Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper de Graaf

Sportfotografie; voetbal door een lens

vrijdag 23 februari 2018, 11:55 door | 28.036x gelezen | 7 reacties

Sportfotografie is een tak van fotografie dat bij Photofacts niet zo vaak besproken wordt. Ik hoop hier verandering in te brengen omdat ik vaak voetbalwedstrijden fotografeer en zo nu en dan ook andere sportevenementen.

Dit keer de populairste sport van Nederland, namelijk voetbal. In principe is sportfotografie natuurlijk niet over één kam te scheren. Bij voetbalfotografie werk je totaal anders dan bij een basketbalwedstrijd of een waterpolowedstrijd.

Zelf fotografeer ik al sinds jaren de gebeurtenissen rondom voetbalwedstrijden. Als supporter van amateurclub IJsselmeervogels (hoofdklasse amateurs) fotografeerde ik verschillende sfeeracties, al gebeurde dat nog met compactcamera's.

Maar zoals het altijd gaat in de fotografie wil je meer. Sinds ik een digitale spiegelreflex heb en daarnaast ook een telelens ben ik mij meer gaan richten op de wedstrijd op zich. Dat is tegelijk mijn uitdaging: momenten vastleggen die de wedstrijd zo goed mogelijk weerspiegelen.

Emotie op het veld


Voetbalfotografie in een notendop
Hoe gaat het echter allemaal in zijn werk? Voorafgaande aan de wedstrijd is het belangrijk om te kijken wat voor weer het wordt. Regen en dikke bewolking zijn al snel dompers, want je foto's krijgen ongewild een grauwe sfeer. Al zijn daar ook leuke dingen mee te doen uiteraard.

De beste omstandigheden zijn helder weer, het liefst met de zon zo hoog mogelijk en dan mag hij best af en toe gehinderd worden door enkele wolken. Deze omstandigheden tref je echter alleen aan in het voorjaar en de zomer, wanneer het voetbalseizoen vrijwel afgelopen is.

De meeste bizarre omstandigheden zijn natuurlijk harde regen en wind. Bij helder weer schiet ik altijd op ISO 200 of 400. Nu kan je je afvragen waarom ik de ISO nog zo hoog gooi, maar mijn telelens is niet van het lichtsterkste soort. Bij slecht weer wordt dit dus al snel ISO 800 en rond november ISO 1600. Ja, je begrijpt het al.. Ik spaar voor een lichtsterkere telelens.

Verder is het belangrijk om een diversiteit aan accessoires mee te nemen. Je telelens mag niet ontbreken. Men zegt vaak dat een 18-200mm een ideale lens is voor voetbal, zelf gebruik ik een 70-300mm. Een prime van 150mm of nog meer is zeker aan te raden maar zijn ook erg prijzig.

Een ander nadeel is het vaste brandpuntsafstand, waardoor je de lens slechts bij enkele situaties kan gebruiken. Een counter goed in beeld brengen zal niet gaan.

Ik fotografeer altijd in de Diafragmastand (A-stand). Hierbij belicht ik met opzet -0.25 onder omdat ik anders enige overbelichting krijg.

Als sluitertijd zit ik het liefst rond 1/500 seconde of meer om de actie goed te bevriezen. Al zweren sommige fotografen bij een lange sluitertijd om juist die beweging vast te leggen. Zelf ben ik hier geen voorstander van, omdat het de foto er niet mooier op maakt, maar dat is persoonlijk.

Als nabewerking ben je voornamelijk bezig met knippen en eventueel lichte bewerkingen wat betreft witbalans en kleurstelling. Soms pak ik wel eens een goede foto om daar een wat extremere bewerking van te maken.

Scoren


Ik ga fotograferen en neem mee
Zelf neem ik altijd een volle accu mee, geen reserve. Na een wedstrijd schieten staat mijn accu op 90 of 85%, ik zie dus het nut er niet van in tenzij je op zeker wil spelen. Ook neemt bijna iedere fotograaf een krukje of klapstoel mee en ook een statief. Zelf heb ik (nog) geen statief maar uit de losse hand werkt net zo goed, al kunnen daardoor je composities wel scheef uitvallen.

Tijdens de wedstrijd zoek ik altijd de beste plekjes op. Als je op let bij (amateur)voetbalwedstrijden zitten veel fotografen altijd achter de achterlijn, van cornervlag tot cornervlag. Ook populair zijn de hoeken van het veld. Dit komt omdat een team altijd aanvalt of verdedigt en zodoende met het gezicht naar je toe speelt of juist niet.

Het hangt er maar net vanaf of je fotografeert voor een team of juist een neutraal beeld wil geven. Zelf richt ik mij volledig op het team zodat ik ook in de rust van positie wissel naar de kant waar gescoord moet worden.

Punten van aandacht
Waar let je op tijdens de wedstrijden? Ik let altijd op de bal, waar het uiteraard ook om draait. Als er gescoord is let ik vooral op de emotie van de betrokken spelers. Ik merk dat ik altijd veel foto's schiet, maar als net die 'ware' ertussen zit ben ik tevreden.

Timing en een snelle camera zijn erg belangrijk. Als amateur met niet het beste van het beste qua materiaal moet ik mij nog behelpen met 3 foto's per seconde en een gemiddelde telelens, waardoor je tijdens sommige wedstrijden, waar fotografen van de De Telegraaf, AD en OrangePictures aanwezig zijn, vaak met gepaste jaloezie naast je kijkt. Een grappig beeld, een jongen met een 300mm tussen het geweld van soms 500mm-lenzen en burstrates waar je u tegen zegt. Het lijkt soms net een slagveld.

Mijn doel is om altijd de goals erop te hebben. Hierdoor moet je erg waakzaam zijn en de juiste positie innemen. In principe heeft elke fotograaf zijn eigen 'pad' en zie je ook fotografen vaak van positie veranderen. Zelf let ik ook hier op, want ik ben nooit te oud om te leren.

Voetbal met een groothoek


Groothoek
Een ander leuk aspect van voetbalfotografie kan bereikt worden door een groothoeklens te gebruiken. Vooral bij strafschoppen kan dit uitkomst bieden. Neem plaats centraal achter het doel, gebruik op zijn minst een lensbereik van 12 tot 18mm en schieten maar. Dit geeft een totaal ander effect dan van afstand de strafschopnemer of juist de keeper vast te leggen.

Dit is mijn visie op deze tak van fotografie, al zullen anderen er het zijne van denken. Ik zou het geweldig vinden om eens met een pro mee te gaan naar een grote wedstrijd in de Eredivisie om te kijken hoe zij het doen.

Cursus Sportfotografie


Nog meer weten over sportfotografie? Professioneel sportfotograaf Nico Delmeire geeft op Photofacts Academy een complete cursus over sportfotografie.

In deze cursus deelt hij zijn uitgebreide kennis over onder andere het fotograferen van atletiek, voetbal en zaalsporten. Nico doet dit met concrete, snel te bekijken video's. Ontdek hoe jij ook de mooiste sportmomenten kunt vastleggen.

» Bekijk de promo van de cursus sportfotografie (47 seconden)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23 februari 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 2 juni 2009, 20:29.
Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

7 reacties

  1. Arjan
    Arjan schreef op woensdag 3 juni 2009 om 00:25  | reageer

    Leuk verhaal, klein beetje jammer dat je niet wat meer actie foto's hebt gebruikt.
    Burstrate is leuk maar heeft ook een groot nadeel, je moet ook weer alles uitzoeken. Zelf doe ik alle sport met een 70-200mm f/2.8 van Canon en een 1Dmk2. Met die lens kun je veel verschillende sporten doen. Sinds kort ook nog een 1.4x converter erbij en die bevalt bij het voetbal prima. Maar ik ben bang dat ik hem met het basketbal in een niet al te best verlichte zaal niet kan gebruiken.

    Ik hoop hier gauw weer een sportverhaal te lezen.

    Arjan
    www.sportsimage.nl

  2. Erik
    Profiel Erik schreef op woensdag 3 juni 2009 om 08:59  | reageer

    Een verhaal naar mijn hart! Ik ben het met je eens dat sportfotografie over het algemeen wat onderbelicht blijft. Ik vind het een van de meest lastige, maar uitdagende onderdelen van de fotografie. Ik zit ook wekelijks langs de lijn. Ik fotografeer ook met de 70-200 f/2.8, maar bij goed weer ook met de 100-400. Een cropcamera is hierbij wel handig om meer afstand te kunnen overbruggen met je telelens. Zelf gebruik ik de 40D, die is bovendien ook razendsnel met zijn 7 frames p/s.

    De wisselende weersomstandigheden zijn een uitdaging, gecombineerd met de keuze voor de plek waar je gaat zitten (liefst op een krukje, voetbalfoto's zijn mooier vanaf een iets lager standpunt zoals jouw foto 2). En dan nog het moment pakken (dat is een kwestie van veel ervaring). Ik kies er altijd voor om bij de goal van de tegenstander te gaan zitten, zodat 'jouw'ploeg naar jou toe speelt. Maar.. als 'jouw'ploeg de mindere is, dan zijn de acties aan de overkant van het veld, bij de andere goal.. Vandaar dat fotopersbureaus altijd meerdere fotografen langs de kant hebben zitten, zodat het hele veld wordt bestreken. Over het algemeen zit ik ook in het gebied rond de cornervlag.

    Je foto's zijn op zich prima. Over de laatste bij je artikel ben ik eerlijk gezegd niet enthousiast. Bij voetbalfoto's gelden een paar regels, zoals: bij acties altijd de bal in beeld en spelers niet van achteren. Soms zie je wel ruggen, maar dan tenminste ook een speler van voren.

    Ik steun de oproep van Arjan: graag in de toekomst nog meer sportverhalen!

  3. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 3 juni 2009 om 12:10  | reageer

    Bedankt voor de uitgebreide reacties! @Erik: Je hebt inderdaad gelijk wat betreft de actie als 'jouw' ploeg de mindere is. Dan is het niet verstandig te aandacht te leggen op de aanval aangezien daar weinig zal gebeuren. Die laatste foto is ook een zeldzaamheid. Nadat ik hem geschoten had vond ik hem opvallen en vond het hitte-effect rondom de bal wel apart. Verder ziet er weinig actie in en ben ik het met je eens dat van voren fotograferen het best is en de mooiste resultaten levert.

    Voor de andere foto's probeerde ik een mix te plaatsen van emoties (de eerste) en actie (de tweede). De derde staat er los van. Binnenkort plaats ik op m'n nieuwe website een overzicht van, naar mijn mening, de beste voetbalfoto's van afgelopen seizoen.

  4. Charles
    Profiel Charles schreef op woensdag 3 juni 2009 om 12:49  | reageer

    Ik heb niets met sport, dus daar kan ik kort over zijn.
    De derde foto heeft de bal wel degelijk in beeld en het fraaie camerastandpunt maakt hem 'ondanks de ruggen' tot een fraaie plaat.
    Van de eerste foto zou ik zelf een stuk van de lucht afknippen. Je kunt over de kadrering twisten maar als het onderwerp onder uit het beeld dreigt te zakken dan zou je dat moeten corrigeren, denk ik.

    Behalve in de emotie zit de kracht van de foto in de schuine lijn die de speler maakt. Diagonalelijnen zijn heel krachtig in een foto. Zouden we meer naar op zoek moeten gaan. Mooi onderwerp voor in een fotocursus, lijkt me!

  5. Robbie Veldwijk
    Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 3 juni 2009 om 14:27  | reageer

    Sport fotografie is en blijft lastig alles gaat snel en het je bent er nooit zeker van wat voor mensen je kan gaan fotograferen. Hoe ze hun emoties uiten en dat soort dingen. Daarnaast is het weer ook nog eens heel erg lastig, dus ik vind dit verhaal erg handig! Bedankt!

  6. Tobias
    Tobias schreef op donderdag 4 juni 2009 om 23:18  | reageer

    Leuk stukje! Toevallig heb ik gisteren voor het eerst een voetbalwedstrijd gefotografeerd, maar ik kwam er al snel achter dat ik niet het juiste materiaal heb: een 24-70 mm. lens is niet handig als je grote afstanden moet overbruggen. Toch zaten er een aantal verrassende resultaten bij. Ik vond het alleen nog lastig een juist diafragma te bepalen. Waar fotograferen jullie op?
    Wat betreft de camera's met cropfactor: het lijkt me niks uit te maken of je nou met een fullframe of een kleinbeeldformaat fotografeert. Laatstgenoemde maakt immers een uitsnede van wat fullframe vast kan leggen. Met bewerking (snijden) bereik je nagenoeg hetzelfde resultaat lijkt me?

  7. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 4 juni 2009 om 23:55  | reageer

    Ik schiet zo hoog mogelijk..tenminste, m'n telelens van Tamron gaat tot f3,5 bij 70mm. Toch is de scherptediepte in orde, ook bij 5,6. Maar toch heb ik wel eens behoefte aan een lichtsterkere lens. F2.8 over het hele bereik zou geweldig zijn..maar eerst maar eens de lotto winnen in dat geval.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord