Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsproblemen en modellen zoektocht

dinsdag 11 oktober 2022, 16:47 door | 15.871x gelezen | 0 reacties

Gisterenavond samen met twee leden van de fotoclub de aanstaande fotografiemiddag van de club besproken (onder andere). We gaan namelijk weer een modellendag organiseren.

Dat doen we tegenwoordig zo'n twee keer per jaar, want zo'n modellendag is erg populair onder de leden. Ook niet vreemd, want het is gewoon erg leuk en leerzaam om met een groepje fotografen en modellen bezig te zijn met studiofotografie.

Flitsproblemen
Zo'n twee jaar geleden leverde dat overigens nog wel wat onverwachte problemen op. Een aantal leden was net overgeschakeld van analoog naar digitale reflexcamera's. In onze onwetendheid verwachte wij geen verschil tussen de analoge en de digitale body's, maar na een half uur lang klooien en niks anders dan zwarte beelden besloten wij die dag de modellen maar (gedeeltelijk) buiten te fotograferen. Overigens zijn daar ook erg leuke afbeeldingen uit gekomen.

Na wat gespeur op internet bleek een en ander te maken te hebben met de voorflits die moderne digitale camera's geven voor een juiste meeting. Die voorflits gaat een fractie van te voren af en is met het blote oog niet te onderscheiden van de tweede, echte, flits. De eerste flits gebruikt de camera om de juiste belichting te bepalen. Bij de tweede wordt daadwerkelijk de foto gemaakt. Onze slave flitsers reageerde echter al direct op de voorflits. Aangezien de tweede flits er zo vlak achteraan gegeven wordt, was de slave unit nog niet opnieuw opgeladen en dus kon die flits niet afgegeven worden.
Het resultaat: zwaar onderbelichte foto's.

Voor dit probleem zijn meerdere oplossingen.
Je kunt een niet-dedicated flitser gebruiken (waarbij de E-TTL of I-TTL meting niet werkt). Er wordt hierbij geen voorflits gegeven. Ook kun je natuurlijk een flitssynchronisatiekabel (goed scrabble woord) gebruiken. Nadeel is dan dat je aan een kabeltje vast zit. Gelukkig zijn hier draadloze opties voor. Deze zijn er in radiografisch uitvoering (duur en in de praktijk erg merkspecifiek) en infrarood uitvoering.

Eigenlijk hebben we met de fotoclub (na een test) grootschalig gekozen voor de betaalbare infrarood uitvoering. Bij Foto Konijnenberg is toen een lading Jinbei YS-100 flitsontstekers aangeschaft. Voor € 24,90 een prachtig apparaatje dat prima werkt op verschillende flitssets (Jinbei, Elinchrome, Bowens en waarschijnlijk nog veel meer).
Bij de daaropvolgende modellendag was dit probleem dus geheel opgelost.

Modellen
Voor modellen zoeken we eigenlijk altijd binnen de vrienden en kennissenkring van de club. Over het algemeen komen hier ook altijd een mooi aantal dames (en een beperkt aantal heren) uit die bij ons een middagje model willen staan.

Persoonlijk vind ik het erg leerzaam om met de modellen aan de slag te gaan. Er komen nog aardig wat dingen bij kijken en het succes van de foto hangt toch voor een groot deel van de samenwerking tussen het model en de fotograaf af. Een combinatie van onervaren model en onervaren (model)fotograaf werkt meestal niet al te best. Het model heeft geen idee hoe ze moet staan of kijken en is vaak erg afwachtend. Voor een beginnend fotograaf is het ook vaak net zo moeilijk om een leuke pose aan te kunnen geven. Zeker als je daar van te voren niet al goed over hebt nagedacht en ter plekke poses moet gaan verzinnen.

Zeker in het begin was ik zelf ook niet al te soepeltjes bezig. Inmiddels begin ik wat meer ervaring te krijgen en heb ik het gevoel dat het elke keer weer beter gaat. Een belangrijk startpunt is het beheersen van je eigen camera. Als je als fotograaf onzeker bent over je apparatuur en bijvoorbeeld constant je instellingen aan het controleren bent gaat het model zich daardoor ook onzeker door voelen.

Voor je flitsapparatuur geldt natuurlijk hetzelfde. Ook hierbij is het handig te weten waar je mee bezig bent. Een flitslichtmeter is feitelijk noodzakelijk om je licht goed te meten. In een paar minuten kun je dan je opstelling opbouwen en het model geheel naar wens uitlichten. Uiteraard is dit complexe materie als beginner. Het volgen van een studio workshop is wellicht een goede manier om de basis (en de fijne kneepjes) snel onder de knie te krijgen.

Het eerste kwartier dat je aan het fotografen bent zul je waarschijnlijk nog niet je toppers maken. Jij moet aan het model wennen en het model moet aan jouw wennen. Zorg er in elk geval voor dat je met het model bezig blijft en niet met je apparatuur. Zolang jij blijft schieten zal het model tevreden zijn. Je geeft zo immers aan dat het goed gaat. Wanneer je vertwijfelend gaat staan kijken om een nieuwe pose te bedenken maak je haar waarschijnlijk ook onzeker. Probeer dus langzaam naar een nieuwe pose toe te werken. Zo kun je zelf zien wat werkt en wat niet. Zeker bij digitaal fotograferen is het geen probleem om gewoon door te blijven schieten.

Dutchheaven
Na de vergadering van gisterenavond besloot ik nog even op internet te snuffelen voor wat nieuwe modellen. Het is tenslotte niet leuk zo om steeds dezelfde dames voor je lens te hebben en voor de fotoclub kunnen we ook aardig wat modellen gebruiken.

Eerder had ik me al eens ingeschreven op Dutchheaven.nl, een site waar modellen, fotografen, visagisten en stylisten elkaar kunnen ontmoeten. Dit leek me een goed punt om eens rond te zoeken.

De layout van de site vind ik persoonlijk niet al te best, maar zoals Marktplaats reeds bewezen heeft is uiterlijk geen aanduiding voor succes. Als ontmoetingsplaats is Dutchheaven namelijk een mooie website. De extreem strenge veiligheidsmaatregelen op de site zijn behoorlijk irritant, maar begrijpelijk. Er zijn natuurlijk aardig wat mensen die misbruik willen maken van de beschikbare informatie.

Wat dat betreft wordt er waarschijnlijk alsnog wat te veel informatie vrijgegeven, maar dat is meestal de keuze van de modellen. Ik krijg bij veel foto's toch het idee dat het er bij de fotograaf vooral om ging zo veel mogelijk blote borsten voor de camera te krijgen. Als model zou ik je dan ook willen aanraden hier erg mee op te passen. Vraag altijd of je iemand mee mag nemen naar de shoot en laat je niet ompraten om dingen te doen waarvan je van te voren besloten hebt dat je ze niet wilt doen.

Bij veel modellen durf ik overigens ook te stellen dat ze zelf te weinig kijk hebben op goede fotografie. Ze plaatsen soms foto's in hun portfolio die bij mij direct de prullenbak ingegaan waren. Waarschijnlijk is het voor bijna elk model verstandig om eens een objectief persoon die er echt verstand van heeft naar je portfolio te laten kijken.

Fotografen moeten hier zelf ook aan werken. Geef het model niet een disk met alle foto's. Kies de beste vijf a vijfentwintig uit en geef haar die. Het is tenslotte ook jouw naam als fotograaf die op het spel staat wanneer er slechte foto's van je te vinden zijn in het portfolio van een model!

Overigens staan er op Dutchheaven ook een hele boel wannabee modellen die, zonder dat ik iemand tegen het zere been wil stootten, eigenlijk het fotograferen niet waard zijn. Maar goed, ook dat kan nuttig zijn als je specifiek een wat minder gangbaar type model zoekt.
Voorlopig beperk ik me (heel stereotiep) graag nog even tot de wat mooiere, jonge modellen.

Op Dutchheaven heb ik met even zoeken (de zoekfunctie zou zeker verbeterd kunnen worden) ook een aantal erg leuke modellen kunnen selecteren. Ik heb mijn medeorganisatoren hier wat informatie over gestuurd. Het lijkt mij in elk geval leuk een aantal modellen uit te nodigen die zelf al wat ervaring hebben.
Dit is tenslotte ook voor ons fotografen erg leerzaam.

Model Brenda
Model Brenda tijdens een eerdere shoot

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 oktober 2022.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 11 november 2006, 00:38.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord