Geen natuurlijk licht en geen flitslicht fotograaf, maar een mooi-licht-fotograaf
maandag 29 mei 2023, 20:10 door Nando Harmsen | 2.207x gelezen | 2 reactiesIk gebruik heel veel flitslicht voor mijn portretfotografie. Er gaat niets boven fantastisch licht creëren op locatie. Meestal voeg ik dit naadloos samen met het bestaande licht. Is dat bestaande licht voldoende, dan laat ik de flitser in de tas.
Ik ben geen natuurlijk lichtfotograaf, geen flitslichtfotograaf, maar een mooi-licht-fotograaf.
Ik ben dol op flitslicht. Je kunt het licht vormen naar je eigen wensen, zonder afhankelijk te zijn van het bestaande licht.
Het liefste meng ik dit samen met het bestaande licht, zodat het een natuurlijke uitstraling is. Je ziet dan niet eens dat er geflitst is. De ideale situatie, dus.
Is het bestaande licht heel erg mooi, dan is er geen flitslicht nodig. Ook al hou ik van het gebruik van flitslicht, ik laat mijn flitsers dan in mijn tas zitten. Het gaat er dan ook niet om dat ik per se flitslicht moet gebruiken. Het enige wat ik wil is mooi licht.
Dat is ook de reden waarom ik mijzelf nooit een flitslicht fotograaf zal noemen. Ik ben ook geen natuurlijk licht fotograaf, of beter gezegd, een bestaand licht fotograaf.
Want daarmee zou ik mezelf teveel beperking opleggen. Ik wil het licht zo mooi mogelijk hebben. Het interesseert me niet zoveel waar het dan vandaan komt.
Dus, als ik dan op een locatie ben en het bestaande licht is fantastisch, dan gebruik ik dat. De voorwaarde is, dat ik mijn model neer kan zetten waar ik maar wil.
Want de richting van het licht is heel belangrijk. Komt het licht uit de verkeerde richting, dan moet er een flitser aan te pas komen.
In dit voorbeeld was ik met Roos in een oude fabriekshal. Ik had mijn flitsers meegenomen, want het was immers binnen. Echter, de ramen lieten het zonlicht binnen, waarmee ik een fantastisch licht ter beschikking had. Waarom zou ik dan nog een flitser erbij zetten.
Ik had tegenlicht ter beschikking, er waren fantastische schaduwen. Er waren silo's waar het licht tussendoor glipte en een prachtige scheiding tussen licht en donker kon vormen. Ik kon Roos op elke plek positioneren, waarbij het aanwezige licht mijn flitser perfect kon vervangen.
Ik wil me niet beperken door zelf opgelegde idealen. Een natuurlijk licht fotograaf is een fotograaf die uit principe geen kunstlicht wil gebruiken.
Een bestaand licht fotograaf wil geen flits gebruiken, zelfs als het licht lelijk van vorm is. Zo zou een zelfbenoemd flitslichtfotograaf altijd flitslicht moeten gebruiken, zelfs als het niet nodig is.
Ik beperk me niet tot die idealen. Ik wil gewoon mooi licht. Is dat niet ter beschikking, dan voeg ik het toe in de vorm van flitslicht.
In dat opzicht denk ik dat ik me een mooi-licht-fotograaf mag noemen. Hoe denk jij daarover? Leg jij jezelf die beperkingen wel op? Vertel het in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
William Linthout schreef op woensdag 31 mei 2023 om 14:52 | reageer
Ik gebruik waar nodig ook heel graag mijn flitsers in combinatie met een paraplu of softbox. Alleen met natuurlijk licht fotograferen is niet altijd mogelijk of geeft niet altijd het gewenste resultaat. Volkomen met je eens.
-
Donald Willemsen schreef op zaterdag 3 juni 2023 om 15:36 | reageer
In de studio gebruik ik flitslicht. Buiten maak ik het liefst gebruik van het natuurlijke licht, eventueel gebruik ik daarbij reflectieschermen. Ik prefereer het natuurlijke licht.
@ Nando, ik citeer: 'Ik beperkt me niet tot die idealen.' Valt jou hierbij niks op?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tip: Licht van opzij
door Elja Trum
-
Portretfotografie tip: Laat je omgeving meespelen in je foto
door Elja Trum
-
Voeg kleur toe aan je achtergronden
door Frank Doorhof
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Portretfotografie tip: Geef positieve aanwijzingen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.