objectieven niet langer nodig. Door de beeldkwaliteit van matige objectieven met de software te corrigeren haal je er goede beeldkwaliteit uit.

Op de website van de onderzoekers zijn ook enkele concrete voorbeelden te zien. Hierbij zie je hoeveel meer detail er uit een foto gehaald kan worden door de algoritmes. Zie ook onderstaande video voor een uitleg.


De algoritmes zouden uiteindelijk ook bestaande digitale foto's nog verder kunnen verbeteren. Wellicht iets voor Adobe om op te nemen in Lightroom 6.

Bron: Tweakers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

2 reacties

  1. Willy van Dreumel
    Profiel Willy van Dreumel schreef op maandag 30 september 2013 om 22:48  | reageer

    Elja, ik denk dat deze techniek zo dicht mogelijk bij de sensor in de camera geïntegreerd moet worden. Want anders worden de previews op je cameradisplay ook zo wollig als de oorspronkelijke beelden, dat lijkt me niet de bedoeling. En in verwisselbare lenzen zal de "correctiedata" opgeslagen moeten worden, zodat de camera die kan uitlezen en gebruiken voor verdere verwerking.

    Overigens zien we nu al een sterk vereenvoudigde vorm van deze techniek in DSLR-camera's, bij Canon zit dat onder de optie "correctie helderheid randen" en voor zover ik weet heeft dat dan ook alleen betrekking op de vignettering van de lens.

    Voor compactcamera's met een vast gemonteerd objectief lijkt deze techniek mij zonder al te veel problemen toepasbaar te zijn.

    Voor het overige, het zal wiskundig en natuurkundig gezien best kloppen, maar ik heb de getoonde wiskundige formules niet doorgerekend. knipoog Puur gevoelsmatig denk ik "je kunt een onzuiver beeld misschien wel wat verbeteren, maar details die niet goed op het negatief komen, worden ook niet goed afgedrukt", om het in analoge termen uit te drukken. Het wiskundige bewijs voor deze stelling moet ik je helaas schuldig blijven.

  2. Crowdedhousenl
    Profiel Crowdedhousenl schreef op dinsdag 1 oktober 2013 om 09:11  | reageer

    Mooie formule ! ik zal 'm nog eens nakijken...
    Natuurlijk gaat Software, in de camera eerst en later gewoon in wat dan de Cloud is, steeds meer invloed krijgen. Toename van processor capaciteit stelt de camera in toenemende mate instaat zaken te corrigeren, prima zaak. All things must Pass ... zo ook de fabeltastische optieken van Leica, Zeiss, Schneider, Fuji, Angenieux etc.

    2 jaar geleden sprak ik iemand van Angenieux op de Kina, hij zei dat zij ook de eindigheid van verschillende lenzen (brandpunten, zoom ed) zagen. Dus werken naar 1 lens die een totaalbeeld maakt en daar dan software matig uithalen wat je nodighebt.
    Denk eens in wat dat betekent voor de Filmer of Fototgraaf.

    Het enige wat dat tegenhoud is de techniek, maar zaken zoals deze zijn stappen daarin.

    Wel mag ie het wat enthousiaster vertellen wat mij betreft

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord