Nikon Df hands-on preview
dinsdag 5 november 2013, 20:56 door Antonette de Groot | 9.420x gelezen | 21 reactiesDe vandaag aangekondigde Nikon Df is met zijn nostalgische verschijning een opvallende camera. Wat zijn de eerste indrukken van deze fullframe camera in een retrojasje? Photofacts had de mogelijkheid om kort kennis te maken met de Nikon Df.
Eerste indruk
Eerste indruk van de Nikon Df -waarbij de f officieel staat voor 'fusion', maar natuurlijk ook refereert aan de legendarische f-series camera's uit Nikons verleden- is dat deze een stukje groter is dan ik had ingeschat naar aanleiding van de plaatjes die al her en der op internet waren opgedoken.
Ook al is het Nikons kleinste en lichtste fullframe camera, een zakformaatcamera is het zeker niet te noemen. Het gewicht en formaat geven de camera wel een robuust gevoel, je hebt echt wat in je handen. Dat de camera gebruik maakt van een SD-kaart voor de opslag en een kleinere accu -die bijvoorbeeld ook in de D5300 te vinden is- zijn de keuzes die gemaakt zijn om de Df kleiner en lichter te kunnen laten zijn dan de andere fullframes in de line-up van Nikon.
De Nikon Df bleek een stukje groter te zijn dan ik had gedacht
Heb je vroeger een analoge Nikon gehad, dan zullen veel elementen je bekend voorkomen. De grip doet in vergelijking met huidige camera's wat hoekig aan, maar voor velen zal het zeker een vertrouwd gevoel oproepen. Sowieso voelt de magnesium body stevig en solide aan. Deze is op dezelfde manier als de Nikon D800 afgedicht en kan dus wel een spatje regen verdragen.
In de presentatie werden vele camera's uit Nikons verleden getoond, en daarin was goed te zien dat de Nikon Df zijn roots heeft in de ontwerpen van weleer. Het logo op de voorkant van de camera bijvoorbeeld is in het lettertype dat vroeger gebruikt werd, achterop vind je dan wel het logo in de stijl zoals we van de laatste -tientallen?- jaren gewend zijn. Ook het "made in Japan" prijkt weer bovenop de camera.
Als je de achterkant van de camera bekijkt, ben je ook ineens weer terug in het nu. Een groot scherm en alle knopjes zoals we die ook bij de andere camera's gewend zijn. De camera heeft een helder matglas, waarop de gebruikelijke informatie over scherpstelling en belichting te vinden is.
Bediening
Zoals in de aankondiging te lezen valt heeft is de bediening van de Nikon Df grotendeels terug te voeren naar analoge camera's: Bediening van sluitertijd, belichtingscompensatie, M A S P en ISO doe je door middel van de draaiwieltjes bovenop de camera, voor het diafragma vind je aan de voorkant een draaiknopje.
Je kunt -als je wil- het scrollwiel ook toewijzen aan bijvoorbeeld sluitertijd. Als je de sluitertijd instelt op 1/3 werkt de camera in een standaardconfiguratie zoals we die van andere camera's gewend zijn.
Ook al heb ik alleen nog in het staartje van het analoge tijdperk met een spiegelreflex gewerkt, de bediening wijst zich eigenlijk vanzelf. Enige waar ik even naar moest zoeken toen ik de camera in handen kreeg was het diafragmawieltje op de voorkant.
Zoals een van de andere aanwezigen zei: Je wordt je weer bewust van elke foto die je maakt, omdat je niet maar raak kan klikken. Ook voor wie nooit met een analoge camera gewerkt heeft, maar wel weet hoe sluitertijd en diafragma werkt lijkt het me geen probleem om hier snel aan gewend te zijn.
Achter-, voor- en bovenaanzicht van de Nikon Df
Objectieven
Standaard wordt de Nikon Df geleverd met een speciale retro uitvoering van de 50mm 1,8. Dit objectief is ook los verkrijgbaar, met een adviesprijs van 299 euro.
Groot voordeel is dat zo'n beetje alle Nikkor lenzen die ooit uitgebracht zijn op deze camera gebruikt kunnen worden. Ook manuele en non-Ai lenzen zijn compatible, voor de non-Ai lenzen moet je wel in het menu een instelling wijzigen, maar dan werkt ook de lichtmeting gewoon.
Heb je nog F of FE lenzen dan kun je daar met deze camera ook mee aan de slag. Er zijn wel een aantal heel specifieke objectieven die niet werken, maar het gros van wat er nog bij mensen in de kast ligt kan in combinatie met de Df gebruikt worden.
Interessant?
Voor wie gaat de Nikon Df interessant zijn? Nikon gokt met deze camera op mensen die zich willen onderscheiden en voor wie de foto net zo belangrijk is als de uitrusting. Vandaar ook het ontbreken van de flitser en de filmfunctie. De foto en zeker ook de beleving van het maken ervan moeten de camera aantrekkelijk maken voor de puristen onder de foto-enthousiasten en binnen het pro-segment.
Beeldkwaliteit
Waar in deze hands-on weinig over te zeggen valt is over waar elke camera natuurlijk voor dient, namelijk de foto's. Met de sensor van de D4 is het aan te nemen dat de beeldkwaliteit goed is, maar ik heb geen testfoto's om dit te kunnen staven.
Conclusie
Aan alle enthousiaste reacties op diverse websites te lezen is dit een camera waar veel mensen op zaten te wachten en warm voor lopen. Het prijskaartje van zo'n 3000 euro zal niet iedereen direct naar de winkel doen rennen, maar vergeleken bij dat van grote broer D4 wel wat meer bereikbaar.
Voor mijn gevoel is het een camera voor wie heel bewust met fotografie bezig wil zijn, waarbij het zeker zal helpen als je al een Nikon gebruiker bent of bent geweest.
Aan de slag met de Sony Alpha
Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Over de auteur
Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.
21 reacties
-
Stef Sterkenburg schreef op dinsdag 5 november 2013 om 22:50 | reageer
Hoewel ik nooit met een analoge spiegelreflex gewerkt hebt vind ik het echt een heel mooi ding. Helaas is het prijskaartje zodanig dat ik het niet de aanschaf waard vind.
-
Robert schreef op woensdag 6 november 2013 om 09:00 | reageer
Je hebt me al enthousiast gemaakt met een typo: "adviesprijs van 299 euro."
-
Antonette de Groot schreef op woensdag 6 november 2013 om 09:45 | reageer
@Robert Of jij jezelf met selectief lezen? Helaas is dat alleen de prijs van het objectief, voor de hele set moet er inderdaad een ribje/nulletje bij....
-
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 13:55 | reageer
Ik snap de vergelijking met de D4 niet. Je bent overigens niet de enige die dat doet, maar afgezien van de vrij standaard 16MP FF sensor lijkt ie er echt niet op. De D4 loopt wat betreft een aantal belangrijke zaken rondjes om de Df (of D800).
-
Antonette de Groot schreef op woensdag 6 november 2013 om 14:22 | reageer
@Paul, klopt helemaal, Nikon liet gister alle specs naast elkaar zien, en zaken zoals sluitertijd lopen best wel uiteen. Zal er vooral in zitten dat het dezelde sensor is dat de vergelijking snel gemaakt wordt en dat de D4 voor veel Nikon-gebruikers het neusje van de zalm vertegenwoordigd. Ik kreeg in elk geval het gevoel dat deze camera wel een beetje als 'mini-D4' geprofileerd wordt. Maar behalve dat ik m hier 'grote broer' genoemd heb ik volgens mij verder geen vergelijking gemaakt?
-
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 14:39 | reageer
Het wekt het idee dat je hem met de D4 wil vergelijken qua prijs. Maar ik vind hem qua functionaliteit eerder een D600 en die kost de helft.
-
Crowdedhousenl schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:09 | reageer
Paul....de helft.... of je koopt er 2
Als je naar de specs kijkt vergelijk je appelen en appelen en biedt zowel de D800, D600 en D4 meer.
Maar kijk je naar de beleving dan wordt het Appelen en Peren. en er zijn nou eenmaal mensen die van Peren houden.
De Nikon Df is niet anders dan een 'lifestyle' product, een niche, een camera waarmee je de massa ontvlucht. Rationeel argumenteren heeft daar geen zin.
Net als bij Leica M (6400 euro), Apple en Harley-Davidson, allemaal premium priced met een lifestyle beleving.
Met de Nikon Df wil Nikon dat ook....uiteraard vanwege de mooie marges die gemaakt worden.
In ieder geval weer eens een camera met karakter.... -
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:13 | reageer
De beleving? Welke beleving? Handmatig met draaiknopjes dingen op je camera instellen kan ook met de D600/D800/D4...
De Leica M is een digitale FF rangefinder en uniek en dat is de Nikon in ongeveer alle opzichten behalve uiterlijk en overbodige knopjes niet. -
Crowdedhousenl schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:16 | reageer
Paul....
Beleving, passie, identificatie...zijn allemaal individuele zaken, wat voor de 1 draaien aan knopjes is is voor de ander een genietaspect.
Dat geheel heet beleving, waardoor de 1 zich thuisvoelt bij een Leica en de ander bij een D4 met een 70-200. -
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:18 | reageer
Dat snap ik, maar wat is dan die beleving die hoort bij deze camera?
-
Crowdedhousenl schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:19 | reageer
Nou kijk...als jij 'm bij deze Nikon Df niet ziet.....is ie dus niet voor jou gemaakt..
Stel je voor dat iedereen dezelfde beleving heeft -
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:25 | reageer
Ja, dat is een mooie drogreden. Laat ik het zo stellen: wat is dan de beleving bij jou? Wat voor uniek gevoel maakt deze in jouw ogen unieke camera los?
-
Crowdedhousenl schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:33 | reageer
Weet je Paul, zoek het even lekker uit
Laatst zat hier op een ander artikel ook zo iemand als jij, alles redeneren vanuit eigen gelijk.
Het gaat hier over een camera die je leuk vind of niet en iedereen heeft daar een eigen gevoel bij. niemand, behalve jij spreekt hier van een 'unieke' camera
En dan mijn gevoel omschrijven als drogreden.
Antonette schrijft in haar artikel:
"Voor wie gaat de Nikon Df interessant zijn? Nikon gokt met deze camera op mensen die zich willen onderscheiden en voor wie de foto net zo belangrijk is als de uitrusting"
En daarmee beschrijft ze 'beleving', wat het voor een individu betekent. Net als de 1 valt voor een zwarte uitvoering en de ander het liefst een zilveren uitvoering heeft.
Dat zijn geen drogredenen, of uniciteit, maar gewoon voorkeuren
En met al die camera's heb je meer dan voldoende technische kwaliteit om een goede foto te kunnen maken. Dus blijft over waar je blij van wordt
Net als met ijskasten, televisies, auto's, 3-zitsbanken you name it -
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 15:44 | reageer
Jij doet deze uitspraak: "In ieder geval weer eens een camera met karakter.... "
Als ik daar niet op in mag gaan, want het is "beleving" van het individu, wat blijft er dan nog over om over te discussiëren?
Ik redeneer niet vanuit eigen gelijk. Niemand heeft gelijk als het gaat om smaak, of persoonlijke voorkeur, of beleving, of hoe je het ook wil noemen, maar als je niet wil dat ik vraag naar redenen waarom, moet je het voor je houden. -
jeroenidema schreef op woensdag 6 november 2013 om 19:02 | reageer
Beleving voel je vooral dus dat laat zich niet zo makkelijk omschrijven, beetje flauw om daar over door te blijven gaan. Het is in elk geval een camera die veel reacties oproept en niet alleen negatieve, integendeel zelfs. In de Amazon top 100 van best verkopende camera's (inclusief compacts) staat hij maar liefst vier keer bij de eerste 30! Hoe exclusief je met deze camera bent als je hem koopt is dus nog maar de vraag.
-
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 19:46 | reageer
Populariteit zegt niets over hoe je als individu een camera beleeft.
Laat ik iets zinnigs toevoegen wat betreft beleving: ik heb 3 manuele Zeiss lenzen (Nikonmount zelfs) voor op mijn 5D2 met speciaal matglas. De reden dat ik kies voor Zeiss lenzen is ook deels beleving. Het gevoel om een metalen lens handmatig met enorme precisie te focussen, het microcontrast wat de Zeiss 100/2 levert en de kleuren van de Zeiss 21.
Dat is voor mij de beleving bij die lenzen en kan ik prima omschrijven. Dat een ander dat heel anders ziet: "manueel focussen is vaak hit&miss", "voor de helft van de prijs heb je een equivalente lens van een ander merk", "speciaal matglas geeft een donkere zoeker bij trage lenzen." Dat vind ik niet erg en kan ik ook begrijpen.
Zo kan het ook. Beleving is individueel en kan je prima beschrijven en over discussiëren en elkaars mening respecteren. Maar dingen roepen zonder argumentatie is niet mijn ding. -
gast schreef op woensdag 6 november 2013 om 20:04 | reageer
Hoe ging ie ook al weer; 'Wat ik 'schrijf' is mijn verantwoording, wat jij 'leest' is jouw verantwoording'....
-
-
Crowdedhousenl schreef op woensdag 6 november 2013 om 20:38 | reageer
Interessante observatie van Thom Hogan (prima Nikon referentie) in 'What Nikon Got Wrong'
Morgen komt ie met 'What Nikon got right'
En wil je je gevoelens over de Nikon Df direct aan Nikon kenbaar maken, dat kan op dezelfde pagina via een survey. -
ype schreef op donderdag 7 november 2013 om 16:09 | reageer
In het verleden werkte ik met de Nikon F en de FM2 voor reportage's. Het voelde als een fijn stuk gereedschap in mijn handen. Dit gevoel is in het digitale tijdperk voor mij niet meer aanwezig. Ik kan bijna niet wachten op het moment dat ik de (retro FM) Df in mijn handen heb.
-
gast schreef op donderdag 7 november 2013 om 22:16 | reageer
Ik kijk niet naar de camera maar door de zoeker. Wil je nostalgie, koop dan voor een appel en een ei een échte analoge camera i.p.v. fake. Prachtige analoge kleuren krijg je er als bonus bij. Gaat het nou om de foto's of om de camera?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Komt Canon ook met een retro camera?
door Elja Trum
-
Nikon kondigt de Z f aan, een full frame mirrorless camera in retro stijl
door Nando Harmsen
-
Tip: maak je eigen fotokookboek!
door Elvira Smit
-
Nachtfotografie tip: kies ook eens voor zwartwit
door Nando Harmsen
-
Nachtfotografie tip: het oog trekt naar het lichtste punt
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.