Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wat gebeurt er met onze foto's als we er niet meer zijn?

zondag 26 januari 2025, 16:08 door | 1.650x gelezen | 21 reacties

Misschien denk je er liever niet over na, maar wat gaat er met al onze foto's gebeuren wanneer we er niet meer zijn. Vroeger hadden we een fotoalbum dat van grootouders naar ouders naar ons ging. Ik zie dat niet zo snel met digitale bestanden gebeuren.

Vroeger werden er rolletjes van 24 of 36 foto's gemaakt. Dat was een kostbare zaak, want het kostte tussen de 35 en 50 gulden voor 36 foto's. Omgerekend zijn dat dezelfde kosten als een abonnement voor Adobe wanneer je een rolletje van 36 foto's per maand gebruikte.

Nando fotos in de doos

Foto's in de schoenendoos. Hoe heerlijk is het om daar eens doorheen te kijken.

Die foto's kregen allemaal een plaatsje in een fotoalbum die van generatie naar generatie overgedragen werd. Althans, in veel gevallen. In plaats van 36 foto's in een album hebben we nu duizenden foto's op een harde schijf. Wat gaat daar mee gebeuren?

Ik denk daar wel eens over na. Wat gebeurt er met die harde schijf waar al die duizenden foto's op staan? De kans is groot dat je dit jaar de foto's van vorig jaar al nauwelijks meer bekijkt. Laat staan de foto's van de jaren ervoor.

Het zijn te veel foto's, waarvan de meesten waarschijnlijk middelmatig zijn. Bewaar je alle foto's "omdat harde schijfruimte toch niets kost?" Dan zitten er ook nog veel slechte of zelfs mislukte foto's bij.

Nando fotos op de computer

Vele terabytes aan foto's zijn eenvoudig op te slaan. Maar wie gaat die foto's nog bekijken of doorspitten? Jij? Je nabestaanden?

Met een beetje pech zijn de echt goede foto's alleen met veel moeite in die hoop te vinden. Jij kan ze waarschijnlijk wel vinden omdat je zelf het archief of de database met beelden opgezet hebt. Maar je nabestaanden zullen dat niet kunnen, of er misschien zelfs de moeite niet voor nemen.

Maak je een fotoalbum, dan worden de foto's tastbaar. Het is iets wat in een boekenkast staat, of uiteindelijk op zolder in een doos. Ik zie dat met een harde schijf van vele terabytes nog niet zo snel gebeuren.

Nando fotos in een album

Tastbare foto's zijn eenvoudiger te bewaren dan digitale. Een harde schijf zet je niet in de kast.

Het voelt een beetje ontnuchterend als je erover nadenkt. Ik ben ervan overtuigd dat als je foto's (je beste foto's) tastbaar hebt, ze langer blijven bestaan. Misschien nog in de generaties die komen als we er zelf niet meer zijn.

Nando samen fotograferen

Je hobby beoefenen is zinvol tijdsverdrijf en je geniet ervan. Dat is heel wat waard, ongeacht of je foto's blijven bestaan of niet.

Denk je nu, "wat voor zin heeft het dan om te fotograferen?" Bedenk dan dat je veel plezier beleeft aan je hobby. Dat is voldoende reden om te blijven fotograferen.

Wil je echter dat je foto's bekeken blijven worden? Zorg dan dat je mooiste foto's niet tussen al die duizenden en duizenden beelden op je harde schijf verloren raken.

Hoe denk jij hierover? Ik ben daar heel benieuwd naar. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

21 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 10:18  | reageer

    Ja, dit vraag ik mij ook wel eens af. Wie kijkt er nog naar mijn foto's. Vrienden van ons maken een jaarboek, voor henzelf of voor hun kinderen. Dat is zeker een idee, al is het om maar terug te kijken naar de mooie wandeltochten of vakanties die je gemaakt hebt in dat jaar.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 11:50  | reageer

    Het zijn kostbare herinneringen. Als je op die manier terug kan kijken, blijven die herinneringen levendig.

  3. RAWShooter
    RAWShooter schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 10:46  | reageer

    In een wereld die vergeven is van het narcisme van influencers en content creators is dit artikel een verademing. Relativeren, dat zouden méér mensen moeten doen.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 11:51  | reageer

    Daar zeg je me wat. Zo had ik er nog niet over gedacht.
    vrolijk

  5. Joop Otting
    Joop Otting schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 12:11  | reageer

    Interessant dat je daarover schrijft. Vanwege het grote aantal foto's dat ik neem, zowel hobby als cursussen, heb ik al mijn foto's op JAARTAL gerangschikt in Lightroom en daarnaast ook per gebeurtenis. Omdat ik altijd ik in RAW fotografeer zijn dat veel giga's en mede daarom verwerk ik dat alsvolgt. Al mijn foto's worden gerangschikt, t.w.: de betere en interessante foto's krijgen 5-sterren (en blijven bewaard in RAW). De rest (het merendeel) wordt na selectie omgezet in jpg. De-5 sterren worden geselecteerd op top foto's en krijgen een VLAG. Ongeacht het jaar kan ik dan direct en altijd mijn beste/leukste foto's opvragen. Daarnaast gebruik ik ook trefwoorden. Ik maak kenbaar hoe mijn "schoenendoos" werkt en dan is het aan de nabestaanden. PS: Sorry dat het een beetje uitgebreid is.

    Mvg
    Joop Otting

  6. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 12:54  | reageer

    Lightroom is zo opgezet dat je pas jpeg hoeft te maken als je die nodig hebt. Anders staan je foto's altijd dubbel op je harde schijf, wat zonde is.
    Maar je pleidooi spreekt voor juist wel jpeg voor nabestaanden. Dat zou een goede rede zijn om ze toch naar jpeg om te zetten.
    Goed punt.

  7. Annemieke van Baal
    Annemieke van Baal schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 13:18  | reageer

    Voor mijn zes kleinkinderen maak ik ieder jaar een boek. Dan hebben ze ten minste iets. Hun ouders maken grotendeels alleen telefoon foto’s. Ik hoop dat ze er tzt met plezier in terug kijken.

  8. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 16:27  | reageer

    Wat leuk.
    Volhouden. Daar gaan ze ook later nog met veel plezier naar kijken.

  9. B.B.
    B.B. schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 13:51  | reageer

    Ik maak nog steeds geprinte fotoalbums (jaaralbums en vakantie albums) van de beste foto's, die ik selecteer in Lightroom en dan als JPG bewaar op een externe SSD. Deze foto's bewaar ik ook in een gedeelde map in OneDrive. Mijn RAW bestanden staan op een aparte SSD. Sinds de laatste 2-3 jaren ben ik heel wat strenger geworden bij het bewaren ervan. Minder goede foto's wis ik nu onmiddellijk. Ik blader echt nog wel eens door die albums en zie de evolutie doorheen de jaren. Het is ook boeiend om terug te zien hoe je huis, je tuin, je omgeving, jezelf enkele decennia geleden eruit zagen.

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 16:28  | reageer

    Dat maakt foto's ook zo waardevol. vrolijk

  11. Gert
    Gert schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 13:58  | reageer

    Misschien zijn die databases ook zo groot omdat we veel meer matige tot slecht foto’s maken dan vroeger. Bij mijn vroegere fotozaak mocht je de foto’s selecteren welke je wilde houden en betalen. Ik herinner me ook een tijd toen ik nog scholier was met weinig zakgeld, dat ik eerst kleinbeeld contactafdrukken liet maken en dan selecteerde wat ik wel groter wilde hebben. Dit jaar heb ik voor het eerst een fotoboekje gemaakt met de foto’s van mijn beste herinneringen van 2024. En verder hebben mijn erfgenamen nog mijn fotowebsite waar mijn de resultaten van mijn fotografie hobby op staan en die als leidraad zou kunnen dienen als je een of meer foto’s uit het archief willen opdiepen waar ze de maximale resolutie hebben. Of ze dat gaan doen? Ik denk van niet. Maar ik heb decennia lang een leuke hobby gehad.

  12. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 16:26  | reageer

    Dat is inderdaad het probleem. We hebben zo verschrikkelijk veel foto's, waarvan 90% middelmatig tot slecht is. Zeker wie niets weg wil of kan gooien zal uiteindelijk met vele harde schijven vol foto's zitten die niemand wil bekijken.

  13. Astrid Broere
    Astrid Broere schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 15:50  | reageer

    Ik heb mijn pc aan de televisie hangen, daarin sla ik alleen de mooiste foto's op. Die worden dan in de screensaver getoond als die aangaat. Ook de oude gedigitaliseerde foto's van mijn oma en opa's komen er in voor, zo schiet je door je eigen leven en door de levens van mijn familie. van 2023 naar 1990 naar 2022, etc. Ook leuk om tijdens de koffie naar de diashow te kijken, zo kom ik dus regelmatig oude herinneringen tegen.
    Ps mijn fotoshow bevat nu bijna 50.000 foto's en dit zijn alleen de mooie of met een herinnering.

  14. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 16:24  | reageer

    Leuk idee.
    Zelf doe ik het nooit, en al helemaal niet bij visite. Voor de TV hangen voelt voor mij net zoiets als vroeger: de verplichte dia-avond.
    vrolijk

  15. gast schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 16:04  | reageer

    Van video opnamen tijdens vakanties maak ik video's op DVD. En daarnaast van een selectie vakantiefoto's een diavoorstelling ook op DVD. Een diavoorstelling kun je maken met lightroom en ook met Adobe Premiere Elements. Deze DVD's zijn dan ook geschikt voor de nabestaanden.

  16. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 16:23  | reageer

    Pas op met het opslaan op DVD. Veel mensen hebben nu al niet meer de mogelijkheid om DVD af te spelen. Ik verwacht dat over een aantal jaren vrijwel nergens meer een DVD-speler te vinden is.

  17. Frits
    Frits schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 17:49  | reageer

    Deze maand ben ik 65 jaar geworden en heb ik het geluk gehad om deze maand dat ik ook foto's kon maken van onze koningin Maxima voor de lokale grote krant. Veel foto's staan nu op mijn pc die niemand meer zal zien. Maar zo staan er meer 'unieke' foto's op van jaren geleden. Nando bracht dit onderwerp nu ter sprake en ik moest er zelf deze maand toevallig ook over nadenken. Misschien is het wel belangrijk om je nabestaanden te laten weten waar je alle foto's heb opgeslagen en hoe ze het kunnen bekijken voordat ze de pc bij het grofvuil plaatsen bij een eventueel overlijden. En misschien is het ook handig om 1 map te maken van alle foto's die het er toe doen met de mooiste foto's per jaar! Bedankt voor het plaatsen van het onderwerp en nu moet ik mijn eigen ideeën nog uitvoeren, haha

  18. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 29 januari 2025 om 09:43  | reageer

    Succes met het uitvoeren van je ideeën. Het zal heel wat werk zijn, maar het leuke daarvan is, dat het tevens een terugblik is op de mooie momenten. Dat is dan altijd weer genieten.
    vrolijk

  19. Martin Carels
    Martin Carels schreef op dinsdag 28 januari 2025 om 18:46  | reageer

    gaan we binnen enkele jaren nog een usb kunnen aansluiten?

  20. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 29 januari 2025 om 09:41  | reageer

    Dat zien we over een aantal jaren wel. Als het zover is gebruiken we het alternatief. Het is alleen niet verstandig om een medium te gebruiken dat in feite al niet meer gangbaar is, zoals CD's of DVD's.

  21. jan loonstra
    jan loonstra schreef op woensdag 29 januari 2025 om 11:18  | reageer

    IK maak al jaren fotoboeken van mijn (foto)reizen, die zijn tastbaar voor mijn (klein)kinderen, en staan in mijn boekenkast.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord