Meta's AI haalt foto's rechtstreeks uit je hoofd
woensdag 25 oktober 2023, 20:02 door Elja Trum | 1.499x gelezen | 2 reactiesMeta, het moederbedrijf achter Facebook, Instagram en Whatsapp, heeft een systeem ontwikkeld dat je hersenen kan scannen en het beeld waar je aan denkt kan omzetten in een afbeelding. En Meta's AI doet dat in een fractie van een seconde.
Deze kunstmatige intelligentie doet dus eigenlijk wat wij als fotografen ook vaak doen; een beeld wat je in je hoofd hebt omzetten naar een afbeelding. Maar dan zonder een camera - en razendsnel.
De scanner die gebruikt wordt is niet invasief, dus je hoeft er geen operatie voor te ondergaan. In eerste instantie is de insteek medisch; het ontcijferen van wat iemand bedoelt die niet meer in staat is te communiceren.
Zou een dergelijk systeem iets voor jouw zijn voor het maken van je beelden? Kan je camera straks de kast in?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
2 reacties
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 25 oktober 2023 om 23:01 | reageer
Citaat: 'van wat iemand bedoeld die niet meer in staat is te communiceren.', einde citaat. Dit behoort te zijn: 'van wat iemand bedoelt die niet meer in staat is te communiceren.'
Ik denk dat het hele verhaal berust op een verlate 1 aprilgrap. Meta is niet in staat iemand hersenen te scannen. Ze zijn hooguit in staat jouw inhoud op FB en instagram te analiseren en daaruit conclusies te trekken. -
Elja Trum schreef op donderdag 26 oktober 2023 om 10:42 | reageer
Bedankt voor je correctie, Donald.
Voor dat scannen van je hersenen is uiteraard apparatuur nodig. Als ik het goed begrijp is er een fMRI scanner gebruikt hier.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Stomme fouten die je als fotograaf kan maken
door Nando Harmsen
-
Wees niet bang voor de mislukte foto
door Nando Harmsen
-
Een timelapse fotograferen aan de Waal
door Nando Harmsen
-
Rekening houden met compositie als er geen tijd voor is
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.