Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Leuke cadeau ideeën voor fotografen

maandag 19 november 2018, 20:10 door | 10.983x gelezen | 5 reacties

Sinterklaas is alweer in het land en ook de Kerstman is in aantocht. Was je toch al van plan een systeemcamera (voor erbij) of een nieuw objectief aan te schaffen? Of wordt het tijd om je fotografie-kennis weer eens bij te spijkeren?

Lees dit artikel dan goed. Met de feestdagen voor de deur zie je misschien wel iets moois wat op je verlanglijst kan.

1. Photofacts Academy cadeaubon


Een Photofacts Academy lidmaatschap cadeau is altijd een prima en zeer nuttig cadeau voor iemand die zijn/haar fotografie-kennis snel en gericht naar een volgend level wil brengen. En je hoeft er niet de deur voor uit, zo'n bon is in een mum van tijd geregeld.

Je ontvangt een PDF met daarop een code die de ontvanger toegang geeft tot al onze online cursussen. Druk deze PDF af, of sla hem op en geef hem digitaal cadeau.

Cadeaubon keuze
- 1 jaar toegang (119 euro)
- 6 maanden toegang (59 euro)
- 3 maanden toegang (29 euro)


2. Fotografie-boeken


Boeken over fotografie zijn altijd een leuk idee om cadeau te doen. Bovendien is het een prima manier om je fotografie-kennis weer eens flink bij te spijkeren en inspiratie op te doen.

Drie boeken die ik zelf gereviewed heb (of nog moet reviewen) en waar ik (nu al) enthousiast over was/ben zet ik hieronder in het lijstje.

1. Sportfotografie door Huub Keulers, Marcel van der Looij
Sportfotografie is een onderdeel van de fotografie dat door veel mensen wordt beoefend. Een groot deel hiervan ervaart echter dat hun foto's er niet uitzien zoals die in magazines en kranten verschijnen.

Hoe krijg je het voor elkaar om je foto's wat meer te laten lijken op professionele foto's, zonder gelijk duizenden euro's aan apparatuur uit te moeten geven? Een antwoord hierop krijgen, is een van de redenen waarom dit boek geschreven is.

Het kloppend hart van dit boek is het gedeelte waarin het fotograferen van vijftig sporten wordt beschreven. De auteurs hebben dit op laagdrempelige wijze gedaan, alsof ze naast je zitten en met je in gesprek zijn.

Hun werkwijze, tips en trucs zijn gebaseerd op jarenlange ervaring in de sportfotografie. Huub Keulers blogt ook regelmatig voor Photofacts en geeft daarbij zeer bruikbare tips prijs, over onder andere sportfotografie! Hij is daarnaast ook een ervaren docent.

Bestel het Sportfotografie boek hier voor 34,99 euro inclusief verzendkosten binnen Nederland.

Sportfotografie boek huub keulers


2. Let's Focus! van Marit Hilarius
Dit niet-technische fotografiehandboek vermijdt eindeloze technische uiteenzettingen, waarbij de cijfers en ingewikkelde regeltjes je om de oren vliegen. Dat is in dit boek helemaal anders. Hierin leer je hoe je prachtige foto's kunt maken, zonder dat het technisch of saai wordt.

Lees hier de review van het boek. Het boek is verkrijgbaar voor 21,99 euro bij bijvoorbeeld Bol.com maar ook in heel veel verschillende boekwinkels door heel Nederland.

Lets focus - Marit Hilarius


3. Imagine. Shoot. Create. door Annegien Schilling
Annegien Schilling laat je in dit boek zien hoe je bijzondere foto's kunt maken die je verbeelding prikkelen.

Het gehele traject wordt onder handen genomen en uitgebreid in stappen beschreven; van denkproces tot de techniek erachter. Het inspireert enorm om zelf creatief aan de gang te gaan.

Lees hier de review van het boek. Het boek Image. Shoot. Create. is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com en kost 20 euro.

Imagine. Shoot. Create.


3. Abonnement op een fotografie-tijdschrift


Een magazine is ook erg leuk om cadeau te doen! Er zijn heel veel interessante tijdschriften over fotografie te koop. De bekendste zijn Zoom, Focus en Shutr. Je kunt een abonnement cadeau doen of een los tijdschrift geven.

Fotografie magazines


4. Een nieuwe camera


Een nieuwe camera is de droom van veel fotografen. Meer pixels, een snellere AF, meer functies. Of een systeemcamera met veel functies voor erbij, zodat je niet altijd met je zware apparatuur hoeft te sjouwen.

Maar wat moet je dan kopen? Is het als vervanging of aanvulling? En maak ook de afweging waar je heen wilt met je systeemcamera. Reizen? Landschappen? Portretten?

De trend is in ieder geval: spiegelloos, dus een systeemcamera. Wel met de functionaliteit van een digitale spiegelreflex maar dan zonder het complexe opklappende spiegelmechanisme en ook nog eens een stuk minder gewicht. Vrijwel alle fabrikanten hebben nu wel zo'n beetje systeemcamera's in hun assortiment. Je hebt er al eentje vanaf een paar honderd euro.

Canon en Nikon brachten onlangs in navolging van Sony serieuze fullframe-systeemcamera's uit en Panasonic volgt ook. En als je dan écht serieus geld wilt uitgeven kun je ook nog kiezen voor een systeemcamera van Fujifilm of Hasselblad met een nog grotere middenformaat-sensor.

Hieronder een lijstje met een aantal suggesties voor mooie systeemcamera's:

  • Canon EOS R. Canon's eerste fullframe systeemcamera met 30 megapixel en EOS look-and-feel. Je EF-objectieven kun je gewoon blijven gebruiken door de EF-EOS-R adapter. Hij is compact en lichtgewicht en niet extreem duur. Prijs: 2.539 euro (body only).

  • Nikon Z7. Nikon's vlaggenschip met 45 megapixel op een full frame sensor plus 4K-video. Je kunt je Nikon F-objectieven gewoon gebruiken via de lensadapter. Niet echt goedkoop, alternatief is de Z6 met slechts 24 megapixel voor 2.449 euro. Prijs: 3.849 euro (body only).

  • De Sony Cyber-shot HX99. Ideale reis-compactcamera met 28x Zeiss-zoomlens (24-720mm), 18 megapixel, 1/2,3" sensor en 4k video. Touchscreen en bedieningsring rond de lens. Prijs: 519 euro.

  • De Sony Cyber-shot HX95. Ideale reis-compactcamera met 28x Zeiss-zoomlens (24-720mm), 18 megapixel, 1/2,3" sensor en 4k video. Prijs: 499 euro.

  • Fujifilm X-T3. Uiterst compacte systeemcamera, intuïtief bedienbaar, 26 megapixel, 425 fasedetectie AF-punten en twee miljoen contrast AF-punten en 4K video. Prijs: 1.499 euro (body only).

  • Panasonic Lumix LX100 II. Relatief grote MFT-sensor met 21,77 megapixel, lichtsterk kwaliteits- Leica DC Vario-Summilux zoomobjectief (24-75mm f/1.7-2.8, wat vrij beperkt is), 4K video, Starlight AF-functie (voor sterrenhemel-opnames). Prijs: 949 euro.

  • Olympus Pen E-PL9. Relatief grote MFT-sensor met 16 megapixel (wat gedateerd), drieassige beeldstabilisatie, 121 AF-punten, stijlvolle afwerking, 14-42mm pancakezoom-objectief, elegante, stijlvolle afwerking. Prijs: 619.


Trendy systeemcameras


De cashback-acties van CameraNU.nl zijn in dit verband ook de moeite van het bekijken waard. Hieronder een kleine greep uit de aanbiedingen:



5. Nieuwe objectieven


Een camera vervang je natuurlijk alleen als die echt functionaliteit en meerwaarde toevoegt ten opzichte van weet je nu hebt. Als je niet tegen beperkingen aanloopt van je eigen toestel (maar meer tegen de beperking van je eigen kunnen waardoor je foto's maar blijven tegenvallen...), dan kun je beter investeren in een betere flitser of betere objectieven!

Nieuwe objectieven zijn tegenwoordig steeds beter, maar dat betekent niet dat dat oudere objectieven per definitie slecht zijn. Veel occasions bij fotohandelaren voldoen nog prima en zijn voor een veel aantrekkelijker prijs beschikbaar dan wanneer je het nieuw zou kopen.

Als je een tweedehands objectief koopt, check dan of alles goed werkt: autofocus, beeldstabilisatie, diafragma, zoomen/scherpstellen. Let ook op krassen of schimmel op het achterste lensdeel en luister naar rare geluiden die duiden op vuil in de mechanische delen. Een beetje stof op het glas of wat gebruikssporen zijn niet erg!

De trend is in ieder geval: beter glas! Het gebruik van nieuwe en speciale glas- en coatingsoorten om reflecties en kleurschifting te voorkomen is nu zelfs standaard geworden bij betaalbare objectieven. Vroeger was dit voorbehouden aan professionele en bijna onbetaalbare objectieven.

Omdat systeemcamera's scherpstellen op de sensor is scherpstelling nu heel erg nauwkeurig, zelfs op volle lensopening. Front- en backfocus scherpstel-problemen waar spiegelreflexcamera's bij open diafragma nog weleens mee kampten zorgden ervoor dat je eigenlijk nooit met de grootste lensopening kon fotograferen. Je moest dus diafragmeren.

Met de huidige camera's draait alles om lichtsterkte en absolute beeldkwaliteit en kun je prachtige prestaties bereiken met je diafragma op de maximale opening. Ook zijn afgeronde diafragmalamellen voor een mooie zachte bokeh (kwaliteit van de onscherpte) de norm geworden.

De optische ontwerpen worden steeds complexer en lensfouten waar je vroeger tegenaan liep kunnen nu relatief goedkoop verholpen worden.

Hieronder een tweetal aantrekkelijke objectieven die je wellicht op je verlanglijst zou kunnen zetten en die ook nog eens op je Canon, Nikon of Fujifilm systeemcamera passen:

  • Samyang AF 14mm f/2.8. Fullframe supergrootboek, stof- en vochtdicht en leverbaar voor Nikon-F, Canon EF- en Sony E-vatting. Asferische lenselementen voorkomen vertekening en het afgeronde diafragma zorgt voor mooie bokeh. Prijs: 790 euro.

  • Sigma 105mm 1:1.4 DG HSM Art. Topkwaliteit glas voor fullframe, zeer hoge lichtsterkte en ongeëvenaarde beeldkwaliteit. Bokeh-kanon. Leverbaar met Sigma SA-, Canon EF-, Nikon F- en Sony E-vatting. Prijs: 1500 euro.


Samyang 14mm f2.8 af sigma 105mm 1.4 dg hsm art

De Samyang AF 14mm f/2.8 en de Sigma 105mm 1:1.4 DG HSM Art

Meer tips?


Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit alles wat mogelijk is om aan fotografie-gerelateerde cadeau's te geven. Mocht je meer leuke tips weten, die zijn van harte welkom in de comments!

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. Jef Langenaeken
    Jef Langenaeken schreef op dinsdag 20 november 2018 om 14:49  | reageer

    Toch weer spijtig dat een topmodel van de Sony systeemcamera's niet in het lijstje staat! Het begint naar opzet te ruiken! Spijtig!

  2. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 20 november 2018 om 17:02  | reageer

    Ook niet te vergeten de veel te hoge prijs voor de nieuwe Nikon Z7 camera. Eerste generatie mirrorless cameras van Nikon. Is nog lang niet uit ontwikkeld. De Nikon D850 dslr is goedkoper en veeeeel professioneler.
    groet Theo

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 21 november 2018 om 11:00  | reageer

    @Jef: welk model bedoel je dan precies?

  4. Jef Langenaeken
    Jef Langenaeken schreef op woensdag 21 november 2018 om 11:19  | reageer

    @Michelle: Wel ik bedoel daarmee bijvoorbeeld de Sony A7R II of de Sony A7R III. ik ben gebruiker van beide camera's en ben heel erg tevreden over de prestaties. Akkoord, de A7RIII valt wat duurder uit dan de toestellen van Canon en Nikon, maar je krijgt er wel een topcamera voor in de plaats.
    Heel wat fotografen, zijn zoals je wellicht weet, overgeschakeld op deze camera.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 21 november 2018 om 11:41  | reageer

    @Jef: ja daar heb je inderdaad helemaal gelijk in, dat is een goede aanvulling! Ik was in de veronderstelling dat dit spiegelreflexcamera’s waren!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord