Moet een camera fabrikant ook camera's zonder film functies uitbrengen?
zaterdag 8 mei 2021, 16:32 door Nando Harmsen | 3.848x gelezen | 17 reactiesVrijwel elke foto camera die in de winkel ligt heeft de mogelijkheid om ook te filmen. Dat betekent dat je als fotograaf in zekere zin ook een filmcamera koopt, zelfs als je nooit zal filmen. Zou een fabrikant ook camera's zonder film functie moeten uitbrengen? Of toch niet?
We gaan even naar het verleden. In de jaren tachtig heb ik een videocursus gevolgd. Daar moet je je niet teveel van voorstellen; ik ben daardoor geen cineast geworden. Ik filmde toen als het ware met een grote VHS videorecorder waar een zoomlens op zat.
Het idee om foto's te maken met een dergelijke camera kwam gewoonweg niet in je op. Het was niet eens mogelijk. Je koos toen bewust voor een videocamera of een fotocamera. En dat was logisch, want filmen is een heel ander vak dan fotografie, iets wat heel duidelijk naar voren kwam tijdens die videocursus.
Laten we weer terug naar de toekomst gaan, net als in de film. Alles is nu digitaal geworden. Beelden worden opgenomen via sensoren. De data van die sensoren worden razendsnel opgeslagen, waardoor waanzinnige snelle serieopnamen mogelijk worden.
De nieuwste fotocamera's gaan maar liefst tot 30 beelden per seconde in het volle sensorformaat. Wist je dat dit sneller is dan de traditionele beeldsnelheid van een film? Die is 25 beelden per seconde. Met andere woorden, we kunnen evenveel foto's per seconde maken als er in filmbeelden gebruikt worden.
Kortom, de digitale camera's hebben alles in zich om films te kunnen maken. Het enige wat er dan nog ontbreekt is een stukje software zodat het ook als film opgeslagen kan worden.
Filmfuncties in de fotocamera, gewoon omdat het kan
De titel van dit hoofdstuk zegt het al. Het is mogelijk, dus wordt de functie toegevoegd. Alle ingrediënten zijn toch al aanwezig. Het enige wat nog nodig is, is de programmering om het op te nemen. En die bestaat al... in echte filmcamera's.
Een filmfunctie is eigenlijk hetzelfde als alle andere functies in een camera. Waarom zou je die eruit laten? Omdat jij ze niet gebruikt? Dat zou hetzelfde zijn als het weglaten van de PSA uit de PSAM functies omdat je toch altijd in M fotografeert. Of het weglaten van de handmatige witbalans instellingen omdat jij alleen autowitbalans gebruikt.
Filmfuncties in de fotocamera, gewoon omdat het verwacht wordt
Hoe gek het ook klinkt, het wordt van de fabrikant verwacht om het in te bouwen. Zo zit de fotografie gemeenschap nu eenmaal in elkaar, of we het leuk vinden of niet. Wanneer een fabrikant filmfuncties niet inbouwt, wordt de camera als gehandicapt gezien.
Het argument is simpel. De ingrediënten voor het filmen zijn al aanwezig, dus waarom zouden ze ons de mogelijkheid ontzeggen? De tendens is nu eenmaal dat een camera volgeladen moet zijn met functies, ongeacht of ze vaak nodig zijn of niet.
Filmfuncties in de fotocamera, zou weglaten de prijs lager maken?
Dit is een vraag waar ik lang over nagedacht heb. Elk antwoord is een aanname omdat ik niet precies weet wat het voor een fabrikant kost om die functie aan de camera toe te voegen. Maar mijn vermoeden is dat door het weglaten van film functies de prijs nauwelijks lager zal worden.
De reden is (wederom) het al aanwezig zijn van die ingrediënten voor filmmogelijkheden. Het kost alleen de software, en die is al ontwikkeld voor een heel scala aan andere camera's. Misschien dat het een paar tientjes kan schelen, maar meer zal het niet zijn.
Maak je nooit films? Dan zou je bij de keuze van je camera kunnen kiezen voor een model dat slechts rudimentaire film mogelijkheden heeft. Dus geen camera met de nieuwste mogelijkheden op filmgebied. Waarschijnlijk zie je dit ook terug in de prijs, omdat zo'n camera waarschijnlijk al snel als minder geavanceerd wordt beschouwd.
Een fotocamera met filmfunctie, of toch een filmcamera?
Het vreemde is, dat veel film liefhebbers toch kiezen voor een fotocamera met filmfuncties. Ten minste, die impressie krijg ik vaak. Dat is iets waar ik me altijd over verbaasd heb. Waarom zou je een fotocamera kiezen als je nooit foto's maakt? Waarom dan niet een echte video camera?
Waarschijnlijk kunnen de filmers (cineasten?) daar een beter antwoord op geven. Echte dedicated film camera's hebben vaak functies ingebouwd die speciaal voor dat doel zijn gemaakt. Waarom dan kiezen voor de beperkingen die de fotocamera's met filmfuncties hebben? The right tool for the right job.
Maar ik ben een fotograaf, die inmiddels regelmatig filmbeelden maakt. Nu ben ik blij met de film functies van mijn fotocamera. Het voorkomt dat ik een extra (dure) film camera moet kopen. Alles in één pakket. Dit kan omgekeerd ook wel de reden voor de filmers zijn, wie weet?
Tot slot
Hoewel ik in begin heel afwijzend was over de film mogelijkheden van fotocamera's, ben ik nu toch blij dat het mogelijk is. Ik zie ook in dat het slechts een uitbreiding van de mogelijkheden is, dankzij de technologie die al aanwezig is.
Ik maak relatief weinig gebruik van de film mogelijkheden die mijn camera biedt. Maar zou filmopnamen het grootste deel van mijn werk zijn (of alleen maar), dan zou ik toch zeker een speciale filmcamera kiezen boven een spiegelreflex of mirrorless camera met filmfuncties.
Ik begrijp dat sommige fotografen die nooit zullen filmen net zo lief de film functies verwijderd zouden zien. Ik zeg dan, negeer gewoon die functies en ga fotograferen. Ik verwacht niet dat het ontbreken van film mogelijkheden veel voordeel zal opleveren. Ook prijstechnisch niet.
Hoe denk jij hierover? Vind jij dat de fabrikant ook camera's zonder filmfuncties zou moeten uitbrengen, zelfs als de fotografiewereld zo'n camera dan waarschijnlijk veel lager aanslaat? Zou jij zo'n camera dan toch kopen, zelfs als in testrapporten vermeld wordt dat de fabrikant bewust de mogelijkheden van de camera beperkt heeft?
Deel je mening onder dit bericht. Ik ben benieuwd wat jij van dit academisch vraagstuk vindt.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
17 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 00:09 | reageer
Nando, je schrijft o.a. het volgende: 'Hoe gek het ook klinkt, het wordt van de fabrikant verwacht om het in te bouwen.'
Dit lijkt me niet kloppen. Wat doet de industrie namelijk? Ze vertellen je honderden malen dat het mogelijk is om met een fotocamera ook te gaan filmen. Wat is dat knap hè? Dus wat gebeurt er in feite? Er wordt bij de consument een behoefte gekweekt om die toetsellen te willen hebben. De ontwikkelaars zijn erin geslaagd om de consument hun vindingen op te dringen. Het is niet zo dat omdat iets kan het ook persé moet.
Je merkt het ook in review. Daarin wordt verteld dat de fabrikant bij bepaalde modellen de filmfuncties heeft verbeterd. Dat merk je bijvoorbeeld bij de Canon EOS R serie en bijvoorbeeld ook bij de Canon EOS 90D want die zou betere filmcapaciteiten hebben dan de Canon EOS 80D.
Ik ben een (hobby)fotograaf en ik wil enkel foto's maken. Ik heb een gruwelijke hekel aan filmen. Ik wil ook pertinent niet fotograferen met een smartphone.
Van mij mag die filmoptie dus uit de fotocamera verdwijnen en liefs zo rap mogelijk. Laten ze er voor in de plaats dan maar software of hardware in steken die de fotografie ten goede komt zoals bijvoorbeeld een verbeterde lichtmeting, een Kelvinmeter enz.
Het is dus niet zo dat de consument erom vraagt ( nu misschien wel), er is eerst een behoefte gekweekt door de industrie en de commercie, want zo werkt dat. Toen de digitale fotografie zijn intrede deed, was er geen consument die vroeg om een fotocamera die ook nog eens moest kunnen filmen. Toen commercie de consument vertelde dat de fotocamera toevallig ook nog kon filmen, ontstond er een behoefte bij de consument en werd de filmoptie een verkoopargument. Net als het aantal megapixels, een verkoopargument dat nergens op slaat. Zie jij het verschil tussen een foto gemaakt met een 12MP camera en een 20MP camera? Er is maar één sector die voordeel heeft aan de filmoptie op een fotocamera en dat is de industrie zelf. Zij hoeven voor de consument geen geld te steken in het apart ontwikkelen en bouwen van filmcamera. Dat is een enorme kostenbesparing.
Nando, ik heb alle respect voor je en ik ben blij met jouw cursussen, maar ik ben het niet altijd met je eens en zeker niet over de filmoptie in een fotocamera. -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 00:13 | reageer
Nando, nog even ter aanvulling op mijn vorige inbreng. Ik ben wel blij met jouw artikel over dit onderwerp, want het kan een boeiende discussie/gedachtewisseling opleveren.
-
R K schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 10:29 | reageer
De film functies maken de huidige camera's niet duurder, maar juist goedkoper. De nodige hardware zit er al in voor de fotografie, de film optie kost niks extra.
Wel besparen fabrikanten kosten - 1 productielijn in plaats van 2 (pure fotocamera's en aparte foto/videocamera's waar wel vraag naar is), 1 dure marketingcampagne in plaats van 2 (waarin het verschil tussen 2 modellen zou moeten worden uitgelegd), etc.
Het is ook niet helemaal toevallig dat juist een prijzig niche merk als Leica een van de weinige fabrikanten is die niet aan videofuncties doet. -
Ron A.B. schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 18:36 | reageer
Het gebeurt me nogal eens dat ik per ongeluk op een verkeerde knop druk en dat de camera gaat filmen zonder dat ik dat wilde..... gewoon het feit dat het knoppen en bedieningsruimte scheelt is al genoeg reden om liever een camera te hebben waar je niet mee kan filmen...
-
Harry VB schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 19:38 | reageer
Buiten toevallig verkeerd op dat knopje gedrukt te hebben (met de nodige vloeken omdat ik dan even niet kan fotograferen) heb ik dat in de bijna 10 jaar dat het op mijn camera's zit nog nooit gebruikt
-
Adriaan schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 20:13 | reageer
Filmen is makkelijk dat het kan. Al gebruik ik het zelden. Ik ben een fotograaf in hart en nieren. Waar ik meer tegen aan loop zijn de ontelbare instellingen en eindeloze filters op mijn camera. Je moet Hogeschool gehad hebben om het te doorgronden. Veel leden van mijn fotoclub lopen tegen het zelfde euvel aan. Ik heb de behoefte aan een camera met een automatische instelling en handmatige instelling voor diafragma, sluitertijd en ISO.
Een vriend van mij is fanatiek video maker en heeft juist een videocamera met goede fotomogelijkheden gekocht. Waar is de grens? U mag het zeggen -
Paul schreef op woensdag 12 mei 2021 om 08:13 | reageer
Waarom sommige mensen zo negatief zijn over de filmfunctie om hun camera snap ik echt niet. Het is alsof je zou zeggen " waarom een dure auto kopen, met de fiets is het toch ook maar even ver". Ik gebruik de filmfunctie op mijn Canon R5 heel vaak en dat werkt ook perfect. Als je uw camera een beetje kent, dan begrijp ik niet dat je op een verkeerde toets kan drukken. De toetsen van mijn eos R5 heb helemaal naar mijn wens ingesteld en met slechts één druk op een knop schakel ik over van foto- naar filmfunctie en omgekeerd.
Wat is dan eigenlijk het probleem????
Nando, weerom bedankt voor je heldere uitleg. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 12 mei 2021 om 09:43 | reageer
@Paul, het gaat er niet om of de filmfunctie van uw Canon R5 goed of slecht is. Moet een FOTOCAMERA een filmfunctie hebben ja of nee? Dan zeg ik nee, want ik wil enkel fotograferen.
@R.K. uw redenering gaat mank. De camera wordt niet goedkoper door er een filmfunctie in te steken. Het is maar een stukje software.
Dat er vraag is naar zo'n dubbele functie (foto/film), komt omdat de industrie die willens en wetens de behoefte gekweekt hebben. In de 19e eeuw had er geen mens behoefte aan een televisie. Door de industrie is de behoefte gekweekt dat iedereen nu een 8K tv hebben terwijl je met een traditionele beeldbuis ook tv kunt kijken.
We blijven er telkens weer intrappen: de psychologie van de consumptiemaatschappij. -
Toon van Hoek schreef op woensdag 12 mei 2021 om 10:07 | reageer
Hoi Nando,
Bedankt dat jij je belofte bent nagekomen en de moeite hebt genomen om dit item wat meer uit te diepen! Het verhaal is in ieder geval duidelijk - zoals we dat van jou gewend zijn! Nu maar afwachten wat het vervolg zal zijn.
Hartelijke groeten: Toon -
Paul schreef op woensdag 12 mei 2021 om 10:42 | reageer
Beste Donald, op een of andere manier zal je toch met je tijd moeten meegaan. Ik hoor nog veel analoge fotografen 20 jaar geleden zeggen dat een digitale camera het nooit zou halen van een analoge, en wat zien we vandaag?
Maar Donald, ik begrijp je ergens wel. Ik heb het namelijk zelf al ondervonden met mijn gsm. Ik dacht dat mijn gsm diende om te telefoneren, dat is ondertussen bij de meeste mensen een bijzaak geworden. Ik heb mij daar nooit willen in verdiepen met als gevolg dat ik nu aan mijn kleinkinderen moet vragen hoe dat pokkeding werkt. -
R K schreef op woensdag 12 mei 2021 om 11:44 | reageer
@Donald: wanneer fabrikanten twee versies van een camera moeten maken (1 voor fotopuristen zoals jij en 1 voor de mensen die ook video wensen) worden de camera's wel degelijk duurder. Men moet immers twee aparte productielijnen opzetten en bijvoorbeeld twee verschillende marketingcampagnes de wereld insturen. Dus mijn redenering klopt wel: alles-in-1 modellen zijn de goedkoopste optie.
Je kunt niet voor iedereen een camera (of mobiele telefoon) maken waar alleen inzit wat hij/zij wenst of echt nodig heeft. Veel camera's hebben ook ingebouwde zwart-wit of sepia filters; moeten fabrikanten dan ook aparte versies gaan maken zonder deze filters voor iedereen die ze niet wenst te gebruiken?
Met de jonge generaties YouTubers, vloggers, TikTokkers etc. is er gewoon veel vraag naar videomogelijkheden. Logisch dat fabrikanten dat graag aanwakkeren - de verkoopcijfers van camera's lopen al jaren hard achteruit en dus hebben ze een nieuwe markt nodig. Ze kunnen niet bestaan van de groep oudere, meer conservatieve consumenten.
Tot slot: niemand verplicht je video's te maken, alleen omdat dit toevallig met je camera kan. Ik doe het zelf ook nooit. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 12 mei 2021 om 12:56 | reageer
@Paul, ik heb geen probleem om met de tijd mee te gaan. Graag zelfs. Als consument en fotograaf wil ik de keus hebben om een digitale fotocamera te kopen zonder filmoptie.
Wat de gsm betreft, ik gebruik de meeste opties van de gsm BEHALVE de foto/video optie. Ik vertik het om met de gsm te fotograferen/filmen. Die flutlensjes die erin zitten zijn niet eens geschikt om er vakantiekiekjes mee te maken, laat staan serieuze portretten van hoge kwaliteit.
Moest ik de financiële middelen hebben zou ik ook toplenzen kopen in plaats van middenklassers. -
Hay Smits schreef op woensdag 12 mei 2021 om 14:49 | reageer
Eén van mijn hobby's is reizen. En in de wintermaanden worden korte films gemonteerd met stilstaande en bewegende beelden. Audio/video dus. Sommige onderwerpen zijn meer geschikt voor fotografie, andere meer voor video. Gebouwen en landschappen? Foto! Maar een dansgroep? Video.
Het is maar je wilt... -
Ron A.B. schreef op woensdag 12 mei 2021 om 18:54 | reageer
Ik vraag me eigenlijk af waarom er wel aparte en specialistische videocamera's worden gemaakt en verkocht en géén specialistische fotocamera's....
-
martinphili schreef op woensdag 12 mei 2021 om 19:27 | reageer
@ Donald Willemsen: als gebruiker van een digitale camera heb je de keus de filmoptie niet te gebruiken. En ik heb het idee dat je het een beetje bij het verkeerde eind hebt waar het gaat om de kwaliteit van telefooncamera's.
Ik snap eerlijk gezegd niet waar iemand zich druk om maakt. Vraagt iemand zich af of een autofabrikant niet beter auto's kan verkopen zónder airconditioning? Zijn er mensen die zich afvragen of een fabrikant niet beter géén chips in paprika smaakt zal moeten maken omdat zij dat zelf niet lekker vinden?
Of moet ik nu gaan zeuren dat Canon ook camera's moet maken zonder automatische modus, louter omdat ik die nooit gebruik?
Kom op zeg. -
Donald Willemsen schreef op donderdag 13 mei 2021 om 10:19 | reageer
@Martinphili. Een auto met airco verbruikt méér energie. Je kan nog altijd kiezen voor een auto zonder airco. Met de chips hetzelfde. Je kan kiezen voor met of zonder paprika. Er zijn genoeg syteem- en compactcamera's met automatische optie. Voor spiegelreflexen uit de middenklasse en professionele klasse is zo'n optie niet echt nodig omdat die door gevorderde amateurs en professionals toch niet gebruikt wordt.
Telefooncamera's hebben vrijwel allemaal maar één vast diafragma, geen optische zoom, bewerkingssoftware is niet om over naar huis te schrijven, want men gaat uit van de grootste gemene deler.
Net als Ron A.B. vraag ik me dus ook af waarom er wel specialistische videocamera's zijn en geen of slechts onbetaalbare specialistische camera's zijn.
Maar goed, iedereen mag zijn/haar mening hebben en jij dus ook. -
Stefanie schreef op woensdag 19 mei 2021 om 14:30 | reageer
Als het inderdaad maar enkele tientjes verschil zou uitmaken dan zou ik toch de optie met filmen kopen. Hoofdzaak zijn voor mij de fotografie mogelijkheden, maar ik zie filmen als een leuke extra optie. Op vakantie kom je nogal eens een situatie tegen dat de filmoptie goed uitkomt, dans, muziek bijvoorbeeld. En afgelopen winter ben ik met zeepbellen bezig geweest en heb dat op bepaald moment ook eens gefilmd, leuke extra dus. Als het nu echt een groot prijsverschil zou zijn dan zou ik kiezen voor enkel fotografie en dan zou ik op vakantie wel met mijn telefoon filmen
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een camera voor elke gelegenheid
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
-
Twee fouten die ik maakte op vakantie
door Elvira Smit
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.