Review: Canon EOS R8 full frame mirrorless camera
vrijdag 28 april 2023, 15:30 door Nando Harmsen | 4.193x gelezen | 6 reactiesCanon heeft een heel aantrekkelijke full frame mirrorless camera op de markt gebracht. Met deze camera heb je professionele mogelijkheden voor een aantrekkelijk bedrag. Ben je op zoek naar een full frame maar wil je niet inleveren op de mogelijkheden, dan is de Canon EOS R8 misschien wel de camera voor je. Ik kreeg een exemplaar voor een review.
De eerste full frame mirrorless camera's die Canon op de markt bracht waren de EOS R en EOS RP. Hoewel dit uitstekende camera's zijn, missen ze toch een aantal belangrijke mogelijkheden. Ze kunnen daardoor niet concurreren met de andere merken.
Vergeet echter niet dat dit inmiddels oudere modellen zijn. Al deze kleine en grote minpunten zijn voor een groot deel opgelost met de EOS R5, EOS R6 en EOS R3 full frame modellen. Maar dat zijn relatief dure camera's die niet in ieders financieel bereik liggen.
Met de Canon EOS R8 is er dan eindelijk een vervanging gekomen voor die EOS R en EOS RP modellen. En wat voor een. Wat mogelijkheden betreft doet deze camera niet onder voor de duurdere modellen.
Enkele specificaties
- 24 megapixel CMOS full frame sensor
- 3 inch volledig beweegbaar LCD scherm met touchscreen.
- Elektronische zoeker met 2,34 miljoen OLEDs
- Mechanische sluiter tot 6 beelden per seconde
- Elektronische sluiter tot 40 beelden per seconde
- Raw burst mode tot 30 beelden per seconde met 0,5 seconde pre-shooting
- Lichaam-, gezicht-, en oog-AF en tracking voor mensen en dieren
- Voertuig AF detectie en tracking
- 4K 50p video van 6K opnames
- 10-bit C-log3 en HDR-PQ
- False color overlay voor video
- Weegt slechts 461 gram
Uiterlijk van de Canon EOS R8
Het is opvallend hoe klein de Canon EOS R8 is. De camera weegt dan ook slechts 461 gram, inclusief de batterij. Ondanks het kleine formaat ligt de camera prettig in de hand, dankzij een goed gevormde grip.
Er is een volledig kantelbaar drie inch LCD scherm, een PSAM instelwiel en twee draaiknoppen. Een voor de wijsvinger en een voor de duim. Er is geen derde draaiknop achterop de camera. Daar zit een vierwegknop. Een joystick ontbreekt, maar er is wel een AF-ON knop.
Op de linkerschouder van de camera zit de schakelaar voor foto/video. De hoofdschakelaar zelf is rond het achterste instelwiel geplaatst. Er zijn drie standen, aan, uit en lock. Er is een Q-knop voor het snelmenu op het LCD scherm, en de M-Fn knop. Je kunt daar diverse functies onder programmeren.
Aansluitmogelijkheden, accu en geheugenkaart
Vanwege het kleine formaat heeft Canon enkele concessies moeten doen. Hierdoor heeft de EOS R8 een LP-E17 accu. Afhankelijk van het gebruik van het LCD scherm en de elektronische zoeker zal de accu tussen de 150 en 440 foto's meegaan. Volgens de CIP rating, de praktijk zal zeker wat meer foto's mogelijk maken.
In het batterij compartiment is ook het geheugen kaartslot te vinden. De EOS R8 accepteert UHS-II SD kaartjes. Je hebt minimaal een V60 type nodig om van alle video functies gebruik te kunnen maken.
De aansluitingen op de camera omvatten een micro HDMI poort en een USB-C poort met PD ondersteuning. Er is een microfoon en koptelefoon aansluiting aanwezig, en je kunt een afstandsbediening aansluiten. Het flitsschoentje op de camera is multifunctioneel. Je kunt er bijvoorbeeld een XLR adapter op aansluiten om een vier kanaal audio input te krijgen.
Autofocus en snelheid
De autofocus is snel en nauwkeurig. Er kan gekozen worden om mensen, dieren en voertuigen te detecteren, of om dit automatisch te laten selecteren. Heb je oog-AF geactiveerd, dan kan er een voorkeur voor linker- of rechteroog geselecteerd worden.
Met de AF in servo en tracking wordt het onderwerp over het hele beeld gevolgd. Het is ook mogelijk om in een vooraf gedefinieerd gebied te laten volgen.
De snelheid waarmee de camera foto's kan maken is met de mechanische sluiter gelimiteerd tot maximaal zes foto's per seconde. Schakel je over naar de elektronische sluiter, dan is een maximum van 40 beelden per seconde beschikbaar. Hou er wel rekening mee dat er dan rolling shutter effecten kunnen optreden. De hoeveelheid rolling shutter vond ik meevallen.
Het is ook mogelijk om de camera een RAW burst te laten opnemen. De snelheid is dan maximaal 30 beelden per seconde, met de mogelijkheid tot pre-shooting. Hiermee neemt de camera continu beelden op wanneer de ontspanknop half ingedrukt wordt. Wanneer de ontspanknop helemaal ingedrukt wordt, zullen de voorgaande 0,5 seconde aan opnames ook opgeslagen worden.
De RAW burst is een apart bestand dat niet door normale fotosoftware gelezen kan worden. Je kunt in de camera de gewenste beelden selecteren en deze als Raw, jpeg of als HEIF opslaan.
ISO prestaties en dynamisch bereik
De ISO prestaties van de Canon EOS R8 zijn met één woord goed te noemen. Je kunt zonder veel problemen tot ISO12.800 fotograferen. Ben je bereid om een klein beetje ruis te accepteren, dan kan je een tot twee stops hoger gaan. Je moet dan wel een goede belichting hebben, want er is dan weinig ruimte tot correcties.
Het dynamisch bereik heb ik getest door een opname op ISO400 bewust te onderbelichten. Deze onderbelichting is dan gecorrigeerd in Lightroom Classic. Ik kijk vervolgens naar de ruis toename bij deze correctie.
Uit deze test blijkt dat maar liefst 5 stops correctie acceptabel is voordat de toename in ruis storend wordt. Je hebt dan niet meer ruis dan een foto die goed belicht is, maar met een 5 stops hogere ISO waarde.
Conclusie
De Canon EOS R8 is een fantastische camera. Met deze relatief goedkope mirrorless camera hoef je op prestaties niet of nauwelijks in te leveren. De autofocus is snel, nauwkeurig, en heeft elke mogelijkheid die de grotere broertjes ook hebben. In sommige gevallen zelfs meer.
Ook de beeldkwaliteit is goed, met een uitstekende ISO prestatie en een goed dynamisch bereik. De resolutie van de sensor is met 24 megapixels midden in de roos. Genoeg voor nagenoeg elk denkbaar gebruik, maar niet zo veel dat je met enorme bestanden te maken hebt.
Wat beeldsnelheid betreft is geen actie je te snel af. De RAW burst modus is bovendien een goede optie die eenvoudig in het gebruik is. Maar de EOS R8 biedt meer dan dat alleen. Timelapse, interval, meervoudige belichtingen en focus stacking behoren ook tot de mogelijkheden. Er is ook een bulb-timer aanwezig.
De camera is klein, wat voor mensen met grote handen lastig kan zijn. De grip maakt wel veel goed, en het lage gewicht geeft je weinig reden om de camera thuis te laten. De EOS R8 heeft minder knoppen en wieltjes dan de duurdere versies. Maar dit wordt veelal goed gemaakt door het snelmenu, touchscreen en het Q-menu.
Het menu biedt de mogelijkheid om je via informatiepagina's door de instellingen van de camera heen te helpen. Dit geeft aan dat dit ook een camera ook geschikt is voor de fotograaf met iets minder kennis heeft. Er zijn ook creatieve instelmogelijkheden beschikbaar, voor wanneer je in jpeg fotografeert.
Met al deze mogelijkheden is de EOS R8 zowel geschikt voor de beginnende fotograaf als de gevorderde fotograaf. Ben je op zoek naar een moderne, veelzijdige full frame mirrorless camera, dan is de Canon EOS R8 een heel geschikte camera. Ik kan deze aanbevelen.
Wat mij bevalt
- Goede grip, zeker voor een compacte camera
- Weersbestendige bouw
- Autofocus doet niet onder voor de duurdere Canon modellen
- Beeldsnelheid tot 40 beelden per seconde
- RAW burst met een halve seconde pre-shooting
- Extra functies zoals meervoudige belichten, focus stacking, bulb-timer en meer
- Heel goede ISO prestaties en dynamisch bereik
- Uitstekend touchscreen en het bekende Canon menu
- Kan als webcam gebruikt worden
- 4K 50p video opnamen van 6K beeld en tot 180 fps slow motion opnamen in full HD
- Focus breathing compensatie voor video
Wat mij minder goed bevalt
- Accu capaciteit
- Geen joystick
- Geheugenkaart locatie naast de accu
- Positie van de AF-ON knop niet optimaal
- Vierwegknop in plaats van scrol wiel
Even kort over video
Helaas ben ik niet in de gelegenheid geweest om de EOS R8 voor video te testen. Toch wil ik enkele aspecten wel noemen. De camera neemt tot een maximale resolutie van 4K 50p op. Hiervoor wordt de gehele sensor gebruikt (6K opname). Je kunt in 10-bit C-log3 opnemen, net als HDR-PQ.
Opvallend is de toevoeging van false color, waarmee je de belichting nog beter kan controleren. Behalve dat heeft de EOS R8 ook een focus breathing compensatie, en kan de camera als webcam ingezet worden.
Hiermee lijkt de camera ook heel geschikt voor video te zijn. Maar, zoals gezegd, ik heb dit niet kunnen testen wegens tijdgebrek.
Vergelijking met de Canon EOS R6 mark II
Als de Canon EOS R8 zo uitstekend presteert, is het dan nog de moeite waard om meer geld aan een Canon EOS R6 mark II uit te geven? Zeker omdat de autofocus mogelijkheden hetzelfde of vergelijkbaar zijn met die van het duurdere broertje.
Hoewel veel mogelijkheden hetzelfde of vergelijkbaar zijn blijven het twee verschillende klasses van camera. De EOS R6 mark II is groter en robuuster gebouwd, gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Het formaat maakt een betere en meer optimale knoppen lay-out mogelijk, inclusief een joystick en een scrol wiel op de achterzijde.
De accu capaciteit van de EOS R6 mark II is beter en er kan een batterijgrip onder geplaatst worden. De camera heeft bovendien de mogelijkheid om twee UHS-II SD kaartjes te plaatsen. De elektronische zoeker is groter, met een hogere resolutie. En er is natuurlijk de In Body Image Stabilization (IBIS) in de EOS R6 mark II.
Of deze verschillen voor jou het meerbedrag waard zijn, is heel persoonlijk. Je kunt daar alleen zelf een antwoord op geven. Dat kan vaak het beste door beide camera's in de hand te houden.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
6 reacties
-
Jan de Boer schreef op dinsdag 2 mei 2023 om 16:22 | reageer
bedankt voor je uitleg, en prachtige Foto's
heel bijzonder
Jan de boer -
Martin Smit schreef op woensdag 3 mei 2023 om 08:08 | reageer
In het artikel en het vergelijk met de R6 II ontbreekt IBIS. De R8 is een prachtige camera, maar heeft geen sensor beeldstabilisatie.
-
Nando schreef op woensdag 3 mei 2023 om 09:33 | reageer
Inderdaad, Martin. Die ben ik vergeten te vermelden. Dank je voor deze aanvulling.
Bedenk ook dat de meeste objectieven tegenwoordig ook beeldstabilisatie hebben. Dat maakt de aanwezigheid van IBIS niet langer een onmisbare optie.
Ik heb het in ieder geval aangevuld. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 3 mei 2023 om 16:48 | reageer
@Nando, naar aanleiding van jouw reactie op Martin over IBIS wil ik even kwijt dat wanneer zowel de body als de lens beeldstabilisatie hebben, je meer stops ruimte hebt dan bij een van de twee alleen. Het kan dus een voordeel zijn als je beide beeldstabilisaties tegelijk gebruikt (ook een nadeel trouwens).
-
Nando schreef op woensdag 3 mei 2023 om 17:05 | reageer
Ik geloof dat niet alle objectieven en body's samenwerken met beeldstabilisatie. Met andere woorden, het telt niet altijd op en zeker niet altijd even veel. Soms scheelt het maar een halve stop.
Maar IBIS en IS is in veel gevallen overrated. Wat heb je er aan om met 1/4 seconde uit de hand te fotograferen wanneer je de beweging van je onderwerp zelf minimaal 1/250 seconde vereist om zonder bewegingsonscherpte in beeld te komen.
Het is goed om trillingen van je hand te corrigeren, maar meer ook niet. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 3 mei 2023 om 20:19 | reageer
Klopt wat je zegt Nando, maar wanneer die extra ruimte er is, kan je er gebruik van maken. Natuurlijk afhankelijk van de onderwerpen en soort fotografie. Dat het niet bij alle lenzen werkt, klopt. Meestal alleen bij merkgebonden lenzen. Mijn opmerking was gewoon een aanvulling.Een ieder doet ermee wat 'm wilt.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Cameranu opent winkel in Utrecht met leuk evenement
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.