Martijn Beekman winnaar Zilveren Camera 2007
maandag 21 januari 2008, 22:51 door Richard Hijmering | 11.259x gelezen | 2 reactiesIn menig krant stond dit weekend de winnaar van de zilveren Camera. De gelukkige winnaar van dit jaar is Martijn Beekman welke de vooraanstaande prijs won met zijn foto van de drie VVD-ereleden Erica Terpstra, Henk Vonhoff en Frits Korthals Altes na afloop van het overleg met Rita Verdonk, op 26 september in Den Haag. En dat terwijl de foto eigenlijk in eerste instantie de krant niet eens zou halen. De Volkskrant drukte de plaat oudejaarsdag alsnog af op de voorpagina.
Dat hij een terechte winnaar is blijkt wel uit het feit dat hij ook de tweede prijs in de categorie 'landelijk nieuws' in de wacht heeft gesleept en ook nog de eerste prijs bij de categorie 'portretten'. De één met een foto van scholieren die op de bon worden geslingerd voor de ingang van de Tweede Kamer op 26 november tijdens een scholierenprotest tegen de zogenoemde 1040-urennorm. De ander met een foto van Rutger Hauer in Rotterdam bij een achtdaagse masterclass.
Foto waarmee Martijn Beekman de zilveren camera heeft gewonnen
Maar wat houdt de zilveren camera eigenlijk in?
De zilveren camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en wordt sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. De wedstrijd heeft acht categorieën:
Landelijk nieuws (enkel & serie)
Opnamen die de Nederlandse actualiteit uitbeelden. Deze foto's vereisen vanwege hun nieuws karakter onmiddellijke publicatie (Martijn Beekman, Martijn Beekman, Jan de Groen).
Landelijk documentaire fotografie (uitsluitend series!)
Niet directe nieuwsfoto's, bedoeld als zelfstandige reportages en/of als foto's bij achtergrond verhalen (Martijn van de Griendt, Joost van den Broek, Herman Wouters).
Dagelijks nieuws (enkel & serie)
Opnamen van mensen en nieuws gebeurtenissen die het 'kleinere' leed en geluk in beeld brengen (Arie Kievit, Marco Hofsé, Marcel van den Bergh).
Sport (enkel & serie)
Opnamen van alle vormen van sportbeoefening (Matty van Wijnbergen, Rob de Jong, Pim Ras).
Kunst, cultuur, architectuur en techniek (enkel & serie)
Opnamen van kunstuitingen met een grote K (Andreas Terlaak, Olaf Kraak, Ermindo Armino).
Portretten (enkel & serie)
Portretopnamen van bekende en onbekende mensen in binnen en buitenland (Martijn Beekman, Robin Utrecht, Louis van de Vuurst).
Buitenlands Nieuws (enkel & serie)
Opnamen gemaakt in het buitenland, die de actualiteit uitbeelden. De foto's vereisen vanwege hun karakter onmiddellijke publicatie (met uitzondering van sport) (Jeroen Kramer, Joost van den Broek, Dirk-Jan Visser).
Buitenland Documentaire Fotografie (uitsluitend series!)
Niet directe nieuwsfoto's, gemaakt in het buitenland. Bedoeld als zelfstandige reportages en/of als foto's bij achtergrondverhalen in week en maandbladen en weekendbijlagen van kranten (met uitzondering van sport) (Dirk-Jan Visser, Allard de Witte, Sjoerd Hilckmann).
Een vakkundige jury kiest uit de duizenden inzendingen, welke van NVF en niet NVF leden kunnen komen, in elke categorie een eerst, tweede en derde prijs. Vanuit alle eersteprijs winnaars wordt de winnaar van de zilveren camera gekozen. Deze krijgt naast de wissel prijs, de zilveren camera, ook nog een bedrag van 2.500 euro.
De prijzen worden uitgereikt op het jaarlijkse Zilveren Camerafeest. Naast de prijzen voor de verschillende categorieën en de zilveren camera wordt ook de Fotojournalist van het Jaar (oeuvreprijs: Dirk-Jan Visser) en de Canonprijs (oeuvreprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar: Ilvy Njiokoktjien) uitgereikt, welke beide ook een initiatief van de NVF zijn. Naast de festiviteiten krijgen de fotografen en winnende foto's nog de nodige publiciteit. Een tentoonstelling van de winnende foto's zal het land doortrekken en er wordt een fraai boek samengesteld genaamd: het Zilveren Camera Boek.
Dit jaar werd de zilveren camera enigszins overschaduwd door een kleine rel over persvrijheid. De jury had een inzending toegelaten van legerfotograaf Sjoerd Hilckmann. Het probleem zit hem in het feit dat Sjoerd Hilckmann geen persfotograaf is, welke normaliter de waarheid zoals in hun ogen behoord vast te leggen, maar een legerfotograaf is, welke gebonden is aan regels opgelegd door Defensie. Voor de een zal dit niet veel betekenen, maar de ander zal inzien dat dit kan betekenen dat de censuur berichten over bijvoorbeeld de oorlog in Afghanistan meer terrein kan winnen.
Een gevolg van de toelating van een defensie fotoserie is dat fotojournalist Jeroen Kramer zich voortijdig heeft terug getrokken van de wedstrijd. Meer hierover is te vinden op het volgende weblog of in het NRC.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.
2 reacties
-
Cor Jexo schreef op dinsdag 22 januari 2008 om 19:09 | reageer
geweldige foto,
die blikken! -
Robert schreef op woensdag 23 januari 2008 om 07:21 | reageer
Ik ben gisteren wezen kijken in het Fotomuseum Den Haag. In tegenselling tot vorig jaar hangen nu alle foto's in de bovenzaal. Vorig jaar was dat in de benedenzaal, die mooi donker was waardoor de foto's erg goed uitkwamen. Nu hangen ze een beetje verloren aan die hele hoge wand. Jammer. Het blijven natuurlijk persfoto's (het merendeel), dus je moet er met een ander oog naar kijken dan naar een tentoonstelling van bijvoorbeeld Gregory Crewdson, wat echte kijkfoto's zijn.
Ik was er eigenlijk na 25 minuten al uitgekeken. Voor mij was de meest aangrijpende serie die van die kankerpatiente (helaas hing niet de volledige serie aan de muur...) Toch niet verkeerd, voor 3 euro (2 euro korting met de Fotovakschoolpas). Je doet altijd wel weer ideeen op
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
De winnaars van de Sony World Photography Awards 2023 zijn bekend
door Nando Harmsen
-
Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2022
door Elja Trum
-
Ongelooflijke resultaten bij winnaars Fotowedstrijd iPhone 11
door Michelle Peeters
-
Fotowedstrijd: hoe haal je er het meeste uit?
door Wilmar Dik
-
De winnende foto's van de Zilveren Camera 2019
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.