China street fotografie; deel 6
maandag 8 november 2010, 19:22 door Ton Vingerhoets | 7.318x gelezen | 32 reactiesMijn laatste China street fotografie posting dateert alweer van 25 augustus. De tijd vliegt mensen! En dat terwijl ik nog zoveel wil vertellen en fotograferen. Hoe dan ook, mijn serie was nog niet ten einde en daarom pak ik gewoon de draad weer op met een nieuw artikel in deze reeks. Het is nog steeds mijn intentie om jullie een inkijk te geven in het China van vandaag en hoe mensen er zoal even.
China is een overbevolkt land. Ik heb laatst ergens gelezen dat zo'n beetje de helft van Chinezen nu in steden woont. Alsof het er al niet druk genoeg is! Plaatsen zoals Shanghai, Beijing, Guangzhou, Shenzhen en Hong Kong kennen allemaal een hoge 'density of living' ofwel de bevolking leeft er dicht op elkaar. Het gros van de stedelingen leeft in appartementen in enorme concentraties gebouwd.
In cijfers uitgedrukt: In Shanghai, Beijing en Guangzhou wonen momenteel respectievelijk 18, 15 en 13 miljoen mensen en de verwachting is dat dat het komende decennium nog stevig groeit. Je kunt een stad als Shanghai het best vergelijken met de de provincie Utrecht waar de hele Nederlandse bevolking woont. Je hebt dus altijd en overal veel mensen om je heen, iets dat de gemiddelde Nederlander niet kent.
Veel stedelingen wonen in compounds met soms duizenden appartementen. Het is een heel ander gevoel dan in Nederland maar je went er snel aan. Om het leefbaar te maken worden tussen de hoge gebouwen groene, autovrije wandelgebieden aangelegd voor ontspanning en sociale contacten. Je ziet er vaak ping pong tafels en fitnessapparaten zodat mensen er kunnen sporten en recreƫren.
De appartementen zijn meestal niet zo groot en hebben geen berging zoals in Nederland. Geen nood, want de balkonnetjes doen vaak dienst als opslag. Ook hangen er veel mensen de was te drogen wat een kleurrijk schouwspel oplevert. Fotografisch vind ik het een erg interessant gegeven en waar ik ook kom in China maak ik foto's van woongebieden, als het even kan vanaf een hoge invalshoek.
De foto's die ik voor dit artikel heb geselecteerd zijn de afgelopen jaren gemaakt van Noord tot Zuid China, namelijk Harbin, Beijing, Shanghai, Xiamen, Shenzhen en Haiko. Ondanks dat het verschillende steden zijn met hun eigen cultuur zie je grote overeenkomsten als je naar de foto's kijkt. Vaak worden oude flatgebouwen na verloop van tijd grauw. Daarom is er momenteel veel stadsvernieuwing.
Dat heeft weer als gevolg dat Chinese steden langzaam verwesteren. In een van mijn vorige postings schreef ik over de Beijing hutongs (eeuwenoude steegjes) waarvan er veel verdwijnen om plaats te maken voor moderne hoogbouw. Een groeiend probleem in Chinese metropolen is (lucht)vervuiling. Daarnaast is dagelijks woon-werk verkeer door verkeersopstoppingen een regelrechte ramp.
Het leven in een grote Chinese stad heeft zijn voor en nadelen. Het is er altijd enorm druk maar daarom gebeurt er natuurlijk ook veel. Zelf vind ik die dynamiek geweldig maar trekt niet iedereen aan lijkt me. Mijn Chinese vrouw vindt de stille groene leegte van Zeeland erg mooi als contrast met de stadse hektiek van Beijing. Wie weet dat we er nog eens een caravan van een Duitser overnemen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciƫle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
32 reacties
-
EdC schreef op maandag 8 november 2010 om 20:33 | reageer
Ton, je behoort niet tot de fotografen die hier torenhoog scoren, maar blijf volhouden! Ik leer hier veel over het moderne China. Ook nu weer mooie een reportage, maar ik krijg de rillingen van de mensenpakhuizen die je laat zien.
-
lotte schreef op maandag 8 november 2010 om 21:46 | reageer
Ik moet me aansluiten bij EdC! Ik ben namelijk ook niet je grootste fan... maar je maakt wel leuke reportage over China. Probeer echter toch iets creatiever te zijn met gebruik van licht en framing!
-
-
EdC schreef op maandag 8 november 2010 om 22:17 | reageer
@Lotte. Ton moet zelf maar reageren, maar leg even uit wat je bedoelt met 'creatiever met licht en framing'? Naar mijn mening heeft Ton een eigen stijl van omgaan met licht en die stijl kun je mooi of lelijk vinden. Zelf vind ik het te ver gaan om, zoals jij doet, aan een fotograaf te vragen om zijn stijl te veranderen.
Voor framing geldt hetzelfde. Als je het werk van Ton doorloopt, dan zie je een strakke regie over lijnen. Je zo tegen hem kunnen zeggen 'doe eens gek en doorbreek het patroon', maar als je zoals hij een voorliefde hebt voor vlakken en kaders, dan moet je daarin lekker doorgaan. Overigens, hier versterkt de gekozen framing bij mij de rilling van de eenvormigheid in de mensenpakhuizen.
Ik bedoelde in mijn eerste reactie overigens te zeggen dat hij hier niet zulke hoge bezoekersaantallen krijgt dan anderen. Misschien wel door zijn karakteristieke handtekening die hij aan zijn werk meegeeft. Desalniettemin gaat hij gewoon door met zijn bijdragen en dat waardeer ik zeer. -
tonv schreef op dinsdag 9 november 2010 om 03:21 | reageer
@lotte
Bedankt voor je reactie. Jouw opmerking 'Probeer echter toch iets creatiever te zijn met gebruik van licht en framing!' kan ik helaas niet helemaal plaatsen, zeker niet in het licht van deze reportage. Maar ik leer graag dus misschien heb je wat handreikingen die mijn horizon verbreden. -
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 9 november 2010 om 07:15 | reageer
Ik vind hier de kadering met het weglaten van lucht en omgeving wel erg versterkend werken voor de harde en kale en strakke gebouwen.
-
Jaap B. schreef op dinsdag 9 november 2010 om 07:16 | reageer
Over smaak kun je natuurlijk eindeloos twisten (of was het juist niet), maar ik denk dat de kracht van deze foto's juist primair in de framing zit. Het beklemmende 'beton tot het oog reikt-gevoel' wordt daardoor benadrukt. Ik vind de foto's zelf vooral in samenhang met elkaar geslaagd.
-
PeterB schreef op dinsdag 9 november 2010 om 08:39 | reageer
Een aantal van deze platen doet me denken aan het werk van Michael Wolf dat ik recent ontdekte. Deze fotograaf heeft in Hongkong gewoond en daar een serie gemaakt van zowel de buitenkant van de woonomgeving als de binnenkant. Naar mijn idee een prettige associatie. Misschien behoor ik wel tot de stille bewonderaars van het werk van Ton. Ik heb dan ook een persoonlijke voorkeur voor het lijnenspel dat in deze beelden wordt gebruikt. Mijn favorieten: 3, 5 en 7.
-
SvdSlikke schreef op dinsdag 9 november 2010 om 10:36 | reageer
Brr... wat een blokkendozen. Ik krijg het er benauwd van.
Ik vind de foto's, zeker in combinatie met de achtergrond info erbij, erg interessant om te zien. -
-
PehrG schreef op dinsdag 9 november 2010 om 12:55 | reageer
De opmerking van Lotte zet me wel aan het denken. Als je de TonV-beelden van China ziet toont hij door zijn kleurgebruik een zeker optimistische vrolijkheid. Soms lijken de foto's vlak door spaarzaam gebruik van zwart. Ik vind dat niet altijd mooi, maar die bewerking maakt het ook weer herkenbaar. Dat is waarschijnlijk wat EdC de handtekening van Ton noemt. De foto's van TonV zijn daarmee in ieder geval heel anders dan de dramatische beelden die ontstaan door HDR en onder invloed van 1x.com bijna als norm gelden.
-
tonv schreef op dinsdag 9 november 2010 om 14:10 | reageer
@EdC
Nog steeds heb ik de intentie om met mijn stukjes regelmatig een inkijk in China te geven. Helaas haal ik daar op Photofacts geen denderende bezoekersaantallen mee. Mensen zijn waarschijnlijk meer geïnteresseerd in zaken dichter bij huis. Gelukkig heb ik een schare met mensen die het nog steeds hogelijk waarderen. Mocht er onverhoopt teveel 'China-moeheid' intreden dan is het mogelijk dat ik van andere kanalen gebruik ga maken.
@Johannes en Jaap B.
De krappe kadering is een bewuste keus om de 'density of living' zoveel mogelijk te benadrukken. Met de beelden wilde ik een bepaalde dramatiek teweegbrengen en dat schijnt te zijn gelukt als ik lees dat het hier en daar rillingen veroorzaakt.
@PehrG
Natuurlijk heb ik een eigen 'handschrift' dat niet ieders smaak zal zijn. Dat is ook nooit mijn streven geweest. Uiteraard sta ik wel open voor kritieken die waardevol kunnen zijn voor mijn werk als fotograaf; Zodoende zit ik nog op de handreiking van Lotte te wachten. -
Dandie schreef op dinsdag 9 november 2010 om 15:38 | reageer
Ton - jouw artikelen zijn een verrijking voor Photofacts! En velen met mij zijn die mening toebedeeld. Tegen mensen die reageren zou ik willen zeggen: zeg iets wanneer je wat nuttigs te melden hebt, maar onderbouw je kritiek steeds. En het zal altijd zo blijven dat wat de één prachtig vindt, de ander niet kan bekoren
-
-
-
Peter schreef op dinsdag 9 november 2010 om 18:18 | reageer
Ik vind juist het gebruik van licht en framing hier goed omdat het die industriële beklemmende sfeer uitademt. Het doet haast denken aan een sci-fi film over een overbevolkte wereld. Een meer dynamische aanpak met veel licht en donker en spannendere framing zou dit onderwerp naar mijn mening juist te gewoontjes neergezet hebben.
-
tonv schreef op dinsdag 9 november 2010 om 18:50 | reageer
@Peter
Dat is precies de atmosfeer die ik voor ogen had. Ik wilde Chinese metropolen waar miljoenen mensen op een kluitje wonen dramatisch in beeld brengen. Zoals Arno opmerkte zie je dezelfde 'architecture of denstity' ook in andere grote wereldsteden. -
discocandy schreef op dinsdag 9 november 2010 om 19:21 | reageer
Ton Ik geniet elke keer weer van jou schrijkunst en foto's.
van China moeheid is bij mij nog niks te bespeuren.
de kadering maakt het gewoon claustrofobisch en dat is ook precies wat je wilde bereiken.
ps. Door ziekte heb ik dit jaar nog geen artikel geschreven maar gaat goed komen -
Jacko schreef op dinsdag 9 november 2010 om 19:27 | reageer
Mooi werk Ton!
Hoewel jouw beelden ook per stuk vaak mooi zijn ben jij volgens mij echt een seriefotograaf. Deze serie is daar een perfect voorbeeld van. Per stuk zijn de foto's inderdaad vlak en haast eentonig. Maar als serie is het exact wat jij uit wilt beelden. En ook zoals het op mij overkomt: grauwe eentoigheid en op elkaar gedrukt zijn.
Knap, want het is niet eenvoudig om in series te denken laat staat te fotograferen. Daar kunnen veel fotografen een puntje aan zuigen. Om over flauwe anoniemelingen maar te zwijgen...
Keep up the good work kerel!! -
Cdu schreef op dinsdag 9 november 2010 om 20:08 | reageer
Ton, je bent in staat om op een pakkende manier een indruk te geven van de ..... Tsja wat is het precies, is het het volgepakte, het grauwe, het..... Je vangt in het beeld datgene wat je weer wilt geven en dat een bepaalde spanning oproept als je het bekijkt. Juist dat maakt indruk op mij. Door de kadering binnen de gebouwen te laten lopen krijg je het idee van het uitgebreide grote geheel wat buiten de foto nog veel verder gaat. Gebruik je tilt shift? De lijntjes lopen keurig recht en evenwijdig. Foto haiko: ijzersterk door het gebouw rechts die de hele foto van top tot teen. Succes!
-
Margo schreef op dinsdag 9 november 2010 om 21:15 | reageer
Lieve help wat een blokkendozen. Daar zou ik niet graag tussen wonen. China maakt op mij een indruk van complete chaos, maar dat is natuurlijk het idee van iemand die daar nooit is geweest. Het trekt me ook niet om daar rond te trekken. Dynamiek zou ik dan eerder in bijvoorbeeld New York willen ervaren.
Wat dat betreft ben ik het wel eens met je vrouw, Zeeland is absoluut inspirerender voor een (natuur) fotograaf. Die woontorens boeien mij toch wel, want achter ieder raam, balkon woont iemand. Ik zie op veel plaatsen waslijntjes met wasgoed.
Ik verzamel al jaren foto's van waslijntjes en ontvang foto's van over de hele wereld. Ook uit China. Ook al heb ik nog een flinke voorraad liggen om op het weblog te plaatsen, zou ik het toch leuk vinden om enkele van jouw foto's daar te plaatsen. Als je wilt, kijk even op: www.balkonsmetwasgoed.web-log.nl -
lotte schreef op dinsdag 9 november 2010 om 23:11 | reageer
Ik ben wel een woordje verklaring verschuldigd!
Zoals ik al reeds beschreven had kunnen de foto's mij niet bekoren. Dit zijn voor mij foto's die in een krant horen te staan of gebruikt worden bij een reportage als verdere duiding bij tekst. Moest ik deze beelden in een galerij hangen zouden ze binnen de week van de muur gehaald worden omwille van een tekort aan diepgang, uitdaging. Ze zijn iets te gemakkelijk en veel te voor de handliggend.
Volgens mij kon je meer uit deze reeks halen kwa vlakken, wanorde, verval, bewoners, hoeveel vuilniszakken, massa in totaliteit, grote van de gebouwen komt te weinig naar voor, contrast van iets groots tov iets kleins. iets nieuws naast een oud gebouw, ... etc. Zoek een uitdaging in je foto's!
Kwa kleur/licht heb ik de indruk dat kleuren een beetje flets zijn en een beetje overbelicht, dit is persoonlijk. Ik zie graag een beetje meer contrast!
Wees niet bang van deze kritiek!! Het is niet de bedoeling om iets af te breken maar van kritiek kan je ook iets bij leren. Als iedereen waw en mooi zegt uit sympathie dan kom je ook niet vooruit! lotte x -
tonv schreef op woensdag 10 november 2010 om 02:52 | reageer
@Margo
Het zijn inderdaad grauwe blokkendozen. Helaas ben ik nog niet in New York geweest mar dat lijkt me een inspirerende stad als fotografieonderwerp.
Wat leuk dat je foto's van waslijntjes verzameld want de afgelopen jaren heb ik overal in China dergelijke foto's gemaakt. Hier hangt nog iedereen vrolijk de was buiten wat ik erg grappig vind. Natuurlijk mag je een paar van m'n foto's op je weblog plaatsen; ik vind het erg leuk daaraan mee te werken. Zeg maar hoe we dat aanpakken.
@Lotte
Je kritiek levert in ieder geval een interessante vraag op; stel dat jij opdrachtgever bent, hoe zou ik dan zijn omgegaan met jouw criteria. Sowieso had ik andere foto's gemaakt en wie weet hadden ze in jouw optiek dan meer diepgang. En misschien moet ik ook eens experimenteren met meer contrast. Het is stof om over na te denken dus erg bedankt voor je toelichting! -
tonv schreef op woensdag 10 november 2010 om 13:11 | reageer
@Cdu
Bedankt voor je fraaie omschrijving! Je verwoord erg minitieus wat ik wil uitdrukken met deze reeks! Ik gebruik (nog) geen tilt-shift objectief (de TS-E 24 f/3.5L MKII staat bovenaan m'n wish list) Deze foto's zijn op flinke afstand gemaakt met de Canon EF 135 f/2L en de EF 200 f/2.8L waardoor de lijnen mooi recht staan (tele-effect); ik heb daar nauwelijks iets aan gecorrigeerd. -
hamperium schreef op woensdag 10 november 2010 om 19:36 | reageer
altijd weer blij als er een stukje van jou staat. Erg goed geschreven weer en omlijst met mooie foto's
-
Margo schreef op woensdag 10 november 2010 om 21:32 | reageer
Toevallig staat er vandaag over de hele voorpagina van NRC Next een foto van zo'n blokkentoren. Het zou er een van jou fotos kunnen zijn. Dit ter illustratie van de vele Chinezen, naar aanleiding van de volkstellingen van 1,3 mijard mensen.
-
Margo schreef op woensdag 10 november 2010 om 21:35 | reageer
Leuk dat je Chinezen waslijntjes wilt insturen voor het waslijntjesweblog. Op het weblog staat een e-mailadres. Wil je daar je foto's zo groot mogelijk naar toe sturen? Graag met een begeleidend verhaaltje. Dat kun jij wel! Alvast bedankt!
-
tonv schreef op woensdag 10 november 2010 om 22:50 | reageer
@ Margo
Vijfentwintig jaar lang ben ik NRC lezer geweest; naar mijn ervaring een geweldig dagblad! Ik ga eens kijken of ik dat artikel (met blokkentorenfoto) misschien ook op hun website kan vinden. Binnen enkele dagen stuur ik een aantal foto's met een verhaaltje naar het waslijntjesweblog. Leuk! -
Margo schreef op woensdag 10 november 2010 om 23:26 | reageer
Dat ben ik met je eens, NRC is de beste krant. Maar het gaat hierbij om NRC Next. Ik heb gezocht of dat artikel en foto online te vinden zijn. Ik vind het niet, dus de voorpagina maar even gefotografeerd met m'n iPhone en online gezet: foto. Als het goed is moet je de foto zo kunnen zien.
-
-
Henk schreef op zondag 14 november 2010 om 12:30 | reageer
Tonv je bent hier zeker niet de meest favoriete, getalenteerde fotograaf maar toch altijd leuk om iets te lezen... keep up the good work!
-
tonv schreef op zondag 14 november 2010 om 15:10 | reageer
@ Henk
Gezien de relatief magere bezoekersaantallen van m'n postings is me inmiddels duidelijk dat ik niet de meest populaire blogger ben. Wel de hardst werkende. Of ik daarnaast getalenteerd ben laat ik aan de mening van het Photofacts publiek over. Maar dat leest liever stukjes over 'hoe het moet'...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer vanuit vogelperspectief
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.