Een duik in de wereld van de macro fotografie
dinsdag 3 juni 2008, 19:18 door Cor Jexo | 15.081x gelezen | 9 reactiesWe zitten midden in de periode waarin bloemen op hun best zijn de insecten lekker buiten aan het klussen zijn, kortom laat je eens meesleuren in de wondere wereld van de macrofotografie. Ik zou voor de verandering eens niet willen beginnen met de technische kant belichten, maar meer terug naar de basis.
Het onderdeel van de fotografie wat vaak over het hoofd wordt gezien; het plezier!
Ik betrapte mijzelf erop dat ik de laatste tijd wel heel erg veel bezig was met techniek om mijn resultaten te verbeteren,Terwijl ik vergat waar het eigenlijk allemaal om draait: de lol van het fotograferen. Ik begrijp dat professionals andere belangen hebben, maar zij zullen het met mij eens zijn dat plezier een belangrijk aspect is van fotografie.
Voordeel van macro fotografie is dat je niet eens veel moeite hoeft te doen om een geschikte locatie te vinden. Als je deur van je huis openmaakt gaat er een wereld voor je open. Het leuke vind ik dat je niet van te voren weet wat er gaat gebeuren. Je komt elke keer wel weer iets anders tegen. Het bijzondere is dat je echt meegezogen kunt worden in een andere wereld, een wereld die door drukte en het belachelijke tempo waarin de maatschappij zich ontwikkeld bijna niet meer lijkt te bestaan.
Laat je verrassen door hoeveel kleuren bloemen er wel niet zijn, wat moet die mier met een zandkorrel, wat zijn die libelles aan het uitspoken, waar gaat dat lieveheersbeestje in vredesnaam naar toe? Als je heel nuchter bent zal je dit waarschijnlijk “lekker belangrijk” vinden, als je je laat meeslepen heb je lol en kijk je anders.
Om het belang van techniek toch zeker te erkennen om jezelf te kunnen verbeteren heb ik wat tips opgedaan uit het boek van Scott Kelby over digitale fotografie. Een boek wat voor iedereen te behappen is en vooral basis elementen belicht. Aan de hand daarvan heb ik wat geëxperimenteerd, met enkele resultaten die ik met jullie wil delen.
Ik hoop dat ik jullie een beetje enthousiast heb kunnen maken om ook eens een duik te nemen in macroland, het is de moeite waard.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.
9 reacties
-
Vincent_Sp schreef op dinsdag 3 juni 2008 om 20:02 | reageer
Tja Macro is ook het leukste zowat van fotografie, maar dan moet je wel altijd de juiste lens en camera tot beschikking hebben.
-
... schreef op dinsdag 3 juni 2008 om 21:49 | reageer
met een oude tussenring en een 2e hands 50 mm lens kom je ook een heel eind hoor...
-
Derk schreef op dinsdag 3 juni 2008 om 22:13 | reageer
Dat boek dat je noemt is inderdaad een aanrader! Helder en duidelijk, ook voor mij, als beginner op de SLR markt.
Wat Makro betreft, ik heb net een Sigma APO 70-300 lens binnengekregen. Die lens kun je van 200 tot 300 mm op Makro zetten. Weliswaar is het geen 'echte' makro lens, maar zeker een mooie om mee te experimenteren. Wel lastig die insecten, ze bewegen volcontinue en je hebt maar heel weinig (enkele milimeters) scherptediepte... -
Derk schreef op dinsdag 3 juni 2008 om 22:15 | reageer
O Ja, genoemde lens kost iets meer dan 200 euro. Het is om precies te zijn de Sigma APO 70 - 300 F 4 - 5.6 DG.
-
Peter van Veen schreef op dinsdag 3 juni 2008 om 22:41 | reageer
Ik heb die wereld sinds kort ook ontdekt, nadat ik onlangs eens Sigma 105 macrolens heb gekregen. Prachtig en inderdaad meestal geen gebrek aan onderwerpen. En wat een nieuwe wereld leer je zo ontdekken... Vreemd, dat je je dan heel andere vragen gaat stellen zoals 'wat gaat die mier doen' en 'waarom ziet deze vlieg er zo ingewikkeld uit'.
Alleen die verdraaide scherptediepte...Peter van Veen schreef op woensdag 4 juni 2008 om 09:39 | reageerDaar is maar één woord voor... WAANZINNIG mooi en uniek lijkt me, zo'n transformatie tot libelle vastleggen!
Cor Jexo schreef op woensdag 4 juni 2008 om 11:30 | reageerLeuk om te zien dat velen van jullie deze passie delen en margo bedankt voor de leuke link,echt geweldig.
@derk, de lens die jij aangeeft gebruik ik zelf ook
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
-
7 Tips voor Macrofotografie
door Mike Muizebelt
-
Masterclass Macrofotografie op Photofacts Academy
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.