Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Icarusblauwtje fotograferen bij 't Ham

zondag 4 oktober 2020, 16:32 door | 3.249x gelezen | 5 reacties

Afgelopen weken heeft de omslag in het weer zich nadrukkelijk gemanifesteerd. De temperatuur zakte flink en er viel zelfs weer regen!

En met die omslag komen er andere plannen voor onze fotografiedag. Hoog op ons lijstje staan de paddenstoelen. Of zijn we te optimistisch met ons plan voor vandaag?

We? Dat zijn mijn fotografie-maatje en ik, beiden fervent natuurfotograaf. Wekelijks gaan we een dagdeel (of langer) samen op pad in een natuurgebied in de onze regio, Midden Limburg. In mijn blogs voor Photofacts.nl ga ik verslag doen van onze fotografie-avonturen.

't Ham


Vandaag ga ik met mijn maatje naar 't Ham, een prachtig gevarieerd natuurgebied nabij Horst (Limburg). Ons plan is evenals vorige week op zoek te gaan naar paddenstoelen. We hopen ze te vinden nu het geregend heeft de afgelopen dagen.

Net aan de wandel zien we een andere fotograaf, Piet, aan het werk. De putters vliegen af en aan en vormen een beweeglijk onderwerp voor zijn camera. Mijn maatje kent Piet die zeer bekend is met het gebied.

Op onze vraag of er al paddenstoelen zijn volgt een matig 'ja'. Parasolzwammen heeft hij al gezien en hij is bereid met ons mee te lopen naar het weiland waar ze staan.

Onderweg vertelt hij over 'zijn' gebied, terwijl hij blijft observeren en zo nu en dan zijn camera laat klikken. Onze camera's zitten nog in onze rugzakken, we gaan immers voor de paddenstoelen.

Plan gewijzigd


Al snel staan we in het beoogde weiland. 'Als we langs deze rand blijven lopen zien we nog wel een vuurvlinder', weet onze excursieleider. 'Het is nog vroeg en ze willen nog niet vliegen. En ze zitten alleen hier omdat ze hier minder last hebben van de wind'.

Na ongeveer 100 meter is het raak. 'Daar zit er eentje!'. In eerste instantie zie ik 'm niet, hoe goed ik ook tuur. Maar dan stoppen ook mijn ogen met zoeken, ik heb het vlindertje op mijn netvlies. Het blijkt geen vuurvlinder maar een icarusblauwtje.

Prachtig hoe klein en teer, opgaand in de omgeving. We laten ons oorspronkelijke plan varen en ik ga me uitleven op het beestje, ook omdat we beiden niet echt enthousiast worden van parasolzwammen tussen het gras.

Tegenlicht of meelicht


Allereerst prent ik me de stengel waar het vlindertje op zit goed in mijn hoofd door ook de omgeving te scannen en ankerpunten te onthouden. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik, nadat ik mijn spullen heb uitgepakt, het onderwerp niet meer kan vinden.

Ik klem mijn camera op mijn statief en wil aan de slag. Rest nog de vraag of ik tegen de (best felle) zon in of met het zonlicht mee ga werken. Ik besluit tot tegenlicht en voor een diafragma van f/6.3 of f/7.1, omdat ik zowel kop als vleugels scherp in beeld wil krijgen.

Ik werk trouwens vandaag voor het eerst met een statief met kantelbare middenkolom. En dat blijkt voor dit soort macro-doeleinden een stuk gebruiksvriendelijker dan zonder. Verrassend snel breng ik mijn camera nauwkeurig in de posities waar ik hem hebben wil.

Windscherm


Omdat de wind me parten speelt besluit ik mijn reflectiescherm te gebruiken om de vlinder wat uit de wind te houden. Dat helpt maar heeft ook een 'bijkomend' effect. Het scherm doet namelijk waar het voor bedoeld is, licht reflecteren.

De vlinder wordt hierdoor mooi in het licht gezet. Om bewegingsonscherpte door de vlagerige wind te voorkomen schroef ik de lichtgevoeligheid op tot 1.000 ISO waardoor ik een sluitertijd krijg van 1/8.000s.

Kleine vuurvlinder

f/6.3, 1.000 ISO, 1/8000s @ 90mm

Meelicht, met diffusorscherm


Ik maak plaats voor mijn maatje die de nog steeds geduldig poserende vlinder ook wil vastleggen. Op aanwijzing van Piet waag ik me aan een jonge parasolzwam, maar die haalt het bij lange niet bij de vlinder en dus ga ik op zoek naar nog een vuurvlinder.

In de luwte van de border heb ik beet (al doende leert men!). Ook deze zit prachtig en ik besluit nu om met meelicht te fotograferen.

Voorzichtig plaats ik mijn statief en lukt het me om de camera weer snel in de juiste positie te krijgen. Minder close-up, meer omgeving. De vlinder zit nu in het felle licht en ik gebruik een diffusorscherm om het felle zonlicht te dempen.

Ook de wind werkt mee (is minder fel) waarop ik de ISO verlaag tot 400. Door met de camera te 'schuiven' probeer ik een interessante achtergrond in beeld te krijgen.

Kleine vuurvlinder 3

400 ISO, 1/250, f/7.1 @ 90mm

2 stops onderbelichten


Mijn maatje geeft me de tip om eens flink onder te belichten waardoor de achtergrond donker wordt. Goed idee om eens wat vaker dat te overwegen denk ik bij mezelf. Want met instelknop op -2 stops en in mijn zoeker zie ik meteen het resultaat.

Kleine vuurvlinder

400 ISO, 1/2000, f/7.1 @ 90mm

Goede keuze


Op de terugweg naar de auto speuren we nog naar fotogenieke paddenstoelen, zonder enig resultaat. We hebben de goede keuze gemaakt vandaag.


Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

5 reacties

  1. JG
    JG schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 12:34  | reageer

    Zeer goede uitleg hoe de instellingen van een camera werken, veel boeken gelezen. Dit is de eerste keer dat met tekst en uitleg, resultaat wordt gegenereerd.

  2. Bertus
    Bertus schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 12:52  | reageer

    vuurvlinder?
    icarusblauwtje bedoel je

  3. Marc
    Marc schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 16:40  | reageer

    Bertus je hebt gelijk, was ook even geschrokken.

  4. Erik
    Profiel Erik schreef op vrijdag 9 oktober 2020 om 11:29  | reageer

    @JG
    Bedankt JG voor je positieve reactie! Ik hoop dat het je inspireert met je fotograferen.

  5. Erik
    Profiel Erik schreef op vrijdag 9 oktober 2020 om 11:31  | reageer

    @Bertus en @Marc
    Bedankt voor jullie oplettendheid. Het is inderdaad een icarusblauwtje op de foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord