Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Was de Minox A IIIs echt de perfecte spionagecamera?

dinsdag 8 augustus 2017, 17:17 door | 4.899x gelezen | 0 reacties

George Lazenby (als James Bond) gebruikt een Minox A/IIIs spionnen camera in de film On Her Majesty's Secret Service (1969).

Terwijl Blofeld's hoofdkwartier op Piz Gloria wordt vernietigd, neemt hij foto's van een kaart met locaties waar de meisjes met het dodelijke biologische wapen zijn heengestuurd.

Ondersteboven


Het valt de kenner meteen op dat Bond de camera ondersteboven houdt terwijl hij de foto's neemt. Dat zou op zich nog niet eens zo erg zijn, maar hij lijkt alleen de sluiterknop helemaal niet in te drukken.

De camera open en dicht schuiven, zoals Bond doet, zorgt alleen voor het doorspoelen van de film na het nemen van een foto, maar niet voor het nemen van de foto.

In de film zien we ook het beeld door de zoeker. De rechthoek lijkt wel een beetje op de rechthoek die ook echt in de camerazoeker verwerkt is, alleen zou deze wit moeten zijn, niet blauw.

James Bond met Minox A/IIIs


Het beeld dat Bond ziet is groen. Nu heeft de camera wel een groen filter ingebouwd dat voor de lens geschoven kan worden, maar dit zou niet zichtbaar zijn door de zoeker, aangezien het filter alleen voor de lens geschoven wordt, niet voor de zoeker.

De camera die te zien is in de film zou een van de laatste modellen kunnen zijn van dit type aangezien de productie van de A/IIIs in hetzelfde jaar dat de film uitkwam stopgezet werd.

Minox film


Walter Zapp


De Minox is een geesteskind van de Letse ingenieur Walter Zapp. Toevallig kwam ik het cameraatje tegen in het fotografiemuseum in de Letse hoofdstad Riga, waar ook de fabriek (VEF) stond.

Walter Zapp wilde een draagbare camera maken die makkelijk in een handpalm zou passen en toch kwalitatief hoogwaardige foto's zou kunnen maken.

Walter zapp


Spionnen-camera


De Minox mini camera, in al zijn varianten, was jarenlang de populairste camera bij spionnen. De Minox A/IIIs, met ultralichte aluminium behuizing, werd geproduceerd van 1955 tot 1969.

Minox werking

Door de kleine afmetingen (82 x 28 x 16 mm!), was het makkelijk te verbergen in en te bedienen met een hand. Het kon uitstekende foto's maken van documenten op korte afstand.

De "s" betekent dat de camera een aansluiting heeft voor een externe flits. Het oudere model A/III had deze aansluiting niet.

Afmetingen: 82 x 28 x 16 mm
Serie nummers: 58500 tot 147494

Minox kleine negatieven


Geen ingebouwde lichtmeter


De Minox A had in tegenstelling tot de latere modellen niet de beschikking over een ingebouwde lichtmeter. Dit maakte het behoorlijk lastig om de juiste sluitertijd te bepalen. Om goede kwaliteitsfoto's te verkrijgen moest de gebruiker over een externe lichtmeter of veel ervaring beschikken.

Het inbouwen van een lichtmeter in latere model (de Minox B) had zijn prijs: de camera werd ineens 15 millimeter breder. De Minox C bijna vier centimeter!

Nog steeds te verkrijgen


Mocht je geïnteresseerd zijn in deze oude en kwalitatief nog steeds zeer goede technieken, dan zijn deze camera's nog steeds op eBay of Marktplaats te vinden.

Evenals de minuscule filmpjes die erin gaan plus accessoires zoals een vergrootglas om een en ander goed zichtbaar te maken.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord