Een camera voor elke gelegenheid
maandag 2 december 2024, 20:10 door Nando Harmsen | 1.338x gelezen | 28 reactiesDe meeste fotografen hebben één camera, hooguit twee. Ik denk dat er een kleine groep is die er drie heeft. Heb je er meer, dan is dat uit noodzaak of omdat je niet goed weet wat je anders met je geld moet doen. Welke camera's zou jij kiezen in dat laatste geval?
Een, twee of drie camera's komt wel voor. Meestal is er eentje als reserve, en eentje voor de minder veeleisende situaties zoals vakanties of dagtripjes. Los van die laatste, gebruik je een camera voor alle vormen van fotografie die je beoefend.
Dat betekent dat een camera vaak veelzijdig moet zijn. Zeker wanneer je meerdere disciplines aan fotografie beoefend. Ik ben daar een van. Landschapsfotografie, trouwfotografie, nachtfotografie en portretfotografie. Deze dus, maar niet beperkt tot deze.
Mijn camera is de Canon EOS R5. Dit is een heel veelzijdige camera die in al deze disciplines goed of redelijk goed presteert. Toch zou ik voor een andere camera kiezen indien ik slechts één discipline zou fotograferen.
Het is leuk om te bedenken welke camera's ik zou gebruiken voor welke discipline. Ten minste, indien ik niet naar het geld zou hoeven kijken. Wat zou ik dan kiezen? Laten we eens kijken naar mijn keuzes.
Landschapsfotografie
Dit moet een camera zijn die een redelijk hoge resolutie moet hebben, en eenvoudig een grote scherptediepte kan bereiken. Mijn keuze zou vallen op een APS-C camera. De prestaties op dynamisch bereik zijn niet zo belangrijk, want HDR is eenvoudig te doen. Een landschap is geduldig. Snelheid is dus ook niet belangrijk.
Het is moeilijk om een camera te kiezen, want er is veel keuze. Ik denk dan als eerste aan een Canon EOS R10. Klein, lichtgewicht, en volgepakt aan mogelijkheden. Of een Fujifilm X-T5 vanwege de hogere resolutie. Ja, waarschijnlijk die laatste.
Trouwfotografie
De camera moet snel zijn, twee geheugenkaartjes bevatten, en een redelijk hoge resolutie. De camera mag niet te zwaar zijn, en de mogelijkheid bieden tot kleine scherptedieptes. Een groot dynamisch bereik is belangrijk.
Een fullframe is daarin de ideale keuze. Welke is moeilijker te bepalen, maar ik herinner me de Leica SL die heel goed beviel toen ik deze mocht reviewen. Echter, als alternatief zou ik een Sony A7R V kiezen, ware het niet voor het menu. Misschien toch maar een Canon EOS R5?
Portretfotografie
Dynamisch bereik is voor deze vorm van fotografie prettig, maar alleen belangrijk als je veel op locatie fotografeert. Voor studio is dat minder van belang. Een goede resolutie is wenselijk, maar niet te hoog.
Wat ik wel prettig vind, is de mogelijkheid tot een hele kleine scherptediepte. Een middenformaatcamera zou mijn wens zijn. Fujifilm is aantrekkelijk, maar ik zou dan toch voor Hasselblad gaan. Een X2D bijvoorbeeld.
Nachtfotografie
Hierin is een goede ISO-prestatie erg fijn, maar niet per se noodzakelijk. Het hangt een beetje af van de soort nachtfotografie. Het geeft echter wel speelruimte, en dat is fijn. Hierdoor kom je al snel op een fullframe camera uit.
Een goede ISO-prestatie is bij Sony te vinden. Echter, de scherpstelling vind ik persoonlijk minder prettig onder die omstandigheden. Een hoge resolutie is dan ook weer niet nodig, zeker wanneer het aankomt op Melkwegfotografie.
Ik denk dat ik al snel zou kiezen voor een Canon EOS R6 mark II. Voldoende maar niet teveel resolutie, en het gebruik onder donkere omstandigheden is erg prettig.
Echter, als nachtfotografie in de richting van lichttekenen gaat, dan kies is voor een Olympus camera. Of een OM-Systems. Ik heb een OM-D E-M1 mark III en die werkt perfect. Ik blijf het liefst weg van hogere ISO-waarden, maar die zijn voor lichttekenen toch niet nodig.
Macrofotografie
Een APS-C camera is eigenlijk niet eens zo'n verkeerde keuze voor dit soort fotografie. Het geeft iets meer scherptediepte, en de beeldhoek bij een brandpunt is wat kleiner. Maar een fullframe kan ook prima.
Het is moeilijk om hier een keuze in te maken, aangezien de verschillende merken niet zo heel veel verschillen. Misschien een Nikon? Of een Sony? Nee, ik denk dat ik dan toch weer uitkom op Canon. Misschien dat een Canon EOS R7 een leuke camera is voor dit doel.
Actiefotografie
Voor actiefotografie is het aantal beelden per seconde belangrijk, een goede autofocus, en een grote buffer. Camera's die hiervoor in aanmerkingen komen is een Canon EOS R3, Nikon Z 9 en de Sony A9 III. Ik denk dat ik dan voor de Nikon Z 9 ga.
Het is een beest van een camera, met meer van voldoende beeldsnelheid en een mooie resolutie. De autofocus blijft misschien een klein beetje achter op de Sony, maar dat is echter discutabel. De ingebouwde grip is een echte meerwaarde.
De conclusie
Indien ik niet op het geld hoefde te letten, en kon kopen wat ik maar wilde, dan zou de lijst camera's als volgt zijn.
- Canon EOS R10 (of Fujifilm X-T5) met een ultragroothoek en teleobjectief
- Leica SL 3 met drie primes (groothoek, standaard, tele)
- Hasselblad X2D met drie primes (groothoek, standaard, tele)
- Canon EOS R6 II met ultragroothoek en lichtgevoelig standaardobjectief
- Nikon Z 9 met supertele en telezoom
- Canon EOS R7 met macro-objectief
- Olympus OM-D E-M1 mark III met ultragroothoek en standaardobjectief.
Gelukkig moet ik wel op het geld letten, en is een dergelijke lijst aan apparatuur en objectieven niet mogelijk. Ik hou het dus bij wat ik heb, de Canon EOS R5, en dat werkt voor mij perfect.
Maar zou ik slechts één discipline fotografie beoefenen, dan zou ik voor één van de bovenstaande camera's kiezen. Wat kies jij als je niet op het geld hoefde te letten?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
28 reacties
-
MacBigfoot schreef gisteren om 10:21 | reageer
Als je niet op het geld zou hoeven letten?
Dan zou je in een opwelling (al dan niet met enige overweging) alles kunnen kopen wat je hartje begeert.
En zelfs als je je beperkt tot bijv. landschapsfotografie: de enen dag kan ik een Hasselblad mee willen nemen, de andere dag bij een trektocht door de natuur liever iets handzamers (lichter).
Als geld minder een rol zou spelen, zou ik beginnen om van alles zo uitgebreid mogelijk uit te proberen, en waarschijnlijk nooit tevreden zijn. -
-
Eduard Bakker schreef gisteren om 11:24 | reageer
Ik heb er vier , hard voor moeten sparen. Canon eos R voor portretfotografie , Canon Eos r7 voor vogel fotografie. Fuji XT2 voor natuurfotografie, en tot slot de camera die ik elke dag mee neem , compact en licht de samsung NX500
-
-
Peter van Dinther schreef gisteren om 11:35 | reageer
Mooi lijstje, alleen snap ik niet goed waarom het menu van de Sony camera elke keer terugkomt als negatief aspect. Ik heb een Sony A7r5 en vind het in het geheel niet ingewikkeld. Deze steeds terugkerende opvattingen doen toch wel afbreuk aan de fotografische kwaliteiten van deze camera’s, onterecht naar mijn mening.
-
-
E.L. Warrink schreef gisteren om 12:02 | reageer
Hallo,
Ik fotografeer met twee Nikon Z camera's vanwege snelheid en gevoeligheid. Ook een reden omdat ik heel veel moet wisselen van objectief bijv. In Theater als ook in de Sport waarbij je soms dichtbij moet en andere keer juist verder weg.
Mijn objectieven zijn Sigma 2.8 70-200mm en Nikon 4.5 24-70mm
Welke lens zou voor mij eigenlijk beter zijn om van zowel dichtbij als ook verder weg de juiste plaatjes te kunnen schieten? Het liefst zou ik dit met 1 lens willen doen zowel de gevoeligheid van het licht als ook alles in beeld kunnen krijgen zonder al teveel verlies van mijn opdracht. Graag uw advies wat wijsheid is. -
Nando schreef gisteren om 13:35 | reageer
Je kan dat niet in één enkel objectief krijgen. Dus wisselen als het nodig is, of twee bodies gebruiken.
Een alternatief zou iets als een 24-250mm objectief (of vergelijkbaar) kunnen zijn. Maar je levert dan zoveel kwaliteit en lichtgevoeligheid in dat het niet werkbaar wordt. -
Wim Moerkerken schreef gisteren om 12:09 | reageer
Opvallend dat er geen Panasonic genoemd wordt, ook niet waarom. Sommige andere fotomedia zijn ook selectief en kiezen hoofdzakelijk voor een of enkele merken. Dat zegt m.i. iets van hun objectiviteit.
-
-
johan bauwens schreef gisteren om 12:24 | reageer
Ik heb twee camera's, sinds ik mijn Canon R6 heb, gebruik ik de 5DIII niet. Ik zie niet in waarom je meerdere camera's met verschillende menu's zou gebruiken, leidt alleen maar tot verwarring. Lenzen zijn belangrijker dan de camera. Moest ik geld teveel hebben, zou ik n lichtsterke 600 of 800 mm kopen voor vogels maar eigenlijk heb ik alles al wat ik nodig heb.
-
-
johan bauwens schreef gisteren om 13:27 | reageer
Ik doe veel verschillende soorten fotografie : huwelijken, concerten, landschap, natuur, dieren, urbex, eigl alles behalve sport en mijn R6 kan alles aan .
-
Nando schreef gisteren om 13:31 | reageer
De EOS R6 is dan ook een heel goede allrounder.
Maar dat betekent niet dat deze excelleert in alle soorten fotografie.
Bijvoorbeeld:
Voor dieren zou een APS-C camera je iets meer vergroting per brandpunt opleveren, als je daar behoefte aan hebt.
Voor landschappen zou een APS-C je veel meer scherptediepte opleveren per beeldhoek, als je daar vaak gebruik van maakt. -
E.L. Warrink schreef gisteren om 13:30 | reageer
Ik doe meerdere sporten maar op afstand is een 70-200 of een 60-600 prima totdat ik vlak bij een podium sta bij de winnaars, dan moet ik dus veranderen van lens. Dit geldt in mijn geval ook in theater waar niet geflitst mag worden en ik geen grote afstand /ruimte heb. Ook dan heb ik vaak een extra lens nodig. Mijn vraag blijft hetzelfde als de vorige keer. Hoe klaar ik dit met 1 lens???
-
-
Els Blomme schreef gisteren om 13:56 | reageer
En wat zou je voor straatfotografie gebruiken?
-
-
MacBigfoot schreef gisteren om 23:59 | reageer
Geen Q3 (28mm)?
Dat zou mijn voorkeur hebben.
Het fijne van M11 zijn juist de verwisselbare objectieven en dat het een rangefinder is. -
Gert van Eck schreef gisteren om 13:56 | reageer
Ik beoefen meerdere soorten fotografie: landschap, Melkweg, Wildlife en soms vogels of portretten. Ik heb daarvoor een Olympus OMD EM1 mark II en een Omsystem Om-1 mark II.
Er liggen nog twee analoge camera’s Nikon en Exakta in de kast ( voor de liefhebber te koop ) dus die tellen niet mee. Als geld geen item was dan zou ik een ruisrarme, hoog-dynamisch bereik fullframe camera zoeken voor landschap en nachtfotografie en 2 lichtsterke lenzen. Maar ik zou nog niet weten welk merk. -
Donald Willemsen schreef gisteren om 14:22 | reageer
In het verleden gebruikte ik 2 body's waarvan één met groothoek zoom en een met telezoom. Ik moest dan niet voortdurend van lens te wisselen met het risico van stof op de sensor. Beide waren cropcamera's
Ik ben nu tevreden met wat ik heb. Destijds 2 body's ingeruild om de R7 te kunnen kopen met een kitlens en adapter.
Nando, je vraagt, als je niet op het geld moet letten. In mijn ogen is en blijft dat een droom en dromen zijn bedrog. Ze zijn er om je wakker te maken en je te laten terugkeren naar de realiteit.
Ik hoef niet zo nodig meer en duurder. Je kan in feite met elke camera mooie, goede foto's maken. Zeker als je ook nog eens de tijd wilt steken in een optimale nabewerking.
Dure L lenzen van Canon blijven voor mij een utopie. Neemt niet weg dat ik in het goedkopere segment wel op een aanvaardbare kwaliteit blijf letten. Goede accessoires zijn voor mij ook belangrijk. Hierbij valt te denken aan een stevig Carbon tripod en een Carbon monopod met een goed balhoofd en/of geared head erop, een goede reportageflitser en een uitstekende filterset van HAIDA bijvoorbeeld.
Het is niet alleen de camera die de foto maakt. Ook de fotograaf die creatief kan omgaan met goed gekozen accessoires spelen een belangrijke rol. Die accessoires kosten ook geld. Omdat dromen toch bedrog zijn moet ik roeien.met de riemen die ik heb.
Een tevreden mens maakt de mooiste foto's. -
Carlo Linders schreef gisteren om 14:26 | reageer
Beste Nando,
ik wil jou langs deze weg nog bedanken voor jouw uitstekende. heldere fotolezing bij ons in Westerhoven. Deze lezing had een hoog educatief gehalte. Ik persoonlijk (lid van de Fotoclub Lamina) fotografeer al vanaf 1980 en ben autodidact, maar heb die avond toch veel invalshoeken aangereikt gekregen die mijn gereedschapskist significant hebben gevuld. Waarvoor Dank.
Carlo Linders -
-
janloonstra schreef gisteren om 15:08 | reageer
Uitgaand van waar ik mee begon, een Mnolta, heb ik nu twee Sony Fullframe camera's, en vier objectieven, een groothoek 24 mm, en groothoekzoom 28-75, een korte telezoom 80 -180 en een telezoom 15- 500mm. De laatste vooral voor vogel en wildfotografie.
-
Evert schreef gisteren om 15:18 | reageer
Bedankt duidelijk
-
Dick de Roos schreef gisteren om 16:54 | reageer
Begonnen ooit met een Ferrania Lince 2 (kleinbeeldfilm!), gevolgd door een Asahi Pentax 2.
Vele camera's verder, fotografeer ik nu al een tijd met een Olympus E-M1 en verschillende lenzen.
Ik zou als geld minder een rol speelde, daarbij wel een paar mooie Pro lenzen willen aanschaffen.
En als ik toch aan het dromen ben, daarbij een OM-1 mark II.
Maar tot zolang doe ik het met wat ik heb. Dat gaat ook.
Mijn videocamera zou ik wel in willen ruilen voor een exemplaar die betere video's produceert, maar daar ging de vraag niet over.
-
Hennie Terheijden schreef gisteren om 18:51 | reageer
Voor algemeen gebruik heb ik een Nikon Z7 ll . De Fujifilm X-T5 voor landschapsfotografie. Ik hou niet van veel gesleep, dus voor op straat en onderweg een Fujifilm X-100 VII. In geval van nood val ik terug op een iphone 14 (meestal ben blij verrast met het resultaat).
Voor video onderweg is de DJI gopro 3 handiger dan een fotocamera.
Ik heb ook nog een Nikon Zf, weet niet meer waarom, maar ben er toch blij mee. -
Slimpie schreef gisteren om 19:19 | reageer
Deze zou op mijn wensenlijstje staan. Techniek maar toch een beetje retro.
Hasselblad 907X & CFV 100C
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
-
Twee fouten die ik maakte op vakantie
door Elvira Smit
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.