
Review: Canon EOS R5 mark II
vrijdag 7 maart 2025, 13:13 door Nando Harmsen | 1.409x gelezen | 4 reactiesDe Canon EOS R5 mark II is alweer een tijdje op de markt. Deze opvolger van de succesvolle EOS R5 heeft naast nieuwe opties een aantal verbeteringen gekregen. Is het voldoende om een upgrade te overwegen? Ik kreeg de camera voor een review om erachter te komen.

De oorspronkelijke Canon EOS R5 was een van de eerste mirrorless fullframe camera's van Canon, gericht op de professionele markt. In de loop der jaren hebben de EOS R-modellen kleine veranderingen gekregen. Hiermee zijn de locatie van knoppen, schakelaars en menufuncties daar waar nodig verbeterd.
De Canon EOS R5 mark II is met dit model weer up-to-date. Bovendien zijn er nieuwe functies toegevoegd, en is de autofocus voorzien van de nieuwste technieken. Zijn de nieuwste functies en updates voldoende om een upgrade te maken?

Specificaties
Ik heb een opsomming gemaakt van de belangrijkste specificaties van de camera.
- 45 megapixel backside illuminated stacked CMOS sensor
- 5,76 megapixels OLED elektronische zoeker
- Oogsensor voor autofocus onderwerp selectie
- Tot 30 beelden per seconde fotograferen zonder blackout in de zoeker
- In Body Image Stabilisation (IBIS) tot 8,5 stop
- Pre-capture van 0,5 seconde
- 8K video met 60 fps
- Canon C-log2 profiel
- Waveform monitor en false color overlay
- Full size HDMI poort
- Verbeterde koeling voor video
- Autofocus met machine learning voor specifieke sporten
- Vereenvoudigd AF menu
- Registratie mogelijkheid voor persoons herkenning
- AI-ruisreductie na de opname, en upscaling
- Foto/video knop en beter geïntergreerde aan/uit knop
- Multi-function hotshoe
De camerabody in detail
De Canon EOS R5 mark II is voor een groot deel gelijk aan zijn voorganger. De camera is iets hoger maar tegelijkertijd een paar gram lichter. De vorm is iets meer zoals dat van de EOS R3. De meeste knoppen zitten op dezelfde plek.

De uitzondering is de hoofdschakelaar. Deze zit nu bij de mode-knop. Hierdoor is er ruimte gekomen voor een foto/video knop. Wie de upgrade maakt zal daar even aan moeten wennen. Eenmaal gewend zal je merken dat dit een betere keuze is.

De zoeker van de camera ziet er groot en indrukwekkend uit. De zoeker is echter niet veranderd. De ruimte eromheen is benut voor de oogsensor waarmee je de autofocus kan sturen met je oog.
De EOS R5 mark II heeft een nieuwe batterij gekregen. De camera is wel compatible met de oudere generaties batterijen. Echter, sommige functies zullen met de oudere batterijen niet beschikbaar zijn. Dit zijn heel specifieke dingen waardoor het in de praktijk nauwelijks een probleem oplevert.

Het is goed om te zien dat er een fullsize HDMI aansluiting is gekomen. De overige aansluitingen zijn als vanouds. De hotshoe is voorzien van multi-functionele contacten. Opvallend zijn de ventilatieopeningen. Die zorgen ervoor dat er minder snel oververhitting ontstaat bij video-opnames.
De camera maakt nog steeds gebruik van een UHS-II-SD kaart en een CF Express Type B. Bij een upgrade kan je dus gebruik blijven maken van de kaartjes die je al in bezit hebt.
Het menu
Het menu heeft een kleine update gekregen. Door de paginacijfers te verwijderen kan er een extra menu-item per pagina weergegeven worden. De camera heeft een extra tabblad gekregen voor de customization-opties.

Het menu van de autofocus is sterk vereenvoudigd. De cases voor het gedrag van de autofocus is aangepast. Hoewel het daarmee simpeler moet zijn, is het even schakelen voor wie de oude manier gewend is.

De sensor en het dynamisch bereik
De CMOS sensor van de EOS R5 mark II heeft dezelfde resolutie als zijn voorganger. Het is echter een nieuwe backside illuminated gestackte sensor.

Het dynamimsch bereik en de ISO-prestaties zijn nagenoeg gelijk aan dat van de oude Canon EOS R5. Als er verschillen zijn, wordt dat uitsluitend in extreme bewerkingen en correcties zichtbaar.

De autofocus prestaties
Het autofocus systeem is sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Niet alleen de wijzigingen in het menu maken het gebruik eenvoudiger. Er zijn ook presets die specifiek voor sporten zijn gemaakt via machine learning.

Instellingen voor autofocus kunnen opgeslagen worden zodat ze snel bereikbaar zijn. De EOS R5 mark II heeft de oogsturing autofocus mogelijkheden die al eerder in de EOS R3 beschikbaar was. Hiermee kan je naar een object in de zoeker kijken om het autofocuspunt te plaatsen.
Fotografeer je vaak mensen? Dan is het mogelijk om gezichten te registreren. Hiermee krijgen deze personen prioriteit zodat de autofocus 'weet' wie belangrijk is.

Het is belangrijk om de juiste autofocus instellingen te gebruiken. Indien je de verkeerde combinatie van instellingen gebruikt, kan dit nadelig zijn voor de prestaties. In veel gevallen zal de camera de juiste correcties doen, maar niet altijd.

Continue opnamesnelheid
De EOS R5 mark II is sneller geworden. Met de mechanische sluiter blijft het maximum aantal opnames ongewijzigd op 12 beelden per seconde. De elektronische sluiter biedt nu 30 beelden per seconde.
Om de trefkans te vergroten heeft de camera pre-capture van een halve seconde. Indien je de ontspanknop half indrukt begint de camera al beelden op te nemen. Druk je de ontspanknop helemaal in, worden de opnames die een halve seconde voor het indrukken opgenomen zijn, opgeslagen.

De EOS R5 mark II in de praktijk
Het gebruik van de EOS R5 mark II verschilt niet veel van zijn voorganger. Het enige waar regelmatig op misgegrepen wordt is de aan en uitschakelaar. Gebruik je die, dan kom je erachter dat het de video/foto schakelaar is. Dit is een kwestie van wennen.
Er was weinig tijd om de autofocus in detail te vergelijken met de voorganger. Het is wel goed om te merken dat de camera snel en nauwkeurig werkt. De AF-sturing met je oog werkt voor zover ik kan beoordelen beter dan dat van de Canon EOS R3. Het is een fijne optie, mits je het onderwerp blijft 'aankijken'.

Bekijk je de randen van de foto op eventueel storende elementen, dan volgt het autofocus punt. Dat betekent dat de optie niet altijd gewenst is. Dit geldt ook voor de prioriteiten die je aan gezichten kan toekennen. Fotografeer je alleen die mensen, dan werkt het goed. Wil je de persoon ernaast scherp hebben, dan kan het tegen je werken.

Zoals altijd betekent het dat je de opties moet gebruiken als ze meerwaarde bieden. Dat kan per situatie verschillen. Het is bij de EOS R5 mark II ook belangrijk dat je de juiste instellingen kiest. Hoewel het menu voor de autofocus vereenvoudigd is, kan het even lastig zijn als je het oude gewend bent.

De pre-capture functie is een welkome toevoeging waarmee je de actie voor bent. Het vergroot niet alleen de trefkans, maar ook het aantal opnamen per actiemoment. Met 30 beelden per seconde gaat het heel erg snel.

Een bijkomend voordeel dat niet onderschat mag worden is de leessnelheid van de sensor. Met 6,3 ms in plaats van de 16,3 ms van de vorige EOS R5 is er nauwelijks kans op het gevreeste rolling shutter effect.

Conclusie
De Canon EOS R5 mark II is een camera die voor een aantal fotografen een welkome upgrade is. Die groep fotografen zijn de actiefotografen. Fotografeer jij sport, vogels en andere snel bewegende onderwerpen? Dan biedt de EOS R5 mark II een significante upgrade.

Wie minder snelle momenten in beeld heeft, zoals bij portretfotografie en huwelijksfotografie, zal veel minder profijt hebben van de nieuwe mogelijkheden die de EOS R5 mark II biedt. Er zijn wel wat prettige verbeteringen, maar of die de extra investering van een upgrade waard zijn is de vraag.

Voor de landschapsfotograaf biedt de upgrade helemaal geen meerwaarde. Voor dat soort fotografie worden vrijwel alle verbeteringen en extra opties niet benut. Je hebt geen oog-AF nodig, of andere actie instellingen. Voor die fotograaf zeg ik: blijf bij de originele EOS R5.
Waarom overstappen
- 30 fps in plaats van 20 fps (elektronische sluiter)
- Minimaal risico op rolling shutter effect door 6,3 ms leessnelheid van de sensor
- Pre-capture (15 opnames voor indrukken van de sluiter)
- Eye-controlled autofocus en registratie van maximaal 10 gezichten
- Verbeterde autofocus en objectherkenning
- Veel groter aantal autofocuspunten ter beschikking
- Vernieuwde AF-menu
- Aan/uit schakelaar verplaatst en aparte film/foto schakelaar
- Blackout-vrije zoeker
- Wavefunction monitor en false color overlay voor video
- Verbeterde koeling voor video
- Langere video opnameduur
- Canon Log2 beschikbaar voor video
- Multi-function hotshoe

Redenen om niet over te stappen
Zoals je in de lijst hierboven ziet, zijn vrijwel alle verbeteringen voor fotografie waarbij actie en snelheid van belang is. Ook wie veel met video doet zal het aantrekkelijk zijn. Echter, als de meeste van de bovenstaande punten geen meerwaarde voor je bieden, dan is er nu geen reden om over te stappen. Zo simpel is het.

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van de Canon EOS R5 mark II.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
4 reacties
-
Paul eos schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 16:01 | reageer
Dag Nando
Je schrijft dat de nieuwe sensor geen gestackte sensor is, onderaan heb ik bij de info van een bekende camera winkel deze beschrijving van de sensor gevonden!
"De vernieuwde, 45 megapixel Back Illuminated stacked CMOS sensor"
Hoe dan ook, de R5 mk II is voor mij als natuurfotograaf de ideale camera. -
Nando schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 16:20 | reageer
De bronnen die ik had spraken inderdaad over een BSI sensor, en noemden specifiek dat het niet stacked was.
Ik heb de website van Canon erop nageslagen (wat ik eerder had moeten doen) en inderdaad; BSI stacked.
Ik heb het gecorrigeerd in de tekst.
(overigens: ik adviseer jou ook om geen (on)bekende camerawinkels voor dit soort info te gebruiken. Die hebben het ook niet altijd goed)
Maar vertel me eens; in wat voor opzicht is het voor jou de ideale camera? Daar ben ik heel benieuwd naar. -
Paul eos schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 17:03 | reageer
Dag Nando
Voor mijn aankoop van de R5 MK II heb ik natuurlijk ook de website van Canon geraadpleegd.
Voor mij is het de ideale camera omdat de auto focus zo geweldig goed werkt, ook in moeilijkere omstandigheden. Maar ook een gestackte foto maken is met deze camera zo simpel en snel. Je moet enkel je wat verdiepen en inlezen in deze camera en de bediening naar je eigen wensen instellen, dat wordt wel eens vergeten bij veel fotografen. -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon lanceert twee video-first camera's en een objectief
door Nando Harmsen
-
Video: Het restaureren van een Canon AV-1 fotocamera
door Elja Trum
-
Canon PowerShot V1 aangekondigd
door Elja Trum
-
Canon lanceert de RF 16-28mm f/2.8 IS STM ultragroothoek
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.800 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum