De duurste objectieven ter wereld
maandag 6 december 2021, 16:32 door Nando Harmsen | 7.368x gelezen | 11 reactiesEen hoog kwalitatief objectief is kostbaar. Drieduizend euro is tegenwoordig niet ongewoon. Voor de meeste hobbymatige fotografen zijn die bedragen niet of nauwelijks op te brengen.
Het kan echter altijd nog duurder, maar dan heb je wel iets heel unieks te pakken. Ten minste, als je een exemplaar in de verkoop kunt vinden.
De meeste objectieven die kwalitatief aan de top staan zijn duur. Bedragen die tussen de 2.000 en 4.000 euro liggen zijn niet ongewoon. Dan heb je een gewoon objectief, met geen ongewone brandpuntafstand.
Wil je een supertele objectief met een grote lensopening? Dan lopen de bedragen op tot meer dan tienduizend euro.
Dit zijn heel specialistische objectieven die niet voor iedere fotograaf nodig zijn. Vogel- en wildfotografen maken er veel gebruik van, net als sportfotografen.
Heel specialistische objectieven zoals deze Nikon AF-S 800mm f/5.6E VR ED FL kost maar liefst 20.450 euro. Het is een van de duurste normaal verkrijgbare supertele objectieven.
Het kan natuurlijk altijd nog extremer. Er zijn objectieven die onbetaalbaar zijn. Vaak zijn dit ook extreme objectieven die in kleine oplage gemaakt worden, of gemaakt zijn. Soms op speciaal verzoek voor een speciale klant, soms om de uitersten op te zoeken. Gewoon om te zien wat mogelijk is.
Ik heb een zoektocht ondernomen en heb acht van de duurste objectieven op een rij gezet.
1. Sigma 200-500mm f/2,8 APO EX DG
Een welbekend objectief is de Sigma 200-500mm f/2,8. Het is een modern objectief met een LCD scherm waarop brandpuntafstand en scherpstelafstand op zichtbaar is. Je kunt dit objectief krijgen in Nikon, Canon en Sigma vatting.
Het gewicht is 15,7 kilogram en de lengte is slechts 72,6 centimeter.
De prijs van dit objectief ligt rond de 32.000 dollar.
2. Canon 5200mm f/14 spiegelobjectief
Speciaal voor astrofotografie heeft Canon een 5200mm objectief ontwikkeld. Het objectief is slechts 100 kilogram zwaar, en de minimale scherpstelafstand is 120 meter.
Het heeft een vaste lensopening van f/14, maar met het ingebouwde ND filtersysteem is het mogelijk om tot f/32 te gaan. In de bovenste afbeelding is het kleine aanhangsel aan de rechterkant een camera. Dat geeft een goed idee van de grootte.
Enkele jaren geleden is een exemplaar op e-Bay te koop gezet voor 45.000 dollar. Wat het tegenwoordig moet opleveren weet niemand.
3. Nikkor 1200-1700mm f/5.6-8.0s P ED IF
Dit is de zoomlens met het langste brandpunt ter wereld. Het objectief stamt uit 1990 en heeft een Nikon F-mount.
De lengte is 88 centimeter en het is 23,7 centimeter in diameter. Het gewicht is maar liefst 16 kilogram. Je onderwerp mag niet dichterbij zijn dan 10 meter anders kan er niet scherp gesteld worden.
De prijs van dit objectief ligt ergens tussen de 60.000 en 75.000 dollar.
4. Zeiss Apo Sonnar T 1700mm f/4
Dit objectief is het resultaat van een poging om het beste objectief ter wereld te maken. Dat was in 2006, en dit objectief is bestemd voor de Hasselblad 6x6 camera. Het gewicht is niet minder dan 256 kilogram.
De prijs is geschat op meer dan 100.000 dollar.
5. Canon EF 1200mm f/5.6L USM
Dit is misschien de meest bekende extreme telelens. Het objectief verscheen voor het eerst tijdens de Olympische spelen van 1984. Het gewicht is maar liefst 16,5 kilogram, en de minimale scherpstelafstand is 14 meter.
Het objectief komt soms op de markt. Onlangs is er een gebruikt exemplaar te koop geweest voor maar liefst 120.000 dollar.
6. Nikkor 6mm f/2,8 Fisheye Lens
Dit is het meest extreme groothoek objectief ter wereld. Met een beeldhoek van 220 graden kun je dus tot 'achter' het objectief fotograferen.
Met een gewicht van 5,2 kilogram is het geen licht objectief. De diameter is maar liefst 23,6 cm. Het is gebouwd in 1970 voor wetenschappelijke en industriële doeleinden.
De prijs van dit objectief ligt ergens in de buurt van 160.000 dollar.
7. Leica APO-Telit-R 1600mm f/5,6
Dit objectief is speciaal ontwikkeld en gebouwd voor sjeik Saud Bin Mohammed Al-Thani uit Qatar. Voor zover bekend is dit het enige bestaande exemplaar van dit 1,2 meter lange objectief.
De diameter is maar liefst 42 centimeter en het gewicht is 60 kilogram. De sjeik heeft een Mercedes laten ombouwen om met dit objectief rond te rijden en te fotograferen.
Het bedrag dat de sjeik voor dit objectief heeft uitgegeven is geen geheim. Het was precies 2 miljoen dollar.
8. Carl Zeiss 50mm Planar f/0,7
Dit objectief heeft de grootste lensopening uit de geschiedenis van de fotografie. Het was ontwikkeld voor het Apollo programma van NASA, om zo opnames te kunnen maken aan de donkere zijde van de Maan. Het objectief is in 1960 gemaakt en er bestaan niet meer dan 10 exemplaren.
Standley Kubrick heeft dit objectief gebruikt voor de film Barry Lyndon zodat hij bij het licht van één enkele kaars kon filmen.
De waarde van dit objectief wordt geschat op minimaal 23 miljoen dollar. Het is daarmee het duurste objectief dat er bestaat.
De objectieven voor normale stervelingen
Natuurlijk zijn de bovengenoemde objectieven niet voor de normale stervelingen. Het zijn ook geen objectieven die je normaal zou gebruiken. Dit zijn paradepaardjes die maar weinig praktisch nut hebben.
Hoewel de bedragen voor deze objectieven extreme hoogtes hebben, blijven de gewone objectieven in de best mogelijke kwaliteit ook nog steeds heel erg duur.
Gelukkig zijn er ook betaalbare objectieven beschikbaar waar wij mee aan de slag kunnen. En wees gerust, ook daar zijn uitmuntende foto's mee te maken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
11 reacties
-
Lauran schreef op dinsdag 7 december 2021 om 10:52 | reageer
U kunt beter het stuk over Kubrick herschrijven want hij maakte voor veel films zijn eigen objectieven.
Verders is het voor iedereen anders met welke objectieven hij fotografeert. Voor de pro zijn de duurdere objectieven een must. Een amateur kan deze niet terug verdienen en is dan ook onzinnig om daar überhaupt naar te kijken. -
PixelDude Raoul schreef op dinsdag 7 december 2021 om 11:36 | reageer
Met een crop, bijv. crop 2 wordt alles
- veel goedkoper
- veel lichter
en is met de nieuwe sensortechnieken eigenlijk geen noemenswaardig onderscheid met een FF.
Ik heb met crop 2 en zeer betaalbare objectieven, een 40-150 F2.8 en een converter 1.4 een FF equivalent van 420 mm F4.0. Vergelijk dit gewicht en prijs voor een F 4.0 maar eens met een FF oplossing. -
Peter van Dinther schreef op dinsdag 7 december 2021 om 11:54 | reageer
Hi Nando
Dank voor het artikel, leuk om te lezen maar eigenlijk heb je er weinig aan. Net zoveel als je vergapen aan sportauto’s van een paar ton of meer. Maar goed het is fijn om te blijven dromen… -
wim schreef op dinsdag 7 december 2021 om 12:15 | reageer
nog even sparen dus!
-
PixelDude Raoul schreef op dinsdag 7 december 2021 om 12:58 | reageer
Enkele cijfers van mijn crop 2 objectieven oplossing FF equivalent 420 mm F4.0.
Gewicht van de combinatie : 0,887 kg
Totale lengte : 18,5 cm
kostprijs totaal (officiële) : 1249 + 349 = 1598 €
Meer en meer natuur- en vogelfotografen (misschien inmiddels al de meerderheid) kiezen voor een crop oplossing. Misschien niet zozeer voor de goedkopere prijs maar vooral voor de hanteerbaarheid. -
Alfred schreef op dinsdag 7 december 2021 om 13:56 | reageer
Stel je voor dat ie twee kaarsen had moeten aansteken. Of een potje lichtere muurverf had moeten kopen. Dat was echt geen gezicht geweest.
-
Paul schreef op dinsdag 7 december 2021 om 15:01 | reageer
Leuk stuk. Inderdaad alleen onderhoudend, maar als dat niet goed is, les je wat anders.
Wel apart dat slechts enkele hiervan in de catalogus staan bij de "grote jongens" Kameraexpress en Camera nu.
Altijd buiten bereik van mijn portemonnee, dus houd ik me maar bij eenvoudiger objectieven, die zijn tegenwoordig ook geweldig vergeleken met de jaren 70 toen ik m'n eerste spiegelreflex had, een Zenth B. De meeste objectieven moest je toen toch wel naar 5,6 liever nog 8 zetten om scherpte te hebben, maar wat heb ik er mooie platen mee gemaakt! -
Evert schreef op dinsdag 7 december 2021 om 17:37 | reageer
Hele leuke lensen voor de mensen die er echt iest aan hebben maar ik vraag me eigenlijk af wat het verschil dan weer is als ik zie datje een dure Canonlens hebt 70-200 f2.8 terwijl ik die van sigma vele malen goedkoper heb aangeschaft. Verder heb ik nog beneden de 2000 euro een prachtig Sigma 60-600 die handzaam is en tegelijk geschikt voor natuur en sportfotografie en niet te vergeten ook nogeens betaalbaar.
-
Peter van Dinther schreef op woensdag 8 december 2021 om 18:59 | reageer
Wat wellicht ook een interessant onderwerp zou kunnen zijn is een verhandeling over anamorphic lenzen zoals die van Sirui.
-
Paul schreef op donderdag 9 december 2021 om 10:54 | reageer
@peter van dinther:
Dit is zeker géén interessant onderwerp voor fotografen, zijn specialistische objectieven voor cinematogrfie, film dus.
Bovendien momenteel zwaar overhyped. -
Peter van Dinther schreef op donderdag 9 december 2021 om 11:11 | reageer
@Paul
Overhyped of niet, ik heb daar toch wel prachtige foto's van gezien. En wat voor film bedoeld is kun je ook op andere manieren gebruiken, nietwaar? Maar ja, wat ook kan is zelf panoramische foto's maken, maar dat is wat omslachtiger. En om daar nu veel geld aan uit te geven is inderdaad maar de vraag. Ik vind 1499 euro voor een anamorphic fullframe lens voor o.a Sony a73 ook wel wat veel. Maar toch, compositie-technisch wel interessant, vandaar mijn vraag.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.