Keuze voor objectieven
zondag 27 april 2008, 16:17 door Erwin Derksen | 13.186x gelezen | 15 reactiesIn dit artikel wordt, als vervolg op de keuze van de SLR body, de keuze van een objectief beschreven. Voor alle digitale spiegelreflex camera's is er een overweldigend aanbod aan objectieven. Hoe kies je nu eigenlijk en op basis van welke criteria? En hoe voorkom je dat je gek wordt van de keuzemogelijkheden?
Zoals jullie in mijn vorige bijdragen hebben kunnen lezen ben ik nieuw in de SLR wereld. Ik heb besloten te beginnen met een artikel over de body, hoewel de keuze daarvan natuurlijk ook sterk afhankelijk is van de keuze van objectieven, je kunt immers niet makkelijk switchen van merk (hoezo geforceerde klantenbinding).
Selectie maken
Ik heb vooraf geprobeerd een indruk te krijgen van de verkrijgbaarheid van objectieven voor de diverse merken. Geconcludeerd kon worden dat dit wel goed zat. Tuurlijk, voor Canon en Nikon zijn verreweg de meeste accessoires verkrijgbaar, maar toch, de ondersteuning voor de Sony Alpha serie viel me niet tegen en de prijzen zijn in de meeste gevallen vergelijkbaar.
Ik werd aan alle kanten gewaarschuwd voor kitlenzen en lenzen met een heel groot bereik (18-200 o.i.d.), dus die heb ik maar direct uit mijn hoofd gezet, ik koop immers een SLR voor kwaliteitsfoto’s en niet om me te laten beperken door de een objectief dat in veel gevallen niet het beste uit de camera haalt. Na het bekijken van een veelvoud aan reviews werd ik gek en besloot ik het anders aan te gaan pakken;
1- Kijken wat je wilt qua bereik
2- Kwaliteit / prijs bepalen
3- Objectieven selecteren
4- en dan DAAR reviews van opzoeken (of op het ZOOM forum kijken)
P.s.: Elja, nog bedankt dat ik een keer door jouw glascollectie heb mogen kijken, daarna had ik enig idee waar ik qua bereik aan moest denken.
Na enig uitzoekwerk, ging mijn keuze richting de Sony Alpha serie. Maar dan nog is er voldoende keus, waarbij reviews elkaar ook wel eens tegenspreken.
Zo dacht ik bijvoorbeeld eerst aan de Carl Zeiss 16-80 f/3.5–4.5 (bijna 700 euro). Elja (en nog een aantal andere fotogekken) adviseerden mij dringend om te kijken naar f/2.8 objectieven, zeker omdat ik binnen (liefst zonder flits) wil fotograferen en het scherptediepte effect leuk vindt. Bovendien, zo werd me aangegeven, is de kwaliteit van f/2.8 objectieven over de gehele linie significant beter. De Carl Zeiss schijnt zeker niet slecht te zijn volgens diverse reviews, maar qua lichtsterkte is hij voor mij dus wat minder geschikt.
Maar ja, in dat bereik is er niet echt een alternatief. Daarnaast vind ik extreme groothoek een geweldig effect. Op basis van deze selectie besloot ik dat er dan maar 2 objectieven moesten komen.
Diverse gevorderde fotografen adviseerden mij iets in de range van 24-70 als basislens met een f/2.8 over het hele bereik. Dit advies was gebaseerd op het feit dat binnen dit bereik de meeste foto’s genomen worden, en je hiervoor dus een kwalitatief goed objectief wilt hebben. Kortom een f/2.8 dus, want ik wil hem ook binnen kunnen inzetten. Gek genoeg heeft Sony iets dergelijks niet in zijn assortiment (tegen een redelijke prijs) en dus kwam ik uit op de Sigma 24-70 f/2.8 DG MAKRO. Deze lens kwam goed uit de diverse reviews en met ruim 400 euro een prima bedrag voor een ‘starter’ (hoewel, had ik daar vorig jaar niet een complete camera voor?). Het nadeel is wel de 82mm grootte, want daar hoort dus een Tiffen UV fiter bij van 50 euro.
Zoals gezegd wilde ik ook de super groothoek (hoewel de verkoper keurig aangaf dat dit niet direct in een basisuitrusting hoeft) en dan is de keuze best beperkt. De Sony 11-18 komt niet heel goed uit de diverse testen, de Sigma 12-24 f/4.5-5.6 wel, maar met bijna 700 euro werd die me iets te prijzig. De keuze is uiteindelijk gevallen op de Tamron 11-18 f/4.5-5.6 voor net geen 400 euro. Deze lens komt ook goed uit diverse reviews.
Voor iets meer geld van een enkele Carl Zeiss 16-80 heb ik nu dus 2 kwalitatief prima objectieven, een lichtsterk 24-70 objectief als basis, aangevuld met een 11-18 groothoek. Dit lijkt me een uitstekend uitgangspunt!
Inmiddels zijn alle spullen binnen, op de Sony Alpha 350 zat een levertijd die gelukkig korter bleek dan vooraf medegedeeld!
De Sigma 24-70mm f/2.8
PS: Zoek alleen nog een geschikte rugzak voor de fotospullen en een vakje voor een lunchpakket o.i.d.. Iemand suggesties? Liefst niet te opvallend, anders weet het dievengilde ook meteen dat ik een camera mee tors.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.
15 reacties
-
Martijn schreef op zondag 27 april 2008 om 18:42 | reageer
Crumpler tassen bevallen mij goed.
-
nikonlover schreef op zondag 27 april 2008 om 19:37 | reageer
Ik heb zelf de Lowepro Rover AW2.
Bovenste deel heb je ruimte voor eten, trui, e.d. Aan de zijkant zit een vakje waar je je fles drinken in kan stoppen
Het onderste deel is de ruimte voor je fotoapparatuur.
Bij mij passen er 3 a 4 lenzen , 1 flitser, D80 met batterijgrip in. -
gast schreef op zondag 27 april 2008 om 20:53 | reageer
Ik kan je de "Tamrac adventure 9" aanbevelen. Ik vind dit een erg handige tas met genoeg ruimte voor je apparatuur en eten, drinken etc.. Verkrijgbaar in diverse kleuren (ik heb een zwarte)
-
iTuurke schreef op zondag 27 april 2008 om 22:13 | reageer
Waarom niet de Sigma 28-70 2.8? Die heeft een kortere minimale scherpstel afstand dan de 24-70 (terwijl de laatste "macro" is...) en is goedkoper (omdat die iets ouder is. Verder ben ik heel erg tevreden over de Tokina 12-24 AT-X... Als Tas heb ik de Low-Pro mini trekker AW. Daar kan je hele kit is, is klein en compact en kan je regenjas en lunch in. Daarnaast zitten er bevestigingspunten voor een statief op, wat erg makkelijk is... Succes met de keuzes...
-
roger767 schreef op maandag 28 april 2008 om 08:05 | reageer
Ik zou zeker een rugtas nemen, want een schoudertas gaat zeer doen aan je schouder vanwege het gewicht. En ik zou een tas kopen die groot is waardoor je nog ruimte overhoud, als je meer lensen gaat kopen en ander klein spul dan krijg je dat ook kwijt in je tas later.
Goeie Merken zijn:
Lowepro
Tamrac
Kata
Kata maakt hele mooie tassen maar wel erg duur, net als Lowepro. En Tamrac is meestal goedkoper tegen dezelfde kwaliteit. Maar zien er misschien niet zo flitsend uit voor de meeste, denk ik.
Ik heb de Tamrac Expedition 7 met een Canon 300D en 24-70mm L, 18-55mm, 70-300mm III, 580 EX, Expodisc, flitsmeter en Cactus triggers. Je kan er ook een tripod voorop vastbinden. -
Rob schreef op maandag 28 april 2008 om 10:25 | reageer
Ik ben erg tevrede over de Lowepro Slingshot tas. Misschien een optie.
-
Derk schreef op maandag 28 april 2008 om 21:04 | reageer
@iTuurke: Ik miste met de 28-70 net een beetje groothoek, hoewel ik die natuurlijk wel heb met de Tamron 11-18 leek het me handig om ook met de f/2.8 lens tot 24mm te kunnen gaan i.v.m. het binnen fotograferen. De Tokina is inderdaad ook een groothoek lens die goed uit de reviews komt, alleen was die (bij Konijnenberg althans) niet in Sony vatting te krijgen en is hij toch ook 100 euro duurder dan de Tamron.
@roger767: Een rugzak lijkt me inderdaad het prettigst gezien het gewicht, ga binnenkort maar een tassen passen. -
libeco schreef op dinsdag 29 april 2008 om 18:46 | reageer
Hoi allemaal, ik volg deze site al een tijdje, maar nog nooit wat geplaatst. Nu kon ik het toch niet laten.
Erwin Derksen schreef: "Het nadeel is wel de 82mm grootte, want daar hoort dus een Tiffen UV fiter bij van 50 euro."
Ik vraag me af waarom je zo'n duur UV-filter hebt gekocht? -
Derk schreef op dinsdag 29 april 2008 om 21:24 | reageer
@libeco: Dat filter is relatief duur omdat de diameter vrij groot is, kleinere filters van hetzelfde merk (bijvoorbeeld 58mm ipv 82) kosten nog geen 20 euro. Ik wilde geen filter kopen dat de kwaliteit van het objectief nadeling zou beinvloeden (niet dat het zo'n heel duur objectief is, maar toch)
Vandaar dus.
PS: Reageren mag altijd, graag zelfs! -
libeco schreef op dinsdag 29 april 2008 om 21:30 | reageer
Maar benadeelt ieder stuk glas wat je voor je lens zet niet sowieso de kwaliteit? En wat ik eigenlijk bedoelde was: waar gebruik je het UV-filter voor? Ik heb wel eens een UV-filter gekocht toen ik nog geen dSLR had, maar heb dat filter eigenlijk nooit gebruikt...
-
Frank (nikon D80) schreef op woensdag 30 april 2008 om 14:06 | reageer
Net als Erwin sta ook ik voor een lastige keuze. Een impressie van mijn zoektocht naar extra lenzen voor mijn nieuwe D80.
Na mijn aanschaf vorige maand van een Nikon D80 met een standaard zoomlens (18-70 mm) wil ik komende tijd mijn lenzen-set uitbreiden met zowel een macro/portret-lens, als een zoomlens met een groter zoombereik. Liefst wat lichtgevoeliger en/of VR, maar ook weer geen lenzen van 600 euro of meer. Omdat ik vrijdag een week naar New York ga hoop ik eigenlijk voor die tijd mijn keuze te hebben gemaakt, aangezien de prijs in dollars dezelfde is als de prijs in euro's - en dat scheelt nu dus nogal wat. Volgens mijn reisgids is B&H Photo een goede fotowinkel met veel keus maar weinig service. En ik ga natuurlijk ook niet een hele middag naar of door lenzen staan turen. Kortom: thuis en op internet orienteren en mijn keuze maken.
Ik heb even staan watertanden toen ik de 'optimale' combinatie vond: een Nikon Micro Zoomlens 80-180 mm. (Nikon noemt macro micro). Deze haalt macro bereik op 180 mm van 1: 1,33. Geen 1:1 maar dit leek mij zeker acceptabel. Recensies (onder meer van Ken Rockwel en Thom Hogan) zijn erg lovend - maar omdat ze nieuw niet meer geleverd worden, en tweedehands zeer zelden op de markt zijn, is de prijs navenant. Volgens Foto Patent in Utrecht zou deze lens 2e hands wel eens 1000,- of meer kunnen kosten... Dat vind ik toch wat veel, dus mijn zoektocht gaat verder...
Voor de macro lens denk ik nu aan een Tamron 90mm 2.8 lens. Ik heb nog even gekeken naar de 105 mm f2.8 VR . van Nikon, die zeer goede recensies krijgt, maar die is me te duur. Thom Hogan is duidelijk hierin: neem de Tamron als je de Nikon niet kunt betalen! De Tamron kost in nederland ongeveer 340 euro (Foto Konijnenberg), en in New York zou hij $449,- moeten kosten, maar.... op de website van B&H Photo staat hij 'out of stock'! En heel veel voordeliger is-ie zowiezo niet.
Ook de Sigma 105 mm. macro (f2.8) is eventueel nog een optie. Vierhonder euro in Nederland, vierhonder dollar in New York. Ik ben er nog niet helemaal uit.
Zoomlenzen dan:
De keuze lijkt te gaan tussen een Nikon 55-200 f4-5.6 (235 euro) of een Sigma 50-150 mm f2.8 (over het hele bereik) voor 449 euro (er is ook een verbeterde II voor 600 euro). Keuze tussen goedkoper, maar iets meer bereik, en VR; versus duurder en een stuk lichtgevoeliger, en minder zoombereik. in beide gevallen een overlap met mijn 18-70 lens maar dat vind ik geen probleem, lijkt me in de praktijk zelfs een voordeel omdat je niet meteen hoeft te wisselen als je rond de 70mm werkt.
Welke zal het worden?? Ik twijfel, totdat ik de prijzen in US echter opzoek. De de Nikon blijkt slechts 215 dollar te kosten (echt waar!) en de verbeterde versie van de sigma maar liefst 750 dollar! Ook met een voordelige wisselkoers nog boven mijn budget.
Als ik nu zou moeten kiezen (maar ik broed er nog even op) zou ik gaan voor de 55-200 van Nikon voor algemeen gebruik, en -als ik die kan krijgen- een Tamron 90mm voor macro & portretten, vanwege de goede recensies die deze lens krijgt. De Sigma ben ik niet helemaal zeker van, daarover lees ik wisselende ervaringen.
Als iemand nog aanvullingen, tips of suggesties heeft: graag!
- Weegt bijvoorbeeld VR op een minder lichtsterke lens (de Nikon 55-200 dus) op tegen een lens zonder VR maar met f2.8 (dwz de Sigma 50-150)?
- Heeft iemand ervaringen met of reviews van de Simga 105mm macro lens? -
libeco schreef op woensdag 30 april 2008 om 18:22 | reageer
Mijn eerste stop voor lensreviews is doorgaans SLRgear.com
Ik kijk meestal vooral naar de negatieve opmerkingen en kijk of ik daar wat mee kan... -
Derk schreef op zondag 4 mei 2008 om 12:18 | reageer
@libeco: Het UV filter zie ik echt alleen als bescherming van je objectief. Het objectief kost immers bijna het tienvoudige van een filter (in mijn geval dan) en bovendien kun je (hoewel dat eigenlijk niet mag natuurlijk) een filter nog schoonmaken met je T-shirt... Verder heeft een UV filter voor zover ik weet voor de foto's alleen nut op grote hoogte, waar je meer UV straling hebt. Normaliter koopt vrijwel iedereen een UV filter als extra bescherming voor je objectief.
-
Derk schreef op zondag 4 mei 2008 om 12:38 | reageer
@Frank: Ik zou persoonlijk voor de Sigma gaan. Volgens mij kun je met een F2.8 lens kortere sluitertijden halen dan met een F4.5 5.6 met VR. Bovendien lijkt me de kwaliteit van een F2.8 objectief sowieso beter (ze zijn vaak ook zwaarder / groter).
Overigens, ik heb verhalen gehoord dat je niet zomaar dit soort spullen in Amerika kunt aanschaffen en meenemen. Ik zou even goed van tevoren nagaan wat je mag meenemen om gedoe en boetes bij de douane te voorkomen. -
Derk schreef op zondag 4 mei 2008 om 12:43 | reageer
@allen:
Dank voor jullie reacties. Ik heb inmiddels een Lowepro Fastpack 250 gekocht als tas. Hoewel ik het jammer vindt dat het merk overal op staat valt de tas niet erg op (hlauw van kleur) en kun je makkelijk vanaf de zijkant bij de camera. Verder draagt de tas erg prettig en voelt hij kwalitatief goed aan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 16-25mm en FE 24-50mm f/2.8 G-objectieven
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.