Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gijs Ettes

De iPhone 6 voor fotografen

donderdag 25 september 2014, 14:59 door | 19.445x gelezen | 1 reactie

Morgen is het zover: de langverwachte release van de nieuwe iPhones in Nederland. Er wordt veel gesproken over de grotere schermen van de iPhone 6 en 6 Plus, maar vergeten wordt nog wel eens dat Apple ook de camera van de toestellen flink heeft verbeterd. In dit artikel laten we je zien wat nieuw is.

Iphone 6 back

Focus Pixels


Hoewel de iPhone 6 camera nog steeds foto's schiet met een maximale resolutie van 8 megapixels is hij wel degelijk vernieuwd. De camera heeft een nieuwe sensor die gebruikmaakt van zogenoemde 'Focus Pixels' die zich beter en sneller aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden. Als gevolg daarvan moet de camera volgens Apple sneller scherpstellen en beter presteren in situaties met weinig licht.

In de praktijk is dat inderdaad het geval. De camera focust sneller dan die van eerdere iPhones en populaire Android-telefoons en is net iets vlotter met het herkennen van gezichten en het onscherp maken van de achtergrond als je een object van dichtbij fotografeert.

Voorbeeldfoto scherptediepte

Haal je de nieuwe iPhone uit je broekzak en start je de camera-app, dan is hij direct klaar voor gebruik. Resulterende foto's ogen scherp, zijn detailrijk en geven kleuren waarheidsgetrouw weer.

iPhone camera's onderzocht


Het onafhankelijke onderzoeksbureau DxOMark concludeerde in een recente rapportage dan ook dat geen enkele andere smartphone kan tippen aan de camera van de iPhone 6 en 6 Plus.

Dxo iphone 6

De camera's wekken indruk met de snelle autofocus en beeldstabilisatie. Dankzij de optische beeldstabilisatie bij de iPhone 6 Plus worden ongewenste bewegingen vrijwel perfect gecorrigeerd. De beeldstabilisatie bij de iPhone 6 is niet optisch (hij gebruikt softwarematige beeldstabilisatie), maar presteert niettemin prima.

Volgens DxOMark zorgt de nieuwe camerasensor voor een betere fotokwaliteit, zowel in de buitenlucht als in iets donkere omgevingen. Van artefacten is nauwelijks sprake en op het gebied van witbalans, kleurreproductie en hoeveelheid ruis scoort de camera bij beide iPhones bovengemiddeld.

Simpel, maar doeltreffend


Het besturingssysteem iOS van Apple staat al jaren bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Dat vertaalt zich ook door naar de camera-app van de nieuwe iPhones. Hiermee kun gemakkelijk door te swipen wisselen van opnamemodus en desgewenst filters toevoegen. Hele uitgebreide instellingen (iso-waarde, witbalans) ontbreken, maar voor snelle fotografie is de camera perfect.

Panorama's en hdr-foto's schieten is super simpel en door naar beneden en boven te vegen, kun je de helderheid iets aanpassen. Dat laatste vergt wel wat oefening.

Voorbeeldfoto panorama

Video met 240 beelden per seconde


Tot slot kun je nu ook slowmotionvideo's schieten met 240 beeldjes per seconde. Dat klinkt niet heel spannend, maar alledaagse gebeurtenissen enorm vertraagd afspelen, geeft haast een filmisch effect. Sowieso is video's opnemen met de nieuwe iPhone een stuk aantrekkelijker: met een resolutie van 1080p en een framerate van 60 beelden per seconde ogen filmpjes akelig echt.


Hoewel de camera van de nieuwe iPhones niet goed genoeg is om een spiegelreflex of compactcamera te vervangen, is deze wel uitermate geschikt als alledaags alternatief voor als je geen zin hebt om zware apparatuur mee te nemen. En dat is mooi meegenomen, want je smartphone is lichtgewicht en draag je praktisch altijd bij je.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gijs Ettes

Over de auteur

Gijs Ettes is hoofdredacteur bij BigSpark, de uitgever van onder meer iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl. Hij is dagelijks in de weer met smartphones, gadgets en trends en ontwikkelingen in de telecomwereld. Volg Gijs via Twitter of Linkedin.

1 reactie

  1. MF
    MF schreef op vrijdag 26 september 2014 om 14:52  | reageer

    boring...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord