Ben jij een soortenjager of een dierenfotograaf?
zondag 28 juli 2024, 20:02 door Nando Harmsen | 1.086x gelezen | 6 reactiesEr zijn meerdere manieren om dieren op de foto te zetten. Je kan ze zo groot mogelijk in beeld brengen, of op een manier dat ze in het landschap opgaan. Je kan ze in een dierentuin fotograferen, of wanneer de gelegenheid zich voldoet. Wat voor dierenfotograaf ben jij?
Het is leuk om dieren te fotograferen. Als fotograaf kan je er helemaal op richten. Dierenfotograaf of vogelfotograaf. Je kan ze in de dierentuin opzoeken of in het wild. Tref ze in het veld, of wacht op ze in een fotohut.
Dan is er de manier om dieren te fotograferen. In feite kan je een dier op twee manieren in beeld brengen. Zo groot mogelijk, met zoveel mogelijk details. Of onderdeel van het landschap, door het biotoop ook in beeld te brengen.
Dan is er ook nog de fotograaf die een soortenjager is. Zoveel mogelijk soorten fotograferen, en het maakt niet zoveel uit hoe die in beeld komt. Natuurlijk het liefst zo goed mogelijk, maar het belangrijkste is dat de soort op de foto komt.
Ik zie die laatste soort fotograaf best wel vaak. Je vindt ze vooral op plekken waar een bijzondere diersoort gespot is die normaal niet zo snel te zien is.
De fotografen die het dier zo gedetailleerd mogelijk in beeld wil hebben zie ik vaak fotohutten gebruiken, en foto's vervolgens maximaal croppen om zoveel mogelijk details te kunnen zien. Het worden vaak determinerende foto's, geschikt voor een biologieboek of vogelgids.
Natuurlijk maakt het niet uit wat voor dierenfotograaf je bent. Kies wat je mooi vind: zo gedetailleerd mogelijk, of sfeervol waarbij het totaalplaatje belangrijker is dan de minutieuze details. Of de foto die alleen maar hoeft te bewijzen dat je het dier gezien hebt, want dat kan ook.
Zo lang het welzijn van het dier maar voorop staat, dat is belangrijk. Wordt de foto belangrijker dan het welzijn van het dier, dan ben je op de verkeerde weg en mag je wat mij betreft je cameraspullen definitief inleveren. Helaas zijn er stiekem best wel veel van dat soort mensen.
Wat voor dierenfotograaf ben jij? Wat vind jij het belangrijkste voor de foto? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik ben benieuwd wat jouw reden is voor de manier hoe jij dieren in beeld wilt brengen.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
6 reacties
-
Donald Willemsen schreef op zondag 28 juli 2024 om 19:29 | reageer
Dieren fotograferen vind ik leuk. Vaak is het een toevallige ontmoeting. Ik fotografeer ze graag (het liefst) in hun natuurlijke habitat. Dus voor een leeuw ga ik het liefst naar Afrika voor een safari. De dierentuin vind ik geen natuurlijke habitat. Dat is een tentoonstelling waar de dieren hun natuurlijk gedrag niet kunnen uitvoeren.
Ik maak ook gebruik van schuilhutten of mijn eigen schuiltent.
Waar het mij vooral om gaat is het plezier beleven aan het fotograferen zonder daarbij de dieren te verstoren. Als maar genoten heb. -
Gina Heynze schreef op zondag 28 juli 2024 om 20:10 | reageer
Als je pas fotografeert zijn de "biologieboekplaatjes" het toppunt. Later wil je (ik dan toch) wat creativiteit in je foto's leggen. Ik ben op zich geen soortenjager maar soms staat eer wel iets bovenaan mijn wensenlijstje maar dan puur omdat ik het heel mooi vind.
-
MacBigfoot schreef op maandag 29 juli 2024 om 13:34 | reageer
Soortbeschrijvingen spreken mij niet zo aan.
Ik vind het leuker om een dier te fotograferen met context, ook al is het vanuit een vogelhut, in een wildpark of zelfs een dierentuin.
Met context bedoel ik dat je iets van de omgeving van het dier ziet, of wat het dier aan het doen is, zonder te veel in te zoomen op het dier zelf.
Storende elementen wi ik graag buiten de foto houden, zoals hekwerk, onnatuurlijke objecten of een te drukke achtergrond. -
Stefanie schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 12:43 | reageer
Ik ben geen speciaal soorten jager maar op safari riep ik wel telkens als een bijzonder diertje even net niet lekker wilde poseren (net niet scherp of half achter een struik) 'die is voor de soortenbank', terug van safari kun je wel bewijzen dat je m gezien hebt, maar mooie foto is echt anders
-
Paul eos schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 12:44 | reageer
Dieren in gevangenschap, daar blijf ik zo ver mogelijk van weg. Ook van die vogelshows met uitgehongerde roofvogels blijf ik zo ver mogelijk van weg.
Vogels in een natuurlijk habitat, zonder verstoring en net genoeg details kunnen fotograferen zodat ik ze kan determineren en documenteren, dat is mijn ding. -
Liesbeth Verkade schreef op woensdag 31 juli 2024 om 13:30 | reageer
Dieren in het wild fotograferen vind ik leuk en spannend. Dat kan ook in mijn achtertuin zijn, bijv. een merel die een jong aan het voeren is. Als het even kan, doet de omgeving, de context er wel toe. Maar een beer zien in een NP is op zich al bijzonder genoeg.
Met huisdierenfotografie heb ik zelf helemaal niks, al zie ik soms wel heel boeiende foto's voorbij komen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum