Deelname aan Kickstarter: Peak Design Every Day Messenger Bag
vrijdag 22 januari 2016, 22:44 door Yljas Roeper | 5.145x gelezen | 6 reactiesMet de overstap van spiegelreflex naar systeemcamera wordt het ook tijd voor een nieuwe tas. Immers, de nieuwe apparatuur neemt veel minder plaats in. Ik wil een schoudertas, maar welke weet ik nog niet.
Gedurende de zoektocht wordt ik op een project van Kickstarter gewezen: de Peak Design Every Day Messenger Bag. Maar ongezien iets kopen op Internet. Is dat wel verstandig?
Op zoek naar een nieuwe tas
Niets ten nadele van een rugzak als het om comfort gaat. M'n allereerste fototas, de Lowepro Mini Trekker AW voldoet in principe nog steeds. Neem ik echter een beperkte hoeveelheid apparatuur mee, dan is de tas aan de grote kant. Maar dat vind ik niet eens het belangrijkste nadeel.
Ik vind het steeds vervelender worden om de tas bij het wisselen van bijvoorbeeld een objectief elke keer weer af te moeten doen, ergens neer te leggen om bij mijn spullen te kunnen en hem vervolgens weer om te doen.
Een slingshot-achtige tas is het ook niet voor mij. Die heb ik al eens kunnen lenen en dat beviel allerminst. De constante druk op één schouder, zonder de mogelijkheid om te wisselen vind ik het grootste nadeel.
De Lowepro Nova 5 AW schoudertas, die in principe ook op één schouder tegelijk wordt gedragen, bevalt me beter. Ik vind alleen de vorm niet praktisch: de tas is me 'te vierkant'.
Het moet dus een schoudertas worden, qua maat en vorm richting een laptoptas: een zogenaamde Messenger Bag. Al weet ik dan nog niet dat dat zo heet.
Mijn vaste leverancier heeft een beperkte voorraad. Er zijn twee modellen die in aanmerking zouden kunnen komen: de Billingham Hadley en de Think Tank Retro Spective. Op de Professional Imaging in maart 2015 zie ik dat Tenba de DNA-serie heeft en ook die spreekt me wel aan.
Toch is er iets, waardoor ik de knoop niet doorhak. Het blijft een beetje sudderen. Een maand of drie om precies te zijn.
De Peak Design Everyday Messenger Bag
Op 23 juli wordt ik door een vriend getagt op Facebook: 'Is dit iets voor je Yljas'. Ik zie een plaatje met een grijze tas met rode accenten, die wel iets weg heeft van de Tenba DNA-serie.
Er staat een link onder naar kickstarter.com. Ik klik de link aan en... WOW! Dát is 'm!
Nou moet je weten dat ik een zekerheidsmens ben. Waar mijn neef de tas nog dezelfde week bestelt, blijf ik twijfelen. Ik laat me altijd heel goed informeren voordat ik iets koop. En als ik al wat op Internet bestel, dan weet ik dat ik het in Nederland altijd binnen 14 dagen zonder opgaaf van redenen mag retourneren.
In dit geval ligt dat toch iets anders en ik kan het product ook niet van tevoren bekijken, vasthouden, testen enzovoort. En dat voor een paar honderd dollar. Ik vind het nogal wat.
Ik 'pledge'
Ik draai er nog ruim drie weken omheen en hak dan toch de knoop door. Op 16 augustus 'pledge' ik het project, zoals dat heet. Ik ga voor het Peak Design Everyday Dream Pack. Daarin zit naast de tas nog een field pouch, een Slide camera strap, een Clutch handstrap, een Shell ultralight rain and dust cover en een Capture Pro clip. Ik ben nu een 'backer'.
Dit betekent niets meer dan dat ik een bestelling heb geplaatst. En ik ben niet de enige. Het project haalt binnen vier dagen 1 miljoen dollar op en als de inschrijving stopt, hebben 17.029 backers samen 4.869.472 dollar bij elkaar gebracht.
Op de website staat inmiddels: 'Kickstarter's most funded bag ever. Beautiful, intelligent and adaptable, The Everyday Messenger is a giant leap for bag-kind'. Dat belooft wat.
Informatievoorziening vanuit Peak Design
Kickstarter informeert haar klanten regelmatig. Op het moment dat ik mijn bestelling plaats, zijn er al tien updates geweest over aanpassingen en verbeteringen en nieuwe producten, die door Peak Design ontwikkeld zijn. Die kan ik op de website nalezen.
Nieuwe updates komen via mail binnen, evenals nieuwe projecten op Kickstarter. Eind september komt er een mail binnen, waarin ik moet aangeven welke kleur tas en field pouch ik wil en welk type Slide ik wil hebben. En dan is het afwachten.
Op 2 december komt de eerste update over de status van de bestelling. Peak Design heeft de eerste tassen verzonden. Het streven was om iedere backer zijn of haar tas voor de kerstdagen te leveren en het lijkt erop dat dat gaat lukken.
Een paar dagen later zie ik op Facebook dat mijn neef inderdaad bericht heeft gekregen dat zijn bestelling onderweg is. Drie dagen later heeft hij 'm binnen. Nu ik nog.
Tien dagen later krijg ik een mail van Peak Design, dat mijn tas verstuurd is en dat ik hem rond 18 december kan verwachten. Het duurt echter iets langer. Als ik na een dag of vijf contact opneem met de serviceafdeling van Peak Design, krijg ik netjes binnen een paar uur antwoord.
Het heeft te maken met de kerstdrukte, maar als het goed is, ontvang ik mijn pakket nog voor kerst. Dat klopt, want op 24 december wordt de tas geleverd.
Eindelijk binnen
Vol verwachting klopt mijn hart. Uiteraard bekijk ik als eerste de tas. Die is fantastisch! De afwerking is zeer hoogwaardig. Die sluiting! Alsof er een Canon 1D afgaat. Klink lekker en werkt uitstekend! Het materiaal stevig en inderdaad, de schotten zijn zeer veelzijdig. Er is voldoende opbergruimte en alles voelt even degelijk aan. Ze hebben niets teveel gezegd.
Omdat het voor mij een nieuw type tas is, moet ik uiteraard nog wel even kijken hoe ik m'n apparatuur er het best in kan opbergen. Het ligt er natuurlijk ook aan wat ik meeneem. Voor zover ik op het eerste gezicht kan nagaan, past alles wat ik heb erin. Hier ga ik nog veel plezier aan beleven.
Ook de overige producten voldoen vrijwel allemaal, op één ding na. Op mijn systeemcamera zit de ontspanknop vrijwel verticaal boven de bevestigingspunten voor de schouderband en dergelijke.
Zo ook van de Clutch handstrap. Daardoor kun je de ontspanknop niet meer bedienen, omdat je je vinger in een onmogelijk positie moet manoevreren. Dat is dus het risico van ongezien iets bestellen. Het is niet anders. Die raak ik wel weer kwijt.
Een ander, meer algemeen punt, is de schroef die ze gebruiken om de statiefplaten te bevestigen. Die moet je met een imbus bevestigen. Dat vind ik achterhaald, mede omdat ik weet dat het ook anders kan. De statiefplaat van m'n Redged statief wordt bevestigd met een schroef, met een half ringetje eraan. Die is ook zonder gereedschap te monteren en demonteren.
Gelukkig heeft Cameraland.nl ze op voorraad, dus daar haal ik een paar van die schroeven voor elke plaat die ik heb. Opgelost.
Conclusie
Doel van dit artikel is niet zozeer een review geven over de tas zelf, maar meer over hoe zo'n Kickstarter project in zijn werk gaat. Zoals ik eerder aangaf, ben ik een zekerheidsmens. Niet dat ik het niet kan missen, maar ik koop graag wat ik echt wil. Iets wat helemaal naar zin is.
Dat is in het geval van een Kickstarter project niet na te gaan. Daar moet je wel rekening mee houden. Ze kunnen het in allerlei gelikte filmpjes nog zo mooi doen voorkomen, je weet pas wat je hebt als je het in handen hebt.
Daar krijg je wel iets voor terug. Allereerst in de vorm van een korting op de uiteindelijke verkoopprijs. Daarnaast biedt de ontwikkelaar van een project vaak combikorting aan. Soms op producten die ze al eerder hebben ontwikkeld, soms als staffelkorting als je meer dan één exemplaar van iets afneemt.
In het geval van dit specifieke project van Peak Design waren er verschillende pakketten waar je uit kon kiezen, met extra producten tegen aantrekkelijke tarieven. Dat kan een voordeel zijn, als er producten worden aangeboden, waar je toch al interesse in had.
In mijn geval gold dat in ieder geval voor de Capture Pro, de Slide camera strap en de Clutch handstrap. Die laatste kon ik dan helaas niet goed gebruiken; zoals ik eerder aangaf het risico van iets ongezien bestellen.
Over risico's gesproken. Betaling kan op dit moment alleen nog maar middels een creditcard. Deze wordt pas belast, als het product is afgeleverd. De transactie vindt plaats tussen de aanbieder van het project - in mijn geval Peak Design - en de backer.
Kickstarter is slechts het platform dat ontwikkelaars een platform biedt om hun projecten onder de aandacht te brengen. Je kunt wel direct vanaf Kickstarter.com een project backen.
De laatste vraag die overblijft is of ik dit weer zou doen. Ik zou sowieso altijd onderzoek doen naar de ontwikkelaar. Peak Design was al bekend van diverse producten en straalde mede daardoor voor mij vertrouwen uit. Dat kun je niet altijd 100 procent nagaan.
Als een product me echt aanspreekt, de aanbieder betrouwbaar genoeg lijkt, dan zou ik een nieuwe pledge absoluut overwegen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.
6 reacties
-
Jennifer V. schreef op zaterdag 23 januari 2016 om 00:21 | reageer
Wat toevallig... Ik heb afgelopen zomer ook voor t eerst een item gekocht via Kickstarter, eveneens een cameratas: de Agua, een stormproof 'carrier'. Dit is wel een ander soort tas dan de Peak, en ik moet zeggen ook een iets andere prijsklasse. Ik heb (samen met iemand anders) een combo van 3 Aguas genomen en inderdaad gaf dat een vrij interessante aanbieding, want voor een eenheidsprijs kon ik kiezen uit 3 maten, ook de duurdere en daarmee pakte ik een leuke korting. Deze tassen kostten op deze manier ca $50 per stuk, inclusief verzendkosten. Dat risico vond ik goed te overzien. Ik heb van tevoren ook wat aanvullende informatie gezocht over de producent en dat gaf me voldoende vertrouwen. Ik vond het ook leuk om deel te nemen aan een nieuwe 'ontwikkeling', een beetje spannend is dat toch wel!
Bij mij werd het bedrag trouwens wel afgeschreven van mijn creditcard enkele weken na het sluiten van de pledge. Dat was overigens ook zo gecommuniceerd. Ik heb er daarna nog een paar kleine items aan toegevoegd voor een klein bedrag, een battery pouch en een connector. De tassen werden uiteindelijk een paar dagen voor kerst geleverd, een aantal weken later dan volgens oorspronkelijke planning maar daarover kregen we wel bericht. Ik had er ook wel rekening mee gehouden en ik vond het nog keurig binnen de marge. Ik kreeg gelukkig ook precies het bestelde geleverd. Ik las wel dat er wat afleveringsproblemen waren in Azië maar het Europese distributiecentrum (gevestigd in Nederland) heeft goed werk geleverd.
Ik heb zelf de Agua nog niet in gebruik genomen, maar de tassen zien er uit zoals ik op grond van de campagne verwachtte: prima materiaal en strak afgewerkt. Ik denk best een goede deal voor deze prijs, en volgens mij heb ik nu een vrij unieke tas!
Die Peak-tas uit het artikel was wel een heel stuk duurder - ik denk niet dat ik die ongezien had durven kopen.... Wel leuk dat het goed is uitgepakt voor Yljas
Als je zo meedoet aan zo'n project lees je ook mee met de commentaren van anderen, die vaker meedoen aan Kickstarter... Sommige projecten schijnen dus vreselijk uit te lopen of het product is niet wat het had moeten zijn. En volgens mij zitten er ook wel totaal overbodige producten bij, het is niet alles goud wat er blinkt. Dus het blijft met Kickstarter dus blijkbaar wel goed opletten, ik zou zeggen: zet geen geld in dat je maar moeilijk kunt missen... -
-
Jennifer V. schreef op zaterdag 23 januari 2016 om 13:45 | reageer
Ik was trouwens op het spoor van de Agua gekomen via dpreview. Ik heb wel een beetje aangenomen dat die niet over elke onzinnige fotogadget schrijven... Al met al vond ik het wel een leuke ervaring!
Ik ben best benieuwd of er nog meer Nederlanders zijn die ervaring hebben opgedaan met het kopen van fotospullen via Kickstarter! -
Bas schreef op dinsdag 26 januari 2016 om 13:16 | reageer
Wat een heerlijk herkenbaar verhaal. Het enthousiasme, de twijfel, het doomscenario denken (het is per slot van rekening net te ver om even langs te gaan).....
Ik heb overigens op dezelfde manier, dezelfde tas besteld! En ook ik vind 'm super. Heel makkelijk in het gebruik, fijn draagcomfort en veel kleine slimmigheidjes.
Voor mij was dit echter een makkelijker besluit. Ik had in het verleden als een broekclip (via Kickstarter) besteld van Peakdesign. Die is me zo goed bevallen dat ik bijna blind deze tas besteld heb. Ik heb daarnaast ook nog de lenscap besteld. Doordat ik graag met primes werk vind ik het een super handig ding om snel van lens te kunnen wisselen.
Ik ben niet snel van het "reclame" maken, maar ik zou zeker een kijkje wagen op de website van Peakdesign. Ze hebben handige spulletjes...
Ik moet overigens zeggen dat ik doorgaans de informatievoorziening van Kickstarter projecten buitengewoon goed vind. Je wordt, zonder valse beloftes, keurig op de hoogte gehouden. Ik heb nu de stoute schoenen aangetrokken en via Kickstarter een lichtmeter voor m'n smartphone besteld.... Het hoopvol wachten is begonnen.... . -
-
Ytos schreef op woensdag 27 januari 2016 om 17:36 | reageer
Thnx weer voor de positieve reacties. Fijne tas hè Bas. Ik heb er van de week een hele avond mee rondgelopen en geen centje pijn. Heerlijk draagcomfort. Ik hoop dat je lichtmeter voor je smartphone ook weer bevalt.
Ook jij bedankt voor je reactie Brian.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
(bijna) Al je foto's zullen verdwijnen
door Elvira Smit
-
Hoe ga je om met foto's op je fotoreis
door Nando Harmsen
-
Backblaze gaat hun tarieven voor back-up verhogen
door Elja Trum
-
Fotoarchief op M.2 SSD drive
door Elja Trum
-
Review: Click Props Backdrops achtergronddoek voor de studio
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.