Doe jij aan chimping?
zondag 15 december 2024, 15:15 door Nando Harmsen | 1.469x gelezen | 13 reactiesJe maakt een foto. Vervolgens kijk je direct op het LCD-scherm van je camera om te controleren of het naar wens is. Zo niet? Delete. Dit is chimping, een gewoonte die met de digitale fotografie is ontstaan. Maak jij je daaraan schuldig?
Chimping klinkt alsof het iets slechts is, maar dat is het natuurlijk niet. Het terugkijken van de foto op het LCD-scherm kan en heeft vaak veel nut. Het kan echter ook een slechte gewoonte worden.
De belichting, de scherpte, en compositie kan beoordeeld worden op het LCD-scherm. Het geeft de gelegenheid om jezelf te corrigeren als dat nodig is. Ik denk dat dit een goede gewoonte is, zo lang je er niet teveel tijd in stopt.
Ik zie wel eens hoe fotografen de foto op het LCD-scherm tot in detail gaan bestuderen. Er wordt ingezoomd en elk hoekje wordt bekeken. Zijn er meer foto's achter elkaar gemaakt, dan kan het zelfs veranderen in een selectieproces.
Er wordt dan heen en weer gebladerd, al dan niet ingezoomd. Dat gebeurt net zo lang tot besloten is welke foto's het beste zijn. De 'mislukte' worden vaak al verwijderd.
Bedenk dat in de tijd die je nodig had om het bovenstaande stuk tekst te lezen er vanalles om je heen gebeurd is. Omdat je aandacht bij de tekst was, heb je dat nauwelijks opgemerkt. Dat gebeurt ook wanneer je aan chimping doet.
Chimpen heeft het nadeel dat je afgesloten bent van de omgeving. Bij het fotograferen van mensen raak je het contact kwijt. Bij actiefotografie verlies je misschien kostbare momenten.
Het is goed om even terug te kijken. Dat adviseer ik dan ook altijd. Staat je belichting goed, is de foto op het oog scherp of bevalt de compositie? Je hebt dan nog gelegenheid om te corrigeren of om de instellingen bij te sturen.
Ga echter niet door je foto's heen om ze in detail te bekijken en te beoordelen. Ga vooral niets weggooien als je ze niet mooi vindt, want dat is zonde van de tijd en energie. Bovendien, een klein scherm is alles behalve geschikt voor dat doel.
Delete ook geen foto's als ze echt onscherp zijn, per ongeluk afgedrukt, of als het helemaal fout met de belichting. Tenzij je echt ruimte tekort komt op je geheugenkaartje is het beter om dat thuis te doen. Lekker op je gemak, met de foto's op een groot beeldscherm.
Doe jij aan chimping? Gooi jij de foto's die mislukt zijn weg op locatie? Vraag je dan af wat voor meerwaarde dat heeft en waarom je dat thuis niet zou doen.
Laat weten wat je ervan vindt in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
13 reacties
-
Mac schreef op dinsdag 17 december 2024 om 08:28 | reageer
Ik gooi heel veel foto's weg op locatie. Maar dat komt ook omdat heel veel dans evenementen fotografeer waar licht constant veranderd, en de mensen heel snel bewegen.
En als er dan een rust moment is tussen twee wedstrijden in, wil ik wel snel door foto's heen gaan en alles wat echt niet in focus is weggooien.
bij twijfel of hij wel of niet in focus is, dat zie ik dan thuis wel. -
Martin schreef op dinsdag 17 december 2024 om 11:50 | reageer
Op locatie controleer ik eigenlijk alleen de scherpte (en dan nog alleen als de situatie het toelaat) en soms de belichting. Ik gooi op dat moment niets weg. Gevolg is wel dat ik thuis kom met een geheugenkaartje vol meuk. Ik ben programmeur geweest en heb een programmaatje geschreven die de scherpte van de foto's "berekent". Foto's met een te grote afwijking worden zo automatisch van mijn harddisk gewist.
-
BeVe46 schreef op dinsdag 17 december 2024 om 11:58 | reageer
Alweer zo’n vreemd woord en een vreemd begrip dat naar mijn idee niet opgaat. Oké je kunt op je LCD-scherm in indruk krijgen van de compositie en de kleur, maar focus, scherpte, eventueel bewegingsonscherpte en details kun je alleen maar op een grote monitor beoordelen. Ik geef de voorkeur aan àlles kopiëren naar de pc en dan pas weggooien als het niet goed is. Het kaartje in de camera is een zeer goedkope backup.
-
Vercauteren Freddy schreef op dinsdag 17 december 2024 om 13:42 | reageer
Nog nooit gehoord van dit woord. Neen ik doe nooit opnamen weg op locatie en zeker niet toen ik ooit las dat de batterij vlugger leeg gaat als je foto’s in de camera wist. Trouwens opnamen zie je toch het best op een monitor. Maar wees streng voor jezelf en hou na controle op je monitor alleen bij wat je ok vind.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 17 december 2024 om 14:07 | reageer
Direct terugkijken na het maken van een foto doe ik bijna nooit. Of de belichting goed is, zie ik aan het histogram in de zoeker. De compositie is nog niet direct van het grootste belang, omdat ik meestal wat ruimer fotografeer om in de nabewerking nog wat ruimte over heb voor (perspectief)correcties.
-
Jan Willem schreef op dinsdag 17 december 2024 om 15:19 | reageer
Ik bekijk mijn foto's altijd op het grote scherm, dan pas zie ik of de foto weg kan of niet. Met alleen turen op dat kleine scherm, gaat het niet worden. Soms vergeet ik wel eens mijn leesbril mee te nemen, dan gooi ik op de voorhand al nooit een foto weg. Op het grote scherm, zie je pas echt alles.
-
Ruud van de Steeg schreef op dinsdag 17 december 2024 om 16:27 | reageer
in veel gevallen fotografeer ik alsof analoog. niet terugkijken fotograferen mbv zoeker, dit houdt voor mij concentratie en rust.. geeft heerlijke spanning van het moment van bekijken.
voordeeltje spaart accu, maar zeker niet echt belangrijk. -
-
Ruud van de Steeg schreef op dinsdag 17 december 2024 om 16:40 | reageer
dat klopt, ik heb sinds 2012 Fuji x gefotografeerd (mirrorless), nu met de oude vertrouwde spiegel, in enkele gevallen van teruggekomen,, dank je voor de reactie
-
Gina Heynze schreef op dinsdag 17 december 2024 om 18:13 | reageer
Ik heb geleerd dat het niet zo best is voor je geheugenkaart om foto's te verwijderen in je camera.
-
Elja Trum schreef op dinsdag 17 december 2024 om 20:04 | reageer
Dat heb ik nog nooit gehoord. In theorie kan ik me het voorstellen, als je het over miljoenen verwijderde foto's hebt die allemaal zorgen voor extra schijfacties. In de praktijk is het volgens mij nooit een probleem.
Overigens laat ik mijn foto's vrijwel altijd ook staan tot ik ze in Lightroom heb. Behalve als het model niet blij met de foto is of als ie bijvoorbeeld helemaal zwart is. -
BeVe64 schreef op dinsdag 17 december 2024 om 21:28 | reageer
Ik zou ook niet weten wat het probleem zou moeten zijn. Het is gewoon een filemanagement systeem net als op de computer. In het verleden werd geadviseerd om de kaartjes in de camera te formatteren om zo te zorgen dat het kaartje in ieder geval het native format van de camera had. Maar of dit nu nog het geval is betwijfel ik. Zelf gebruik ik 64GB kaartjes op mijn EOS 5Dmk4 en als 'ie vol is gaat 'ie in de safe en pak ik een nieuwe want voor de kosten hoef je het niet meer te laten.
-
Nando schreef op woensdag 18 december 2024 om 09:20 | reageer
Jazeker, formateren in de camera is beter dan op de computer. Zo weet je zeker dat het bestandsysteem optimaal voor je camera is.
Het is simpel; kaartje eruit en via de kaartlezer importeren naar de computer. Kaartje weer in de camera en formateren om het leeg en gereed voor gebruik te hebben.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.026 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum