Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De nieuwe Nikon Z6 en Z7 systeemcamera's

donderdag 23 augustus 2018, 16:08 door | 9.208x gelezen | 20 reacties

Nikon heeft vorige maand twee fullframe systeemcamera's aangekondigd; De Nikon Z6 en de Nikon Z7. Met deze camera's doet Nikon -eindelijk- een serieuze stap in het hard groeiende segment voor systeemcamera's.

Nikon Z6 / Z7

Er zijn gelijktijdig twee modellen aangekondigd in het nieuwe Z-mount systeem van Nikon. Beide camera's zijn aan de buitenkant (op het typeplaatje na) identiek.

Het verschil zit hem in de sensor. De Nikon Z6 beschikt over een 24,5 megapixel sensor terwijl de Z7 een sensor van maar liefst 45,7 megapixel heeft.

Specificaties: Nikon Z7


- 45,7 megapixel BSI-CMOS sensor
- Ingebouwde beeldstabilisatie (5 stops)
- 493 autofocus punten (90 procent bedekking van beeld)
- Lichtgevoeligheid: 64 - 25.600 ISO (uitbreidbaar naar 102.400)
- 9 foto's per seconde
- 3,69 megadot elektronische zoeker
- 2,1 megadot kantelbaar display
- OLED top display
- XQD kaartslot
- UHD 4K video (30p)
- 10 bit 4:2:2 N-Log output via HDMI
- Wifi en bluetooth connectie
- Gewicht: 675 gram

De Nikon Z6 is grotendeels vergelijkbaar met de Z7, alleen de sensor is een 24,5 megapixel versie. De lichtgevoeligheid loopt van 100 tot 51.200 ISO. In plaats van 493 zitten er hierop 'maar' 273 autofocuspunten. De Z6 kan haar kleiner bestanden met 12 beelden per seconden wegschrijven en is dus net iets sneller dan de Z7.

Nikon Z6 / Z7


In de hand


De nieuwe Nikon systeemcamera's liggen lekker in de hand. De camera (en de greep) is net iets groter dan de Sony a7 mark III en dat zullen vooral mensen met grote handen waarderen. Ook blijft hierdoor nog een beetje het spiegelreflex gevoel behouden.

Nikon z7 versus Sony a7

Nikon z7 versus Sony a7

Nikon heeft het goed voor elkaar gekregen om den Nikon look-en-feel te behouden in deze body. Ook veel bedieningselementen zitten op een vertrouwde plek voor Nikonians.

Nikon Z7 persevent


Ook wanneer ze de menu's in duiken zullen Nikon gebruikers een vertrouwd gevoel krijgen. Dit heeft Nikon ook hetzelfde gehouden. Een overstap (of het door elkaar gebruiken van spiegelreflex en systeemcamera) zal dus vrijwel geen problemen opleveren.

Wat me trouwens ook opviel; het display bovenop de Nikon Z6 / Z7 blijft helaas niet aan als de camera uit staat. Een klein detail, maar het was leuk geweest als je snel even wat gegevens zou kunnen zien terwijl de camera uit staat (zoals batterij status en het aantal foto's dat je nog kunt maken).

Z vatting


Bij deze nieuwe systeemcamera hoort ook een nieuwe vatting. Als de oude vatting gebruikt zou worden zouden de objectieven namelijk een stuk groter moeten worden. Dat zou zonde zijn van de compactheid van het systeem.

Nikon heeft de nieuwe vatting direct groter gemaakt dan de oude. Hierdoor kan Nikon gemakkelijker lichtsterke objectieven maken dan voorheen en zou ook de beeldkwaliteit iets beter kunnen zijn.

Uiteraard is ook de elektronica up-to-date gebracht. Het ontwerp van de F-vatting stamt uit de jaren 80 en sindsdien is er uiteraard een hoop verandert. Communicatie tussen objectief en camera kan daardoor nu een stuk sneller gaan.

Nikon Z-mount


Nadeel van de nieuwe vatting is dat er ook nieuwe objectieven nodig zijn. In eerste instantie komen er een drietal objectieven uit voor het systeem, maar in de loop van de tijd zal het aantal beschikbare objectieven groeien.

Nikon Z vatting timeline


FTZ Adapter


Gelukkig heeft Nikon ook direct een F-vatting naar Z-vatting adapter uitgebracht onder de naam FTZ adapter (F To Z adapter). Door dit tussenstukje kun je je bestaande F-vatting objectieven blijven gebruiken op deze nieuwe systeemcamera zonder dat er kwaliteit of functionaliteit (in elk geval bij bestaande AF-S en AF-I objectieven) verloren gaat.

Nikon FTZ adapter


De adapter is lekker licht en voelt robuust aan. Met 299 euro is ie ook nog best betaalbaar. Voor de meeste Nikon fotografen zal dit een noodzakelijke adapter zijn bij de overstap naar Nikon's systeemcamera.

XQD kaartjes


Nikon heeft in deze camera gekozen voor XQD in plaats van het vertrouwde SD(XC). Dat vraagt dus om een nieuwe collectie geheugenkaartjes en kaartlezers. In eerste instantie zal Nikon bij de aanschaf van de Nikon systeemcamera's standaard een geheugenkaartje meeleveren.

In de toekomst moet ook CFast (na een firmware update) bruikbaar zijn. Beide standaarden zijn sneller dan SD en de kaartjes zelf zijn ook steviger. In de praktijk is het natuurlijk wel even een overschakeling.

Opvallend is wellicht dat er maar één geheugenkaartslot is. Zeker in combinatie met deze afwijkende geheugenkaart. Persoonlijk maak ik vrijwel geen gebruik van een tweede kaartslot, maar er zijn veel fotografen die graag direct een back-up naar een tweede kaartje schrijven tijdens belangrijke shoots.

Prijs en beschikbaarheid


De Nikon Z7 moet eind september in de winkel liggen en gaat 3.699 euro kosten. Vanaf eind november is ook de Z6 beschikbaar. Deze heeft een adviesprijs van 2.299 euro.

Het Nikkor Z 24-70mm f/4 gaat 1.099 euro kosten. Een kit, bestaande uit de Z7 en de zoom, krijgt een prijs van 4.299 euro.

Voor de Nikkor Z 35mm f/1.8 S leg je 949 euro neer en dit objectief moet eind september in de winkels liggen. De Nikkor 50mm f/1.8 S verschijnt eind oktober en kost 679 euro.

De Mount Adapter FTZ is eind september 2018 te koop voor een adviesprijs van 299 euro inclusief BTW.

Nikon z7 mount

Voorlopige conclusie


Nikon maakt met deze twee nieuwe camera's een overtuigende stap in het systeemcamera segment. Dat was ook hoog tijd, maar het is goed te zien dat ze het direct goed aangepakt hebben.

Er zijn nog wel wat kleine details waarop de concurrentie (lees: Sony) het beter lijkt te doen. Uiteindelijk moeten echte praktijktests de voor-en nadelen van de verschillende merken duidelijk gaan maken.

De Nikon Z6 en Z7 laten een goede eerste indruk achter en ik zie eigenlijk geen reden meer waarom je als Nikon fotograaf (in het high-end segment) nog voor een spiegelreflex zou kiezen boven deze nieuwe systeemcamera's.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik denk dat 95 procent van alle fotografen die in de markt zijn voor bijvoorbeeld een D750 of D850 beter voor deze nieuwe systeemcamera's kunnen gaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

20 reacties

  1. John Boutsen
    John Boutsen schreef op donderdag 23 augustus 2018 om 18:34  | reageer

    Nog even de uitgebreide testen afwachten en dan nog eens overleggen met mijn financieel directeur ( lees echtgenote) en dan ............

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 23 augustus 2018 om 20:02  | reageer

    Inderdaad slim om de echte reviews nog even af te wachten, maar wellicht kun je vast beginnen met het opwarmen van de financieel directeur... knipoog

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 07:51  | reageer

    Dat ontbreken van een tweede kaartslot is voor veel pro's wel een gemis, zeker in bijvoorbeeld de wereld van de bruidsfotografie hoor ik begrijpelijkerwijs veel verbazing daarover. Heb jij iets meegekregen over de batterijcapaciteit? Die zou slechts een 330 foto's garanderen, wat me ook vrij beperkt lijkt?

  4. Mac
    Mac schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 08:30  | reageer

    Zijn de lenzen nu echt kleiner als voor een dslr? En is het system echt veel compacter?

  5. Rick
    Rick schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 08:32  | reageer

    Naar mijn bescheiden mening is een camera zonder tweede kaartslot een absolute no-go voor een professional, en volgens mij ben ik niet de enige die daar zo over denkt. Een Nikon Z7 body van 3700 euro hoort dit zeker te hebben, deze camera lijkt me al helemaal niet gericht op de standaard consument... Alleen dit al gaat ze, zoals Erik hierboven ook zegt, onder andere veel bruidsfotografen kosten.

    Qua specs overigens een mooie en veelbelovende camera, ik ben benieuwd naar de real-world recensies.

    @elja, bij de specificaties van de Z7 staat de megapixelhoeveelheid van de Z6

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 08:41  | reageer

    @Erik; Ja, een goed punt. De accuduur schijnt inderdaad 330 opnames te zijn. Dat is aan de lage kant, een beetje vergelijkbaar met Sony's vorige a7 modellen.

    Op zich niet echt een probleem, zolang je maar altijd twee extra opgeladen accu's bij je hebt.

    Dit lijken momenteel de twee belangrijkste minpunten te zijn van het systeem: beperkte accuduur en ontbreken van een tweede geheugenkaartslot.

    @Rick; Thanks, ik heb het foutje aangepast.

    @Mac; De objectieven die nu uit zijn, zijn in mijn ogen wel wat compacter. Maar het is een beetje lastig vergelijken zonder dat je ook naar kwaliteit kijkt. Nikon zegt dat de kwaliteit beter is en lijkt dat te doen met kleinere objectieven.

    De 24-70 f/4 is bijvoorbeeld veel kleiner dan de 24-70 f/4 van Sony. Maar als dat kleinere formaat zorgt voor slechtere prestaties zullen fotografen dat niet snel als voordeel zien.

    Mijn verwachting is wel dat je minimaal dezelfde kwaliteit die je gewend bent krijgt in een vele compactere body/lens combinatie. Er liepen op het event ook wat fotografen rond met (professionele) Nikons en die dingen ogende echt ernorm tegenover de Nikon Z-serie modellen.

  7. Mac
    Mac schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 09:54  | reageer

    Nou, volgens mij valt het wel mee me dat de lezen compact zijn.

  8. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 10:02  | reageer

    @Mac; Handige site voor een vergelijking ja!
    Toch voelt het verschil in de praktijk groter dan dat het hier nu oogt. Ik zou vooral aanrader het straks in de winkel (of daarvoor op de Photokina beurs wellicht) eens in de praktijk te ervaren.

    Maar, zoals je ook ziet in de foto in het artikel, een Sony a7 is duidelijk nog een stuk compacter, zeker als je er een compact objectief op zet (Sony heeft ook flinke objectieven voor de E-vatting).

  9. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 12:43  | reageer

    fijn stuk om te lezen Elja, dit is een ontwikkeling die ik in de gaten houd.
    Slechts 330 foto's op één accu is voor mij wel degelijk 'een dingetje' (wanneer ik weddings fotografeer).
    Ik mis wel info over de AF techniek... is dát niet juist het punt waar ze het afleggen tegen de Sony A7III ?

  10. 100
    Profiel 100 schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 14:30  | reageer

    «Als de oude vatting gebruikt zou worden zouden de objectieven namelijk een stuk groter moeten worden. »

    Waarom?
    Als de camera F-mount zou zijn, dan is de afstand van flens tot de sensor veel groter (46,5mm in plaats van 16mm voor Z-mount) dus zou de camera veel dikker zijn. Probleem met F-mount is dat de opening te klein is voor modern glas sneller dan f/1.4. De 55mm van de Z-mount maakt het mogelijk om bijvoorbeeld f/0.95 te gebruiken (zoals de aangekondigde 58mm f/0.95).
    F-mount stamt overigens niet uit de jaren 80 maar is uit 1959

    «Nikon heeft in deze camera gekozen voor XQD in plaats van het vertrouwde SD(XC).»

    XQD is niet echt nieuw voor Nikon… D4, D4s, D5, D500 en D850 gebruiken deze kaarten al.
    XQD is overigens niet compatible met CFast maar met CFexpress.

    «Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik denk dat 95 procent van alle fotografen die in de markt zijn voor bijvoorbeeld een D750 of D850 beter voor deze nieuwe systeemcamera's kunnen gaan.»

    Eerste generatie, voorlopig weinig “native” lenzen beschikbaar, slechts één kaartslot, batterijduur is problematisch (330 foto’s of 15minuten video op een volle batterij), beperkte buffercapaciteit, 9 fps (Z7) klinkt snel, maar die 9 is met beperkingen, zonder beperkingen is het maar 5,5 fps…
    Er zitten natuurlijk ook de nodige voordelen aan, maar ik denk niet dat die op dit moment voor 95% van alle fotografen belangrijker genoeg zijn om meteen over te stappen.

  11. Beno Munneke
    Beno Munneke schreef op dinsdag 28 augustus 2018 om 12:37  | reageer

    Elja, een vraag
    wat is het voordeel van een systeemcamera boven een spiegelreflex?
    (ivm jouw opmerking over die 95%...)

  12. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 augustus 2018 om 13:02  | reageer

    @Beno; Het belangrijkste voordeel is in mijn ogen dat je direct door de zoeker exact ziet hoe de foto eruit gaat zien. Tenminste, meestal. Alleen in uitzonderlijke gevallen (zoals lange sluitertijden en flitsfotografie) niet.

    Je haalt hiermee een stap weg die nu veel tijd kan kosten. Bij een spiegelreflex maak je de foto, je kijkt even op het display of deze goed gelukt is en past eventueel instellingen aan om het gewenste effect te krijgen.

    Bij een elektronische zoeker kun je voor het maken van de foto exact het beeld zien dat je gaat krijgen: de scherptediepte die je ingesteld hebt en de belichting.

    Dit helpt je -volgens mij- enorm om creatiever te fotograferen. Je hebt directe feedback over de camerainstellingen, waardoor je daar ook veel minder mee bezig hoeft te zijn. Dat geeft je de tijd om meer aandacht te besteden aan je compositie en bijvoorbeeld interactie met je onderwerp.

  13. Eric de Kuijper
    Eric de Kuijper schreef op dinsdag 28 augustus 2018 om 14:22  | reageer

    Ik ben blij dat ik de overstap naar de Sony heb gemaakt. Ik heb getwijfeld om te wachten, maar deze twee camera's bevestigen dat ik mijn overstap goed heb gedaan.

  14. Peter heins
    Peter heins schreef op dinsdag 28 augustus 2018 om 23:43  | reageer

    Zoals hierboven al benoemd is moeten we de systeemcamera niet te veel verheerlijken . accuduur en EVF blijven een nadeel. EVF vooral bij studiofotografie , dan grijp ik weer terug naar mijn DSLR want op de systeemcamera blijft het beeld zwart met de handmatige instellingen. En deze 2 camera's zijn meer voor de pro's denk ik als je de prijzen ziet. €299 voor een adapter. Ik vind het nogal wat. Bovendien vraag ik mij af wat je met 47MP moet , de meeste bruidsparen laten een album maken , die is hooguit 40X40cm en misschien 1 grote foto afdrukken op canvas formaat. Lijkt mij een beetje overbodig,we slaan helemaal door denk ik dan. Met 24Mp kan je prima uit de voeten , ik kan al elk versierseltje zien op een trouwjurk als ik op 100% kijk, waarom zou je dan nog meer mp's willen? de bruidsparen zijn nu toch ook tevreden met de geleverde kwaliteit?

  15. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 augustus 2018 om 09:18  | reageer

    @Peter; Als het (nog) niks voor jou is, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Het is ook niet zo dat er nu opeens iets mis is met een spiegelreflex.

    De systeemcamera is echter inmiddels wel volwassen geworden en er zijn vrijwel geen praktische redenen meer waarom je nog een spiegelreflex zou nemen boven een systeemcamera.

    Ik zou zelfs zeggen dat het kantelpunt bereikt is en dat een systeemcamera inmiddels meer voordelen biedt dan een spiegelreflex. Dat maakt de spiegelreflex niet slechter, maar de systeemcamera wel een interessante optie.

    Elke systeemcamera heeft overigens een optie waarmee je hem prima in een studio kan gebruiken. Je krijgt dan niet langer het real-time beeld te zien dat je zou krijgen met de gekozen camerainstellingen, maar gewoon een 'algemeen' beeld. Hang deze instelling onder een functieknop en je schakelt moeiteloos naar de studio setup.

    24 megapixel is prima, totdat je eens een paar weken gewerkt hebt met 47 megapixel. Als je dan terug gaat mis je al snel details bij het nabewerken. Bewerken van een foto gaat gewoon lekkerder als je meer beeldinformatie hebt. vrolijk

    @Eric; Nikon heeft in elk geval nog niet direct een 'Sony killer' uitgebracht. Als je nu Sony hebt, dan is er geen enkele reden om over te stappen. Als je nu alles van Nikon hebt dan zijn de Z6 en Z7 volgens mij interessantere opties dan nu nog overstappen op Sony. De specs verschillen wat dat betreft minimaal.

    In de praktijk blijkt de accu van de Z6 ook gewoon 750 foto's mee te gaan, bijvoorbeeld.

  16. Michel
    Michel schreef op woensdag 29 augustus 2018 om 11:22  | reageer

    Het is zeer interessant om deze ontwikkeling te volgens als Nikon gebruiker. Ik kan alleen nergens vinden of de "third-party" objectieven ook volledig werken op de FTZ adapter. Weet iemand of de Sigma lijn (niet de ART lijn) ook werkt met volledige AF

  17. Guy Peeters
    Guy Peeters schreef op woensdag 29 augustus 2018 om 14:03  | reageer

    Ik fotografeer nu een 4 jaar met mijn Nikon D7100 en naar mijn bescheiden mening lukt me dat al aardig , dit na 3 jaar avondschool en de prachtige cursussen op Photofacts.
    Ik kijk uit naar iets nieuws nu en heb mijn oog laten vallen op de Z6. Ik zit enkel nog met de vraag , waarom overschakelen naar FF en een toch wel dure camera als de Z6. Indien de foto uit mijn D7100 er niet echt goed uitkomt trek ik hem door Lightroom of PS en …. geweldig toch. Kunnen jullie mij overtuigen waarom naar FF , systeemcamera ben ik wel voor te vinden.

  18. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 augustus 2018 om 15:11  | reageer

    @Michel; Goede vraag. Ik heb het antwoord daarop ook nog nergens gezien. Maar er zullen vast mensen zijn die dat op korte termijn gaan proberen.

    @Guy; Wellicht heb je wat aan dit artikel over de voordelen van een full-frame camera.

  19. 100
    Profiel 100 schreef op woensdag 29 augustus 2018 om 23:29  | reageer

    @Michel
    Jared Polin heeft de 50 f/1.4 Art uitgeprobeerd en die werkte.
    Video op ongeveer 7:20.

  20. info@edleatemia.nl
    Profiel info@edleatemia.nl schreef op dinsdag 4 september 2018 om 11:36  | reageer

    Hoi Elja, ik was van plan om een D750 te halen, maar wacht nu op de Z6. Mijn vraag is wat de mogelijkheden zijn om de foto's naar mijn Macbook over te schrijven daar deze een Sd slot heeft.

    Thx, Ed

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord