Preview: Canon 1000D
woensdag 11 juni 2008, 19:53 door Elja Trum | 28.669x gelezen | 5 reactiesGisteren werd de nieuwe Canon 1000D bekend gemaakt. Tijdens de persbijeenkomst van Canon Nederland deze middag konden wij het nieuwe instapmodel van Canon uitproberen. In deze preview vind je onze eerste indruk van dit nieuwe model gericht op de beginnende digitale spiegelreflex gebruiker.
De presentatie vond plaats bij Proef Amsterdam. Daar houden ze zich bezig met het ontwikkelen van bijzondere eetconcepten. De hapjes waren dan ook bijzonder en erg lekker. Zo kregen we bij aankomst een drankje waarin een eetbare bloem dreef, hingen er lepels met eieren en andere hapjes aan de muur en konden we in de tuin aardbeien voorzien van een chocoladelaagje van versierde stokken pikken.
Nieuwe klasse
Maar waar het om ging was natuurlijk de nieuwe Canon 1000D. Deze 10,1 megapixel camera gaat de Canon 400D vervangen en is de eerste in een nieuwe lijn van Canon camera's. De camera's van Canon zijn onderverdeeld in verschillende lijnen. De 1D-lijn is de top van wat Canon biedt, de 5D de semi-top, de 40D (10D, 20D, 30D, etc) is de lijn voor gevorderden en de 450D (300D, 350D, 400D, etc) de amateurlijn.
Nu wordt er dus opnieuw een klasse toegevoegd gericht op de instappers in het digitale spiegelreflex segment. Elke lijn is natuurlijk ook voorzien van haar eigen mogelijkheden en bijbehorende prijsklasse. De Canon 1000D is dus de betaalbaarste camera, maar tevens de eenvoudigste digitale spiegelreflex die Canon levert.
Dat wil niet zeggen dat de Canon 1000D een slechte camera is. De Canon 1000D heeft op het eerste gezicht dan ook erg veel overeenkomsten met de bijna twee jaar oude Canon 400D. Beide werken bijvoorbeeld met een 10,1 megapixel CMOS sensor en hebben een 2,5 inch display.
In je hand
De body van de Canon 1000D heeft meer weg van de Canon 450D al is de afwerking (qua materialen en details) net iets minder. Het gewichtverschil van 25 gram is in de praktijk niet merkbaar, maar dit is wel Canon's lichtste body ooit. De camera ligt lekker in de hand; vergelijkbaar met de Canon 450D. Iemand met grote handen zal de camera waarschijnlijk als te klein ervaren.
De knoppen op de achterkant van de camera zijn allemaal wat groter geworden, net als de teksten bij de knoppen. Ik kan me voorstellen dat het in de praktijk daardoor net wat makkelijker kan zijn de camera te bedienen. Het grotere lettertype zal vooral mensen met wat slechtere ogen aanspreken, al moet je er nu ook weer niet al te veel van voorstellen.
Canon 1000D Live-view
De live-view op de Canon 1000D is vergelijkbaar met die op de Canon 450D. Zowel de contrast focus scherpstelling tijdens live-view (waarbij je beeld dus blijft) als de Quick AF (waarbij de spiegel neerklapt -zwart beeld- en na scherpstelling weer op klapt) zijn beschikbaar. Ook kun je natuurlijk nog steeds handmatig scherpstellen.
De Canon 1000D maakt wel gebruik van het (erg prettige) nieuwe menu systeem waarbij je niet hoeft te scrollen, maar ze hebben nog steeds de instelmogelijkheden van de live-view opgeslitst weggestopt zitten onder een live-view submenu en een custom functie. Lastig wanneer je veel wilt wisselen tussen de verschillende live-view instellingen. Eerder zagen we dit 'probleem' ook al bij de Canon 450D.
De Canon 1000D kan foto's maken met dezelfde 3 foto's per seconde die de 400D aan kon in Jpeg, maar werkend in RAW ligt het maximum op 1,5 foto's per seconde met slechts bufferruimte voor 5 foto's. Overigens wel iets dat in lijn ligt met de doelgroep; weinig beginnende fotografen zullen actief met RAW fotograferen en mocht je dat toch willen dan zul je nog niet direct tegen deze beperkingen aanlopen.
Het beeld door de zoeker komt ongeveer overeen met dat bij de 400D. De 450D heeft echter wel een merkbaar beter zoekerbeeld. In de zoeker wordt ook -net als bij de 450D- de huidige ISO getoond. Ook de ISO knop bovenop de body is weer aanwezig overigens. De gebruikte accu in de 1000D is dezelfde als bij de 450D en moet het zo'n 500 foto's uithouden. Overigens is de batterijgreep die bij de 450D gebruikt wordt ook geschikt voor de Canon 1000D.
Canon 1000D versus Canon 450D
Vergeleken met de iets duurdere Canon 450D ga je er in functionaliteit ook wel wat op achteruit. Voldoende zelfs om de meerprijs voor de 450D te rechtvaardigen. Zo heeft de Canon 1000D een 10 megapixel sensor vergeleken met de 12 megapixel sensor uit de Canon 450D. Ook levert de sensor geen 14 bit kleurdiepte, maar 12 (zoals we ook kennen van de Canon 400D en zijn voorgangers). Het display van de 1000D is een halve inch kleiner, een merkbaar verschil. De Canon 1000D mist ook de highlight tone priority en maakt voor de autofocus gebruik van een 7 punts AF in tegenstelling tot een 9 punts AF op de 450D.
Ook verdwenen is de sensor onder de zoeker die het beeld op de display uitschakelt op het moment dat je door de zoeker kijkt. Canon heeft dit vervangen door een systeem dat het display uitschakelt zodra je de ontspanknop in drukt. Zelf vond ik het systeem met de sensor niet echt lekker werken, dus dit lijkt me geen slecht punt. Ook heeft de Canon 1000D de beschikking over een informatiescherm met een zwarte achtergrond, deze is in de praktijk lang niet zo nadrukkelijk aanwezig in je ooghoek als de witte achtergrond die de Canon 400D nog gebruikte.
Bij de Canon 450D waren we erg blij met de toevoeging van een spotmeter; de eerste keer binnen deze lijn. Bij de 1000D heeft Canon besloten de spotmeting weer weg te laten.
Conclusie (voorlopig)
Zo op het eerste gezicht lijkt de Canon 1000D me een uitstekende camera voor de beginnende spiegelreflex fotograaf. Het is een model waar de meeste beginnende fotografen probleemloos een aantal jaar mee vooruit kunnen en de extra's die de Canon 450D biedt zullen door veel van de kopers nooit gebruikt worden. Qua prijsstelling is het nog even afwachten wat de winkelprijs gaat worden, want de adviesverkoopprijs van 679,- euro (inclusief de prima 18-55mm IS kitlens) is wat aan de forse kant ten opzichte van de uitgebreidere Canon 450D.
Meer informatie
- Canon 1000D voorbeeldfoto's door Canon Japan
- Canon 450D preview op DPReview.com
- Voorbeeldfoto's op DPReview
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
5 reacties
-
-
Sjoerd schreef op woensdag 11 juni 2008 om 22:01 | reageer
Als de body prijs inderdaad erg gunstig wordt dan is het natuurlijk een heeeele fijne backup camera.
-
Thomas schreef op woensdag 11 juni 2008 om 23:08 | reageer
Klein foutje: (inclusief de prima 17-55mm IS kitlens)-> 18-55
Verder nette preview. -
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon 1000D na een jaar opgedoken uit zee
door Elja Trum
-
Review: Canon 1000D
door Elja Trum
-
Canon 1000D aangekondigd
door Elja Trum
-
Canon 1000D op komst
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.