Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Hoe bescherm je jouw auteursrecht?

maandag 29 januari 2018, 15:51 door | 22.036x gelezen | 36 reacties

Er zijn verschillende methoden om fotodiefstal te voorkomen. De ene methode werkt beter dan de andere. Ik zal de meest gebruikte hieronder beschrijven.

Momenteel loopt Janoux Cremer stage bij Stapfoto. Ik heb haar gevraagd een blog te schrijven over copyright. Hieronder vind je haar tips over hoe je je foto's kunt beschermen tegen gebruik zonder jouw toestemming, of zo je wil, tegen misbruik.

Copyrightstempel/watermerk


Een copyrightstempel of watermerk is een logo of tekst die fotografen op hun foto's plaatsen om aan te geven door wie die foto gemaakt is.

Meestal wordt een copyrightstempel geplaatst op een deel van de foto dat niet zo interessant is, bijvoorbeeld links- of rechtsonder. Het nadeel hiervan is dat dit door kwaadwillenden gemakkelijk van de foto afgesneden kan worden.

Om dat te voorkomen kun je het watermerk ook midden op de foto plaatsen. Hier wordt vaak het belangrijkste deel van je foto weergeven. Alleen wordt je foto er dan natuurlijk niet mooier op.

Je moet dus kiezen tussen een risico nemen of een foto met een duidelijk zichtbaar, ontsierend, watermerk op bijvoorbeeld Facebook te plaatsen.

Het toevoegen van een watermerk is simpel. Je kan het in Photoshop doen, maar er zijn ook andere programma's voor, bijvoorbeeld www.watermark.ws. In Photoshop doe je het als volgt:

  1. Open een afbeelding en maak een nieuwe lege transparante laag aan;

  2. Ga naar de gereedschapsbalk en kies voor Aangepaste vormen;

  3. In de optiebalk kies je voor vullen met pixels. ↑

  4. Als je in de optiebalk naar rechts gaat, vind je bij Vorm het copyright symbool. Zorg ervoor dat je voorgrondkleur zwart is;

  5. Als je nu met je muis naar je afbeelding gaat, kun je het symbool toevoegen. Houdt de shift toets ingedrukt om de verhouding te behouden;

  6. Selecteer het gereedschap Horizontale tekst. Typ nu de overige copyrightinformatie, bijvoorbeeld je naam of je bedrijfsnaam;

  7. De twee lagen die je nu hebt gemaakt ga je samenvoegen. Ga in het palet Lagen op de bovenste laag staan en kies voor Laag, Verenigen; omlaag laag;

  8. Zet nu je achtergrondlaag uit, zodat deze onzichtbaar wordt. Dit doe je door op het oogje ervoor te klikken;

  9. Trek met het Rechthoekig selectiegereedschap een selectiekader om het copyrightstempel;

  10. Ga dan naar Bewerken -> Voorinstelling penseel definiëren, geef je watermerk een naam en sla hem op;

  11. Je watermerk is nu opgeslagen in het palet Penselen, helemaal onderaan.


Je kunt hem nu op elke foto zetten. Het is handig om eerst een nieuwe laag aan te maken. Je kunt dan de dekking nog aanpassen. Ook kun je de copyrightstempel een andere kleur geven en de grootte aanpassen. Hieronder zie je de stempel op twee verschillende manieren.

Copyright brug

Onzichtbaar watermerk


Als bovenstaande idee je niet erg aanspreekt, kun je ook kiezen voor een onzichtbaar watermerk. Met een gratis programma, genaamd IIC Publisher, kun je je gegevens in je foto's verstoppen. Het invullen van je gegevens gaat als volgt:

1. Open een afbeelding: File -> Open image
2. Kies voor Cards -> Copyright card
3. Nu kun je de copyright, je gegevens, je eventuele website en mailadres invullen.
4. Vervolgens vink je 'include this card' aan.
5. Klik op OK en sla de foto op met File -> Save image with cards as

Fotodieven kunnen niet zien dat er copyright gegevens op de foto zijn gezet. Maar als je als fotograaf de foto opent in het programma, kun je aantonen dat de foto door jou gemaakt is en niet door de fotodief.

Bestandsinfo


Als je je foto wilt laten zoals hij is, zonder iets toe te voegen, kun je in o.a. Photoshop en Bridge je eigen gegevens toevoegen. Dit worden ook wel de IPTC- of metagegevens genoemd.

Daarvoor ga je in Photoshop naar Bestand -> Bestandsinfo. Je kunt dan bij verschillende tabbladen (Standaard en IPTC) je gegevens invullen, waarvan dit de belangrijkste zijn: copyrightstatus, kennisgeving van copyright, URL van copyrightinformatie. Je vult dan het volgende in:

1. Copyrightstatus: beschermd door copyright
2. Kennisgeving van copyright: je naam en je emailadres
3. URL van copyrightinformatie: je website (optioneel)

Door het toevoegen van je e-mailadres bij "kennisgeving" kunnen mensen je bereiken om toestemming te vragen voor het gebruik van je foto.

In Bridge kun je een sjabloon maken van deze gegevens, zodat je ze telkens opnieuw kunt toevoegen aan je foto's. Je gaat naar Extra -> Sjabloon metagegevens maken. Je kunt hier nu de gegevens toevoegen. De belangrijkste zijn natuurlijk weer die van de copyright.

IPTC Bridge

Om dit nu toe te voegen aan je andere foto's, moet je het sjabloon opslaan. Je kan het een naam geven, zodat je gemakkelijk kan terug vinden welke je moet gebruiken.

Om het toe te voegen aan je foto's, ga je naar Extra -> Metagegevens toevoegen. Je aangemaakte sjabloon staat er nu tussen en kan toegevoegd worden aan je foto's.

Als een gebruiker van je foto de foto opent in een beeldbewerkings-programma komt een © voor de titel te staan. Bij de metagegevens kunnen ze je naam vinden.

Copyright symbool ps

Het niet de meest affctieve methode om te gebruiken. De kwaadwillende fotodief kan je gegevens namelijk gemakkelijk veranderen…..

Lage resolutie


Nog een manier om je foto's te beschermen is het gebruik van een lage resolutie. Als je je foto alleen als voorvertoning wilt gebruiken op een website, heb je geen hoge resolutie nodig.

Een formaat van 1200x800 met een resolutie van 72 pixels per inch (ppi) is meestal genoeg voor een foto op het internet. Met een resolutie van 72 ppi kun je de foto niet afdrukken of vergroten, omdat de foto dan korrelig en onbruikbaar is.

Natuurlijk kan de foto hiermee nog wel steeds op internet verspreid worden. De fotodief kan de foto op zijn eigen website delen en zeggen dat hij de foto gemaakt heeft.

Rechtermuisklik beveiliging


Een andere mogelijkheid om te voorkomen dat mensen er vandoor gaan met je foto's is het blokkeren van de rechtermuisknop. De fotodieven kunnen de foto dan niet downloaden. Als zij met hun rechtermuisknop op de foto klikken, krijgen ze een melding (zie afbeelding)

Schermopname (751)

Om zo'n code te plaatsen heb je wel wat kennis nodig over html. Maar je kunt het natuurlijk ook door je webbouwer laten doen.

Foto's verknippen


Het verknippen van een foto kan ook diefstal tegen gaan. Bij deze methode knip je je foto in verschillende stukjes. Je kunt de stukjes later weer aan elkaar plakken.

Als iemand dan de foto probeert te downloaden, downloadt hij maar een klein deel van de foto. Je kan een foto in stukjes hakken in Photoshop, maar er zijn ook andere programma's voor, zoals TileMage Image Splitter.

Je kunt met dit programma kiezen in hoeveel stukjes je jouw foto wilt knippen. Ik heb het programma natuurlijk zelf ook uitgeprobeerd. Ik raad iedereen aan om eerst de handleiding te lezen, anders zie je door de bomen het bos niet meer.

Toen ik dat gedaan had, had ik al snel een foto in 64 stukjes gehakt. Niemand heeft zin om 64 stukjes van een foto weer aan elkaar te puzzelen....

TileMage

De fotodief zal dan snel op zoek gaan naar een andere afbeelding. Natuurlijk kan hij of zij nog wel een print-screen maken. Dat is dan weer een nadeel van deze methode. Maar dit geldt voor alle methodes waarbij je het copyright niet op de foto zelf zet.

Transparante GIF


Met een transparante GIF over je foto heen, downloadt de fotodief niet de echte afbeelding maar een leeg bestandje. Hiervoor maak je eerst een klein transparant bestand van bijvoorbeeld 8 bij 8 pixels.

Deze sla je op als gif-formaat. Daarna geef je in een HTML-code aan dat het gif-bestandje over elke foto moet worden gelegd. Dit kun je ook je webbouwer laten doen.

Het is dan voor een dief niet mogelijk om de echte afbeelding op te slaan. Wel kan een fotodief hier, net als bij de rechtermuisknop en het verknippen, weer een print-screen maken.

Beveiligen met een wachtwoord


Als je wilt dat je foto's alleen zichtbaar zijn voor bepaalde groepen, zoals je familie en vrienden, kun je een webpagina beveiligen met en wachtwoord.

Je hebt websites waarbij je foto's kunt uploaden en kunt kiezen voor openbaar of privé. Een voorbeeld hiervan is de Zoom Gallery.

Hier kun je jouw foto's uploaden en dus aangeven wie de foto mag zien. Als je kiest voor privé, krijg je een link naar de door jou geplaatste foto. Je kunt deze link dan door sturen naar familie en vrienden.

De Zoom Gallery toont je geplaatste foto's wel als miniatuur op de website. Maar als er op de foto geklikt wordt, staat er dat het een beschermde afbeelding is. Zo voorkom je dat onbekende mensen er met je foto vandoor gaan, terwijl je wel de foto's kunt laten zien aan een door jou gekozen publiek.

Flash-galerieën


In plaats van je foto's op een normale manier weer te geven op je website, kun je ook flash-galerieën gebruiken. Dit is een animatiefilmpje dat is opgeslagen als swf-bestand waarin de afbeeldingen te zien zijn.

Het wordt voor een fotodief dan lastig om uit zo'n filmpje individuele foto's te halen.
Je kunt flash-galerieën samenstellen met bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop (Elements). Ze zijn veilig en verlopen ook soepel.

Er zijn wel nadelen aan het gebruik van Flash-galerieën verbonden. Het duurt langer om een flash-galerie te laden, waardoor mensen sneller afhaken om verder te kijken op je website. Door de lange laadtijd zal je website ook lager scoren op Google en dus minder vindbaar zijn.

Daarnaast is er een plug-in nodig om flash te bekijken. Niet iedereen heeft deze en niet iedereen wil deze downloaden. Ook kunnen mobiele telefoons vaak geen flash-galerie lezen, terwijl er ontzettend veel mensen via hun mobiel op het internet zoeken.

Hoe weet je als fotograaf dat je foto gestolen is?


Om er achter te komen of je foto's worden gebruikt door anderen, kun je naar je eigen foto zoeken op het internet. Dit kun je op verschillende manieren doen.

De eerste mogelijkheid is simpel en snel, via Google.
1. Je gaat naar google afbeeldingen.
2. In de balk, waar je kunt zoeken, staat een camera icoontje. Hier klik je op.
3. Je krijgt dan twee opties: paste image URL of upload an image.


4. Dan kies je voor upload an image -> bestand kiezen.

Google afbeelding zoeken 2

5. Zoek nu naar de foto waarvan je wilt weten of die ergens gebruikt wordt.
6. Google gaat nu zoeken naar vergelijkbare afbeeldingen.

Google afbeeldingen samengevoegd.JPG

Bovenaan zie je de foto waarop je hebt gezocht. Daar onder staan de vergelijkbare afbeeldingen en links waarop de foto gevonden is.

Nu kun je zien of de afbeelding op een andere site staat, zonder dat daar toestemming voor is. Zo niet, dan is er niets aan de hand. Zo wel, dan moet je bedenken of je er werk van wilt maken, en zo ja, hoe dan?

Naast Google, heb je ook andere websites, waarmee je je foto's op kunt zoeken zoals TinEye. Ook op deze website kun je kiezen om een afbeelding te openen of een URL toevoegen.

Toen ik dit deed met de foto van de plonzende tomaten die ik ook heb gebruikt in Google Images, kreeg ik geen resultaten. Ook niet de website www.stapfoto.nl van Liesbeth, waar de foto toch echt op staat.

TinEye 2


Ik heb het natuurlijk met nog veel meer foto's uitgeprobeerd. Sommige foto's die op de website van Stapfoto staan werden wel, andere werden niet gevonden. Conclusie: zoeken in Google werkt beter!

Wat te doen bij misbruik?


Als je er achter bent gekomen dat je foto wordt gebruikt zonder toestemming, moet je bewijs verzamelen. Zonder bewijs heb je geen recht van spreken. Maak dus een print screen van de webpagina waar je je foto op ziet staan, inclusief de datum.

Nadat je bewijs gevonden hebt, is het handig om bij jezelf na te gaan wat je wilt bereiken. Wil je er alleen voor zorgen dat de foto wordt weggehaald, wil je dat de fotodief je het gebruikelijke tarief voor de foto betaalt, of wil je een boete geven zodat die persoon niet opnieuw de fout in gaat?

Als je kiest voor het sturen van een factuur inclusief boete, bedraagt het totaalbedrag meestal drie maal het gebruikelijke tarief. Een informatief filmpje hierover is dat van de rijdende rechter.

Neem contact met de fotodief op. Liefst eerst telefonisch. Dat werkt vaak beter dan via de email. Bevestig het telefoongesprek daarna wel via de mail. Mocht het tot een conflict komen, dan heb je in ieder geval een schriftelijk bewijs. Neem in die email een reactietermijn op.

Krijg je geen reactie? Dan stuur je een herinnering. Nog geen reactie? Stuur dan bijvoorbeeld een waarschuwing dat je de zaak uit handen gaat geven.

Krijg je wel een reactie? Dan kun je proberen tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is. Maar uiteindelijk is de fotograaf degene die recht van spreken heeft en dus mag bepalen wat er moet gebeuren.

Wanneer heb je als fotograaf auteursrecht op je foto?


Kort geleden heeft de rechter een uitspraak gedaan over het auteursrecht op een foto. Het is namelijk niet zo dat de maker van een foto altijd het auteursrecht heeft!

De gemaakte foto moet namelijk een "eigen, oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker" hebben. Dit betekent dat het werk geen copy mag zijn van het werk van iemand anders. Je moet als fotograaf creatieve keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld spelen met de belichting, scherpte en composite.

Auteursrecht vervalt overigens 70 jaar na je overlijden. Erfgenamen kunnen er dan geen beroep meer op doen.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

36 reacties

  1. Mac
    Mac schreef op maandag 29 januari 2018 om 18:22  | reageer

    In veel cameras kan je je copyright informatie al laten opslaan in de metadata.
    Heb al mijn camera's (pentax) zo ingesteld.

  2. patrick180
    Profiel patrick180 schreef op maandag 29 januari 2018 om 18:42  | reageer

    Leuk gedaan maar het Google principe is onzin. Want als je de File naam helemaal veranderd, is die al niet meer te vinden via Google.

  3. hypofocus
    Profiel hypofocus schreef op maandag 29 januari 2018 om 18:52  | reageer

    Een factuur inclusief boete is niet de juiste manier.
    Er is namelijk geen overeenkomst, dus kun je ook geen factuur sturen. Het gaat om een schadevergoeding (die dan dus bovendien btw vrij is). En een "boete" opleggen mag ook niet, dat kan alleen de rechter.
    Je kunt wel zelf het bedrag van de schadevergoeding bepalen conform je normale tarieven en je kunt voor het ontbreken van naamsvermelding en verminken van de foto daar nog een bedrag bovenop vragen.

  4. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 29 januari 2018 om 19:14  | reageer

    Yep, mooie aanvulling Mac

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 29 januari 2018 om 19:36  | reageer

    @Patrick; Google is echt al een stukje slimmer dan alleen zoeken op basis van bestandsnaam. Probeer het maar eens met een foto die je online hebt staan. Gooi die in Google met een compleet andere bestandsnaam en de kans is erg groot dat ie hem toch gewoon vindt.

  6. hypofocus
    Profiel hypofocus schreef op maandag 29 januari 2018 om 19:44  | reageer

    @Elja: Klopt, Google deed dat altijd heel goed.
    Ik zocht zo mijn foto's ook altijd op.
    Maar ik merk de laatste tijd dat hij ineens significant minder foto's kan vinden dan in het verleden, terwijl ik weet dat sommigen nog wel online staan. Hij laat ze in het zoekoverzicht dan alleen niet meer zien.

  7. patrick180
    Profiel patrick180 schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 08:42  | reageer

    @ Elja Trum

    Ik heb dat al eens vaker gedaan en toch mis je heel veel foto`s door dat de structuur veranderd is.

    Maar feit is en blijft het probleem ligt bij de maatschappij, deze weet andermans eigendommen helaas niet te waarderen.

    Daarnaast merk je ook dat mensen totaal niet weten dat het gewoon niet mag. men denkt hey het staat op internet dus mag ik het gebruiken.

    Helaas heb ik als een van de grootste Darts Fotografen er heel veel last van en hoor je steeds weer het verhaal ja maar het staat toch online etc etc.

    @ hypofocus
    Wat factuur sturen betreft dit mag je wel degelijk doen mits het op je eigen website zeer nadrukkelijk vermeld staat.
    Ik heb al meerdere boete facturen verstuurd en ze netjes betaald gekregen. En als men niet betaalde was daar de dreiging van mijn advocaat en dan gaat men toch alsnog over tot betalen. want men heeft natuurlijk geen zin in een rechtszaak die dan velen malen hoger zal uitvallen wat betreft het bedrag.

  8. Charlotte Meindersma
    Charlotte Meindersma schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 10:58  | reageer

    Let wel op dat je eigenlijk geen 'boete' mag vragen, maar alleen werkelijke schadevergoeding en dat je dus goed moet onderbouwen wat je werkelijke schade is.
    Ook moet je juist geen BTW rekenen. Er is immers geen sprake van 'toegevoegde waarde'.

    Verstandig is om eerst je doel te bepalen: wat wil je bereiken? Misschien is een alternatieve oplossing met juist meer opdrachten voor beide een betere oplossing.

  9. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 11:01  | reageer

    Vaak is de naam en adres van de fotodief niet te achterhalen. Probeer dan maar eens geld te vangen. Stel de dief zit ergens in China. Denk je werkelijk een schadevergoeding te kunnen krijgen? Het kost je meer dan het oplevert.
    Een foto is met bovenstaande middelen niet afdoende te beschermen. Alle bescherming is makkelijk te verwijderen, ook in de exif is alles te verwijderen/veranderen. Zet je de foto's op facebook, dan wordt facebook eigenaar van de foto en eigent zich het recht toe de foto commercieel te gebruiken of ter beschikking te stellen aan derden.
    De beste bescherming is niets op internet plaatsen. De 2e beste methode is op pixelniveau een aantal pixels te verwijderen uit de foto in een bepaald patroon. Dit valt als zodanig niet op en je hebt altijd een bewijs dat jij de auteursrechten hebt.

  10. Johan
    Profiel Johan schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 11:11  | reageer

    Er wordt gesproken over 'Rechtermuisklik beveiliging', maar dit is onzin, dit houdt alleen mensen tegen die geen verstand van internet hebben. Je wil je foto's niet beschermen tegen hobbymensen die je foto als desktopachtergrond willen hebben. Mensen die een beetje bedreven zijn weten legio manieren om zo'n foto toch van je website te plukken.

