Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Aäron Nasarany

Preview: Sony Alpha 7R IV

vrijdag 26 juli 2019, 15:15 door | 4.808x gelezen | 0 reacties

Sony introduceerde vorige week de Sony Alpha 7r IV systeemcamera. De opvolger van het befaamde resolutiebeest de Alpha 7r III. Wij mochten er alvast mee spelen in Dublin. Lees onze ervaringen hier.

Sony A7r IV


- 61 megapixel full-frame BSI-CMOS sensor
- 10 foto's per seconde
- Ingebouwde beeldstabilisatie op de sensor (tot 5,5 stops voordeel)
- Lichtgevoeligheid: 100 - 32.000 ISO (uitbreidbaar: 50 - 102.800 ISO)
- 15 stops dynamisch bereik
- Hybride autofocus systeem met 567 fase-decetie en 425 contrast-detectie punten
- Kantelbaar 3 inch display (1,44 miljoen beeldpunten)
- 1/8000 maximale sluitersnelheid
- 2x SD(XC) geheugenkaartsloten
- Ingebouwd wifi, bluetooth en NFC
- Sony E vatting
- Gewicht: 665 gram

De Sony R lijn richt zich altijd al op resolutie en dat zien we zeker terug in deze full-frame sensor met maar liefst 61 megapixel. Vooralsnog het meeste aantal megapixel op een full-frame (35mm) formaat sensor.

De camera heeft 567 snelle fasedetectie autofocus punten die 74 procent van het zoekerbeeld dekken.


In de praktijk


Laat ik eerst beginnen met het uiterlijk. Als Sony Alpha 7r III gebruiker zijn er kleine aanpassingen merkbaar. De grip is wat groter waardoor de camera wat steviger in de handen ligt.

Als je kleine handen hebt is dat misschien een nadeel bij langdurig gebruik, maar over het algemeen ligt de camera goed in de handen.

5

De achtergrond was aluminiumfolie!
Sony heeft goed gekeken naar een van onze vele portrettips

Om de camera te testen op het gebied van snelheid en resolutie had Sony aantal liveshoots georganiseerd in het Powerscourt Hotel in Wicklow (Ierland). Onderstaande foto's zijn minimaal bewerkt en gemaakt met het Sony FE 135mm f/1.8 G Master objectief.

6

De Eye Autofocus werkte hier erg snel en accuraat

Door zijn hoge resolutie kun je gemakkelijk achteraf je compositie verbeteren door te croppen. Daarnaast is 61 megapixel ideaal als je jouw foto's op extreem groot formaat wilt laten afdrukken. De Eye Autofocus werkt lekker snel en in combinatie met de Sony FE 135mm f/1.8 kun je prachtige portretten maken.

4

Een van de tuinen van het Powerscourt Hotel

Het verschil tussen zijn kleinere broer


Ik heb niet veel fysieke verschillen opgemerkt, alhoewel er een aantal inhoudelijke aspecten zijn verbeterd. Zo heeft de Sony A7r IV ter vergelijking met zijn kleinere broer het volgende:

- Realtime tracking in video
- 61 megapixel EXMOR R BSI-CMOS sensor
- Continu 10 foto's per seconde fotograferen
- 15 stops dynamic range
- Dual slots (beide UHS-II)
- Draadloos tetheren

Ik word hier best enthousiast van! Realtime tracking in video is natuurlijk een interessant aspect voor videomakers. Daarnaast kun je draadloos tethered schieten via snel wifi, wat bewegingsvrijheid oplevert bij studio, fashion- en portretfotografen.

Bovendien is continu 10 foto's per seconde fotograferen prettig voor sport- en wildlifefotografen. De Sony a9 blijft natuurlijk op dit gebied de betere papieren houden. Ook zullen de 61 megapixelbestanden snel zorgen voor volle kaartjes bij dit soort burst-snelheden.

Om dit in de praktijk te toetsen heeft Sony een shoot opgezet waarbij een man een ijsklontje in een glas whisky laat vallen.

Ijsklontje


Accessoires


Daarnaast heeft Sony ook aantal leuke accessoires aangekondigd waaronder een verticale handgreep, XLR-adapterset en een innovatieve ECM-B1M shotgunmicrofoon.

Tijdens een demo van de shotgun microfoon werd ik erg enthousiast van de audiokwaliteit en bijbehorende functies. Zo kun je het geluid op drie verschilende manieren opnemen; super-directional, undirectional en omnidrectional.


Daarnaast beschikt de shotgunmicrfoon een noise-cut filter die erg goed werkt bij het wegfilteren van ventilators. De microfoon heeft ook een low cut filter die geluiden wegfiltert, zoals wind en airconditioning.

Een leuke en vooral handige bijkomstigheid is dat de microfoon werkt zonder kabel en batterij. De ECM-B1M plaats je op de Multi Interface Shoe en that's it! Tijdens een demo werd de ECM-B1M uitgebreid getest. En het werkt uitstekend!

7


Conclusie


De Sony Alpha 7r IV-camera is een professionele fotocamera voor de sport, wildlife- en portretfotografen. Als Sony 7r III gebruiker vind ik de inhoudelijke verschillen tussen de 7r II en de 7r IV niet groot genoeg om daadwerkelijk over te stappen.

Ik ben nog erg tevreden over de kracht, snelheid, werking en resolutie over de Sony 7r III. Maar Sony heeft wederom een nieuwe standaard gezet voor resolutie en detail in een full-frame systeemcamera.

De Sony Alpha 7r IV is krachtiger en sneller dan zijn voorganger. De Sony Alpha 7r IV is geschikt voor de professionals op het gebied van wildlife, portret, bruids- en landschapsfotografie. Wat een camera!

Prijs en beschikbaarheid


De nieuwste telg in de Sony Alpha lijn komt natuurlijk met een prijskaartje. De Sony Alpha 7R IV-camera is vanaf eind augustus beschikbaar voor 4.000 euro.

De ECM-B1M shotgunmicrofoon is vanaf september 2019 verkrijgbaar voor 350 euro.

Meer weten over Sony camera's?


Ook op Photofacts Academy hebben wij een complete cursus over Sony camera's. In deze cursus ontdek hoe je razendsnel je functies kunt terugvinden, hoe je een eigen menu maakt, hoe je op diverse manieren kunt scherpstellen en nog veel meer!

> Bekijk de cursus

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Aäron Nasarany

Over de auteur

Schiet volop videocontent voor Emrico Productions, Photofacts Academy en maakt ondertussen nog kleurrijke foto's voor op zijn Facebook en Instagram pagina.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord