Personen fotograferen in het gouden uurtje
maandag 3 april 2023, 20:02 door Nando Harmsen | 4.044x gelezen | 11 reactiesJe wilt altijd het mooiste licht voor je foto's. Het gouden uurtje is natuurlijk een uitgelezen moment daarvoor. Dan is het licht het meest aantrekkelijk. Hoe ga je te werk wanneer je personen tijdens dit moment van de dag wilt fotograferen. Ik zet wat punten op een rijtje.
Voor landschapsfotografie is het gouden uurtje natuurlijk een ultiem moment om te fotograferen. Schaduwen zijn lang, het licht is zacht en de kleuren zijn aantrekkelijk. Die kleur is vaak goud geel, vandaar de naam gouden uurtje, natuurlijk.
Ga je portretten fotograferen tijdens dit moment van de dag, dan kan dat een uitdaging zijn. Wil je het gouden licht mee pikken, dan moet je rekening houden dat er aardig wat tegenlicht kan zijn. Het resultaat ken je waarschijnlijk wel. Silhouetten, of een uitgebeten achtergrond.
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Zeker wanneer je portretten tijdens dit moment van de dag gaat fotograferen. Denk aan de richting van het licht, schaduwen, en wellicht invulflits.
1. Richting van het licht
Richting van licht is altijd belangrijk. Er zijn in feite drie soorten licht, tegenlicht, frontaal licht en strijklicht. Alleen frontaal licht is vaak niet mooi, alhoewel er uitzonderingen zijn. Frontaal licht is hetzelfde als frontaal flitsen.
Met strijklicht kun je met prachtige schaduwen werken. Zeker in het gouden uurtje zijn die schaduwen lang. De schaduwen zorgen voor een prachtige dieptewerking. Zie het zonlicht als het licht van een flitser, en positioneer je model voor de mooiste schaduwen.
Tegenlicht is wat moeilijker, omdat je vaak te maken krijgt met extreem licht en extreem donker. Heb je een mooie balans, dan is tegenlicht erg mooi. Je kunt bovendien gebruik maken van flares, om daarmee een speciale sfeer aan je foto's te geven.
2. Maak gebruik van silhouetten
Met name bij tegenlicht heb je te maken met een groot contrast. Of je hebt je model goed belicht en de achtergrond overbelicht, of de achtergrond is goed belicht en je model is in silhouet. Waarom hou je het model niet in silhouet?
Juist een silhouet kan heel sprekend zijn. Maak dan wel gebruik van een mooie omgeving, want anders werkt het niet. Speciale poses kunnen dan goed werken, waarbij vorm heel belangrijk is. Speel met doorschijnende kleding en laat je model ermee zwaaien zodat het licht er doorheen gaat.
3. Gebruik het dynamisch bereik van je camera
Wil je het model goed belicht, en de achtergrond ook? Maak dan gebruik van het dynamisch bereik van je camera. Belicht op het lichtste deel, en ga de donkere delen later oplichten in je favoriete foto software.
Met het belichten op de lichte delen maak je gebruik van EttR (Exposure to the Right). Maar hou er rekening mee dat het oplichten van donkere delen kan zorgen voor extra ruis op die plek. Wil je dat niet, ga dan gebruik maken van invulflits.
4. Invulflits gebruiken
Met invulflits kun je silhouetten voorkomen. Het stelt je in staat om een mooie balans tussen de belichting van de achtergrond en het model te krijgen. Dit kan met een flitser op de camera, maar nog beter met een losse flitser. Dit heet strobist fotografie.
Door de belichting van de camera in te stellen op de achtergrond zorg je voor een perfecte belichting van de achtergrond. De flitser gebruik je dan voor de belichting van je model. Die twee belichtingen moet je als twee aparte dingen zien, die je afzonderlijk van elkaar kunt instellen.
Door een goede balans tussen omgevingslicht en flitslicht te vinden, kan zo'n foto er heel natuurlijk uit zien. Desnoods maak je gebruik van een geel filter (CTO filter) om het flitslicht ook een mooie kleur te geven. Zo voorkom je koud flitslicht tijdens de warme gouden kleuren van het gouden uurtje.
Heb jij nog meer tips?
Dit zijn slechts vier tips voor het fotograferen van een model tijdens het gouden uurtje. Hiermee kun je prachtige resultaten bereiken, die heel sfeervol zijn.
Misschien heb jij ook nog tips die garant staan voor prachtige foto's tijdens het gouden uurtje. Ik nodig je uit om deze in een reactie onder dit bericht te plaatsen.
Meer ontdekken over flitsfotografie?
Veel fotografen denken dat flitsen lastig is. Ze hebben het eens geprobeerd, maar krijgen geen mooie resultaten. In de cursus Starten met Flitsen helpt Elja je op weg met korte praktische tips.
Zo ontdek je hoe je (zonder veel geld uit te geven) met flitsers controle krijgt over het licht in je foto's.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
11 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 april 2023 om 12:13 | reageer
In plaats van een invulflits kan je ook werken met een (goudkleurig) reflectiescherm, maar dan heb je wel een assistent(e) nodig 😃 en er moet dan voldoende gereflecteerd licht overblijven.
-
Lauran schreef op dinsdag 4 april 2023 om 13:25 | reageer
Indien je op locatie gaat werken kun je niet zonder assistentes/assistenten.
Zo wie zo altijd een muah maar ook mensen om de boel op te bouwen en af te breken. Sjouwers etc. -
Nando schreef op dinsdag 4 april 2023 om 14:21 | reageer
Je kunt op locatie ook best zonder assistenten. Het is namelijk niet altijd nodig om veel spullen te hebben of gebruiken. Eén statief, één lamp, één paraplu kan al voldoende zijn.
Voor grote projecten is het een ander verhaal. Dan is het erg handig om een aantal extra handjes te hebben. -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 april 2023 om 14:52 | reageer
@Nando, ik ben het met je eens. Niet elke shoot moet superprofessioneel uitgevoerd worden als het geen opdracht is voor derden, maar gewoon voor het plezier van fotograferen. Je geeft een aantal goede tips waar elke fotograaf, amateur of aankomend professional, wat mee kan. Het is juist de kunst om met zo weinig mogelijk middelen toch een mooie foto te maken. Hoofdzaak is creativiteit en weten wat je doet.
-
Nando schreef op dinsdag 4 april 2023 om 15:18 | reageer
Sterker nog. Ook een one-(wo)man-show kan best professioneel zijn. Anders zouden bijvoorbeeld trouwfotografen een groot probleem hebben.
Met andere woorden, een team is nodig als het nodig is. Het is nooit een verplichting voor goede resultaten. -
Lauran schreef op dinsdag 4 april 2023 om 17:30 | reageer
Indien je wordt ingehuurd verlangt men kwaliteit. Een team neemt je veel werk uit handen.
-
-
ErikvanRosmalen schreef op woensdag 5 april 2023 om 07:30 | reageer
Ik zit aan zowel de kant van de inhuur als dat ik zelf in opdracht werk. Zolang je niet in de (high) fashion hoek zit, komt ruim meer dan 95% van de fotografen in zijn eentje. Dus dat je niet zonder assistenten kunt, is echt niet waar.
-
Damien Franscoise schreef op woensdag 5 april 2023 om 09:18 | reageer
Is het toeval dat ik vrijwel hetzelfde artikel op een andere website tegenkom waar hij een dag later dat hier geplaatst is? Teveel overeenkomsten om toeval te zijn lijkt me... https://fotograaf-huren.nl/personen-fotograferen-in-het-gouden-uurtje
-
-
Damien Franscoise schreef op woensdag 5 april 2023 om 09:43 | reageer
Graag gedaan Elja! Ik zie bizar veel content (met een ChatGPT smaakje eroverheen) van ze langskomen maar deze kwam mij wel erg bekend voor. Hopelijk krijg je een reactie van ze!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.