CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een rugzak inpakken; camera zonder of met objectief

woensdag 13 april 2022, 20:10 door | 3.911x gelezen | 4 reacties

Een rugzak is een handige item om je camera en objectieven in te vervoeren. Hoe pak je een rugzak in? Stop je er een camera met of zonder objectief bevestigd in? Ik vertel je in dit artikel waarom je beter geen objectief erop kan doen. En wanneer juist wel.

De kans is groot dat jij een rugzak gebruikt voor het meenemen van je fotoapparatuur. In deze fotorugzak zit natuurlijk een camera en een of meerdere objectieven. Misschien een flitser of andere accessoires die je gebruikt voor je fotografie.

Nando fotorugzak oostenrijk

De rugzak is om (veel) spullen comfortabel te dragen. Heb jij al een objectief op je camera zitten, of plaats je er een als je op locatie bent?

Vervolgens hang je de fotorugzak op je rug en ga je op pad. Wanneer je dan op locatie bent haal je de fotorugzak van je rug en je haalt de camera eruit. Heb jij dan al een objectief op je camera, of moet je dan eerst een objectief op je camera zetten?

De meeste fotografen die ik tijdens mijn workshops, masterclasses en fotoreizen tref, hebben vaak al een objectief op de camera zitten. In theorie is de camera kant en klaar voor gebruik. Alleen is het dan de vraag of het al het juiste objectief is.

Nando fotorugtas objectief op camera 2

Hoe weet ik dat dit het objectief is dat ik wil gebruiken? Misschien is de 70-200mm wel een betere keuze. Dat betekent dat ik eerst moet wisselen voor ik aan de slag ga. Maar het betekent ook dat ik eerst het juiste objectief weer moet plaatsen voor het in de tas past.

Hoe weet je dat je een 24-70mm objectief nodig hebt? Of een 16-35mm objectief? Kan jij tevoren inschatten of je een 70-200mm objectief gaat gebruiken als je van huis weg gaat? De kans is dus groot dat er een verkeerd objectief op je camera zit.

Dit is de reden waarom ik mijn camera altijd zonder objectief in mijn tas heb zitten. Op locatie bepaal ik welk objectief ik nodig heb, en plaats dit vervolgens op mijn camera. Met andere woorden, ik pak direct het geschikte objectief en plaats dit op de camera.

Nando fotorugzak twee objectieven

Een camera en twee objectieven. Als ik ter plekke ben, pak ik het objectief dat ik nodig heb. Dat weet ik pas als ik ga fotograferen. Niet als ik thuis vertrek.

Zou ik een ander objectief op de camera hebben, dan zou ik dit dus eerst moeten wisselen voor een ander objectief. Sterker nog, ben ik klaar met fotograferen, dan zou het afhankelijk van de indeling van je tas nodig kunnen zijn om weer dat ene objectief terug te plaatsen. Anders past het misschien niet in de tas.

Nando fotorugzak losse objectieven

Twee camera's en drie objectieven. Ik pak welke ik nodig heb. Als extra een derde camera waarvoor ik slechts één objectief ter beschikking heb. Dat laat ik erop zitten.

Kortom, ik ben dus sneller en efficiënter door de camera zonder objectief in een fotorugzak te plaatsen. Dit kan zelfs ruimte besparen, waardoor je plek creëert voor een extra objectief, of iets anders.

Een fotorugzak is om je spullen in te vervoeren. Het is daarom niet zinvol om je camera kant en klaar in de tas te hebben. Het wordt anders wanneer je slechts één objectief hebt. Dan heb je immers altijd het juiste objectief op je camera.

Nando fotorugtas objectief op camera 3

Deze tas kan ook als slingbag gebruikt worden. Dan kan het handig zijn om een objectief op je camera te hebben. Maar hoe weet jij dat je juist deze lens nodig hebt? Dit werkt wel als je slechts één objectief bij je hebt.

De fotograaf die een 18-200mm objectief gebruikt of iets vergelijkbaars, zal niet snel een ander objectief bij zich hebben of gebruiken. In dat geval is het juist slim om je camera met objectief erop in je fotorugzak te stoppen. Het is dan zelfs handig om een slingbag te hebben, die je kunt roteren om snel bij je camera te kunnen.

Een fotograaf die met een speciaal doel op pad gaat kan wellicht ook al een objectief plaatsen. Ik stel me voor dat iemand die wildlife of vogels gaat fotograferen al een teleobjectief op de camera wil hebben. Dat is het objectief dat gebruikt zal worden. Jij weet het beste of je tot een dergelijke groep behoort.

Nando fotorugzak nachtfotografie

Camera en objectieven los in de tas voorkomt dat ik eerst een objectief van de camera moet halen voor ik het juiste plaats. Bovendien is het vaak gunstiger voor de indeling van je rugzak.

Uiteraard is de manier van je rugzak inpakken een heel persoonlijke keuze. Je moet doen wat jij het makkelijkste vindt. Stel jezelf de vraag of een camera met objectief de meest ideale situatie is voor jouw fotografie. En bedenk dat dit in feite voor alle fototassen kan gelden, niet alleen een fotorugzak.

Hoe stop jij je camera in de fotorugzak? Doe je dat met een objectief erop, of niet? Laat in een reactie weten wat jouw voorkeur is en waarom.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In het boek De Landschapsbijbel geeft landschapsfotograaf Nando Harmsen je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die hij de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heeft opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 14 april 2022 om 14:33  | reageer

    Ik heb een rugzak voor mijn fotospullen, maar gebruik die zelden nog. De reden is dat ik slecht ter been ben en een beladen rugzak mijn evenwicht verstoord en daarmee de kans op vallen vergroot. Tegenwoordig gebruik ik een hardcase van WCS op een trolley die ik met mij mee kan trekken. Toch laat ik de hardcase meestal in de auto achter. Ik heb een harnas van Cotton waar ik 2 body's aan kan koppelen. Op de ene body zit een 10-22mm groothoek en op de andere een 55-250mm. Dat zijn de lenzen die ik het meeste gebruik. Voordeel van het harnas is ook dat het gewicht niet allemaal op één plek zit, maar het verdeeld is waardoor ik mijn evenwicht beter kan houden. Ik loop met een wandelstok en heb ik altijd een hand vrij tijdens het lopen om me op te vangen mocht ik onverhoopt toch vallen. Fotografeer ik in de stad, dan kan ik een rollator gebruiken en daar wèl mijn rugzak aan hangen, maar ik de natuur is een rollator onwerkbaar. Mocht het echt niet anders kunnen dan kan ik nog een rolstoel gebruiken en daar een rugzak aan hangen.
    Voor mij is het dus voortdurend plannen en per fototrip bekijken wat ik nodig hed voor mijn mobiliteit. Ga ik op reis met het vliegtuig, dan gaan mijn fotospullen zondermeer in de rugzak mee als handbagage. Mijn rollator neem ik dan ook mee, want daar kan ik ook op gaan zitten om uit te rusten.
    Sowieso moet ik naast het plannen van wat ik aan fotospullen meeneem ook plannen wat ik moet meenemen voor de mobiliteit. Er zelfstandig op uit gaan wordt steeds moeilijker. Gelukkig fotografeert mijn vrouw ook graag, dus gaan we er vaak samen op uit.

  2. gast schreef op dinsdag 19 april 2022 om 10:56  | reageer

    Ja en nee. Ik geef je gelijk wat betreft geen objectief op de body...maar dan wel de 2e body om ruimte te besparen..maar je wil in de natuur/zanderige omgeving het liefst zo min mogelijk een objectief wisselen zonder stofjes op je sensor te krijgen.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 19 april 2022 om 15:39  | reageer

    @Gast:
    op zich een goed punt, om een objectief al op je camera te hebben onder stoffige of natte omstandigheden.
    Ik wil ook benadrukken dat er in het algemeen een grote angst is voor het wisselen van objectieven, ongeacht waar. Op een strand of zandverstuiving een objectief wisselen levert echt geen probleem op wat betreft stof of zand. Wel als het flink waait.
    Ik wissel al decennia lang objectieven onder allerlei omstandigheden, van regen tot storm, op strand en in bos, in concertzalen en tijdens bruiloften. Dit heeft nog nooit tot problemen opgeleverd en mijn sensor is er niet stoffiger of vuiler van geworden.

  4. Guido
    Guido schreef op dinsdag 19 april 2022 om 16:33  | reageer

    De tip van Dona Willemsem is geweldig welkom. Dit ga ik ook eens bekijken.
    Nij gebruik ik alleen een lange zoom, 18*300 op een APCs Nikon D7500. Nooit lenzen wisselen. Maar ook geen Prime lenzen meer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord