Actie: 60 euro korting + gratis boek bij je lidmaatschap + 25% korting op extra boeken. Meer info.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bezoek aan Radio Kootwijk

maandag 1 april 2013, 23:37 door | 11.667x gelezen | 7 reacties

Afgelopen zaterdag ben ik met Fotoclub Wijchen bij Radio Kootwijk geweest. Een prachtige locatie midden op de Veluwe. Een bijna honderd jaar oud betonnen gebouw doorbreekt hier zandvlaktes, heide en dennenbomen. Een uitstekende omgeving om als fotograaf rond te wandelen.

Radio kootwijk
Radio Kootwijk; 1/1000s, f/5.0, ISO 250 @ 12mm

Radio Kootwijk


In 1918 werd besloten dat Nederland moest beschikken over een eigen communicatienetwerk. Hiervoor is Radio Kootwijk gebouwd. Dit gebouw diende als zendstation voor de lange golf. Via deze techniek kon er rechtstreeks contact gelegd worden met Nederlands-Indië, zo'n 12.000 kilometer verderop.

Het zendstation werd niet voor niets volledig opgetrokken uit beton. Door de magnetische velden die in het gebouw opgewekt werden was het mogelijk dat spijkers in hout zo warm werden dat er brand kon ontstaan.

In eerste instantie werd er via Radio Kootwijk alleen morse telegrafieverkeer verzonden. Een paar jaar later verzorgde het gebouw ook telefonie verbindingen. Dat het zendstation midden op de Veluwe gebouwd werd kwam doordat de overheid die grond toch reeds bezat (en er dus snel begonnen kon worden met de bouw) en doordat de lange golf storing veroorzaakte op bovengrondse leidingen. Een locatie in de buurt van een stad was daardoor niet handig.

In het gebouw


Vanuit de fotoclub was er ook een bezoekje binnen in het gebouw gepland. Hiervoor moet je vooraf een afspraak maken. Onze gids Rene fotografeert zelf ook en had er ook gene probleem mee om even op eenzelfde punt te blijven zodat wij ons uit konden leven met onze camera's.

Overigens vond ik het gebouw van binnen minder indrukwekkend als van buiten. In de grote hal waar vroeger de apparatuur stond is nu alleen maar een lege vlakte. Fotografisch vond ik dat wat minder interessant.

Radio Kootwijk
0,3 seconde, f/8.0, ISO 100 @ 12mm

Apparatuur


Gedurende de dag heb ik gewerkt met mijn full-frame Canon 5D mark III, de Sigma 12-24mm groothoek en de Canon 24-70mm f/2.8. Ik heb voornamelijk veel gebruik gemaakt van de groothoek standen van beide objectieven.

Voor de foto bovenaan dit artikel (zo ongeveer dé Radio Kootwijk foto die je als fotograaf standaard neemt op deze locatie) heb je ook echt een flinke groothoek nodig. De vijver waarin het gebouw weerspiegeld ligt tamelijk dicht op het gebouw en is lang niet zo groot als de foto doet vermoeden.

Om de reflectie zo compleet vast te leggen moet je met je camera zo ongeveer op de rand van de vijver gaan staan. Deze vijver werd overigens gebruikt als koelwater; de buizen zie je nog in het water lopen. Destijds had het water bijna constant een temperatuur van zo'n 28 graden.

Ik had ook mijn Benro statief bij. Voor dit soort foto's toch wel erg prettig. Mijn eigen ND filter was ik vergeten, maar ik heb nog wel van een collega fotoclublid zijn filter kort gebruikt. Met een dergelijke grijsfilter kun je bijvoorbeeld zorgen voor wat bewogen wolken in de lucht die een mooi effect kunnen geven.

Radio kootwijk zijkant
1/320s, f/6.3, 400 ISO @ 67mm

Radio Kootwijk bij nacht


Ondanks de kou zijn we niet alleen de hele dag bij Radio Kootwijk gebleven, maar hebben we er ook 's avonds nog foto's gemaakt. We hadden zaklampen bij waarmee we het gebouw bijlichtte waar dat nodig was.

Radio kootwijk nacht
30 seconden, f/6.3, ISO 100 @ 38mm

Helaas was het constant bewolkt. Dat is op zich ook prima voor nachtfoto's, maar ik had gehoopt ook wat mooie sterren vast te kunnen leggen in de achtergrond van Radio Kootwijk. Zo op de Veluwe is het immers aardig donker op een wolkeloze nacht.

Ook zonder bij te lichten met de zaklampen was best een foto te maken overigens. Zo heb ik aan de achterkant van het gebouw onderstaande foto gemaakt met een belichtingstijd van bijna een minuut (gebruik hiervoor de bulb-stand van je camera). De lichten van Apeldoorn op het wolkendek zorgen dan voor aardig wat licht op het gebouw op af te laten steken.

Radio kootwijk nacht achterkant
58 seconden, f/5.6, ISO 400 @ 24mm

Een mooie locatie om als fotograaf eens te bezoeken al is het moeilijk er echt originele foto's van te maken. Op internet komt het gebouw immers ook regelmatig voorbij, maar daar ligt dan ook een mooie uitdaging..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

7 reacties

  1. Roelie
    Roelie schreef op dinsdag 2 april 2013 om 12:55  | reageer

    Zeker een interessant gebouw. En ja het lijkt me moeilijk om aparte plaatjes te maken. Zwart-wit komt mooi uit.
    Het bekijken met "het vergrootglas"vind ik perfect.[mag ik vragen hoe je daar aan komt?]

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 april 2013 om 13:29  | reageer

    @Roelie; het 'Glass' effect is gemaakt door een Nederlander. Kijk hier voor meer informatie.

  3. Marcel
    Marcel schreef op dinsdag 2 april 2013 om 14:52  | reageer

    Ik vind het vergrootglas juist weer niet prettig en heb het hier geblokkeerd net als andere dingen die steeds in het beeld springen op Photofacts.

  4. pstraathof
    Profiel pstraathof schreef op dinsdag 2 april 2013 om 19:12  | reageer

    Beste Elja,
    Ik lees elke dag je artikelen of die van je collegae. Top! Ik ben alleen niet zo'n "reageerder".
    Maar nu heb ik een vraag. Als ik in de avond fotografeer, dus net zoals jij op een statief, dan draai ik de iso in de allerlaagste stand. Ruisonderdrukking voor lange sluitertijd enzovoorts.
    Waarom kies je voor een hoge iso? 400 bij de laatste foto.
    Paulus

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 april 2013 om 20:07  | reageer

    @Paulus; dat heeft met ongeduld te maken. knipoog

    Als ik dezelfde foto (ik zag op een andere monitor overigens dat ie wat donkerder kan overkomen dan dat ik hem hier zie) op 100 ISO had genomen dan was de benodigde sluitertijd voor dezelfde belichting niet 1 minuut, maar 4 minuten geweest.

    Heb je dan ook nog de ruisonderdrukking ingeschakeld staan dan moet je acht minuten wachten op één foto. De beeldkwaliteit zal dan inderdaad wel iets beter zijn, maar ik bespaar 7 minuten door genoegen te nemen met iets mindere kwaliteit. Op de 5D mark III is een dergelijke nachtfoto op 400 ISO nog behoorlijk ruisarm (net als op veel andere moderne camera's).

  6. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 2 april 2013 om 21:27  | reageer

    @Paulus: die ruisonderdrukking kun je veel beter in je nabewerking toepassen, zodat je niet onnodig hoeft te wachten.

  7. Jan
    Jan schreef op dinsdag 2 april 2013 om 22:42  | reageer

    @Paul de in-camera ruisonderdrukking - hoewel tijdrovend - vind ik niet zozeer handig ivm ruisonderdrukking bij langere tijden, maar vooral prettig omdat de hot-pixels worden verwijderd en handmatig in PS is dat een 'zoekplaatje'.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.073 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord