Een kritische kijk op het draadloos verbinden met een camera
maandag 7 augustus 2023, 14:41 door Nando Harmsen | 2.789x gelezen | 10 reactiesVrijwel alle moderne camera's bevatten tegenwoordig WiFi, Bluetooth of NFC connectie mogelijkheden. Hoe nuttig zijn deze connectie mogelijkheden in de praktijk? Gebruik jij ze om met je smartphone de camera te bedienen of je foto's te bekijken?
Het draadloos verbinden met een camera kan erg handig zijn. Je kunt de camera op afstand bedienen voor een groepsfoto waar je zelf ook in staat of een selfie. Je kunt de camera bedienen als die buiten bereik staat of is. En je kunt foto's downloaden naar je smartphone voor te bewerken en te delen.
Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld GPS data te delen vanaf je smartphone. Zo komen ze direct in de meta data van je foto te staan. Kortom, het verbinden met een smartphone via WiFi, Bluetooth of NFC biedt extra mogelijkheden.
Moeilijkheden met verbinden
Het kan echter een lastige taak zijn om je smartphone met een camera te verbinden. De apps die fabrikanten ontwikkelen, en de software in de camera zelf, schitteren vaak niet door eenvoud. Soms moet je van goede huize komen om alles werkende te krijgen.
Er zijn veel oorzaken. Denk aan slechte software, onduidelijke interface, beveiligingsbeperkingen door smartphone leveranciers, en leeftijdverschil tussen smartphone en camera. Met name dat laatste kan nog wel eens een rol spelen, aangezien smartphones vaak sneller vernieuwd worden. Nieuwere protocollen en beveiligingen kunnen het verbinden zelfs onmogelijk maken.
Gelukkig is er veel verbeterd in de afgelopen paar jaar. En toch lukt het niet iedereen om eenvoudig een goede verbinding te maken. Mede door een gebrek aan een goede en overduidelijk uitleg kan je vastlopen. Ook ik merk dat ik dit al jaren niet op de meest eenvoudige manier heb gedaan.
Bluetooth in plaats van WiFi, en de combinatie van de twee
Ik heb altijd een WiFi verbinding gemaakt tussen mijn iPhone en Canon camera. Dat ging niet altijd even soepel. Eerst was een WiFi verbinding nodig, waarbij ik dat handmatig moest selecteren als ik al met een WiFi netwerk verbonden was.
Daarna moest er nog verbinding tussen de camera app en de camera tot stand komen. Soms schakelde de smartphone al over naar het andere netwerk voor ik kans had om te verbinden. Werkte het dan eindelijk, dan moest ik zorgen dat er niets in schermbeveiliging kwam, of in slaapstand. Anders kon ik van vooraf aan beginnen.
Dat heb ik dus altijd verkeerd gedaan, want het kan eenvoudiger. Zorg dat je een Bluetooth verbinding hebt. Dan kan de verbinding direct en zonder veel moeite tot stand komen. Is WiFI dan toch nodig, dan vraagt de camera daar zelf om. Voor de eerste keer moet je wat extra instellingen doen, maar daarna gaat het soepel en automatisch.
Sterker nog, met Bluetooth kan ik mijn twee camera's tegelijk verbinden, en ook direct overschakelen. Dat had ik eerder moeten weten.
Vliegtuig modus
Hoe voorkom je dan dat er een continu verbinding is tussen een smartphone en een camera? Door de vliegtuig modus in te schakelen. Want daarmee schakel je zowel WiFi als Bluetooth uit. Wist je niet waar die functie voor is, dan weet je het nu.
Het is belangrijk om de vliegtuig modus ingeschakeld te laten als je geen gebruik maakt van de WiFi en Bluetooth. Dit bespaart namelijk stroom, waardoor je accu langer meegaat. Het betekent overigens niet dat als je in een vliegtuig zit, je de vliegtuig modus ook moet activeren. Dat is alleen voor je smartphone van belang.
Heeft het zin, die draadloze verbindingen
Ik heb in het begin van artikel vier toepassingen opgenoemd. Toch denk ik dat er in feite maar een, misschien twee van belang zijn.
Real time GPS data laden bij het fotograferen is dat twijfelgeval. Wil je die data hebben, dan moet je continu verbinding houden tussen smartphone en camera. Dat kost extra stroom, dus je batterij gaat minder lang mee. Ik denk dat een losse GPSlogger of een GPSlogger app in je smartphone praktischer is. Maar dat is persoonlijk.
Wat ik minder zinvol vind is het overzetten van foto's van je camera naar je smartphone. Waarom zou je dat immers doen? Ga je ze bewerken in je smartphone, of delen met je vrienden of op social media? In dat geval zou het eenvoudiger zijn om gewoon met je smartphone een kiekje te maken. De kwaliteit van een smartphone camera is daarvoor meer dan voldoende.
Een foto van jezelf of een groepsfoto met jezelf erbij kan via de verbinding gemaakt worden. De afstand die je kunt overbruggen is echter beperkt. Het kan ook een gedoe zijn om de verbinding eerst tot stand te laten komen. Hoewel Bluetooth zeker sneller gaat dan eerst een WiFi verbinding te maken. Ik denk dat een losse radio trigger beter werkt, en vooral sneller is.
Voor mij is er maar een echte goede reden voor een draadloze bediening op afstand is. Dat is wanneer de camera buiten bereik is, en je toch moet kunnen zien wat je in beeld hebt. Dat is voor mij het gebruik van een camera op hoogtestatief.
Hoe gebruik je het, en waarvoor
Ik heb uitgelegd hoe ik het gebruik. Ik merk dat als je zowel de WiFi als Bluetooth verbinding voorbereidt hebt, dit in het veld soepel kan werken. Bij Canon in ieder geval. Hoe het met andere merken gaat, zou je moeten uitproberen. Hou er rekening mee dat niet iedere camera zowel Bluetooth als WiFi heeft.
Gebruik jij de camera op afstand via WiFi of Bluetooth? Dan heb jij misschien ook tips die andere kunnen helpen. Zeker als je Sony, Fujifilm of Nikon gebruikt, aangezien ik daar niets over kan vertellen. Gebruik je het niet, laat dan weten waarom niet. Ik kijk uit naar je reactie.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
10 reacties
-
jeepee schreef op maandag 7 augustus 2023 om 19:38 | reageer
Ik gebruik al enkele jaren Nikon Snapbridge met mijn Z7 camera. Werkt als een speer zonder gedoe, via bluetooth (wifi ook een optie). Ik doe het vooral voor de GPS locatie, ik heb niet de indruk dat dit heel veel extra batterij verbruik nodig heeft op camera of iphone. Een enkele keer als afstandsbediening maar vaker om een foto even aan iemand te sturen. Ook een kleine gratis backup in de Nikon cloud. Ik heb geen klagen.
-
jeepee schreef op maandag 7 augustus 2023 om 19:44 | reageer
Oh ja en dat vergeet ik nog, door de Nikon snapbridge worden fotos ook gesynchroniseerd met apple foto en kan je heel comfortabel op je ipad al een indruk krijgen voordat je thuis terug bent bij je grote monitor.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 8 augustus 2023 om 10:52 | reageer
Nando, ik vind dit artikel plezant om te lezen en ben het voor een groot deel met je eens. Ik heb nu een Canon Eos R7 en had aanvankelijk problemen met de Canon software op de smartphone. De software installatie was telkens in het Frans en die taal beheerst ik onvoldoende. Ik woon in België en gebruik beide landstalen.Op mijn smartphone waren 2 talen geïnstalleerd en bij het installeren van de Canon software werd telkens voor Frans gekozen. Na het verwijderen van de Franse taal optie werd de Canon dan eindelijk in het Engels geïnstalleerd. Toen ging ik aan de slag met het verbinden van smartphone en camera. Wifi werkte, maar bluetooth niet. Ook NFC werkte niet. Bleek de antenne voor bluetooth en NFC kapot te zijn.
Ik koop een nieuwe smartphone en ga weer aan de slag met verbinden met de camera. En wat denk je? Bluetooth werkte meteen. Het was een fluitje van een cent. Wifi moest ik zelfs niet meer regelen, want dat was ook mee geregeld.
Ik gebruik bluetooth en wifi voornamelijk om de camera op afstand te bedienen om bijvoorbeeld tuinvogels te fotograferen als ik zelf binnen blijf om de vogels niet af te schrikken de camera staat dan op statief buiten.
Trouwens bedankt voor de tip om de vliegtuigmodus te gebruiken. Dat scheelt inderdaad stroom, want ook al staat de camera uit, de bluetooth verbinding blijft in stand. -
Rob schreef op dinsdag 8 augustus 2023 om 13:24 | reageer
Ik heb op mijn Nikon de Firmware bijgewerkt, nu werk de bluetooth beter.
Mijn Leica gebruik ik vaak voor straatfotografie, hij hangt dan hoog om mijn nek, via mijn iPhone- bluetooth maak ik foto’s van mensen dichtbij, je valt dan niet op, mensen zien je op de iPhone kijken, waar ze mooi in beeld komen. Ik heb niet altijd een goede bluetooth verbinding, de Leica wil af en toe naar Wifi, loopt nog niet gesmeerd.
De bluetooth instellingen kloppen op mijn iPhone en Leica.
Groet, Rob -
P. Kooijman schreef op dinsdag 8 augustus 2023 om 14:04 | reageer
De combinatie van mijn Canon met de Canon app werkt prima. Soms moet ik even opnieuw instellen, maar door de bank genomen direct verbinding.
Ik gebruik het om een foto van mijn camera naar mijn telefoon te krijgen om op instagram te kunnen plaatsen of met anderen te kunnen delen. En soms als afstandsbediening voor een leuke groepsfoto -
Guill. schreef op dinsdag 8 augustus 2023 om 20:10 | reageer
M.i. is een toepassing niet genoemd n.l. Macrofotografie. Ik gebruik niet mijn telefoon maar mij iPad Pro als afstandsbediening bij macrofotografie met mijn Nikon Z gekoppeld aan Nikon snapbridge. Ik heb nu een groot scherm ter beschikking waardoor ik precies kan zien waar ik moet scherpstellen. Door op de witte knop op de iPad te drukken om de foto te maken kom niet aan mijn kamera en voorkom ik bewegingsonscherpte. Er is een nadeel: als ik in het veld fotografeer moet ik de Ipad meesjouwen. Vanwege mijn leeftijd (89) is het schermpje van de kamera en van de telefoon te klein om alles goed te zien.
-
Jan-Peter schreef op vrijdag 11 augustus 2023 om 21:14 | reageer
Zelf gebruik ik het liefst vanaf statief een gewone afstandsbediening. Compositie en scherpstellen doe ik dan vanaf de camera, en alleen afdrukken met de remote. Vind ik prettiger dan met de mobiel.
Ik heb al een paar keer gezocht of het niet mogelijk is om de smartphone of tablet via een kabel met de camera te verbinden. Juist met macrofotografie lijkt me dat ideaal om te werken, vooral omdat m'n canon 5D-iv geen kantelbaar scherm heeft. En dat zou dan ook weinig batterij moeten gebruiken, voor zowel camera als telefoon of tablet. Maar die optie heb ik nog niet gevonden.
Weet iemand of dat wel bestaat? -
ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 12 augustus 2023 om 11:30 | reageer
Met je eens wat betreft die onhandigheid in verbinden, dat gedoe zou toch eenvoudiger moeten kunnen. En het vreet inderdaad accu.
Zelf gebruik ik het sporadisch, als ik bijvoorbeeld bij een theatervoorstelling of concert alvast een foto wil delen met de opdrachtgever voor social media. Dan zijn de foto's uit mijn camera nog altijd beter dan die met de smartphone. En een enkele keer bij een 'nieuwsmoment' als een foto snel nodig is voor socials. Maar dat zijn dan ook de enige momenten inderdaad! -
Donald Willemsen schreef op zaterdag 12 augustus 2023 om 15:04 | reageer
Als je wifi en bluetooth niet gebruikt kan je op je camera beter de vliegtuigmodus aanzetten. Dat bespaart stroom op de camera. Een bluetooth verbinding blijft instant ook als de camera uitstaat.
-
ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 12 augustus 2023 om 18:25 | reageer
Ik heb het ook standaard uit staan hoor, maar ik vergeet het nog wel eens en dat merk ik dan - helaas - meteen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Amaran app voor het aansturen van lampen
door Nando Harmsen
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
Externe monitor voor fotografie op een camera gebruiken
door Nando Harmsen
-
Kiezen tussen een camera en een smartphone
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Helemaal niks mis met een telefoonfoto
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.