  11. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 11:30  | reageer

    @Johan; Je hebt gelijk, dit is slechts een bescherming tegen een deel van de bezoekers. Zou natuurlijk wel gewoon ook een deel van je probleem kunnen oplossen.

    Als een afbeelding getoond wordt op een scherm is het ook altijd mogelijk om een screen capture te maken. Persoonlijk vind ik de rechtermuisknop uitschakelen een vorm van bezoekertje pesten. Niet doen dus. Onder de rechtermuisknop zitten ook andere functionaliteiten.

  12. Kees
    Kees schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 11:50  | reageer

    @Patrick: Google zoekt op inhoud van de foto, niet op filenaam. Die staat er helemaal los van.

  13. R K
    R K schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 11:50  | reageer

    Het is niet aan te raden nu nog met Flash-galerieën te (gaan) werken. Adobe heeft aangekondigd in 2020 de stekker uit Adobe Flash te trekken, en moedigt iedereen met een website vol Flash inhoud aan alles over te zetten naar een alternatief formaat.
    Ook de diverse browsers zijn al begonnen de ondersteuning voor Flash af te bouwen.

  14. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 11:55  | reageer

    Toeval of niet, gisteren was ik bij een prospect die me zijn Facebookpagina liet zien. Met allemaal bekende foto's daarop. Niet gedeeld, maar gebruikt in z'n eigen berichten.... Hij wist oprecht niet dat dat niet mag. Hoe van het internet gehaald? Rechtermuisknop, opslaan als...

    Ieder moet z'n eigen weg hier in vinden. Ik blijf gewoon logo's op m'n foto's zetten waarvan ik niet wil dat ze door anderen gebruikt worden. En ja, dat is lelijk en die kunnen ze er natuurlijk ook af halen, maar dat kost dan toch even wat meer moeite. En inderdaad: ik haal er ook wat pixels uit en voeg metadata toe (die overigens ook weer te verwijderen is). Met het plaatsen van een groot logo op de foto gaat het op m'n eigen website meestal goed.

    Probleem is alleen dat je op foto's die je levert voor de website en bv poster van een klant geen logo zet, geen pixels weghaalt. Daar gaat het in mijn geval vaak mis. Foto's worden vanaf de site van m'n klant gehaald.

  15. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 15:59  | reageer

    Helaas heb ik afgelopen weekend ontdekt dat reisfoto's die ik op Cuba gemaakt heb door een Belgische 'fotograaf' gebruikt werd op zijn site om fotoreizen naar Cuba te organiseren. Het door mij gebruikte watermerk was 'netjes' weggesneden.

    Ik ben benieuwd naar hoe (en of) deze 'fotograaf' reageert op mijn schikkingsvoorstel.

  16. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 17:58  | reageer

    @Arthur, stuur de dief een gepeperde rekening als schadevergoeding.

  17. Marijn Pater
    Marijn Pater schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 19:31  | reageer

    Super gaaf artikel. Precies op het goede moment ook. Ik heb wel een leuk puntje. Als je foto's wilt beveiligen op je site kan iemand alsnog in de html de foto opzoeken en via dat downloaden zo omzeil je de rechtmuiskop en de transparante foto.

  18. Roelof Rump
    Roelof Rump schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 20:38  | reageer

    Bij alle mail die ik verstuur staat een link naar de voorwaarden, bij die voorwaarden heb ik een rechterlijke uitspraak gevoegd die aangeeft dat niet betalen, geen optie is.
    (ben daar niet zo streng in als het een kleine organisatie of particulier betreft, maar wil wel altijd dat mijn naam wordt genoemd. Zie voor de voorwaarden:

    Voorwaarden

    Roelof

  19. Walter Frisart
    Walter Frisart schreef op dinsdag 30 januari 2018 om 22:36  | reageer

    Ik vind het toch een beetje een achterhoeden gevecht. Het is natuurlijk niet netjes, maar meer dan een logo opnemen doe ik niet. Ik ben liever druk met de volgende opdracht en ben dan alert op de bijbehorende afspraken.

  20. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op woensdag 31 januari 2018 om 10:19  | reageer

    @Donald,
    Ik heb hem een mail gestuurd met een onderbouwing waarom en hoeveel schade ik geleden heb. Hierbij heb ik een schikkingsvoorstel gedaan om mijn schade te vergoeden. Tot op heden heb ik geen reactie van de betreffende fotograaf mogen ontvangen. Wel heeft hij mijn foto's offline gehaald. (Hij heeft mijn mail dus ontvangen en gelezen)
    Ik vermoed dat hij verwacht dat hij er mee weg komt om alleen de foto's offline halen en niet meer te reageren (en te betalen). Inmiddels heb ik een (Belgische) advocaat opdracht gegeven om een juridische procedure op te starten mocht hij mijn schikkingsvoorstel niet accepteren.

  21. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 31 januari 2018 om 13:06  | reageer

    @Arthur, kijk eens op Graphicsdetective. Dit bedrijf uit Mechelen spoort misbruik op en haalt de schadevergoeding voor je binnen voor een percentage van de opbrengst. Op de site lees je hoe ze werken. Misschien kan je er wat mee.

  22. gast schreef op woensdag 31 januari 2018 om 13:20  | reageer

    Ik gebruik de combinatie van een enorme copyright over de gehele breedte van de foto door de cruciale delen heen en een DPI van 72. Niet dat mijn beelden zo geweldig zijn, maar het werkt wel. Je maakt het beeld totaal onbruikbaar voor misbruik. Het wordt ook te veel gedoe om de copyright er uit te halen bij een bestand dat je niet eens fatsoenlijk kunt printen. Ik doe dat in LR in de tab afdrukken als bestand. Dan kun je ook simpel de doorzichtigheid, afmeting, oriëntatie en positie van de copyright bepalen. Dat werkt prima voor mij.

  23. Johan
    Profiel Johan schreef op woensdag 31 januari 2018 om 13:39  | reageer

    @Gast; dat is inderdaad een optie, alleen... waarom zou je dan überhaupt je foto's nog online zetten als je ze eerst zelf om zeep helpt? Net zoals naakt foto's op facebook zetten en dan blokjes of gekras door intieme delen zetten... Naar mijn mening worden foto's verpest door te overdreven copyright teksten, of duidelijk te lage resolutie.

  24. rene van loen
    rene van loen schreef op woensdag 31 januari 2018 om 16:37  | reageer

    Prima om hier aandacht aan te besteden. Ik schreef zelf ooit een pagina over auteursrecht die wat meer juridische info geeft. Wellicht aardig om die hier toe te voegen.

  25. Roelof Rump
    Roelof Rump schreef op woensdag 31 januari 2018 om 22:19  | reageer

    Rene van Loen:
    Mooi en compacte informatie
    wilde het kopiëren en bewaren, maar dat kon niet, ook deze pagina is beveiligd -vrolijk

  26. Bernard
    Profiel Bernard schreef op donderdag 1 februari 2018 om 09:19  | reageer

    Tegen privé gebruik (misbruik) valt nauwelijks iets te doen. Ook een copyright mededeling schrikt niet af, die wordt er gewoon afgeknipt. Zakelijk is het wel aan te pakken als de downloader jouw foto gebruikt om zijn eigen bedrijf en/of producten aan te prijzen. Maar hoe bewijs je dan dat het zou foto is? In de eerste plaats, plaats wel degelijk een copyright mededeling om de downloader erop te attenderen dat het niet zijn foto is. In de tweede plaats, verklein de foto die je upload naar bijvoorbeeld 75%. Als het tot een geschil komt kun je altijd aantonen dat het jouw foto is, want... je kunt een foto wel verkleinen maar niet vergroten. Als je het niet eens bent met het gebruik door een ander, dan moet je actie ondernemen. Zelf heb ik de ervaring dat foto's met het "oh, dat wist ik niet" excuus worden gedownload, maar ook dat er voor wordt betaald. Het was voor mij even schrikken toen ik een van mijn foto's tegenkwam op een kalender.

  27. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 1 februari 2018 om 11:46  | reageer

    Wat bedoel je Roelof? Bij mij werkt de rechtermuisknop om het artikel op te slaan gewoon? En ik kan ook gewoon selecteren Copy Paste doen.....

  28. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 1 februari 2018 om 11:59  | reageer

    Conclusie: Er zijn veel manieren om te pogen je foto's te beschermen tegen misbruik. Veel manieren houden misbruik niet tegen. Er is echter één manier die wèl werkt en dat is via de portemonnee van de misbruiker. Laat ze dan maar flink misbruik maken van je foto's, want dan leveren ze je nog wat op ook.

  29. gast schreef op donderdag 1 februari 2018 om 21:28  | reageer

    Ik zou nog veel verder gaan in de DPI. Sla de foto op met maar 2 DPI. Zie je helemaal niks van op internet.

  30. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 12:12  | reageer

    Ik las net uw stuk over methoden om fotodiefstal te voorkomen. In het stuk wordt verwezen naar IIC Publisher voor een onzichtbaar watermerk.

    Deze link werk echter niet meer. Men komt eerst terecht op de site van freedownloadmanager.org alwaar weer verder gelinkt zou worden naar IIC publisher. Echter het klikken op deze download brengt je weer naar Imageinfocards waar een blog te vinden is over heel iets anders, maar geen IIC publisher te vinden of in elk geval niet meer.

    Misschien weet u nog een andere downloadlink?
    Ik heb er wel nog een bij Softwareinformer.com gevonden maar dat is normaliter niet de betrouwbaarste site, alhoewel op virustotal slechts 1 scanner aan slaat.

    Misschien een betere tip voor zowel het zetten van tekst alsook watermerk in foto’s, ook gratis en je kunt veel foto’s tegelijk doen. Dat programma heet: Faststone Foto Resizer en zoals gezegd doet het meer dan resizen alleen, je kunt er dus ook watermerk en/of copyright tekst mee in foto’s zetten, kan ook onzichtbaar gemaakt worden.

    Richard Geerts

  31. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 13:00  | reageer

    Dank je wel voor je reactie Richard! Vervelend dat IIC niet meer werkt, mijn stagiaire kon het zoals je ziet een paar weken terug nog gewoon downloaden en gebruiken.... Nu zelf even geprobeerd: werkt inderdaad niet meer. Dat waar je nu op terecht komt ziet er niet erg betrouwbaar uit ;-/. Thx voor je tip over Faststone! Ken het van naam, nog nooit gebruikt. Ik ga eens even kijken.

  32. Richard
    Profiel Richard schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 15:48  | reageer

    Graag gedaan.
    Nog even een kleine reactie. Het blijkt dat een configuratie foutje de https (ssl) op jouw pagina breekt. Men krijgt dan een uitroeptekentje te zien in plaats van een groen hangslotje.
    Dit blijkt te liggen in deze oorzaak:
    "http://www.photofacts.nl/fotografie/images/smileys/smile.gif"
    Dus als je de link naar de smileys ook in https zou veranderen, zou het goed moeten komen. knipoog

  33. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 16:21  | reageer

    Eeehhh?? welke website? Ik heb er drie: www.stapfoto.nl, www.stapfoto-academie.nl en www.webrendement.nl. Of bedoel je de site van Photofacts waar ik gastblogger ben?

  34. Richard
    Profiel Richard schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 16:52  | reageer

    Oh sorry, de link die ik plaatste is van Photofacts, ik dacht dat deze ook van jou was, sorry.vrolijk

  35. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 17:38  | reageer

    Aaahhh knipoog. @Elja kijk jij hier even naar?

  36. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 februari 2018 om 10:04  | reageer

    @Richard; bedankt voor het melden. Het is aangepast.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord