Review: Canon EOS R50 mirrorless camera
vrijdag 9 juni 2023, 13:31 door Nando Harmsen | 3.958x gelezen | 0 reactiesIk kreeg van Canon Nederland de compacte Canon EOS R50 voor een review. Deze kleine witte camera is gericht op de fotograaf die gewoon goede foto's wil hebben, en niet teveel bezig wil zijn met beeldbewerking. Maar het kan wel. Lees er meer over in deze review.
De Canon EOS R50 is de volgende in de lijn van EOS R mirrorless camera's. Met dit model is er een nieuwe doelgroep aangesproken, noem het maar de enthousiaste fotoliefhebber. Maar ook de vlogger kan met deze camera prima overweg.
Bij de EOS R50 hoort natuurlijk een geschikte prijs. De camera kan in je bezit zijn voor 959 euro, inclusief een RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objectief. Dit is natuurlijk nog steeds een flink bedrag, ook al is het beduidend minder dan de meeste andere EOS R modellen. Dan is er de vraag, is deze camera het bedrag waard?
Enkele specificaties
Om een idee te krijgen van de mogelijkheden van de EOS R50 heb ik een aantal van de specificaties op een rij gezet. Ondanks dat het een relatief goedkope camera is, krijg je beschikking over veel mogelijkheden en de uitstekende autofocus.
- 24 megapixel APS-C CMOS sensor
- 4.503 AF punten over 100% van het beeldvlak
- AF tracking voor mensen, dieren en voertuigen
- Oog-AF, gezicht-AF, hoofd-AF, en lichaam-AF tracking
- 2,39 miljoen OLED EVF tot 120 fps verversing
- 2,95 inch volledig kantelbaar LCD touchscreen met 1,62 miljoen pixels
- Maximaal 12 fps met mechanische sluiter, en 15 fps met de elektronische
- 14-bit RAW en c-RAW, 8-bit JPEG of 10-bit HEIF
- 4K 30p video oversampled van 6K resolutie
- HDR PQ 4:2:2 10-bit
- Video output naar externe monitor mogelijk
- Uitgebreide WiFi en Bluetooth connectivity
- Ingebouwde flits
- Slechts 375 gram met accu en geheugenkaart (376 gram voor de witte variant)
De camera is klein. Het meet slechts 11,6 x 8,6 x 6,9 centimeter. Dit is ook merkbaar wanneer je de camera in je hand houdt. Heb je grote handen, dan kan het gebruik minder prettig aanvoelen.
De camera van dichtbij
De eerste indruk van de Canon EOS R50 was de overeenkomst met de oude vertrouwde Canon EOS M50. Maar dat kan ook door de kleur komen. Wanneer je ze naast elkaar zet zijn er naast de overeenkomst toch ook wel verschillen.
De layout van knoppen is typisch voor een EOS R mirrorless camera. Bij de ontspanknop is het instelwiel en een verzonken ISO knop. Daarnaast is er de opname knop voor video. Dat zijn de enige knoppen bovenop de camera.
Het PSAM wiel bevat alle belangrijke instelmogelijkheden. Daar omheen vind je de hoofdschakelaar. De achterzijde biedt ruimte voor de overige knoppen. Deze zijn erg klein, mede door het geringe formaat van de camera. Ze zijn om die reden ook dicht bij elkaar geplaatst, waardoor er weinig ruimte voor je duim is.
Een AF-ON knop ontbreekt, net als een joystick. Er is een vierwegknop met in het midden de Q/set knop. Op de schouder vind je de AEL knop en de focuspunt positie knop. Hoewel deze knoppen gebruikt kunnen worden voor de bediening, biedt het touchscreen ook die mogelijkheid.
Het touchscreen van de EOS R50 is bijna 3 inch groot. Het is volledig draaibaar en kantelbaar, waardoor het eenvoudig is om deze te gebruiken voor selfies en vlogging. Aan de zijde van het scharnier is de aansluiting voor een microfoon te vinden.
De aansluiting voor de micro HDMI en USB-C is aan de andere zijde van de camera. Hierdoor is het zicht op het scherm niet volledig geblokkeerd wanneer je het omdraait. De flitsschoen heeft extra aansluitpunten voor een select aantal accessoires.
De EOS R50 bezit ook een kleine flitser. Deze moet met de hand geactiveerd worden door deze open te klappen.
De camera wordt gevoed door de kleine compacte LP-E17 accu. Dit betekent dat het aantal opnamen per acculading niet zo groot is. Met LCD zijn er 440 opnamen mogelijk, en met de EVF 310 opnamen. In de praktijk zal dit aantal wel iets groter zijn. Je camera is ook via USB-PD te voeden. Naast de accu is het slot voor een USH-II SD kaart.
In het gebruik
De bediening van de camera is wat je ervan mag verwachten. Stel de gewenste programmastand in op het PSAM wiel en ga fotograferen. Het menu is eenvoudig en de instellingen zijn makkelijk te vinden. Je hebt de mogelijkheid om aan knoppen nieuwe functies toe te wijzeen.
Het idee achter deze camera is duidelijk. De EOS R50 is bestemd om te fotograferen zonder je druk te maken over instellingen. Hoewel je in raw en c-raw kunt fotograferen, lijkt de camera met name op de jpeg fotograaf gericht te zijn.
Veel functies zijn alleen beschikbaar wanneer de camera in jpeg is ingesteld. Denk aan HDR, speciale scene selecties en creatieve instellingen. Ook de ingebouwde digitale teleconverter is alleen beschikbaar in de jpeg stand.
Wil je het maximum uit de camera halen wat functies betreft, kies dan jpeg. Dat betekent niet dat je beperkt bent tot jpeg. Door in raw of c-raw te fotograferen krijgt je echter de beschikking over het volledig dynamisch bereik van de 24 megapixel sensor.
Er is geen fysieke beeldstabilisatie in de EOS R50 aanwezig, alleen digitale beeldstabilisatie. Over het algemeen moet je gebruik maken van de beeldstabilisatie in de objectieven die je gebruikt. Vrijwel alle objectieven die speciaal voor dit soort camera's zijn ontworpen hebben de beeldstabilisatie ingebouwd.
Dynamisch bereik
De EOS R50 heeft een ISO bereik dat van ISO 100 tot ISO 25.600 loopt. Je kunt de Hi gebruiken, waarbij je nog een stop hoger in de ISO kunt. Deze laatste stop kan je beter niet gebruiken, aangezien de ruis in dat geval erg storend wordt.
De prestaties bij hogere ISO waarden zijn goed, mits je de extremen mijdt. Hoe goed het dynamisch bereik is wordt zichtbaar wanneer een foto bewust onderbelicht wordt. Door de onderbelichting te corrigeren wordt duidelijk hoe goed je donkere delen nog kunt redden. In het voorbeeld heb ik ISO400 gebruikt.
Om maximaal gebruik te maken van het dynamisch bereik is het nodig om in raw of c-raw te fotograferen. De EOS R50 kan zonder veel moeite tot 4 of 5 stops opgelicht worden zonder dat de ruis storend wordt.
Fotografeer je liever in JPEG, en wil je toch zoveel mogelijk dynamisch bereik in je foto? Dan kan je voor een van de HDR functies in de camera gebruiken.
Filmen met de EOS R50
De camera in principe geschikt voor video en vlogging. Toch wijzen de meeste functies die de camera heeft voornamelijk op fotografie. De filmfuncties lijken ondergeschikt. Dat wil niet zeggen dat de camera niet voor film gebruikt kan worden.
De EOS R50 kan tot maximaal 4K 30p filmen, waarbij de hele sensor wordt gebruikt. In full HD heb je de mogelijkheid tot 120 fps.
De camera kan in 10-bit 4:2:0 en 4:2:2 opnemen in Rec.709 of Rec.2020. Je hebt echter geen mogelijkheid tot Canon log. De maximale opnametijd is gelimiteerd tot 1 uur, uitgezonderd hi-frame rate.
Er is ondersteuning voor verticale video en USB live streaming. Focus breathing correctie is beschikbaar, hoewel niet met elk objectief. Alleen de nieuwere RF objectieven zullen deze functie ondersteunen.
Ik heb de camera nauwelijks voor video gebruikt. Maar, wat ik ervan gezien heb is een prima beeldkwaliteit met weinig rolling shutter effect.
Mijn bevindingen
Het fotograferen met de Canon EOS R50 was minder prettig dan ik verwacht had. Dit ligt niet aan de beeldkwaliteit of aan de autofocus en tracking mogelijkheden. Die zijn allemaal perfect in orde. Dit ligt helemaal bij de ergonomie.
Bij het gebruik van de camera drukte is keer op keer per ongeluk op knopjes. Hierdoor werden settings veranderd zonder dat ik het merkte. Tot ik de foto maakte. Dit heeft te maken met de geringe ruimte voor mijn duim aan de achterkant van de camera.
De vierwegknop drukte ik veel te vaak met de duim in wanneer ik de camera voor mijn ogen bracht. De knoppen op de schouder werden ook vaak ingedrukt doordat ze precies in de holte tussen duim en wijsvinger liggen.
De knoppen steken ver genoeg uit om hier keer op keer last mee te krijgen. De ISO knop daarentegen, ligt ver genoeg verzonken om niet per ongeluk in te drukken. Het zou goed zijn wanneer de andere knoppen ook dit profiel hadden.
Ook de PSAM knop draait te eenvoudig, waardoor je verrast kan worden met een verkeerde stand. Dit overkwam mij een paar keer. Een vergrendeling zou dit probleem eenvoudig opgelost hebben. Nu is het nodig om de instellingen goed te blijven controleren.
De bediening van de camera kan in principe eenvoudig met het touchscreen. Dit werkt prettiger, hoewel niet altijd sneller. Je moet sowieso het scherm gebruiken bij het instellen van creatieve en scene selecties.
De autofocus werkt uitstekend. De tracking werkt ook fantastisch. Het is snel en accuraat waarbij de camera perfect voor de snelle actie gebruikt kan worden. Hou er rekening mee dat de buffer beperkt is, zeker met raw en c-raw fotografie. Er is nauwelijks rolling shutter effect bij het volgen van beweging te zien.
Hoewel de camera klein, licht en makkelijk mee te nemen is, ligt hier ook het nadeel. Voor de fotograaf die veeleisend is kan de keuze voor de EOS R50 minder geschikt zijn. Het is een camera voor de liefhebber die creatief bezig is en direct een resultaat uit de camera wil hebben.
Zoals eerder gezegd, ik heb de camera niet voor video of livestreaming gebruikt. Hoewel de mogelijkheden er zijn, vind ik de camera toch meer gericht op de fotograaf dan de videograaf.
Wat mij bevalt
- Goede prestaties van de sensor
- Betrouwbare autofocus en AF-tracking
- Interval en focus stacking mogelijk
- Veel creatieve mogelijkheden voor de JPEG fotograaf
- Als webcam te gebruiken, ook voor verticale video opnames
- Goede ISO prestaties
- verwaarloosbare rolling shutter effecten
- Lichtgewicht camera
- Aansluitingen USB-C en micro-HDMI zitten niet in de weg voor het kantelbare LCD scherm
- Geschikt voor alle RF en RF-S objectieven (en EF, EF-s, TS-E, MP-E met een adapter)
- Laagdrempelige camera in gebruik
Wat mij niet bevalt
- Te klein voor mijn handen
- Knoppen worden te vaak onbedoeld ingedrukt
- Video functies zijn te beperkt voor een vlogger of filmer
- Geen vergrendeling van de PASM knop, deze draait te makkelijk
- Geen afstandsbediening aansluiting (dit kan alleen via een smartphone)
- Kleine zoeker
- Grotere objectieven zoals veel van de L-objectieven maken de camera lastig te hanteren
Mijn conclusie
Van alle EOS R modellen vond ik de EOS R50 het meest vervelend in het gebruik, uitgezonderd misschien de EOS R zelf. In dit geval ligt het helemaal aan het formaat en het onbedoeld indrukken van knoppen bij normaal gebruik.
Deze kleine camera maakt het ook lastig wanneer je de grotere, meer professionele objectieven zou willen gebruiken, bijvoorbeeld als je deze EOS R50 als tweede camera zou willen gebruiken. De camera is te klein en licht daarvoor, waardoor alles uit balans is.
Waarom zou je deze als tweede camera op professionele objectieven willen gebruiken, vraag je jezelf misschien af? Simpelweg omdat het een kleine, relatief goedkope camera is die uitstekende beelden produceert. Hij doet daarin niet onder voor de grotere, duurdere soortgenoten.
De autofocus werkt fantastisch, en de camera is snel. Rolling shutter is bijna afwezig en alles bij elkaar opgeteld presteert de EOS R50 heel goed. Het grote verschil met de duurdere soortgenoten is ergonomie. De EOS R50 is gericht op de fotoliefhebber, en niet op de professional.
Hoewel video zeker een van de belangrijke punten voor deze camera is, vind ik de mogelijkheden te beperkt. De camera is meer gericht op fotografie dan op film. Maar misschien stel ik daarin teveel eisen voor een simpele vlogcamera. Misschien is de EOS R50 voor de snelle direct klaar content. De connectiviteit mogelijkheden wijzen daarop.
De EOS R50 heeft me met gemengde gevoelens achtergelaten. Ik ben niet erg enthousiast over het gebruik van de camera, maar over de resultaten heb ik niets te klagen. Die zien er uitstekend uit. Daarom is het goed om de camera in het licht van de doelgroep te bekijken.
Dan kom ik nu terug op de vraag, is de camera het geld waard? Ja, ik denk het wel. Maar alleen als je de camera prettig in het gebruik vindt. Speel ermee in een winkel, en besluit dan of het een prettige camera is of niet. Als je handen te groot ervoor zijn, merk je dat direct.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.