Culinaire fotografie; om je vingers bij af te likken
woensdag 18 augustus 2010, 22:53 door Niels van der Perk | 7.338x gelezen | 19 reactiesWat is er nu leuker dan lekker met eten bezig zijn en met fotografie? Culinaire fotografie! Afgelopen weekend heb ik een culinaire shoot gehad en daarbij heb ik wat verschillende gerechten op de foto gezet. Deze vorm van fotografie is een leuke bezigheid, waarbij je, na het gerecht gefotografeerd te hebben, soms lekker wat kan proeven!
Een goede vriend van mij heeft een restaurant, en hij wilde voor een nieuw concept wat verschillende broodjes en sandwiches gefotografeerd hebben om hiervan een folder/prijslijst te maken. Deze kan hij vervolgens gebruiken om bij omringende bedrijven af te geven, en hopen dat deze watertandend de telefoon pakken om hun lunch bij hem te bestellen.
Ik had uit voorzorg best wat spullen meegenomen. We wilden de foto's binnen maken, en aangezien het restaurant zich in een oud pand bevindt met lage plafonds is de hoeveelheid licht gering. Ik heb daarom mijn flitsset en opzetflitser met triggers meegenomen (Stobist-style). Nu was het gelukkig een prachtige zonnige dag waardoor ik in de buurt van een raam al aardig uit de voeten kon.
Door het raam kwam mooi zacht licht, waardoor ik alleen heel licht in hoefde te flitsen. Tevens had ik de mooie groen heg die buiten stond als perfecte frisse achtergrond. Na alles klaargezet en aangesloten te hebben zijn we eerst wat diverse sandwiches gaan fotograferen, die allemaal verschillend belegd waren.
Na de diverse sandwiches waren de broodjes aan de beurt. Verschillende belegde stokbroodjes zijn aan mijn lens voorbij gegaan, waarbij we de broodjes wat meer in zijn geheel hebben gefotografeerd, maar ook wat meer in detail omdat deze foto's vaak aantrekkelijk werken.
Uiteindelijk was het resultaat naar allen tevredenheid. De uiteindelijke vormgeving van de folder/prijslijst moet nog afgemaakt worden, maar volgens mij gaan de klanten in rijen voor de deur staan om te bestellen..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.
19 reacties
-
EdC schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 00:09 | reageer
Niels, culinaire fotografie valt niet mee. Maar je hebt er wat van gebakken. Volgende keer misschien het kruidenblaadje op de tweede foto omdraaien. De bovenkant is meestal mooier dan de nu getoonde onderkant.
-
tonv schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 01:44 | reageer
Culiniare fotografie is een bijzondere specialiteit. Ik heb er geen ervaring mee maar me laten vertellen dat het een erg moeilijke tak van sport is. Je hebt veel ervaring nodig om onderscheidende foto's te maken.
Het is dan ook niet verwondelijk dat jouw culinaire foto's mij niet helemaal overtuigen ondanks dat ze naar allen tevredenheid zijn. Maar zoals jij het in je vorige blog zelf aankondigde baart oefening kunst. -
RobertW schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 06:15 | reageer
ik vind de achtergrond nogal storen eigenlijk. Op foto 1 dat verticale ding in het midden en op foto 2 die vlekken en dat bordje. Ik denk dat met andere standpunten een mooiere foto te maken zou zijn. Technische camera's bewijzen met dit soort fotografie hun meerwaarde omdat het scherpstelvlak net even wat lekkerder ligt dan met een SLR. Maar goed, da's mijn mening. Als de klant tevreden is, dan is het goed
-
Henk Hulshof schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 11:36 | reageer
net als RobertW werd ik ook wat afgeleid door 'achtergrond dingetjes'.
Toch zien de broodjes er smakelijk uit; mooie kleuren en de scherptediepte zijn wél 'naar mijn smaak'.
Als ik opdrachtgever was had ik misschien wel nét iets meer van het produkt willen zien, in plaats van één hap
'Lekker' origineel en leuk artikel trouwens! -
blauwgestreept schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 12:00 | reageer
Een ding dat ik wil weten als ik een broodje bestel, is hoe groot het is. Dit kun je zien in een foto met referentie (bv. bestek, bord, wijnglas ed.). Dit aspect mis ik een beetje in de foto's. Vooral van het eerste broodje zou ik geen idee hebben wat ik krijg als ik 'm bestel. Verder mooie foto's, maar misschien niet voor in een folder... Maar inderdaad: culinaire fotografie is een vak apart.
-
Niels schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 12:07 | reageer
@Ed: Dank je! Je hebt gelijk, dat had eigenlijk omgedraaid moeten zijn voor de netheid.
@Ton: Thx! Het is zeker een aparte specialiteit die lastig is. Je denkt dat doe ik even, maar het valt nog aardig tegen. Heb je nog tips hoe de foto's jou wel aan zouden kunnen spreken?
@RobertW: Ik heb deze inderdaad met een SLR geschoten en ben benieuwd naar voorbeelden van een technische camera. Heb jij deze wellicht? Bij de eerste foto is het verticale ding de raamverdeling, en bij de 2e foto is het een vaas. Het storende bij foto1 kan ik begrijpen, bij foto2 vindt ik het persoonlijk niet storend. Bedankt voor je reactie!
@Henk: Zoals ik al schreef hebben we de broodjes ook wat meer in zijn geheel op de foto gezet, ik moet eerlijk toegeven dat detailfoto's mijn voorkeur hebben. Wel bedankt voor je reactie! -
Elja Trum schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 12:07 | reageer
Ik vind het best prima foto's, niet om het product te laten zien, maar wel om een sfeer neer te zetten. Ik kan me voorstellen dat dit prachtige sfeerbeelden zijn om aan een folder, website of kaart toe te voegen.
Doordat de foto's op locatie genomen zijn zullen oplettende mensen dat ook kunnen herkennen. Het is toch leuk om te zien dat de foto's van de broodjes ook echt daar genomen zijn. Daarom vind ik het persoonlijk niet storend dat de achtergrond nog wat elementen bevat.
Vooral de eerste foto met de frisse groene achtergrond vind ik een prima foto. Ik krijg er honger van; tijd om lunch te gaan halen! -
-
-
RobertW schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 12:35 | reageer
@Niels: nee, ik heb er zelf geen, maar ik heb er wel eens mee gewerkt op school. Je kunt ook een TS objectief gebruiken op een SLR.
@Elja: wat die elementen betreft: het hoeft niet storend te zijn, maar dat ligt aan hoe die elementen in het beeld staan en de hoeveelheid onscherpte. Een raamstijl die recht in het midden staat geeft een storend beeld. Als die stijl er niet was geweest (of iets schuin en uit het midden gezet was door de camera iets te kantelen), dan had het er al heel anders uitgezien. Op foto 2 is de achtergrond volgens mij zelfs voor de vaste gasten onherkenbaar.
Ik begrijp de neigng om met open diafragma dit soort foto's te maken (de Allerhande van de Ap staat er vol mee..) maar iets meer diafragmeren en daarmee iets meer van het product tonen geeft de foto vaak een meerwaarde vind ik. Maar goed, wellicht een tip voor de volgende keer -
tonv schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 14:04 | reageer
Als mij vraagt welke verbeterpunten mogelijk zijn dan sluit ik me aan bij opmerkingen dat de achtergrondelementen storend in beeld zijn gebracht. Verder zou ik wat meer van de producten laten zien en ze ook wat geraffineerder stileren; vooral in foto 2 vind ik de groene blaadjes rommelig.
Ik kan me levendig voorstellen dat je aan zoiets begint met de gedachte 'dat doe ik wel even' maar dan kom je er toch achter dat culinaire fotografie een vak apart is dat maar weinig mensen helemaal in de vingers hebben. Je posting levert sowieso weer een levendige discussie op! -
-
Johan P. schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 15:38 | reageer
Ik heb wel eens wat producten gefotografeerd. Toevallig had ik eenmaal min of meer de zelfde omstandigheden als bij jou; een raam. Dit heb ik opgelost door een tafel tegen het raam te schuiven. Vervolgens een tafelkleed met punaises opgehangen tegen het raam en over de tafel gedrapeerd. Dit om een 'klassieke' studioachtergrond te verkrijgen. Werkt in zulke omstandigheden prima.
Ooit eens meegelopen met een professional. Zij gebruiken van allerlei 'idiote' dingen om het product zo lekker mogelijk in beeld te brengen, bijvoorbeeld het met haarlak inspuiten van kleine (slappe) blaadjes. Vlees wordt ingesmeerd met olie om het te laten glimmen, er wordt water bij de wijn gedaan (letterlijk) omdat donkerrood niet smakelijk lijkt op de foto etc. etc. Allerlei attributen zoals plantenspuiten staan in de aanslag... Het gaat tenslotte om het resultaat...
Ik vind dat je de foto's moet aanpassen aan de sfeer die je probeert neer te zetten, in ieder geval wat de klant wil. Mijn persoonlijke mening: de achtergronden vind ik storen, de scherptediepte niet. Was het nu voor een kookboek geweest, dan lagen de zaken anders.
@ Niels: je hebt in elk geval genoeg stof tot nadenken, gezien de reacties! Succes ermee. -
PehrG schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 17:08 | reageer
Scherptediepte in culinaire fotografie is aan smaak gebonden. 'Vroeger'moest alles er scherp uit zien. Allerhande is, dacht ik, begonnen met beperking van het scherptegebied. Het lijkt mij dat Niels zowel in scherote als in helderheid dat spoor volgt. Maar de achtergrond in foto 2 past er niet bij.
Niels, op naar de volgende folder. Die is vast véél beter . -
Johannes Klapwijk schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 18:34 | reageer
De kleurtjes en het licht vind ik heel fijn. Ik ben ook wel erg benieuwd naar de niet close-ups, maar ik vind het wel mooi materiaal voor een folder... misschien niet specifiek als product foto, maar wel om trek te krijgen.
Bij 2 is de witte vlek midden boven het broodje idd wel wat storend. -
-
Fotograaf Amersfoort schreef op vrijdag 20 augustus 2010 om 11:42 | reageer
De sfeer hier is zeker goed neergezet. Bij foto 1 is de witte streep door het mooie groene gedeelte iets te afleidend in mijn ogen.
-
Ruud schreef op zaterdag 21 augustus 2010 om 12:15 | reageer
Niet het fotograferen is hier de klus, maar de voorbereiding en styling met aandacht voor de details. Food fotografeer je niet met de instelling dat je het naderhand kunt opeten, maar met het neerzetten van een beeld dat tot eten verleid. Dat mis ik in foto 2 en die zou je voor de folder van een gasterij eigenlijk opnieuw moeten maken.
-
martijn schreef op zaterdag 4 september 2010 om 11:21 | reageer
Op zich geslaagde foto's maar bij food is het aantrekkelijker wanneer er meer contrast inzit en groen blad (sla, kruiden etc) glans heeft. Qua licht vind ik deze foto's te flets. Met post processing kun je eea nog wel iets bijwerken maar groen blad kun je b.v. met wat olijfolie glans geven of met een hele fijne nevel het effect van "net in ijswater gewassen".
Daarnaast kan iets overbelichten en er voor te zorgen dat het licht van links of rechtsachter komt een "mouth watering" foto opleveren; te donkere partijen kun je met en reflectiescherm oplichten. De foto van de sandwich ziet er namelijk wat somber uit; het lijkt wel of het licht pal van achteren kwam. Het bord 45 graden draaien zou een beter foto hebben gegeven net als de 2de foto.
Ik heb als voorbeeld de garnalen even snel iets bijgewerkt zodat het verschil zichtbaar wordt. Food is overigens niet alleen technisch goede foto's maken; je moet ook verstand van ingrediënten hebben om een gerecht goed in beeld te brengen. Ik hoop dat je wat aan deze opbouwende kritiek hebt.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.