Hoe fotografeer je een wolkenkrabber
woensdag 11 november 2009, 20:18 door Ton Vingerhoets | 12.405x gelezen | 31 reactiesHow to photograph a skyscraper, vroeg ik me af na een telefoontje van SOHO China. De opdracht luidde een wervende fotoserie te maken van hun nieuwe project in Shanghai ofwel een skyscraper met de naam Exchange Building. Na een decennium succesvolle projecten in Beijing en elders in China wilde men voet aan de grond krijgen in Shanghai. Dit is SOHO's eerste en belangrijke project in deze stad.
Shanghai is een totaal andere stad als Beijing en zal daarom ook een andere marketing en communicatie noodzaken lijkt me. Enfin, voordat ik met mijn Shanghai verhaal aftrap eerst even een introductie van SOHO China.
SOHO China
Het echtpaar Zhang Xin en Pan Shiyi richtte in 1995 'Beijing Redstone Industry', op, de voorloper van de huidige projectontwikkelingsmaatschappij SOHO China. SOHO staat feitelijk voor 'Small Office Home Office' en was het concept van Zhang Xin en Pan Shiyi die lang geleden de opkomst van het internet-tijdperk voorzagen en daarmee de behoefte aan betaalbare flexibele kantoorunits met mutlifunctionele eigenschappen.
Sindsdien is het hard gegaan en is SOHO het symbool van het nieuwe Beijing geworden. Vanaf 1999 zijn ze in China de ongeslagen marktleider als het gaat om absolute verkoopcijfers en dat is gezien de moordende concurrentie een prestatie van formaat. Wat SOHO uniek maakt is dat ze uitsluitend werken met (internationale) gelauwerde architecten en hun projecten baanbrekend zijn als het om architectuur gaat. Hun beleid spreekt van visie en durf.
Exhange Building
Het probleem met de Exchange Building is de lokatie. Zoals in alle grote Chinese steden is er ook in Shanghai een flinke densiteit per vierkante meter in het Central Business District. De Exchange Building is als het ware ingebouwd door laagbouw dat niet direct bijdraagt aan de esthetiek van het geheel.
Dat maakt het fotograferen van zo'n hoge kantoortoren al meteen lastig. De eerste dag heb ik de tijd genomen om de hele wijk te verkennen op zoek naar geschikte invalshoeken om het gebouw toch vooral goed te kunnen fotograferen. Het gebouw zelf is erg fraai qua opzet. Een ruime entree met een zeer smaakvolle aankleding en een zee van licht.
Dat laatste is een probleem want invallend daglicht creƫert erg harde contrasten dat snel voor overbelichte partijen in je opnames zorgt. De briefing van SOHO was onder meer een aantal spectaculaire night shots van de skyscraper. In samenspraak met het Exchange Building management was daarvoor de toegang geregeld tot het dak van een buur-skyscraper.
Night shots
Eenmaal op dat dak was het genieten van de ongelooflijke Shanghai Skyline. Er wordt vaak gezegd dat vooral Shanghai het uithangbord is van China's nieuwe welvaart en dat kan ik beamen. De stad is ronduit spectaculair en een lust om te fotograferen. Maar goed, op het dak was het werken geblazen want de tijd was krap. De harde wind speelde parten en ik moest beschutting zoeken wilde ik bewegingsonscherpte voorkomen.
De night shots op het dak heb ik gemaakt met de Canon EF 17-40mm f/4L en EF 50mm f/1.4 II waarbij vooral de laatste lens uitblinkt als het om scherpte en detaillering gaat. In mijn artikel De ultieme groohoek heb ik al gewag gemaakt van mijn onvrede met de EF 17-40mm f/4L. Alhoewel er binnen de 20-28mm f/8-f/11 range redelijke resultaten mogelijk zijn. Na de rooftop-shoot ben ik om het Exchange Building gelopen en heb vanuit verschillende invalshoeken foto's gemaakt.
Interieur
Zoals gezegd is het interieur van het Exchange Building smaakvol. Mijn shooting heb ik vooral geconcentreerd op de entreehal en mock-up room. Vanwege het invallend daglicht besloot ik het interieur uitsluitend te schieten met exposure fusion. Ondanks deze toch effectieve techniek heeft de nabewerking behoorlijk wat tijd gekost. Met het eindresultaat ben ik niet ontevreden alhoewel de Canon 40D in combinatie met de EF 17-40mm f/4L te wensen overliet als het om groothoek gaat.
Met mijn huidige Canon 5D mark II was het resultaat waarschijnlijk beter geweest. Het exterieur was daarom ook geen gemakkelijk opgave. De krappe ruimte rondom het gebouw beperkte me in de afstand. Ook de weersomstandigheden spelen bij zo'n shoot een allesbepalende rol en gelukkig waren de weergoden me goed gezind. In Shanghai hangt vaak een nevel over de stad met uitgebleekte luchtpartijen dat harde contrasten teweeg brengt. Ook in China is een blauwe hemel helaas niet op bestelling leverbaar..
Commercial top areas
Chinezen houden van improviseren. Na de enerverende Exchange Building shoot werd ik door de SOHO manager gebeld met de vraag of ik niet langer in Shanghai kon blijven om een aantal commercial top areas te schieten. Men voorzag de behoefte aan beeldmateriaal met het oog op de marketing en communicatie rondom de SOHO Shanghai entree.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd en heb ik mijn shoot met een week geprolongeerd. De briefing was daarentegen wat vaag: 'Zoveel mogelijk life-style foto's met gebouwen en eigentijds publiek'. Gelukkig ken ik de SOHO-mensen al wat langer en begreep ik wat men voor ogen had.
Ondanks dat ik in het verleden verschillende shootings in Shanghai heb gedaan moest ik de nodige research doen en heb ik met gebruik van onder andere Google maps de betreffende lokaties in beeld gebracht. Shanghai is met ruim twintig miljoen inwoners een gigantische stad en ook deze lokaties zijn enorm van omvang. Wil je de juiste shots maken dan zit er niets anders op dan te voet zo'n wijk uitkammen.
Het probleem daarbij was de verzengende hitte. Dat zijn we in Beijing ook wel gewend maar de luchtvochtigheid in Shanghai maakt het bijna ondraaglijk om dagelijks acht tot tien uur rond te sjouwen met een (zware) fototas en equipment en toch scherp te blijven. Veel stops en liters water zijn dan noodzakelijk. Ook had ik warempel een paar dagen fantastisch weer met voor Shanghai vrij zeldzame blauwe luchten en Hollandse wolkenpartijen. Nodeloos te vertellen dat dit meteen kleur geeft aan je shots en de zaak zoveel levendiger maakt.
Vooral 's nachts zijn deze shopping areas met een zee van licht en kleurrijke neonreclames een uitdaging voor een fotograaf. De omgeving inspireerde me te experimenteren met motion blur wat vaak iets bijzonders aan je foto toevoegt. Vooral in het schemergebied kun je mooi gebruik maken van langere sluitertijden dat een helder belichte omgeving en gebouwen oplevert in combinatie met bewegende objecten in motion blur. En natuurlijk 's nachts kun je met deze techniek speactaculaire foto's maken van de niet aflatende stroom auto's.
Shanghai bruist en het is een geweldige ervaring om de stad te fotograferen. Een week in deze Chinese metropool geeft je als het ware een boost energie waardoor je accelereert. Ondanks dat Nederland voller wordt kennen wij deze dynamiek niet. Ons land heeft een totaal andere dimensie dat ook zeker zijn charmes heeft. Zo nu en dan mag ik er graag een vakantie doorbrengen, van stilte genieten en mooie leegtes in Zeeland fotograferen..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciƫle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
31 reacties
-
Jaap schreef op woensdag 11 november 2009 om 22:11 | reageer
Heel mooie foto's. Inderdaad een fotogenieke stad.
-
EdC schreef op woensdag 11 november 2009 om 23:02 | reageer
Goede morgen Ton, fotograaf aan de andere kant van de wereld. Ik heb jouw verslag met plezier gelezen. Enige jaloezie kan ik niet onderdrukken. Wat een dynamiek!
Voor dergelijk werk moet je inderdaad veel voorwerk doen en de goede posities vinden (of regelen).
Volgende keer shots met de full-frame? -
tonv schreef op donderdag 12 november 2009 om 00:08 | reageer
@EdC
Bedankt voor je reactie Ed. Inderdaad schiet ik momenteel full frame en geeft de groothoek 'n extra dimensie aan dit soort fotografie. Het is een privilege dat ik de dynamiek van de Chinese samenleving mag vastleggen. China is een bijzonder fotogeniek land! -
-
Peter van Veen schreef op donderdag 12 november 2009 om 07:34 | reageer
Fraaie foto's en een leuk verhaal. Mooi om eens te lezen hoe een shoot aan de andere kant van de wereld gaat. Maar een stad met meer inwoners dan ons hele landje...?? Ik kan me er niks bij voorstellen, maar dat moet ongelooflijk groot en druk zijn!
-
Lucien schreef op donderdag 12 november 2009 om 08:03 | reageer
Mooi artikel en inspirende fotos Ton. De 2e foto van die weg, lijnen om de kijker te leiden, mooi gedaan. Kan ik weer gebruiken in mn eigen fotos.
We hebben hier nu in Eindhoven het Glow evenement. Kunstenaars uit binnen- en buitenland laten licht en designtoepassingen zien, gebouwen speciaal verlicht etc.
Soms zit er veel 'troep' om een gebouw (borden, constructie, stellages).
Hoe lang fotografeer je al? Ben zelf nog een groentje, nog maar een jaar bezig. -
tonv schreef op donderdag 12 november 2009 om 08:59 | reageer
@Niels: Je bent welkom Niels, In Beijing heb je in ieder geval al een gids!
@Peter van Veen: Inderdaad is China druk, altijd en overal mensen om je heen.
@Lucien: Na een carriere als designer ben ik vier jaar geleden geswitched naar fotografie, mijn vroege passie op de Kunstacademie. Sindsdien is het m'n lust en m'n leven. -
Yvette schreef op donderdag 12 november 2009 om 10:10 | reageer
Nice nice! Het blijft een gave van je dat je een verhaal mooi over kan brengen.
-
Zeeuws meisje schreef op donderdag 12 november 2009 om 11:27 | reageer
Hey Ton,
Idd long time no speak....
Je maakt hele mooie foto's, maar dat wist ik allang. Je hebt me meerdere rapportages laten zien en ik vind het schitterend.
Oja...hihihi.....Je lijkt wel op Horatio van CSI Miami. We moeten altijd om die droogkloot lachen. Dan kijkt hij quasi nonchalant over zijn bril en spreekt dan heel tranquillo zijn zinnen uit..hihihi.
Tot slot.....Je sloot af met je vakantiekiekjes in Zeeland. Heeft onze dates in het verleden je geïnspireerd om Zeeland verder te bekijken?
Inmiddels woon ik er niet meer, maar nu dat ik daar weg ben zie ik ineens de schoonheid van Zeeland (nu ben ik een toerist en kijk met een andere blik).
Bedankt voor het delen van je mooie foto's.
Groetjes Mar. (emailadres is bij jou bekend, dus vul ik hier niet in) -
Evert schreef op donderdag 12 november 2009 om 12:39 | reageer
mooi hoor! Voor dit soort werk lijkt een tilt & shift objectief me overigens erg mooi; misschien een goed alternatief voor die 17-40. De 17 en 24mm versies van Canon schijnen erg goed te zijn.
-
tonv schreef op donderdag 12 november 2009 om 12:53 | reageer
@Evert
Ik zit nog steeds te dubben of m'n nieuwe groothoek nou de Zeiss Distagon T* 21/2.8mm of de Canon TS-E 24 f/3.5L II gaat worden. Zoals jij zegt biedt zo'n tilt-shift lens natuurlijk enorme voordelen voor dit soort werk. Ik hou 't nog een even 'onder m'n kussen'... -
Harrie&MarieLouise schreef op donderdag 12 november 2009 om 16:13 | reageer
Helder artikel mooie foto's was weer even genieten
-
Jerry schreef op donderdag 12 november 2009 om 18:01 | reageer
Geweldige foto's. Zo goed dat ik op de aantal de lokaties meteen herken en dat terwijl ik maar 2 keer in Sjanghai ben geweest
-
Lucien schreef op donderdag 12 november 2009 om 22:05 | reageer
Zet je wel aan het denken. Nederland lijkt dan een beetje saai.
Als ik de middelen had zou ik best een tijdje in het buitenland willen wonen/werken. Of voorgoed.
Maar dat gaat een beetje moeilijk met mijn beroep (microbiologisch analist).
Dus het blijft bij dromen voorlopig. -
tonv schreef op vrijdag 13 november 2009 om 02:15 | reageer
@Lucien: Dromen moet je proberen waar te maken. De stap om in het buitenland te gaan leven en werken vraagt vooral durf en aanpassingvermogen. Zeker een land als China dat 180 graden anders is dan Nederland noopt tot nieuwe inzichten. Persoonlijk zie ik dat als een verrijking...
-
Richard Hijmering schreef op vrijdag 13 november 2009 om 12:48 | reageer
Er mooi artikel en goed geschreven. Het is zeker moeilijk om de juiste dynamiek van een wolkenkrabber vast te leggen, vaak wegens ruimte gebrek en afmeting van het gebouw. Als je voor je zelf schiet kan je nog gebouwen overslaan wegens gebrek aan ruimte, maar voor een opdracht is dat natuurlijk onmogenlijk. En mooi gedaan!
Ook erg leuk te lezen hoe je je voorwerk doet. Daar kunnen we, ik in ieder geval gezien ik meestal alleen met de lonely planet loop en schiet, wel wat van leren. Nacht foto's leveren vaak een mooie beeld op omdat alle lampen en bewegingsstrepen de foto veel elvendiger maakt. Ik vind dat je dat in de schemer foto erg mooi hebt gedaan. Je hebt daar deze dynamiek mooi vast gelegd met de detail van een foto overdag.
En die hitte klinkt erg bekent. Heb zelf een keer een flinke zonnesteek opgelopen in Japan omdat er te veel moois te zien was, 40 graden en 100% luchtvochtigheid, te weinig winkels met airco voor afkoeling en ik toch bleef schieten de gehele dag. Is zeker af te raden.
btw, een tijdje in het buitenland werken/wonen kan ik iedereen aanraden. Het is zeker een verrijking (je leert een veel meer dan op een weekje vakantie) en een hele avontuurlijke ervaring die zeker tegen de moeilijkheden en problemen opweegt. -
Lucien schreef op vrijdag 13 november 2009 om 18:30 | reageer
Op zich heb ik het niet slecht in Nederland. Werk, voldoende geld.
Maar ik heb het gevoel dat ik niet alles haal uit het leven. De wereld heeft zoveel facetten, wil ze allemaal ervaren.
Ik moet een plan maken, wat ik precies wil en hoe ik obstakels op kan opheffen.
Maar goed, zal eens gaan nadenken van het weekend. -
tonv schreef op vrijdag 13 november 2009 om 21:43 | reageer
@Lucien
Je moet eerst research doen en een doortimmerd plan maken. Landen die momenteel volgens mijn informatie goede kansen bieden zijn Canada, Australie en China, waarbij de laatste natuurlijk de taalbarrière lastig is. Jij zit in een comfortabele (economische) positie dus de drijfveer zou wellicht het avontuur zijn. En alles uit het leven halen is niet in geld uit te drukken.
@Richard Hijmering
De hitte in (sub)tropische gebieden kan je inderdaad behoorlijk parten spelen. Jezelf goed beschermen tegen de zon (kleding) en veel drinken is een noodzaak. Zelf draag ik ook altijd een pet om te voorkomen dat m'n gezicht verbrand. En op tijd stoppen is sowieso aan te raden alhoewel dat moeilijk is als je enthousiast aan 't schieten bent. Klinkt herkenbaar... -
Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 14 november 2009 om 08:26 | reageer
Goede foto's en een interessant verhaal! Top!
-
Els en Hennie schreef op zondag 15 november 2009 om 11:08 | reageer
Hoi Ton en Sonia,
Het ziet er weer prachtig uit.
Weer lekker dat je voldoende opdrachten hebt.
Het is een technisch verhaal maar je weet er voldoende van en die reacties laat ik aan de specialisten over.
Wij zien het resultaat en dat is prachtig. -
Arno schreef op maandag 16 november 2009 om 11:37 | reageer
Mooi beelden en mooi en interessant artikel Ton! Shanghai staat ook nog op mijn lijstje om eens te gaan bezoeken. New York is trouwens ook een mooie locatie voor dit soort beelden maar dan vanaf Rockefeller. Je kunt dan zonder al te veel vertekening een skyline fotograferen.
-
tonv schreef op maandag 16 november 2009 om 14:03 | reageer
@Arno
Bedankt voor je reactie. Shanghai kan ik je ten zeerste aanbevelen Arno! New York en Tokyo zijn twee steden die ik hoe dan ook wil fotograferen. In December ga ik waarschijnlijk naar Hong Kong, ook een bijzonder fotogenieke stad met een heel eigen karakter. Saai wordt het niet... -
Arno schreef op dinsdag 17 november 2009 om 01:46 | reageer
@Ton: Als je een keer naar New York gaat moet je maar even een mailtje sturen ik kom er eigenlijk ieder jaar een paar dagen en weet inmiddels de mooie plekjes voor fotografen en kan eigenlijk een lokaal NY-fototours bedrijfje beginnen en jij in China
-
tonv schreef op dinsdag 17 november 2009 om 07:37 | reageer
@ Arno: Dat hou ik zeker in gedachten! Ik heb al regelmatig zitten fantaseren over een 'Beijing-foto-fiets-toer' omdat ik stad op m'n broekzak ken. De afgelopen jaren heb ik op m'n mountainbike Beijing helemaal uitgekamt en veel fotogenieke plekken en routes ontdekt. Wie weet moet ik maar eens met een Photofacts-gezelschap als try-out beginnen, hahahahahaha Bij deze uitgenodigd!
-
FlandersPhotography schreef op dinsdag 17 november 2009 om 10:40 | reageer
Ton, prachtige foto`s, de dynamiek van dit soort opnames bij duisternis is vaak pakkender dan overdag, maar ik vroeg me toch af of je ook overwogen hebt dezelfde opnames overdag te maken? Zelf hoop ik ook nog voor mijn eigenlijke werk naar die regio te mogen gaan in de toekomst..
-
tonv schreef op dinsdag 17 november 2009 om 11:59 | reageer
@FlandersPhotography:
Zoals jij zegt hebben de nachtopnames vaak wat meer dynamiek dan dezelfde lokaties overdag. Dat wil niet zeggen dat ik overdag ook prachtige shots heb gemaakt, vooral op dagen met blauwe luchten en krachtige wolkenpartijen. Zelf woon ik in Beijing maar vind Shanghai de meest spectaculaire Chinese stad voor dit type fotografie. Beijing heeft meer cultuur en historie. -
Arie schreef op dinsdag 17 november 2009 om 14:03 | reageer
Ton, leuk artikel. Zit deze week in L.A. en dacht dat ook even te gaan proberen, wolkenkrabbers zat. probleempje is alleen dat je hier downtown met je camera op straat niet echt veilig voelt als het donker begint te worden, en dat is al net na 5'en. Misschien later deze week meer geluk.
-
tonv schreef op dinsdag 17 november 2009 om 17:05 | reageer
@Arie:
China staat erom bekend dat het een van de veiligste Aziatische landen is om er te reizen. De afgelopen vijf jaar heb ik 14 provincies bereisd en de nodige remote areas maar geen moment heb ik me onveilig gevoeld. We weten dat beslist niet alles perfect is in China maar ik ervaar de samenleving als erg 'foreign-friendly'. Van Amerikaanse vrienden hoor ik soortgelijke verhalen als die van jou. -
Klonja schreef op dinsdag 17 november 2009 om 20:59 | reageer
Beste Ton, als nieuweling op Photofacts (en amateur fotograaf)waag ik mij aan een reactie: wat een leuke job heb jij!
Ik heb met veel plezier je artikel gelezen en de foto's bewonderd.
Zelf ben ik in augustus 2 weken in China geweest en heb vele foto's gemaakt met mijn (nog vrij nieuwe) Nikon D60. O.a. van Shanghai by night (vanaf de rivier) en "The old town". Geweldig mooie stad!
Heb je trouwens een website waar ik evt meer China foto's kan bekijken? -
Lucien schreef op dinsdag 17 november 2009 om 21:58 | reageer
Iedereen zit in New York, L.A., Beijing, Shanghai. Ben jaloers.
Misschien ga ik eens proberen om good old Rotterdam spannend vast te leggen.
De maasboulevard in combinatie met lange sluitertijden moet wel iets mee te doen zijn.
Probleem is om een hoog punt te vinden. Alle kantoorgebouwen zijn savonds gesloten.
Valt best mee, een reis naar China:
Amsterdam-Beijing, 16 dgn, hotel dongfang, 1241 euro.
Voor Egypte was ik ook zoiets kwijt. -
EdC schreef op dinsdag 17 november 2009 om 22:54 | reageer
@Lucien. De avond valt in deze tijd van het jaar al vroeg. Voor sluitingstijd van de kantoren. Daar moet iets mee te doen zijn.
Ik was laatst voor nachtfotografie in Rotterdam. Die stad heeft een prachtige skyline. Maar in vergelijking met wat fotograaf Vingerhoets laat zien, mis ik in de stad aan de Maas de 'Chinese dynamiek' en schaalgrootte. Toch ga ik er binnenkort opnieuw kijken. Met camera.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Beijing CBD night shootings; deel 1
door Ton Vingerhoets
-
SOHO Sanlitun; spetterende nieuwe architectuur in Beijing
door Ton Vingerhoets
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.