Preview: Sony a7r III
donderdag 26 oktober 2017, 16:08 door Elja Trum | 5.769x gelezen | 3 reactiesGisteren kondigde Sony de a7r III aan. Een full-frame systeemcamera met 42 megapixel sensor. Wij kregen de kans om even met de camera te spelen bij Sony in Londen. In dit artikel onze eerste indruk.
Sony Alpha 7R mark III
- 42,4 megapixels full-frame CMOS sensor
- 10 beelden per seconden
- Lichtgevoeligheid: tot 102.400 ISO
- 399 fasedetectie- en 425 contrastdetectiepunten
- Verbeterde autofocus en Eye autofocus
- 4K video
- Twee SD-kaart sloten
- SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) en USB Type-C-aansluiting
- Accu's met meer capaciteit dan andere Alpha 7 modellen
- Gewicht: 652 gram
In de hand
De Sony a7r mark III heeft vrijwel dezelfde body als zijn voorganger. De camera ligt prima in de hand en is (vergeleken met een spiegelreflex uit dezelfde prijsklasse) lekker compact.
Zelf schiet ik nog met zo'n 'ouderwetse' spiegelreflex. Daar is echter al lang geen goede reden meer voor, want dit soort systeemcamera's hebben eigenlijk alleen nog maar voordelen ten opzichte van een spiegelreflex.
Zo is de elektronische zoeker erg prettig; je ziet exact hoe je foto eruit gaat zien. Als je de elektronische sluiter gebruikt wordt het beeld zelfs niet zwart meer tijdens het maken van een foto en vraag je jezelf bijna af of je uberhaubt wel een foto gemaakt hebt, zo soepel gaat het.
Zeker als je gebruik maakt van de silent-mode waarbij er echt helemaal niks meer te horen is. Ideaal voor straatfotografie of voor als je bijvoorbeeld in een kerk wilt fotograferen.
Tijdens een portretshoot wil je het geluid dan weer aanzetten, zodat je onderwerp ook weet dat je wel aan het fotograferen bent. Maar dit kan uiteraard ook gewoon.
Bediening
Net als de eerder aangekondigde Sony a9 heeft ook de a7r mark III een verbeterde userinterface in het menu. Het schijnt inderdaad beter te zijn, maar ik werd er nog niet direct heel enthousiast van.
Wat in elk geval nieuw is, is de 'my menu' (zoals dat ook bij bijvoorbeeld Canon camera's te vinden is). Hier zet je veel gebruikte functies in. Je hoeft dus niet telkens te zoeken in het uitgebreide menu van de camera, maar stelt je camera in de loop van tijd zo in dat alles wat je gebruikt in één scherm te vinden is.
Ook kun je functietoetsen op de camera zelf toewijzen. Een eenmaal ingestelde Sony is daardoor prima te bedienen op de manier zoals jij dat prettig vind.
Eye AF tracking
Ook de Eye AF tracking is verder verbeterd. Een mooie functie voor portretfotografen, de camera zoekt zelf naar het oog in de foto en stelt hier nauwkeurig op scherp.
Ik heb hier kort mee gespeeld en mijn eerste indruk is dat het behoorlijk accuraat is en vooral een erg prettige methode om portretfoto's mee te maken. Zeker iets dat ik zou gebruiken.
Je kunt de functie eenvoudig onder een functietoets zetten (ook onder de functietoets die te vinden is op het gisteren ook aangekondigde objectief) en zo razendsnel gebruiken wanneer dat praktisch is.
Foto's in Jpeg
Ik heb de foto's met de nieuwe a7 geschoten in zowel RAW als Jpeg, maar wat je hier ziet zijn onbewerkte Jpeg bestanden. Momenteel is er nog geen RAW convertor beschikbaar voor de nieuwe camera.
Overigens gaat Sony zelf een nieuw programma leveren bij de Sony. Deze software, Imaging Edge, kun je gebruiken om thetered te fotograferen (je kunt je camera dan instellen en het beeld bekijken op je computer en vanaf je computer ook foto's maken), om door je foto's te bladeren en om ze te bewerken.
We hebben een nog niet voltooide versie van het programma gezien en dat zag er netjes uit. Ik verwacht wel dat de meeste fotografen uiteindelijk voornamelijk hun eigen favoriete programma (zoals bijvoorbeeld Lightroom) zullen gebruiken.
Pixel Shift Multi Shooting
Wil je gebruik maken van de Pixel Shift Multi Shooting van de Sony a7r III, dan heb je Imaging Edge wel nodig. In eerste instantie zal dit in elk geval de enige manier zijn om de speciale RAW bestanden te combineren tot één hoge kwaliteit foto's.
Pixel Shift Multi Shooting is een techniek waarbij de camera vier foto's maakt. Tussen elke foto wordt de sensor één pixel verschoven. Dit levert vier RAW bestanden op (in een afwijkend RAW formaat) die je op de computer (dit gebeurt niet in de camera zelf) moet samenvoegen.
Dankzij deze techniek (die te vergelijken is met wat bijvoorbeeld Pentax ook biedt) krijg je betere kleurinformatie en minder ruis in je foto. De kwaliteit wordt aanzienlijk hoger.
De techniek is echter alleen geschikt als je werkt met een extreem stabiel statief en een statische opstelling van je onderwerp (zoals bijvoorbeeld bij productfotografie). Elke minimale trilling kan een mislukte foto betekenen.
We konden deze techniek overigens nog niet zelf proberen gisteren; de beschikbare software was er niet geschikt voor en de vloer van de zaal waar we waren met alle rondlopende mensen te trillerig.
Resolutie
Ten opzicht van zijn voorganger is de resolutie onveranderd gebleven. Dat is niet echt erg, want met 42 megapixel zal je niet snel data te kort komen. De resolutie is echt uitstekend en het geeft je ontzettend veel details om mee te werken én meer dan voldoende ruimte om achteraf nog een uitsnede te maken.
Bovenstaande foto is geschoten in een studio opstelling met gebruik van flitslicht. Hieronder zie je een 100 procent uitsnede uit deze foto waarbij alleen een oog van de man te zien is. Als portretfotograaf wordt ik wel blij van dit soort resoluties.
Voorlopige conclusie
De Sony Alpha 7r mark III is een erg interessante camera voor fotografen die een high-end camera zoeken. Ik zou deze camera persoonlijk ook overwegen als upgrade van mijn huidige Canon 5D mark III.
Ook voor videografen lijkt dit een prachtige camera te zijn. Met hoge kwaliteit 4K HDR video ben je klaar voor de toekomst.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
3 reacties
-
Mt. Fuji schreef op donderdag 26 oktober 2017 om 17:53 | reageer
Die pixel shift toestand werkt bij Olympus toch beter. Daar worden 8 foto’s gecombineerd en maakt de camera er zelf een RAW en/ of JPG van. Dus ben je niet gebonden aan merk-eigen convertors. Het samenvoegen van die sony-foto’s is dermate specifiek dat de bestaande raw-convertors er nooit ondersteuning voor zullen bieden.
-
Theotje schreef op dinsdag 31 oktober 2017 om 16:13 | reageer
"Alleen maar voordelen tov een speigelreflex"??? De Nikon D850 doet 1840 shots met een batterij en de Sony 530 shots. De prijs is ongeveer gelijk.
-
Son schreef op dinsdag 31 oktober 2017 om 16:57 | reageer
Maar Theotje, vergeet je niet de rest wat de Nikon D850 niet heeft/kan ! Dat zijn er nog al wat ten opzichte van de A7r m3.Sony is in ontwikkeling veel verder dan de andere merken ! Steeds meer mensen stappen over naar Sony.Lezen en kijken wat de professioneel fotografen zeggen!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de FE 28-70mm f/2 GM aan
door Nando Harmsen
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Sony introduceert de nieuwe FE 85mm f/1.4 GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.