Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Inner Mongolia; kleurrijke steppes op 2000 meter

zondag 12 juni 2011, 22:54 door | 6.928x gelezen | 14 reacties

Het is alweer zo'n kleine vier jaar geleden dat ik in Inner Mongolia was. Deze keer dus geen recent werk maar foto's uit de oude doos. Tijdens mijn stock uploads belandde ik vandeweek weer in de map Mulan Weichang, een plaatsje zo'n 450 kilometer noordoosten van Beijing. Bekend om het allermooiste grasland van Inner Mongolia; 1658 vierkante kilometer steppes op een hoogte van 1500 tot 2000 meter boven de zeespiegel. Juist, letterlijk en figuurlijk adembenemend!

Onze reis ging eerst met de trein naar Chengde waar we een aantal schitterende tempels hebben bezocht. Vanzelfsprekend heb ik daar flink wat foto's gemaakt. Vervolgens ging onze reis per bus naar Mulan Weichang, een rit van dik 200 kilometer die ik mijn leven niet vergeet. Ik waande me in die stokoude gammele bus in een heuse Indiana Jones film; een hachelijk rit, langzaam klimmend naar zo'n twee kilometer hoogte. Bij elke bocht stond ik werkelijk doodsangsten uit.

Mulang Weinchang is een klein dorpje waar in het seizoen veel Chinese fotografen komen, vertelde onze hotelhouder trots. In de winter is de gemiddelde temperatuur min 20 graden met uitschieters naar min 25. In de zomer is het een graad of tien aangenamer dan Beijing waar de mussen bij 35-40 graden van het dak vallen. Maar volgens mijn vrouw Zhao Hong was oktober toch de maand bij uitstek vanwege de herstkleuren. Inderdaad, wat een fantastische kleurschakering!

De hotelhouder had ons in contact gebracht met een gids die ons een dag of vier zou rondrijden in zijn jeep. Want het is er zo uitgestrek dat je al snel verdwaald. En paard huren was ook een optie maar met mijn rugtas vol gear gaf ik toch de voorkeur aan de jeep. Wat wilden we zien? Tja, de meest fotogenieke plekken natuurlijk. Dat was niet tegen dovemansoren; vier dagen lang vielen we van de ene in de andere verbazing. Allemachtig, wat een betoverend mooi stuk China!

Stock agency's willen perfect belichte, messcherpe foto's die niet of minimaal zijn bewerkt. Dat kan natuurlijk alleen met goed materiaal maar meer nog bij ideale lichtomstandigheden. En zelden heb ik mooier licht gezien als in Inner Mongolia. Overdag een strakke blauwe hemel en later in de middag een boterzacht licht dat zich vermengd met de warme tinten van de omgeving. Als ik de foto's opnieuw bekijk overweeg ik later dit jaar weer terug te gaan voor nieuwe landschapfoto's.

Het beeldmateriaal van vier jaar geleden is zo gek nog niet maar nu zou ik het toch anders aanpakken. Maar ja, da's ook een teken van ontwikkeling natuurlijk. Met welke lens zou ik daar willen fotograferen? Dat is er maar een: de Canon TS-E 24 f/3.5L mark II, de beste groothoek ooit door Canon gemaakt. Met een tilt stand is het mogelijk om al bij f/8 een scherptediepte te creeren waar je normaal f/18 voor nodig hebt, maar dan vrij van diffractie voor top landschapfoto's.

Boeddhistische tempel in Chengde
Foto 1

Ik kon het niet nalaten om er toch een foto van Chengde aan toe te voegen die de Chinese cultuur van weelderigheid uitdrukt. De overdaad aan ornamenten zie je in vrijwel alle historische bouwwerken terugkomen. Voor de een kitsch, voor de ander kunst; fotogeniek is het in ieder geval.

boom in donkere herfsttinten
Foto 2


heuvels met begroeiing in herfsttinten
Foto 3


heuvels met begroeiing in herfstkleuren
Foto 4


kudde wilde paarden in de steppe
Foto 5


steppe gezien vanaf een heuvel
Foto 6


grazend vee in de steppe
Foto 7


overal berkenbomen
Foto 8


warm kleurenpalet in de namiddag
Foto 9


mini canyon in de steppe
Foto 10

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

14 reacties

  1. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op maandag 13 juni 2011 om 07:20  | reageer

    Ik vind het een prachtige serie Ton, maar waarom heb je foto 9 zo scheef laten staan?

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 13 juni 2011 om 08:16  | reageer

    @Jac trum
    Dat gaf net een beetje meer dynamiek in de foto vond ik. Bedankt voor je reactie Jac!

  3. Mark
    Profiel  Mark schreef op maandag 13 juni 2011 om 08:33  | reageer

    Schitterende foto's Ton. Net name foto 4 en 5 vind ik heel erg mooi.

  4. Peter
    Peter schreef op maandag 13 juni 2011 om 14:42  | reageer

    Fantastische foto's van de oude Noordelijke frontier!

    Chengde was waar de keizers van de hoogtijdagen van de Qing zich in de zomers begaven. Ze runden het land van daaruit en gingen tussendoor met hun beste krijgers op jachtexpedities in huidig Mansjoerije en Inner/Outer Mongolie. Deze expedities waren zowel militaire training, machtsvertoon, als verkenningsmissies aan de grenzen van hun rijk. Al fraai vastgelegd in inkt op zijde door Italiaanse Jezuïtien die aan het hof dienden, ik had graag gezien dat Tony zo'n 300 jaar geleden op deze plek was. Maar de landschappen op zich zijn al fantastisch op zichzelf.

    Open country, flat sand
    Sky beyond the river
    Over a thousand hares daily
    Trapped in the ring of hunters

    Checking the borders
    I’m stretching my limbs
    And keep on shooting the carved bow
    Now with my left hand, now with my right

    Keizer Kangxi, Inner Mongolia, 1654-1722.

    Groet,

    Peter

  5. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 13 juni 2011 om 16:27  | reageer

    @Peter
    Zo'n reactie had ik ook van een expert als jou verwacht Peter! Nog steeds ben ik verpletterd door het immense landschap van Inner Mongolia en de volgende keer dat ik er kom neem ik deze mooie woorden mee. Bedankt voor je reactie!

  6. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 13 juni 2011 om 16:41  | reageer

    Ik vind dit een prachtige weergave van het indrukwekkende en fotogenieke China. Foto 6 en 10 vind ik echt top! Ook van de andere series heb ik genoten maar vooral veel van opgestoken. In een van de vorige artikelen had je beloofd nog eens het geheim prijs te geven hoe je de foto's toch zo scherp krijgt en daar ben ik eigenlijk nog wel nieuwsgierig naar, of mag je de kok niet vragen om in zijn keuken te kijken? Zelf maak ik de scherpste foto's met mijn 50mm 1:1.4 maar weet niet of dat door de lichtsterkte van de lens komt! Blijf vooral artikelen in sturen ik kan er geen genoeg van krijgen!

  7. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 13 juni 2011 om 20:17  | reageer

    @eduardvanmil
    Lichtsterke lenzen hebben vaak een bovengemiddelde scherpte maar in de praktijk staat dat niet garant voor 100% in focus shots. Het recept voor scherpe foto's: 1. Ideale lichtomstandigheden (optimale definitie). 2. Fotograferen met statief. 3. Handmatig scherpstellen (Live View) 4. Diafragma in de sweet spot (meestal f/4-f/8) 5. PP verscherping in LAB mode (echter stockfoto's mogen niet verscherpt zijn). Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  8. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 13 juni 2011 om 22:21  | reageer

