Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wat is beter? DIY of toch kant en klaar?

zondag 8 augustus 2021, 22:44 door | 3.953x gelezen | 5 reacties

Als er een stempel fotografie aan een product hangt, dan is de prijs er in veel gevallen ook naar. Het is net alsof een product voor deze doelgroep gewoon duur mag of moet zijn. Je kunt ook goedkoop gaan. DIY heet dat dan, Do It Yourself. Maar wat is nu beter?

Een fabrikant weet zijn prijzen wel. Als het voor fotografie doeleinden is, lijkt de prijs vaak hoger dan noodzakelijk. Alsof de fabrikant weet dat de meeste fotografen het toch wel uitgeven, of niet verder kijken of er een alternatief is.

Dit is overigens niet alleen bij fotografie producten. Wees dus niet verongelijkt als je dit treft, omdat je fotograaf bent. Je bent niet de enige. Een huwelijk is precies hetzelfde. Huur een zaaltje voor het feest en je krijgt een prijs te horen. Vertel dat het voor een trouwfeest is, en de kosten zijn plotseling veel hoger. Maar ook voor andere hobby's tref je dit.

Nando uit de winkel of doe het zelf zaak

Waar wordt je liever mee gezien? Met iets uit de bouwmarkt dan een hoop gedoe kan zijn, of een kant en klaar product dat altijd werkt?


Los van het feit of dit als belachelijk gezien kan worden, of een vorm van misbruik, of wat dan ook, is het nu eenmaal zo. We moeten daar niet te veel over klagen. Vind je het onterecht, dan is er altijd wel een DIY oplossing te verzinnen. Althans, in veel gevallen

DIY



De term DIY staat voor Do It Yourself. Met andere woorden, zoek een alternatief, of maak het product gewoon zelf. Je hebt daar waarschijnlijk wat handigheid voor nodig, het juiste gereedschap, en waarschijnlijk voldoende tijd. Maar dan ben je aan materialen waarschijnlijk een fractie kwijt van wat de fabrikant voor een kant en klaar product zou vragen.

Wat je in feite doet is het volgende. Met alternatieve materialen ga je zelf een product maken waarbij je de materialen zelf koopt, de uren van productie voor je eigen rekening neemt - vaak in de vrije tijd - en voorkomt dat je een winstmarge moet betalen of voor een merknaam.

Laat ik een paar voorbeelden noemen van DIY oplossingen die ik voor mijn fotografie gebruikt heb, en wat het ongeveer gekost heeft.

The Better Bounce Card



Bij gebruik van een reportageflitser op de camera is het goed om indirect te flitsen. Of om direct licht tegen te houden met behulp van een zogenaamde flag. Deze heb ik zelf gemaakt, en de naam voor dit kleinood is Better Bounce Card.

Nando better bounce card

In mijn begintijd als trouwfotograaf gebruikte ik een eigen gemaakte Better Bounce Card. Het werkt perfect, maar het is toch een beetje behelpen. Bovendien slijt het hard.


Het is een stukje foam van de hobbywinkel, een stukje klitteband van de naaiwinkel. en met een schaar had ik een prachtig wit kaartje dat ik als reflectorkaart kon gebruiken, en een zwarte dat als flag diende. De kosten waren in totaal 15 euro en ik kon er een stuk of 5 kaartjes van maken. In plaats van klittenband kan ook een elastiek gebruikt worden.

Achtergrond systeem



Een achtergrond voor portretfotografie is soms erg handig. Ik wist een paar goedkope doeken met patronen via Marktplaats op de kop te tikken. Vervolgens heb ik een twee meter lange afvoerpijp bij de doe-het-zelf winkel gekocht, samen met een paar 45° bochten. En een setje klemmen die je misschien wel kent van de marktkraampjes.

De bochtjes klemde ik op de afvoerpijp. Daar rolde ik de achtergrond op en met de klemmen kon ik deze vastzetten. Door middel van de bochtjes kon ik het geheel op twee lampstatieven hangen. De kosten in totaal bedroegen ongeveer 30 euro, exclusief de lampstatieven.

Nando afvoerpijp klemmen

Een afvoerpijp en twee knietjes. De klemmen houden het doek op zijn plaats. Het werkt, dat is zeker. Het is goedkoop, dat is ook zeker. Maar het ziet er wat beholpen uit.


Een alternatief was een superklamp van Manfrotto om de afvoerpijp mee vast te klemmen. Zo kon ik alles met één statief opzetten. Dit kostte me een 30 euro extra, maar bespaarde ik een lampstatief.

Nando afvoerpijp

Een superclamp van Manfrotto kan ik iedereen aanraden. Ze zijn erg multi-functioneel. Maar met die extra aanschaf heb je wel de eerste stap gezet naar een niet-DIY oplossing.


Gelpacks voor warmte



Met al die vochtige nachten kan condens erg lastig worden bij het maken van sterrensporen. Het warm houden van een objectief voorkomt deze condens. Daarvoor kun je heel eenvoudig een paar warmte gelpacks bij de drogisterij of bij de kampeerwinkel kopen, die normaal gesproken gebruikt worden om je handen in koude klimaten warm te houden.

Nando warmtepads

Ze zijn goedkoop, de warmte gelpacks. Goed om je handen te warmen, of je objectief. Zo voorkom je condens op kille vochtige nachten bij je sterrenfotografie.


Neem een of twee goede elastieken, en je kunt een of twee warmte-gelpacks om je objectief vast zetten. Zo hou je het objectief warm, en voorkom je condens. De kosten zijn slechts een paar euro, en een doos elastieken.

Bedenk wel dat veel van die gelpacks voor eenmalig gebruik zijn. De kosten tellen op als je vaak gebruik gaat maken van dit soort gelpacks. Bovendien krijg je alles bij elkaar nogal wat afval.

De nadelen van DIY



Hoewel elk DIY oplossing anders is, zijn er een paar algemene nadelen die in veel of de meeste gevallen gelden. Allereerst, het is een houtje-touwtje oplossing. Een samenraapsel van materialen dat soms wat lastig kan zijn om op locatie in elkaar te zetten.

De kans bestaat dat het er niet erg charmant uitziet. Soms levert dat leuke reacties of, net als bij de Better Bounce Card. Maar het kan ook wat fronsende blikken opleveren waaruit duidelijk wordt dat 'ze' je maar goedkoop vinden.

Nu vind ik dat laatste niet zo belangrijk. Wat maakt het uit wat anderen ervan vinden. Toch kan een houtje-touwtje oplossing ongewenst zijn. Profileer je je als professionele fotograaf, dan kan een DIY oplossing jou niet als professioneel doen overkomen.

Nando flashbender

Aan het werk met een portretsessie. Niet met een DIY oplossing, maar met een gekocht hulpmiddel. Het ziet er veel beter uit, vind ik.


Een laatste en misschien wel belangrijkste nadeel kan de onbetrouwbaarheid van je DIY oplossing zijn. De klittenband van je Better Bounce Card komt los, of het foam scheurt. De afvoerpijp van je achtergrondrol gaat doorbuigen of je achtergrond zit vol vouwen die zichtbaar worden in de foto. Of de elastiek voor je warme-gelpack knapt.

Voordeel van de kant en klare producten



Voor een Better Bounce Card kan je een Rogue Flashbender kiezen. Voor een achtergrond is het mogelijk om een collapsible achtergrond te kopen. In plaats van warmte-gelpacks kun je in een warmtelint investeren.

Meestal zijn deze producten goed doordacht, en van fantastisch en duurzaam materiaal gemaakt. Ze zijn handig in het gebruik, betrouwbaar, en zien er professioneel uit. Perfect als de uitstraling naar je klanten belangrijk is.

Je hebt geen handvol losse onderdelen die je ter plekke in elkaar moet knutselen. In enkele gevallen ben je uiteindelijk duurder uit dan wanneer je een direct klaar product koopt.

De Rogue Flashbender was (destijds) 40 euro, maar ik gebruik 'm na 8 jaar nog steeds. Bovendien geeft het extra mogelijkheden in gebruik dat met de DIY oplossing onmogelijk was.

Nando bbc flashbender

De Better Bounce Card naast een Rogue Flashbender. Ik had een zwarte en witte Better Bounce Card, die met elastiek of klitteband vastgemaakt moest worden. De Flashbender heeft alles in een, en ziet er veel professioneler uit.


De collapsible achtergrond heb je al vanaf een paar tientjes en is met een klem eenvoudig te bevestigen. Je klapt 'm in een handomdraai in en uit, en je hebt in veel gevallen weinig last van kreukels. Het is veel handiger dan het meenemen van een twee meter lange afvoerpijp met losse klemmen en losse doeken.

Nando gemak dient de mens

Een collapsible achtergrond, in dit geval bevestigd met een magneethouder. Handig, flexibel, en in een handomdraai op te zetten. Bovendien hoef ik niet met een 2 meter lange afvoerpijp te sjouwen.


Het Haida warmtelint kost waarschijnlijk ergens tussen de 40 en 60 euro. Je moet er alleen nog een powerbank bij kopen. Het past perfect, je hebt geen gehannes met elastieken of gelpacks die hun werking verliezen. Sterker nog, veel gelpacks zijn van het wegwerp-type dus uiteindelijk ben je dat geld ook wel kwijt (en het is bovendien milieubewust). Helaas is de Haida anti-fog-belt nog moeilijk te verkrijgen.

Nando hittelint haida

Een anti-fog-belt van Haida. Met een USB stekker aangesloten op een powerbank kun je hier jaren mee vooruit, zo vaak als je maar wilt. Het alternatief zijn warmte-gelpacks.


Wat vind jij van DIY?



Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden. Er zijn nog veel meer DIY oplossingen voor dingen die ik hier niet genoemd heb. Sommige zijn fantastisch en zeker de moeite waard, andere maken gewoon een goedkoop hobbyist van je.

Wat vind jij van DIY oplossingen? Vind jij het de beste manier om ogenschijnlijk of echt te dure kant-en-klaar producten te kopen, of zie je het als gewoon een liefhebberij om dingen zelf te maken?

Heb jij een hele goede DIY oplossing die zeker de moeite waard is? Of koop je liever een kant-en-klaar product omdat je zekerheid en kwaliteit wilt hebben?

Deel je mening hieronder dit bericht, en licht het ook toe. Deel eventueel ook jouw DIY oplossing voor een duur kant-en-klaar product. Ik ben benieuwd naar je reactie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

  1. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 10 augustus 2021 om 11:33  | reageer

    Dag Nando,

    Ik gebruik al jaren een scheerlijn van mijn tent als 'mobiel' statief. In de lus heb ik een oog bevestigd die ik in de camera draai. Waar het statief aan de tent zit heb ik een stukje triplex van 0,3-3-9 cm geknoopt. Hier zet ik mij voet op in actie zijnde. In rust wind ik er het koord op. Met het schuifje stel ik de hoogte in.

    [Een rolgordijn aan een lat bevestigd -met eventueel een eigen stof er op- werkt als achtergrond uitstekend en ziet e professioneel uit.]

    Groet,
    Hans.

  2. Eric Dankbaar
    Eric Dankbaar schreef op dinsdag 10 augustus 2021 om 13:45  | reageer

    Hoe vaak kopen mensen geen dure spullen die dan jaren bijna ongebruikt in de kast liggen? Als je het als DIY project oppakt kun je mijns inziens alles eerst eens uitproberen en loop je tegen dingen aan waar je later bij de aankoop van (semi)professioneel materiaal op kunt letten. Bovendien helpt het zelf maken van bijvoorbeeld lichtreflectoren je ook om de natuurwetten voor licht beter onder de knie te krijgen. Maar ik ben ook langzaamaan van de PVC buizen overgestapt op professioneel materiaal, hoewel de tempex plaat van de bouwmarkt nog veelvuldig wordt gebruikt als grote reflector.

  3. Ignas van de Berg
    Ignas van de Berg schreef op dinsdag 10 augustus 2021 om 14:11  | reageer

    Voor een klein project van productfotografie maakte ik 2 rimlights van wijn-cadeauboxen. Aan de voorkant een uitsnede gemaakt en deze beplakt met bakpapier. De binnenkant bekleed met aluminiumfolie en in iedere box een ledstrip. De beide ledstrips zijn samen dimbaar met een dimmer. Een mooi resultaat voor een amateur…😜, en een stuk goedkoper.
    Helaas kan ik geen foto plaatsen. Grtz. Ignas

  4. kok.f@ziggo.nl
    Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op donderdag 12 augustus 2021 om 11:32  | reageer

    Heel herkenbaar en per DIY oplossing is het weer verschillend. Per geval ligt het omslagpunt tussen DIY of “echt” verschillend. Van sommige DIY oplossingen heb ik al jaren plezier, soms is het niet optimaal maar hik ik toch tegen het prijsverschil aan. Bij veelvuldig en intensief gebruik merk ik dat de “echte” oplossing vaak wel zijn voordelen heeft.

  5. Jos
    Jos schreef op zaterdag 14 augustus 2021 om 15:32  | reageer

    Hoe lang je DIY meegaat, is afhankelijk van hoe goed het gemaakt is. Dat geldt net zo goed voor kant en klare producten (ook die veel duurder zijn).
    Als je iets maakt voor veelvuldig gebruik, hoor je ook meer tijd te steken in het ontwerp. Indien je duurder uitkomt dan de commerciële producten, heb je het wellicht verkeerd aangepakt.

    Bedenk bovendien dat bijvoorbeeld producten die voor een spotprijs gratis vanuit Azië worden verzonden, ook een zware belasting op het milieu zijn. Nog te zwijgen over hoe het zo goedkoop kan zonder de werknemers te schaden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord