Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Canon EOS RP

vrijdag 6 december 2019, 20:02 door | 9.668x gelezen | 4 reacties

Ik kreeg van Canon Nederland de mogelijkheid om tijdens mijn trekking door Nepal hun EOS RP systeemcamera eens onder de loep te nemen.

Het is Canon's tweede full frame systeemcamera met de nieuwe Canon RF bajonet. De EOS RP valt qua prijs en specificaties een stuk onder de eerder geïntroduceerde Canon EOS R en bleek een ideale reiscamera.

 MG 1331

Een foto van een gedeelte van de Melkweg in Bimtang (onderdeel Manaslu-trekking) op 3590 meter. Het toestel heeft alle functionaliteit aan boord voor dit soort lastige foto's

Geringe scherptediepte


De camera heeft een grote 26,2 megapixel fullframe beeldsensor (en dus ook mogelijkheden voor mooie, geringe scherptediepte) en de nieuwste Canon processor, de DIGIC 8.

Hij kan filmen in 4K en full HD (dit heb ik verder niet getest). Het draaibare scherm kan ook naar binnen gedraaid worden en gebruikt worden voor selfies. Het objectief heeft ingebouwde beeldstabilisatie, want dat heeft de Canon EOS RP, net als de EOS R, niet aan boord.

 MG 0200

Door de grote sensor kun je met geringe scherptediepte werken voor een mooie onscherpe achtergrond

Goedkoop, licht en compact


Met een prijs van rond de 1500 euro zet de EOS RP een nieuwe norm voor full frame camera's en met zijn bescheiden afmetingen laat de EOS RP ook zien wat voor voordelen het weglaten van de spiegel kan hebben.

Die prijs is op dit moment ook nog eens inclusief de EF-RF adapter zodat je direct al je Canon EF objectieven probleemloos op de Canon EOS RP kan gebruiken.

De Canon EOS RP is één van de kleinste en lichtste full-frame camera's op de markt en is de goedkoopste full-frame camera bij de lancering ooit. De camera dankt zijn lage gewicht (485 gram) aan het gebruik van hoogwaardige kunststoffen voor de body.

Ondanks deze compacte afmetingen ligt de camera comfortabel in de hand, dankzij de stevige grip die zich tot ver voor de camera uitstrekt. De compacte afmetingen zijn het resultaat van onder andere een andere zoeker en een vereenvoudiging van de interface.

 MG 9569


Bedieningsgemak


De EOS RP mist bijvoorbeeld de innovatieve "touch bar" van de EOS R. Veel gebruikers zullen die echter waarschijnlijk niet missen.

De camera heeft een draaiknop voor de opnamemodus en twee programmeerbare knoppen voor het aanpassen van de belichtingswaarden op de camera. Dat is over het algemeen meer dan voldoende.

Aan de linkerkant van de bovenklep bevindt zich ook een aan/uit-schakelaar. Dat betekent dat je ten minste twee handen zult moet gebruiken om de camera aan te zetten. Aan de achterkant zitten de andere bedieningselementen.

Het aantal knoppen is vrij beperkt en ze zijn duidelijk geordend. Iedereen die eerder met een Canon heeft gewerkt, kan deze onmiddellijk gebruiken.

Het draai- en kantelscherm is ook aanraakgevoelig. De camera is niet volledig weersbestendig, maar dit model is ook niet bedoeld voor professionele fotografen die hun foto's moeten maken in zware sneeuwstormen. Hij heeft al het stof en zand in Nepal echter prima doorstaan!

 MG 1177


Verbindingen


Qua verbindingen zit er een USB-C-verbinding en een microfoon- en hoofdtelefooningang. Die USB-aansluiting valt een beetje tegen, maar de mogelijkheid om zowel een microfoon als een hoofdtelefoon aan te sluiten, maakt de camera een stuk aantrekkelijker voor videografen.

Natuurlijk heeft de EOS RP ook Wi-Fi, Bluetooth en een uitgang voor een koptelefoon. De camera werkt met een vrij eenvoudige configuratie en krachtige ondersteuning.

Met de Camera Connect-app van Canon kun je afbeeldingen op de camera bekijken en downloaden. Ook kun je hiermee de camera op afstand bedienen en je foto's taggen met GPS-gegevens vanuit je smartphone.

 MG 1242


Beeldkwaliteit


De beeldkwaliteit van de Canon EOS RP is over het algemeen erg goed, op twee punten na. Degenen die voornamelijk in jpeg schieten en dit met redelijk licht doen, zullen de minpunten nauwelijks opmerken.

Je krijgt dan prachtige, contrastrijke beelden met pittige kleuren en de karakteristieke diepe zwarttinten die we van de EOS-camera's gewend zijn. De scherpte is heel goed, en dankzij de fullframe sensor kun je zelfs een aanzienlijke achtergrondonscherpte krijgen met een f/4 zoomlens zoals de Canon RF 24-105 mm f/4 IS.

Dit is wat je als amateurfotograaf van een Canon verwacht, en als je de EOS RP op die manier gebruikt, stelt de camera zeker niet teleur. Iedereen die alles in RAW fotografeert met de bedoeling om alles later uitgebreid te bewerken, zal waarschijnlijk iets meer problemen hebben met de camera.

Dat komt omdat het dynamische bereik iets kleiner is dan je wellicht gewend bent van nieuwe camera's. De EOS RP is daarom enigszins een gespleten persoonlijkheid.

Als je de camera koopt vanwege zijn compactheid en lage gewicht, als een camera om eenvoudigweg prachtige foto's te maken zonder alteveel gedoe, heb een geweldige aanwinst aan de EOS RP.

Als je hem koopt omdat je een full-frame camera wilt en op zoek bent naar de ultieme beeldkwaliteit, maar je budget is beperkt, dan maak je wellicht een verkeerde keuze met de EOS RP.

 MG 1637

De beeldkwaliteit is bij goed licht en belichting echt uitstekend te noemen!

Belangrijkste keynotes


  • Kleinste en lichtste fullframe verwisselbare lenscamera van de huidige generatie;

  • De diepe grip is comfortabel, maar misschien wat klein voor sommige gebruikers en grotere objectieven;

  • De bedieningselementen zijn over het algemeen goed doordacht, met dubbele instelwieltjes;

  • Uitstekende en intuïtieve touchscreeninterface

  • Goede draadloze connectiviteit, goede auto-ISO-implementatie

  • De levensduur van de batterij is misschien wat aan de korte kant. Ik heb daar echter geen problemen mee gehad en kon een hele dag doen (zelfs met zeer lage temperaturen) met een batterij. Er waren genoeg oplaadpunten en ik had een drietal reservebatterijen meegekregen.


 MG 1648


RF 24-105mm


Het RF 24-105mm F4L IS USM objectief dat ik erbij kreeg werkt prima maar is wel wat log ten opzichte van de compacte body. En je mist ook wat meer zoom-mogelijkheden om bijvoorbeeld wildlife wat dichterbij te halen.

Ik gebruikte naast dit objectief ook (via de adapterring) mijn eigen Canon EF 70-300 mm - f/4-5.6 IS USM objectief (ook vrij licht) en dat gaf eveneens mooie resultaten.

 MG 1356


Auto ISO en on-screen displays


De EOS RP heeft een ISO bereik van: 100 - 40000, L=50, H1=51200, H2=102400. Als je graag Auto ISO gebruikt, heeft de EOS RP een fantastische implementatie die je controle geeft over je gekozen bereik van ISO-waarden, een minimale sluitertijd en een optie om de camera die minimale sluitertijd automatisch te laten kiezen.

Als je de laatste optie kiest, kun je deze sneller of langzamer instellen dan de standaardoptie, die 1/brandpuntsafstand is.

De EOS RP biedt je een breed scala aan weergave-opties tijdens het fotograferen, waaronder belichtingsinformatie, een histogram, elektronisch niveau en de optie voor een 'rommelvrije' weergave van alleen de live feed als je voorzichtig wilt zijn met je compositie.

Houd er echter rekening mee dat het elektronische niveau en het histogram niet tegelijkertijd kunnen worden weergegeven.

Auto iso schermpjes eos rp

Auto ISO en controle over je bereik van ISO-waarden

Autofocus en prestaties


Het Dual Pixel autofocussysteem van de EOS RP werkt zeer goed in een breed scala aan situaties, ook bij weinig licht.

Als scherpstelmogelijkheden heeft de camera veel opties aan boord: Automatisch, via aanraakscherm, handmatig met beeldvergroting, gezichtsherkenning, spotfocussing, focustracking, continu (inschakelbaar), focusbracketing.

Standaard selecteert de EOS RP waarop hij wil focussen: op de modus Gezichtsdetectie/Onderwerp volgen, in continue (Servo) AF-modus.

Naarmate je de camera beter leert kennen en een beetje meer controle wil nemen, kun je optie 7 in sectie II van het menu Aangepaste functies beter wijzigen. Met deze instelling kun je het oorspronkelijke onderwerp opgeven om te volgen.

Dit werkt redelijk goed, mensen negeren als je op het AF-doel tikt of op een niet-menselijk onderwerp richt, of hun gezicht (en ogen) volgen als je het doel op een persoon richt. Dit betekent dat je de camera in deze modus kunt laten voor de meeste opnamesituaties met minimale input.

Canon eos rp scherpstelmodus

Instelling autofocus voorkeuren in Aangepaste Functies

Het scherpstel-hulplicht helpt om bij weinig licht scherp te stellen. Nadeel kan zijn dat het lichtje onbedoeld de aandacht trekt van je onderwerp. De camera heeft 4779 scherpstelpunten.

Het feit dat de EOS RP een spiegelloze camera is, veroorzaakt grote verschillen in autofocus. Waar de autofocuspunten van de 6D Mark II alleen het midden van het beeld bedekken, kun je met de EOS RP met de autofocus en met behulp van de zoeker bijna tot op de rand van het beeld scherpstellen.

De camera heeft dat te danken aan de 4779 autofocuspunten op de sensor. De autofocus is ook snel en gevoelig tot -5 EV. Canon claimt een tijd van 0,05 seconden voor single-shot AF. En, in tegenstelling tot de spiegelreflexcamera's, heeft de EOS RP ook Eye Detection AF, wat het maken van portretten of familiekiekjes een stuk eenvoudiger maakt.

De oogdetectie AF werkt ook in de Servo-AF-modus. Je kunt echter niet diezelfde bliksemsnelle autofocus krijgen zoals in single-shot AF-modus met oogdetectie AF. Geef de camera dan maar even een moment de tijd om het oog te vinden en erop scherp te stellen. Je mist dan echter wel vaak je perfecte shot, zeker bij wildlife-fotografie.

 MG 1263


Overige leuke features


De Canon EOS RP heeft een paar leuke functies. Eén daarvan is Focus Bracketing. Hiermee kun je een reeks opnamen maken waarbij de camera de focus steeds iets varieert. De camera start op het punt dat het dichtst bij is en stelt vervolgens een beetje verder scherp.

Zowel de grootte van de intervallen als het aantal opnamen kunnen worden ingesteld. Wat je nodig hebt, hangt af van de gebruikte lens, de grootte van het onderwerp en de afstand tot het onderwerp. Je moet er dus mee experimenteren voor het beste resultaat.

 MG 0905


De opnamen worden niet aan elkaar gestitched in de camera, en natuurlijk heb je een statief nodig voor een goed resultaat. Daarna kun je stitchen met bijvoorbeeld Canon's eigen Digital Photo Professional, die bij de camera wordt geleverd.

Een andere nieuwe functie, is de volledig elektronische sluiter. Helaas is dit geen optie die je kunt instellen. Het is namelijk een onderdeel van sommige scènemodi.

Met de timelapse-functie kun je automatisch meerdere fotos maken met steeds een bepaalde tussenpauze. Zo kun je langzame processen in beeld brengen, bijvoorbeeld een ontluikende bloemknop. Met de Serieopname kun je tot meer dan 1000 foto's, met continu autofocus maken.

De Zelfontspanner-functie is onontbeerlijk bij sterrenfotografie vanaf wiebelig statief. Je hebt de keuze uit 2 of 10 seconden.

 MG 0900


Conclusie


De Canon EOS RP heeft me echt verrast. De camera is licht en goedkoop, maar voelt niet aan als een uitgekleed budgetmodel. De body ligt comfortabel in de hand en voelt stevig genoeg aan. Het idee dat hij ook is afgedicht tegen stof en vocht was een extra geruststelling tijdens mijn heftige trekking in Nepal.

De zoeker en het scherm zijn prettig om mee te werken en de (touchscreen) interface is prettig en snel om mee te werken. De camera biedt meer dan genoeg mogelijkheden om in uiteenlopende omstandigheden prachtige beelden te maken.

Met andere woorden: dit is een geweldige camera voor bijvoorbeeld reisfotografie of om mee te nemen op allerlei soorten reizen. En als je voornamelijk jpegs maakt, zal de beeldkwaliteit je zeker niet teleurstellen.

 MG 1307


Het enige dat ik bij EOS RP body zou willen hebben, is een lichter, compacter en gestabiliseerd zoomobjectief. De Canon RF 24-105 mm f/4 IS is momenteel de meest logische keuze, maar een kleinere 24-70 mm of 28-75 mm zou de camera nog compacter maken en daarom nog gemakkelijker mee te nemen.

Het feit dat de beperkte lenskeuze mijn belangrijkste punt van kritiek is, geeft eigenlijk al aan dat er weinig mis is met deze camera! Het is een sympathieke kleine camera met solide JPEG-beeldkwaliteit.

Prima voor casual gebruikers en mensen die al in het Canon-ecosysteem zitten en op zoek zijn naar een compacte tweede body. Ikzelf ga waarschijnlijk al voor de bijl met dit toestel!

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

  1. Dies Groot
    Profiel Dies Groot schreef op dinsdag 10 december 2019 om 12:30  | reageer

    De camera is licht en "goedkoop", maar voelt niet aan als een uitgekleed "budget"model.

    Sinds we zo'n 15 a 20 jaar geleden digitaal zijn gegaan valt mij op dat we de huidige prijzen van foto-apparatuur allemaal 'gewoon' en 'normaal' zijn gaan vinden. Maar voor een hoop mensen is een 'budget'camera-setje van zo'n 2200 euro niet 'goedkoop'.

    Om over een tripje naar Nepal nog maar te zwijgen.

    Alles is of wordt tegenwoordig steeds meer 'gewoon' en 'goedkoop'.

    Ik weet het, het is allemaal relatief en het is iedereen gegund, maar toch ....

    Prima technische review overigens.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 10 december 2019 om 14:28  | reageer

    @Dies: dat klopt en daar heb je gelijk in! Ik denk dat het ook komt doordat je vergelijkt met soortgelijke systeemcamera’s van hetzelfde kwaliteitsniveau. En als je zelf al flink aan het investeren geslagen bent valt het niet meer zo op dat het toch behoorlijke bedragen zijn. Ik moet zeggen dat mijn Canon-apparatuur wel erg robuust is, het gaat echt járenlang mee!

  3. gast schreef op woensdag 11 december 2019 om 01:29  | reageer

    Helemaal eens met Dies belachelijke prijzen die er nu betaald dienen te worden voor nieuwe camera,s Full frame is dat het het ultieme? nonsens

  4. Stefanie
    Stefanie schreef op woensdag 11 december 2019 om 08:16  | reageer

    Voor mij is battery life een heel groot obstakel om aan systeemcamera te beginnen, zeker voor op reis! Je geeft aan dat je 1 dag kon schieten en voldoende oplaadmogelijkheden had, ik heb wel eens anders meegemaakt zoals 3 dagen niet fatsoenlijk kunnen opladen door regelmatige stroompanne in Zuid Afrika, kampeerreisjes met meerdere dagen geen stroom. 1 extra accu heb ik wel bij elk toestel, maar als ik een hele tas vol accu's moet gaan meesjouwen dan haak ik af
    Ik houdt het voorlopig nog wel gewoon bij mij 6DII

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord