Van luchten fotograferen naar landschapsfotografie
donderdag 12 juni 2014, 20:21 door Robbie Veldwijk | 11.721x gelezen | 10 reactiesDaar zit ik dan, lekker in de tuin te genieten van het weer na een dag werken. Na pas verhuisd te zijn uit het centrum van Apeldoorn naar een landelijke woning in Lieren, kan ik eindelijk in die tuin zitten. Iedere keer weer geniet ik van de uitzichten en landschappen zodra ik in de buurt van mijn huis rij. Het is niet zo dat ik na mijn verhuizing landschappen pas interessant ben gaan vinden, dat gaat verder terug...
Dat het nog niet zo lang geleden is dat ik meer aandacht ben gaan ontwikkelen voor het vastleggen van landschappen mag duidelijk zijn. Dit is dan ook de reden dat ik tot het idee kwam om dit artikel te schrijven. Met dit artikel hoop ik jullie te inspireren om ook over die drempel te stappen en er anders naar gaan kijken.
Ik ben zelf in 2007 met het fotografie-virus besmet geraakt. Sinds die tijd vind het eigenlijk alles wel leuk om te fotograferen, van mensen tot dieren van abstract naar landschappen. Als je mij de laatste jaren zou vragen of ik een voorkeur heb voor één van de takken van sport, dan zou ik geantwoord hebben dat ik dit echt niet zou weten.
Nu in 2014, zeven jaar later, als ik dan in mijn archief kijk zie ik dat de natuurfotografie de overhand aan het krijgen is. Nog steeds doe ik echt van alles en ook dat vind ik echt nog leuk, anders zou ik het echt niet doen.
Landschappen fotograferen doe ik al vanaf het begin, deze kom je dan ook altijd en overal tegen. Is het niet met mijn camera dan is het wel met mijn iPhone waarmee ik snel even de foto maak. Als ik met een kritische blik terug kijk naar wat ik fotografeerde en wat ik nu fotografeer dan is er voor mij veel veranderd. In het begin was ik niet opzoek naar het mooie landschap, maar zocht ik naar de mooie foto. Een ochtend vroeg uit te veren om te gaan fotograferen heeft hier verandering in gebracht.
Vroeg opstaan om foto's te maken heb ik in die jaren zelden tot nooit gedaan. Op 19 oktober 2014 is het er toch van gekomen. Ik had met Joep de Groot afgesproken om in de buurt van Eindhoven de Strabrechtse heide te gaan fotograferen. Wie A zegt moet ook B zeggen, dus ik ben erg vroeg opgestaan om vanaf Apeldoorn die kant op te gaan. Voor de zonsopkomst wilde we op de plek zijn, klaar om het landschap met de opkomende zon te fotograferen.
Dit was voor mij de eerste keer dat ik expres op pad was gestaan om een landschap te gaan fotograferen met de weersomstandigheden die er op dat moment waren. Eerder fotografeerde ik de horizon met een mooie lucht er boven, maar nu probeerde ik wat meer het landschap te betrekken in mijn foto. Met het doel om een mooie foto te maken van een landschap, in plaats van een mooie foto te maken van een lucht. Joep heeft mij met zijn foto's geïnspireerd om meer te kijken naar de schoonheid van het landschap.
Een mooie lucht kan je overal wel fotograferen, het landschap geeft je veel meer informatie. Het landschap verteld je meer over de locatie en dan zal je dus ook naar een mooie plek moeten zoeken. Zo heb ik dit na mijn bezoek aan de Strabrechtse heide ook proberen te doen bij het Beekbergerwoud en het woudhuis.
Sinds deze inspirerende ochtend, ga ik vaker op pad om het landschap te fotograferen en probeer ik er dus rekening mee te houden. Ja het is fijn om een mooie lucht te hebben zoals een zonnetje, sluierbewolking of misschien wel regenwolken.
Dat een mooie lucht een meerwaarde kan zijn voor je landschap dat is natuurlijk logisch. Alleen mijn benadering is dus anders geworden, het landschap trekt mijn interesse en dan maar hopen op een bijpassende lucht. Nu moet ik alleen nog iets vinden op het vroege opstaan...
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Robbie Veldwijk is een allround fotograaf die het leuk vindt om kennis te delen, te schrijven over fotografie en samen op pad te gaan. Daarom heeft hij in 2013 055photowalks.nl opgericht. Later dat jaar ook photowalksinkaart.nl, het podium voor photowalks, workshops en fotoclubs. Volg Robbie op Twitter en Facebook.
10 reacties
-
Gert Schipper schreef op vrijdag 13 juni 2014 om 09:25 | reageer
mooie foto's en een inspirerend artikel, het blauwe uurtje is toch wel belangrijk voor landschaps fotografie( we hebben onlangs een voorlichting gehad door Bas Meerkel op onze fotoclub, zeer inspirerend en aan te bevelen om hem eens te boeken voor een avond) ik heb een blauwe uurtjes calculator gevonden op http://www.fotodigiclub.be/blauwuurtje.php en als je voor nederland de tijd voor Antwerpen aanhoud dan kun je daar redelijk van uit gaan volgens mij.
heeft er nog iemand iets beters gevonden, meld dit dan via deze weg
nogmaals Robbie een goed artikel -
Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 13 juni 2014 om 12:08 | reageer
Bedankt voor je leuke reactie en tip Gert, ga ik zeker naar kijken! Ik gebruik een app op de iphone die mij verteld wanneer de zon onder gaat en tot wanneer de schemering (blauwe uurtje) is. De app die ik daar voor gebruik is "Zonnewijzer".
-
Arthur Wittendorp schreef op vrijdag 13 juni 2014 om 21:41 | reageer
Robbie, mooie foto's! Wederom de bevestiging dat in de gouden of blauwe uurtjes de mooiste (natuur) foto's gemaakt worden!
-
Irma Huisman schreef op zondag 15 juni 2014 om 12:08 | reageer
Robbie, mooi stukje en erg duidelijk, we blijven besmet met het virus he, wordt steeds erger { Hahah}
Tot snel
Irma -
Wim Barelds schreef op maandag 16 juni 2014 om 08:33 | reageer
Leuk stukje, ik laat mij ook nog te vaak leiden door de lucht ipv het landschap.
-
pieter schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 10:53 | reageer
ehh foto 1 is prima
2 en 3 vind ik echt kiekjes en 4 te donker en niet scherp genoeg
vind het een tegenvallend artikeltje
nee dan beter Bas Meelker volgen. daar heb je meer aan -
Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 12:38 | reageer
@Wim Het is ook natuurlijk net wat je leuk vind en er is hier geen goed of fout. Ik koos eerder meer voor de lucht en kies nu meer voor het landschap en kijk in ieder geval meer om mij heen.
@pieter Bedankt voor je eerlijke en ongezouten mening, Bas Meelker maakt zeker prachtige foto's. Je kan duidelijk zien dat hij al een stuk verder is in het fotograferen van landschappen dan ik. Wie weet wie weet kom ik ook nog eens zo ver, maar wie zal het zeggen. -
Erik schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 14:24 | reageer
Foto 2 en 3 vind ik ook niet echt je van het. Foto 4 vind ik wel geslaagd, mede omdat de compositie hier wel sterk is.
Daarbij, ik snap niet waarom je onderscheid maakt tussen lucht en landschap, het gaat toch om het totaal plaatje in landschapsfotografie? Ook de compositie is belangrijk, alleen een mooie lucht of mooi landschap heb je niets aan. Dan krijg je middelmatige plaatjes. En natuurlijk belachelijk vroeg opstaan om de mooiste sfeer van de dag te pakken, dat doe ik ook als ik libellen fotografeer. De wekker staat tegenwoordig op 4.30...
Ik kan ook de artikelen (en portfolio) van Bas Meelker hartelijk aanbevelen. Erg interessant. -
Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 16:28 | reageer
@ Erik ook jij bedankt voor je eerlijke reactie. Ik moet zeggen dat de foto's wat scherpte missen als ik ze op deze site bekijk, maar dat komt waarschijnlijk door mijn manier van opslaan/comprimeren om ze goed te krijgen voor hier. Daarbij, volgens mij heb ik in de laatste paar regels precies beschreven dat wat jij zegt.
-
Jarik schreef op dinsdag 15 juli 2014 om 07:08 | reageer
Ik vind foto 2 juist erg mooi, mooie zachte kleuren en het kleurverloop van geel naar blauw met het meertje op de voorgrond vind ik prachtig.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.
door Nando Harmsen
-
5 veelgemaakte fouten met fotografie en hoe je ze voorkomt
door Elja Trum
-
Waarom valt een landschapsfoto tegen?
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Creëer onscherpte met ND filters
door Elja Trum
-
Hoeveel opnamen zijn er nodig voor een HDR?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor het fotograferen van een waterval
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.