    @tonv
    Dank voor de heldere uitleg. Ik ga Live View uitproberen, uiteraard met een (stabiel) statief en draadontspanner. Live View is voor mij een interessante optie omdat ik het nu al veel gebruik als zoeker bij het kaderen van het onderwerp, maar jij bevestigd eigelijk dat de kracht van Live View ook (voornamelijk) ligt bij het handmatig scherp stellen b.v. bij macro en telefotografie. Is het voor landschapsfotografie, als ik een groot stuk van de voorgrond ook scherp wil hebben, de keuze van een diafragma f/4-f/8 dan wel zinvol (alleen voor portret?), als ik het scherpte diepte gebied voor en achter maximaal wil benutten en dan toch het hyperfocale punt moet berekenen? En de vraag is dan of dat in jou voorbeeld maximaal wordt benut? Want voor mijn b.v. 50mm lens en b.v. f/16 (Landschap) ligt dat punt op ongeveer 5 meter (volgens formule H=f^2/(A*30)) en kan dan het gewenste scherpte diepte gebied volledig worden benut? Want de standaard verdeling ligt toch in principe op 1/3-2/3 van het hele scherpte gebied. Of ben ik te wetenschappelijk bezig en is het beter om in de praktijk daar op te oefenen? Tenslotte wat is PP verscherping in LAB mode? (ik heb een Canon 50D) Dank alvast!

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 04:15  | reageer

    @eduardvanmil
    Om zoveel mogelijk in de sweet spot te blijven en diffractie te vermijden is max. f/11 voor landschapfotografie voldoende i.c.m. hyperfocaal scherpstellen. Ik laat de wetenschappelijke benadering voor wat het is; in de praktijk kies je een scherpstelpunt op ongeveer 1/3 van de gewenste scherptediepte. De Dofmaster is een handig hulpmiddel.

    Als je op de omschreven manier te werk gaat kun je met het gros van de Canon lenzen uitstekende resultaten bereiken. Is er onverhoopt toch behoefte aan verscherping in de nabewerking c.q. Post Processing (PP) dan is de LAB mode aanbevelenswaardig om het file niet teveel geweld aan te doen.

    Overigens is foto 1 gemaakt met de Canon EF 50 f/1.4, een kwalitatief hoogstaand objectief. Het presteert zelfs zo goed (full frame) dat het gehakt maakt van de extreem dure Canon EF 50 f/1.2L. Die heeft weliswaar weather sealing en een plezieriger bokeh.

  10. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 09:12  | reageer

    @tonv
    Dank voor de zeer heldere bijna pedagogische uitleg, ik ga oefenen en oefenen en al zou ik maar een fractie halen van de scherpe van jou foto's (ook van je eerder geplaatste artikelen) dan ben ik al blij!

    Als Elja het goed vindt dan zal ik het resultaat (zonder diepgaande teksten) van de (Hollandse) landschappen is in een blog tonen. Want ik weet zeker dat er heel veel fotografen die net het beginners tijdperk zijn uitgetreden geïnteresseerd meelezen om ook beter te worden.
    Diep respect voor jullie kennis!

  11. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 11:05  | reageer

    @eduardvanmil
    Ik bied graag een helpende hand Eduard. Kennisuitwisseling is een van de mooie aspecten van Photofacts. En oefening baart kunst; ik ben nu al benieuwd naar je Hollandse landschappen!

  12. LX
    LX schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 13:38  | reageer

    Andere foto's dan we van jou gewend zijn, maar wel heel erg fraai! Favorieten zijn 6 vanwege de geweldige diepte (mooi hoe het naar de horizon toe 'heiïg' wordt) en 10 vanwege het kleurcontract. Thanks for sharing!

  13. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 14:27  | reageer

    @LX
    Bedankt voor je reactie en waardering. Ik liep al een tijdje rond met dit thema in m'n hoofd. En je weet dat ik van afwisseling hou; saai zal het niet snel worden.

  14. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 15:08  | reageer

    @tonv
    Dat is een uitdaging en ga nu extra mijn best doen! Ik heb een Hyperfocal Distance Chart for Digital SLR Cameras (crop) uitgeprint die mij gaat helpen.In die charts kan je het diafragma aflezen bij de afstand tot het object en brandpuntsafstand waarmee ik de foto wil gaan maken. Ik zal de lens dus niet op infinity zetten, maar op de afstand die de kaart aangeeft. Alles wat dan voorbij dat punt ligt is in focus.En niet alleen alles wat voorbij dat punt ligt, maar ook alles wat tussen de helft van de hyperfocale en dat punt ligt, begrijp ik nu! Ik ga het leren nu de foto's nog. Wederom veel dank!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord