Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Eerste impressie van de Sony FE 20-70mm f/4 G

vrijdag 20 januari 2023, 13:31 door | 3.599x gelezen | 2 reacties

Sony heeft een nieuw en interessant standaard zoom objectief op de markt gebracht. Het is de FE 20-70mm f/4 G. Het is een afwijkend zoombereik van wat je normaal ziet. Het is bovendien een heel compact objectief.

Ik kreeg een exemplaar van Sony Nederland voor een korte review.

Nando sony FE20 70G 01

De nieuwe FE 20-70mm f/4 G.

In zeker opzicht is het een aparte keuze van Sony om naast de FE 24-105mm en een FE 24-70mm zoomobjectieven een 20-70mm op de markt te brengen. Ze lijken namelijk heel veel op elkaar als het op zoombereik aan komt.

Het grote verschil is de 4mm brandpunt die je extra aan de groothoek kant van het zoombereik hebt. Wie vaak aan de groothoekzijde van het bereik fotografeert, kan met deze 4mm extra net wat meer in beeld krijgen.

Nando sony FE20 70G brandpunt

Hoewel 4mm niet zo veel lijkt, is hier te zien hoe dit in de praktijk is. Het scheelt best veel. Dit is in-camera JPEG.

De Sony FE 20-70mm f/4 G is een opvallend compact en lichtgewicht objectief. Met 488 gram en 9,9 centimeter lengte (op 20mm brandpunt) is het een handzaam objectief. Bij het uitzoomen wordt het wel een stuk langer.

Nando sony FE20 70G 03

Het is een compact objectief, dat aanzienlijk langer wordt bij het inzoomen.

Het objectief heeft een diafragmaring die van f/4 tot f/22 loopt. Met een iris-lock kun je de diafragmaring vastzetten op handmatig het diafragma kiezen, of de A-stand waarna je het diafragma met de camera bedient.

Er is ook een schakelaar die het klikken van het diafragma uitzet, wel zo handig voor wie ermee filmt.

Nando sony FE20 70G 02

Details van het objectief, met een diafragmaring die vastgezet kan worden en waarbij je het klikken kunt uitzetten. En een van de twee programmeerbare knoppen.

Doordat het objectief zo klein is, heeft dit consequenties voor het beeld. Er is flink wat tonvervorming en bij 20mm tot 24mm is er een hele sterkte vignettering aanwezig.

Nando sony FE20 70G objectief vertekening 2

De vervorming bij 20mm is aanzienlijk. Je hebt lenscorrectie nodig om dit te voorkomen.


Nando sony FE20 70G objectief vertekening

Op 70mm is er een pincushion effect.

Schakel je de in-camera lenscorrecties in, dan zal deze vervorming en vignettering gecorrigeerd worden. Met andere woorden, je bent heel erg afhankelijk van de lenscorrecties.

Op dit moment herkent Ligthroom Classic dit objectief nog niet, wat betekent dat deze lenscorrecties alleen beschikbaar zijn wanneer je in JPEG fotografeert. Met raw bestanden heb je deze correcties niet.

Nando sony FE20 70G objectief 20mm raw

Er is ten tijde van dit schrijven nog geen lensprofiel beschikbaar voor Lightroom. Met raw beelden heb je op 20mm dit resultaat. Let op de hoeken.


Nando sony FE20 70G objectief 20mm jpeg

Met de in-camera lenscorrectie ziet het beeld er beter uit. Maar voorlopig is dit alleen bij in-camera jpeg foto's.

Ik heb het objectief gebruikt tijdens filmopnamen en het fotograferen van een concert. Voor video heb je natuurlijk geen last van de sterke vignettering, aangezien dit buiten beeld valt vanwege het 16:9 beeldformaat. Bij fotografie maskeert de donkere omgeving dit probleem ook.

Nando sony FE20 70G concert 2

Met dit soort foto's heb je natuurlijk weinig last van vignettering of vervorming. (Sony A7 IV + FE4/20-70G op 44mm, ISO800, f/4, 1/125s)

De FE 20-70mm heeft een minimale scherpstelling van 25 cm, zowel in groothoek bereik als in tele bereik. Voor groothoek moet dan wel handmatige scherpstelling gekozen worden, anders is het gelimiteerd tot 30 cm. Dit betekent dat er een maximale vergroting van 0,39x is.

Nando sony FE20 70G macro

De vergroting is maximaal 0,39x bij de minimale scherpstelafstand van 25 cm en 70mm brandpunt. Dit is het beeld rechts. Links is de minimale handmatige scherpstelafstand van 25mm op 20mm. In-camera JPEG om de lenscorrectie ter beschikking te hebben.

Een (voorlopig) oordeel


Voor wie vaak wat meer groothoek nodig heeft dan tele, kan de FE 20-70mm een mooi objectief zijn. Het geringe formaat en gewicht zorgt ervoor dat je het makkelijk mee neemt, en dat de camera/objectief combinatie niet zo zwaar is.

Nando sony FE20 70G concert 4

Een concertfoto (in raw bestandsformaat) waarbij het pincushion duidelijk zichtbaar is. (Sony A7 IV + FE 4/20-70G op 70mm, ISO3200, f/4, 1/60s)

Het is fijn dat het objectief semi-macro mogelijkheden heeft. Dit geeft veel mogelijkheden in het gebruik.

Er is wel een flinke vertekening en vignettering aanwezig, zodat je afhankelijk bent van de lenscorrectie. Om volledig daarvan gebruik te kunnen maken ben je voorlopig nog aangewezen op de in-camera jpeg.

Nando sony FE20 70G objectief 20mm vignet

Vignettering bij 20mm. Raw bestand zonder lenscorrectie.


Nando sony FE20 70G objectief 70mm vignet

Vignettering bij 70mm. Raw bestand zonder lenscorrectie.

Het objectief heeft een adviesprijs van 1600 euro, wat een flink bedrag genoemd mag worden. Als alternatief is er de FE 24-70mm f/2,8 G-master voor slechts een paar honderd euro meer. Of je kiest een FE 24-105mm f/4 G die aanzienlijk goedkoper is.

Nando sony FE20 70G concert

Concert van Darker in the Hall of Fame, Tilburg (Sony A7 IV met FE 4/20-70 G op 20mm, ISO3200, f/4, 1/30s)


Een clip van het concert van Palais Ideal, voor een deel gefilmd met de Sony A7 IV en de FE 4/20-70 G. De 20mm brandpunt kwam hier goed van pas. Als je goed kijkt zie je mij ook aan het werk bij het maken van deze filmbeelden.

Heb je al een 24-70mm of 24-105mm in bezit, dan is er weinig reden om voor een FE 20-70mm te kiezen. Welk objectief voor jou het meest geschikt is, hangt van jouw eigen voorkeuren af.

Ben je iemand die veel filmt, dan kan de FE 20-70mm f/4 G wel een heel interessant objectief zijn. Het geringe gewicht en het brandpuntbereik kan daarbij heel nuttig zijn.

Met dank aan Sony Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. William
    William schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 14:27  | reageer

    Kleine correctie: deze lens is van de G-lens serie en niet van de G-Master serie van Sony

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 14:45  | reageer

    Je hebt gelijk William. Mijn fout. Ik heb het gecorrigeerd.
    Dank je voor je oplettendheid. Dat stel ik op prijs.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord