Vakantiefoto's met toeristen in beeld
maandag 9 december 2024, 20:10 door Nando Harmsen | 2.031x gelezen | 19 reactiesGa je op vakantie? Dan wil je als fotograaf natuurlijk mooie foto's van die vakantie. De vraag is, wat voor foto's worden het dan? Wil je foto's die geschikt zijn voor een reisfolder? Of wil je foto's van de vakantie?
Ik zie regelmatig de adviezen voor het maken van de perfecte foto's op vakantie. Er worden allerlei tips gegeven over het fotograferen van toeristische attracties, zonder de toeristen. Een goed voorbeeld is het San Marcoplein in Venetië.
Dan komen vervolgens de digitale trucjes uit de kast. Met AI-gegeneerde verwijderingen om maar geen mensen in beeld te krijgen. Het maakt niet uit of je dat drukke San Marcoplein in Venetië hebt, of iets anders toeristisch. Blijkbaar willen we geen toeristen.
Als je dan alle mensen uit beeld hebt, hou je een foto van een locatie over die zo in een toeristische folder zou kunnen. Zoals iemand het zo mooi verwoordde: je kan dan net zo goed die folder kopen.
Er is echter één probleem. Toen je er was, waren alle andere toeristen er ook. Dus die lege foto zonder andere mensen is niet wat je ervaarde op de vakantie. Waarom zou je de werkelijkheid willen veranderen?
Als ik op een dergelijke toeristische vakantie ben, en ik bezoek de populaire plekken waar hordes mensen op af gaan, dan wil ik dat laten zien. Ik wil op mijn vakantiefoto's zien hoe het was. Ik wil niet doen alsof ik de enige was door iedereen weg te werken via digitale trucjes.
Dat is mijn inziens de hele essentie van vakantiefoto's. Laten zien hoe je vakantie was. In mijn opinie zijn dat de perfecte vakantiefoto's. Niet de plaatjes die met moeite leeg geveegd zijn.
Het is anders als je op fotoreis bent en op zoek gaat naar de prachtigste foto's voor aan de muur. Dat je dan geen mensen in beeld wilt hebben, begrijp ik. Je gaat dan ook pas op pad als het licht op zijn mooist is, en dat zijn ook vaak momenten dat de meeste mensen aanschuiven voor het avondeten.
Van de andere kant, een bezoek aan de Stokkur geiser in IJsland waar hele busladingen toeristen zijn, is een foto met die mensen juist een weergave van de werkelijkheid. Waarom zou je dat niet tonen?
Ieder moet het natuurlijk voor zichzelf weten. Maar als ik op vakantie ben, en ik loop op de muren van San Marino midden in Italië, dan mag best gezien worden dat het een vakantie was, met alle andere toeristen in beeld.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
19 reacties
-
Rene schreef op dinsdag 10 december 2024 om 11:23 | reageer
Ik geef je helemaal gelijk, het zou heel onnatuurlijk overkomen als er geen mensen staan, het maakt de foto levens echt
-
Adelheid Smitt schreef op dinsdag 10 december 2024 om 12:04 | reageer
Ik denk dat er een gulden middenweg is. Inderdaad horen toeristen op sommige foto's, maar die ene vrouw met die grote hoed en de fel oranje jas die pontificaal in je beeld staat, wil je toch liever even kwijt. Ik denk dat het prima is om mensen in beeld te hebben, maar ze moeten niet dusdanig groot zijn dat ze alle aandacht naar zich toe trekken, terwijl je juist het San Marco Plein wilt laten zien. Dus in mijn geval haal ik de stoorzenders weg, de rest van de mensen mag blijven.
-
-
Dick de Roos schreef op dinsdag 10 december 2024 om 12:24 | reageer
Ik heb wel eens een paar keer (een paar) personen uit beeld gehaald, omdat die storend waren voor het plaatje.
Overigens niet bij de Stokkur op IJsland, want ik was er vroeg genoeg om geen mensen in beeld te hoeven hebben.
Hetzelfde was het geval bij de Old Faithful in Yellowstone. Wij waren vroeg genoeg om met een paar Amerikanen naar het spuiten te kijken. Later op de dag was het daar druk en heb ik dat verschil ook in beeld gebracht.
Om mensen op het San Marco-plein uit beeld te halen is onzin, want je weet dat het daar druk is.
Overigens gaat het om de beleving en niet of er iemand toevallig in beeld staat.
Maar soms is dat in beeld staan (voor mij) storend. En dan is het weghalen een overweging. -
-
Guido Bellens schreef op dinsdag 10 december 2024 om 12:29 | reageer
Hallo Nando,
Soms is het echt té druken heb je de kans niet om wat te wachten tot er minder mensen zijn. Dan verwijder ik een paar toeristen, vooral die mensen die iets fluo aanhebben. Maar het is soms ook nuttig om een paar mensen op de foto te hebben, dat geeft de grootte of verhouding mee, goed voorbeeld is jouw foto van Stokkur. Zonder hen heb je geen idee hoe hoog deze geiser spuit. -
Hans Oosterholt schreef op dinsdag 10 december 2024 om 13:56 | reageer
Bij eerste foto vind ik scheve toren wel storend. ( Aantal) toeristen horen bij de werkelijkheid ...
-
-
Cauwenbergh Rudy schreef op dinsdag 10 december 2024 om 13:59 | reageer
het stoort mij meer dat de gebouwen op de foto niet recht staan de mensen zijn er het zou anders niet natuurlijk zijn zonder mensen
-
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 10 december 2024 om 14:56 | reageer
Mensen weghalen op een foto van een toeristische attractie vind ik onrealistisch. Wat ik wèl doe, is iemand weghalen die toevallig net het beeld inloopt op het moment dat je de foto maakt. Zo'n persoon staat dan meestal links of rechts in je kader en die haal ik dan weg.
Wat ik ook al eens gedaan heb, is het gebruik van een lange sluitertijd. Dat werkt goed als mensen bewegen of net niet te lang stilstaan. Het werkt trouwens alleen als er niet teveel mensen op die plek zijn. Ik gebruik die methode als het me puur om een bepaald gebouw gaat waarlangs altijd wel wat beweging plaatsvindt.
Wil ik een historisch straatje zonder mensen fotograferen, dan wacht ik op een moment dat er niemand is.
Mensen verwijderen met behulp van AI doe ik dus bijna nooit. Doe je dat wel dan geef ik je op een briefje dat wanneer je goed kijkt dat het verwijderen zichtbaar is op 100% -
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 10 december 2024 om 16:40 | reageer
Nando, dat is inderdaad ook een oplossing, maar soms kun je wachten tot je een ons weegt en daar wacht ik dan niet op. Ben je op reis met iemand die toevallig niet veel om fotografie geeft en genoegen neemt met een 'kiekje', dan ben je vervelend als die ander door wilt gaan naar een andere locatie.
Ik geef je op een briefje dat je mij niet mee op sleeptouw wilt nemen op een fotoreis in een groep. Dan ervaar je mij als een belemmering voor het doel van jouw reis als begeleider.
Dus wachten op het goede moment is niet altijd te doen, temeer omdat je niet weet òf het goede moment snel komt. Daarbij komt nog dat ik altijd rekening wil houden met een ander en dat gaat soms ten koste van mijzelf. Niet het meest ideale plaatje, maar dan maak ik er achteraf wel het meeste ideale plaatje van zonder het origineel veel geweld aan te doen -
Paul schreef op dinsdag 10 december 2024 om 18:04 | reageer
Dag Nando,
Ik heb dezelfde benadering, soms moeten er mensen bij, een andere keer liever niet.
Ik heb geen ervaring met AI, maar het kloonstempel en geduld helpt ook. -
ime roffel schreef op woensdag 11 december 2024 om 18:46 | reageer
Ik heb geen bewerking-programma . Omdat ik nooit foto’s bewerk. Ik vind het niet passen als je foto’s bewerkt . Dat is voor mij niet natuurlijk meer . Het verfraaien van foto’s is voor mij niet echt meer . Als je met een dure camera al je beelden moet bewerken ben je niet goed bezig . Ik houd het zo zoals ik het gefotografeerd heb .
-
Nando schreef op woensdag 11 december 2024 om 19:23 | reageer
Ik wil erop wijzen dat foto's altijd bewerkt zijn. Zonder bewerken kan je geen foto tonen. Jpeg in de camera is een foto die bewerkt is in de camera, volgens de keuzes van de fabrikant van de camera.
Jpeg fotograferen is vergelijkbaar met een kant-en-klaar polaroid foto. In raw is fotograferen zoals dat met negatieffilm ging. Je ontwikkelde de foto in de donkere kamer, de darkroom. Nu ontwikkelen we de foto in de lichte kamer, lightroom.
Maar het kan je keuze zijn om direct in jpeg te fotograferen. Om te zeggen dat je niet goed bezig bent als je je beelden bewerkt, is niet correct. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 11 december 2024 om 19:49 | reageer
Helemaal correct Nando. In het analoge tijdperk werd er ook bewerkt (ontwikkelen en afdrukken) en door te kiezen voor bepaalde chemicaliën kon je het resultaat beïnvloeden, en je kon met speciale potloden negatieven bewerken enz. Voor velen was dat niet te realiseren en ging het rolletje naar de ontwikkelcentrale.
Digitale fotografie maakt het mogelijk al die bewerkingen zelf te doen. Je kan ook meerdere foto's maken van één onderwerp.
Vroeger moest je spaarzaam zijn met het rolletje want laten ontwikkelen en afdrukken was niet goedkoop.
Ook in het analoge tijdperk werden foto's 'verfraaid'. Het betoog van Ime Roffel getuigt van kortzichtigheid en niet verder kijken dan de neus lang is.
Maar goed, iedereen mag natuurlijk een eigen mening hebben. Ik vind het juist leuk om de foto uit de camera mooi na te bewerken zonder foto geweld aan te doen. Juist dat zelf doen is deel van mijn hobby. Dat wil ik niet aan de software van de camera overlaten. -
Jack schreef op zaterdag 14 december 2024 om 10:11 | reageer
Wat ik nog wel eens doe als het ergens druk is en het me toch gaat om een gebouw waar steeds weer op andere plekken iemand hinderlijk voor staat is meerdere foto's maken, die dan in photoshop als lagen over elkaar leggen en dan met laagmaskers de stoorzenders weghalen, waarbij dan van een laag eronder het deel zichtbaar wordt wat ik eigenlijk wil zien.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Check de regels in het buitenland
door Michiel Heijmans
-
Eindigt morgen: Profiteer vandaag nog van 40% korting
door Elja Trum
-
De beste en leukste besteding van je vakantiegeld
door Elja Trum
-
Tips voor op fotoreis. Deel 4: foto's veilig opslaan
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.275 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.