Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Har van der Zee

Op stap met de Sony Alfa 58 & Zeiss 24-70mm

woensdag 19 februari 2014, 23:55 door | 7.937x gelezen | 1 reactie

Het was niet mijn eerste kennismaking met de Sony 'fixed mirror' spiegelreflex. Maar wel een heel goede: dat komt wellicht doordat ik genoeg tijd had aan de camera te wennen, maar zeker ook doordat ik een heel plezierig gevoel bij deze camera had.

Het superieure (elektronische-) zoekerbeeld beantwoorde beter aan de realiteit dan ik verwacht had, de camera gaf zowel in de zoeker als op het display een goed -om niet te zeggen een uitstekend- beeld van wat uiteindelijk de foto zou worden.

20 megapixel


De sensor van deze camera biedt je 20 megapixel, een fantastisch aantal, wat het mogelijk maakt om mooi gedetailleerde opnames te maken waar ook nog eens een aardig stuk uitgesneden kan worden. Elke bezitter van een Minolta spiegelreflex of een jonge generatie Sony spiegelreflex krijgt voor net 400 euro zomaar 20 megapixel binnen handbereik.

Nu is de combinatie van deze camera (net 400 euro) en objectief (bijna 2.000 euro) wel erg apart. Standaard levert Sony een 18-55mm objectief mee die van goede kwaliteit is (en dat voor nog geen 50 euro), maar deze combinatie leek me interessant omdat ik drie jaar geleden dezelfde lens bij mij had op een Alpha 850 tijdens een stedentrip in Rome. Dit keer bleef het bij Amersfoort. Ook een fijne foto-stad, wat heet.

Onze-Lieve-Vrouwe toren


De Onze-Lieve-Vrouwe toren is de hoogste kerktoren in Amersfoort. Hij meet 98,33 meter en reikt hoog boven de binnenstad uit. Ook is hij de op twee na de hoogste kerktoren van ons land.
De toren heeft de bijnaam "Lange Jan". Oorspronkelijk hoorde de toren bij een in de 18e eeuw verdwenen kerk. Komend vanuit de parkeergarage zie je hem direct:, maar even doorlopen en zoeken naar ruimte geeft toch een fraaier beeld:

Alpha581

In deze oude binnenstad zijn veel leuke hoekjes te fotograferen, maar omdat ik met name op pad was voor deze website, ging ik wat meer op zoek naar verschillende aspecten van de camera / lens combinatie. Met name kleurweergave en scherpte hebben mijn belangstelling en hier werd ik niet teleurgesteld:

Alpha582


Alpha583

Uiteraard mocht (een deel van-) de Muurhuizen op mijn wandeling niet ontbreken. Steeds openen zich nieuwe kijkjes die -hoewel uitentreuren al gefotografeerd - toch steeds weer verrasten.

Belang van het objectief


Als je de moeite doet om een camera met een groot aantal pixels aan te schaffen, gun jezelf dan ook een goed objectief. Vaak is de 'meegeleverde' kit-lens van goede, maar niet van héél goede, kwaliteit.

Kost een kit-lens meer dan zeg 150 euro (los verkocht zo'n 250 euro), laat hem dan in de winkel achter en besteedt een paar honderd euro meer aan de optiek. De hierboven genoemde lens komt op circa 2.000 euro en dat is voor veel amateurs (mijzelf inclusief) een 'beetje' kostbaar.

Maar.. je krijgt wel wat voor die optische kwaliteit gecombineerd met genoemde 20 megapixel sensor. Kijk eens naar onderstaande opname van een leuke muurhuizen gevel. Er fladderden wat Pimpelmeesjes rond en één ervan nam plaats op de rand van het lage dak, vlak bij de regenpijp-uitloop.

Alpha587

Ziet u hem? Ik wist dat íe er moest zitten, dus hanteerde ik in Photoshop maar eens de loep. Ik was oprecht verbaasd, dat mijn pimpelmees nog zó gedetailleerd in beeld kwam.

Panoramafotografie


Uiteraard zal op een stadswandeling in Amersfoort de Koppelpoort niet ontbreken. Het late avondlicht werd al wat gedempt en kwam niet optimaal (strijklicht!) uit de goede hoek; tijd om een ander feature van de Alpha 58 te proberen: Panoramafotografie.

Sony maakt dit al een aantal jaren op een verrassend eenvoudige wijze mogelijk: je beweegt de camera in een rustig tempo van links naar rechts langs het panorama-uitzicht en de camera maakt een 20 a 40-tal foto's die automatisch door de camerasoftware aan elkaar gemonteerd worden.

Alpha586

Het werkingsprincipe wordt sweep-panorama genoemd en levert bijvoorbeeld bovenstaand resultaat op. Een foto waarvan de originele afmeting 8.192 x 1.856 pixels omvat.

Tegenlicht


Ik vertelde al van de super-lens waar ik mee mocht werken. Hieronder nog een voorbeeld hoe deze camera/lens combinatie omgaat met tegenlicht. Prachtig toch?

DSC00937.JPG

De fixed-mirror techniek, door Sony Translucent Mirror Technology gedoopt (vanwege de half-doorlatende vaste spiegel), maakt het mogelijk om met een snelheid van vijf opnames per seconde te werken. Daarbij is het mogelijk, dat de autofocus blijvend actief is, ook tijdens video: volledig HD opname's (1920 bij 1080 pixels) zijn mogelijk. De camera wordt gepresenteerd als de logische opvolger van zowel de alpha 37 als de alpha 57.

De camera kent een groot aantal scene instellingen, zoals zwart/wit, sepia, speelgoedcamera, et cetera. Dit zijn aardigheidjes die meer aansluiten bij (voorheen?) gebruikers van compactcamera's dan bij (serieuze?) spiegelreflex camera's.

Vier voorbeelden:

Scene5

Tenslotte


Het LCD scherm vertoont wat meer ruis dan ik gewend was bij voorgangers. Dit zal komen doordat Sony het aantal pixels gereduceerd heeft. Storend was dit echter niet: het elektronisch zoekerbeeld is fantastisch helder en gedetailleerd. Wel jammer is, dat Sony nog geen touch-screen mogelijkheid in de bediening van de camera heeft opgenomen.

Veel techniek voor een vriendelijke prijs: wat wil je nog meer!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Har van der Zee

Over de auteur

Har van der Zee is (oud-)bedrijfsleider en 70 jaar. Op zijn twaalfde begonnen te fotograferen. Sedert vier jaar publiceert hij 'Op stap met...' waarin hij praktijkervaringen met nieuwe camera's bespreekt. Hij geeft les bij de Volksuniversiteit Soest en privécursus in Photoshop en andere fotobewerkingsprogramma’s.

1 reactie

  1. Daan
    Profiel Daan schreef op donderdag 20 februari 2014 om 08:06  | reageer

    Hoi Har,

    Leuk geschreven. Complimenten !!

    Helaas kunnen de foto's mij niet echt bekoren. Klinkt een beetje cru maar de foto's doen het objectief geen eer aan. (Sorry) En dat kan ik mij zelf bijna niet voorstellen knipoog

    Foto 1 bijvoorbeeld. Hier zie je toch nog aardig wat stof van de sensor ?

    Maar nog steeds leuk geschreven. En zou leuk vinden als je vaker op deze manier je ervaringen deelt ! knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord