Waterski fotografie: snelheid en adrenaline!
zondag 3 mei 2015, 15:14 door Jacky Jongenelen | 6.101x gelezen | 3 reactiesMet hoge snelheid komt de boot aanvaren. De waterskiër hangt erachter. Ik breng mijn camera in gereedheid en tuur gespannen door de lens. De waterskiër skiet van achter de boot naar buiten uit, hij wacht even... en gaat dan zo snel mogelijk naar de overkant. En weer terug. Ik houd mijn adem in en druk af... klik klik klik klik.
Een grote waaier van spray spat op elke keer dat de waterskiër een bocht maakt. En daar gaat hij weer, zo snel mogelijk naar de overkant! En nog een keer! Ik probeer de waterskiër vullend in beeld te krijgen maar dat is niet gemakkelijk, hij gaat zo snel.
En wat een kracht, wat een actie! Mijn camera klikt dapper door... en dan is het ineens afgelopen. De boot stopt en de waterskiër zakt in het water. Ik adem uit...
Eén van de drie disciplines van het waterskiën is slalom. Hierbij moet de waterskiër om totaal zes boeien skiën en door een begin- en een eindpoort. De boot vaart door het midden van de boeienbaan en de waterskiër moet zo snel mogelijk heen en weer skiën om op tijd bij de volgende boei te zijn.
Met een bootsnelheid van soms wel 58 kilometer per uur, betekent dit dat de waterskiër nog veel meer snelheid moet maken. Er worden soms wel snelheden gemeten van meer dan 100 kilometer per uur! Het is dus een echte actiesport. Je hebt kracht, techniek maar ook een hoop lef nodig. Het laat de adrenaline lekker stromen!
Het fotograferen van waterskiërs kan je ook heel wat adrenaline bezorgen. Wanneer druk je af? Wat is het goede moment? Je hebt steeds maar een paar seconden om je foto's te maken. Voor je het weet is het alweer voorbij. Dat vereist fotograferen met een heel hoge sluitertijd, minimaal 1/1600. Dit is nodig om de waterskiër te kunnen 'bevriezen'.
De waterdruppels in de spray worden hierdoor goed zichtbaar en dat geeft een mooi effect. Ook is het handig als je een snelle camera hebt die veel beelden per seconde kan maken. Het zou jammer zijn als je in die paar seconden maar één of twee foto's kunt maken.
Denk ook aan het SD kaartje in je camera. Een langzaam kaartje kan ervoor zorgen dat je camera langzamer gaat fotograferen omdat de camera de foto's niet snel genoeg naar het kaartje kan opslaan.
Een telelens is ook belangrijk omdat het waterskiën vaak ver uit de kant plaatsvindt. Kies voor een lens van minimaal 200mm. Een lens met een hoge lichtsterkte, bijvoorbeeld een 70-200mm f/2.8, is hiervoor ideaal maar ook met minder lichtsterke lenzen zijn heel goede resultaten te halen.
Waterskiën wordt steeds meer een exclusieve sport in Nederland. Dat komt omdat er niet zo veel plaatsen meer zijn waar de sport beoefend mag worden. Ook komen er steeds minder waterskiërs want het is geen goedkope sport. De Nederlandse Waterski- en Wakeboard Bond (NWWB) heeft een overzicht van alle waterskiverenigingen in Nederland.
Mocht je eens een wedstrijd willen bezoeken , dan kun je ook bij de NWWB terecht voor de data en plaatsen in Nederland en België.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Jacky Jongenelen reist de hele wereld over om waterski wedstrijden te fotograferen en publiceert hierover in diverse waterskitijdschriften.
3 reacties
-
Joke schreef op zondag 3 mei 2015 om 17:21 | reageer
Leuk artikel Jacky. Complimenten.
-
gast schreef op zondag 3 mei 2015 om 19:29 | reageer
Leuk dat je zo enthousiast bent, maar volgens mij zien de foto's er niet bepaald scherp uit.
-
Bernard de Cock schreef op dinsdag 5 mei 2015 om 13:56 | reageer
Ik fotografeer waterski wedstrijden als de gelegenheid zich voor doet.
en fotografeer in functie van snelheid, met een sluitertijd van 1/60 of/tot 1/100ste sec meetrekkend met de skiër terwijl de achtergrond heel vervaagd, dit is heel wat moeilijker, en er zijn dan ook veel missers. maar als je een goede opname hebt dan is ze ook spectaculair.De foto's hier boven zijn in functie genomen van het watergordijn die de skiër achterlaat en dat zegt mij veel minder.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Tot 500 euro cashback op Sony gear
door Elja Trum
-
11 redenen om lid te worden van Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Welke vragen heb jij nog over Photofacts Academy?
door Elja Trum
-
Ervaringen met Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Eizo monitoren nu met korting
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.339 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.