Recensie: Frank Doorhof 'Live in New Jersey' video
vrijdag 30 augustus 2013, 23:10 door Elja Trum | 7.291x gelezen | 5 reactiesFrank Doorhof is bekend van zijn glamourfoto's, zijn workshops en het feit dat hij de eerste Europese fotograaf in de Scott Kelby stal is. Op zijn site biedt hij echter ook zelf opgenomen video's aan waarin hij uitleg geeft over lichttechnieken. Wij bekeken zijn nieuwste aanwinst; Live in New Jersey.
Registratie van een workshop
De Full HD video is geschoten tijdens een tweedaagse workshop in New Jersey en volledig in het Engels (nouja, er komen wel een paar zinnetjes Nederlands voorbij). De video zelf duurt 3 uur, dus er is een stevige selectie gemaakt van wat wel en wat niet getoond wordt.
Het is echt een registratie van de workshop met op het eind nog een schermopname van wat hij in de nabewerking allemaal doet met de tijdens de workshop gemaakte foto's. Op zich is er weinig mis met de registratie, maar wat mij betreft had het qua opname net wat spannender gekund.
Bijvoorbeeld door ook met een spiegelreflex voor video te gebruiken met bijvoorbeeld een kleine scherptediepte. Of gewoon al wat vaker een shot ingezoomd op Frank. Wij fotografen zijn natuurlijk wel extra gevoelig voor een beetje mooi beeld. Nu is het allemaal van voor tot achteren scherp (ook handig op zijn tijd) en wat saai om naar te kijken (los van de inhoud). Gelukkig wordt er wel gewerkt met meerdere camera's en standpunten.
Inhoud
Frank verteld zijn verhaal op zijn herkenbare eigen wijze. Hij heeft een bepaalde stelligheid die niet iedereen zal kunnen waarderen, maar Frank weet absoluut hoe hij met licht en schaduw moet spelen en dat is ook in deze video weer duidelijk, en erg leerzaam, te zien.
De video is geschoten in een garage gevuld met auto's, motoren en natuurlijk heeft Frank ook een paar modellen geregeld. Voordat Frank aan de slag gaat met fotograferen is er eerst een vraag en antwoord gedeelte.
Tijdens de uitleg van Frank worden regelmatig relevante foto's getoond. Handig, want dat geeft je direct een beter beeld van wat er bedoeld wordt. De deelnemers aan de workshop kregen deze foto's (voor zover ik kon beoordelen) niet zelf te zien overigens.
Het eerste half uur wordt gevuld met vragen van de aanwezigen, daar komen dingen als kleurcalibratie, zwart-wit fotografie en dergelijk voorbij. Na het eerste half uur gaat Frank over tot het opzetten van verschillende scenes. Tijdens het opzetten verteld hij waarom hij bepaalde dingen doet en waar je rekening mee moet houden. Een prettige manier van leren.
Lichtafval en het 'featheren' van het licht (zorgen dat het licht aan de rand van het onderwerp zit zodat het minder krachtig is) zijn belangrijke punten in het eerste praktische gedeelte. Zo licht Frank twee modellen in één scene met één flitser gelijk uit terwijl de afstand van het tweede model zo ongeveer twee keer zo ver van de flitser is als het eerste model.
Na een uur en twintig minuten begint de opname van dag twee van de workshop waarbij weer eerst het vragen en antwoorden gedeelte gehouden wordt. Daarna worden er foto's gemaakt met een Glamourmodel in de gang van het gebouw waar ze zijn. Frank werkt hier eerst met het aanwezige licht voordat hij overgaat op het gebruik van een enkele flitser om het beeld spannender te maken.
Nabewerking
Na ruim twee uur met vragen en antwoorden en een aantal shoots laat Frank ook zien hoe hij met Lightroom en Photoshop werkt om zijn foto's gereed te maken voor publicatie. Ook zeker een leerzaam onderdeel waarbij Frank voornamelijk ook werkt met een aantal plugins om eenvoudig huid te verbeteren en een bepaalde sfeer neer te zetten in een foto.
Conclusie
Hoewel een dergelijke video niet direct te vergelijken is met een echte workshop op locatie is het zeker een prima manier om handige tips op te pikken. De video gaat wel uit van aardig wat basiskennis, dus is in mijn ogen vooral geschikt voor fotografen die al wat ervaring hebben en in elk geval snappen hoe sluitertijd en diafragma werkt in combinatie met flitslicht.
Met een prijs van 75 euro is dit niet de aller goedkoopste videoworkshop, maar Frank Doorhofs video Live in New Jersey is zeker zijn geld waard. Je kunt de video downloaden na aanschaf in Frank's webwinkel. Het is een download van 6 gigabyte, een vlotte internetverbinding is dus wel prettig.
Het interessantste aan de video is wellicht dat ik zelf absoluut weer zin kreeg om een fotoshoot in te plannen. Frank's video geeft je absoluut een aantal creatieve ideeën om met licht en schaduw te spelen. Wat mij betreft is een belangrijk doel dan bereikt!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
5 reacties
-
annewiek doorhof schreef op zaterdag 31 augustus 2013 om 08:10 | reageer
De studenten konden de foto's ook zien tijdens de uitleg. Frank schiet tethered naar de macbook en dus ook tijdens het fotograferen kon iedereen het resultaat zien
-
Leon schreef op zaterdag 31 augustus 2013 om 10:43 | reageer
Geweldige fotograaf, maar heel apart om te horen dat hij nu wel huidbewerkingen doet terwijl hij op andere forma dit altijd stellig ontkende. Heb ik toen nog verhitte discussies over gelezen.
-
Frank Doorhof schreef op zaterdag 31 augustus 2013 om 10:52 | reageer
Leon,
Dank je wel.
Huidbewerking doe ik niet altijd, bij buiten sessies eigenlijk nagenoeg nooit, bij binnen sessies of met kleinere diafragma's wel.
Tevens ligt het aan het licht en de gebruikte camera's. Ik zal daar nooit een geheim van maken trouwens, dus ik denk dat in de foto waar het daar om ging inderdaad geen bewerking was toegevoegd.
Zoals aangegeven zijn bewerkingen nooit een geheim, wat soms wel jammer is, is dat mensen iets zien en stellig de overtuiging hebben dat er iets geshopped is, terwijl dat niet zo is, en daar kunnen verhitte discussies over ontstaan.
Ik ben nooit echt een liefhebben van barbie huiden geweest, maar met digitaal zul je vaak wel iets moeten doen bij veel van de modelfotos.
Hoop dat dit een uitleg geeft -
Leon schreef op zaterdag 31 augustus 2013 om 11:11 | reageer
Frank,
ja hoor genoeg uitleg. En ook al waren ze voor 90% gephotoshopped, het blijven topfoto's -
Frank Doorhof schreef op zondag 1 september 2013 om 09:39 | reageer
Dank je wel
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Belichten als de Oude Meesters
door Elja Trum
-
Aanstaande vrijdag: Gratis webinar Frank Doorhof
door Elja Trum
-
Hoeken zijn geweldig voor modelfotografie!
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.