Review: Canon RF 135mm f/1.8L IS USM
vrijdag 19 mei 2023, 15:51 door Nando Harmsen | 2.275x gelezen | 1 reactieEr is een fantastisch Canon objectief voor portretfotografie. Dit is de EF 135mm f/2L. Canon heeft voor de mirrorless camera een RF versie uitgebracht. Ik mocht dit objectief van Canon uitproberen en dit zijn mijn bevindingen. Ontdek of deze net zo fantastisch is als de oorspronkelijke?
Een 135mm objectief was vroeger een heel gewild objectief. Het was een lang brandpunt dat nog uitstekend met grote lensopeningen verkrijgbaar was. Je had dan een niet te duur objectief, dat ook niet zo groot en zwaar was.
Canon heeft voor de spiegelreflex camera's altijd al een fantastisch 135mm objectief ter beschikking gehad. Dit was de EF 135mm f/2L USM. Het was voor de moderne digitale fotograaf vaak net te lang, of net te kort.
Kan je met het brandpunt vooruit, dan heb je met de EF 135mm f/2L een fantastisch objectief. Het is niet alleen lichtsterk, het heeft een prachtige bokeh en een prettig verloop van scherpte naar onscherpte. Ik vind het steeds een heel mooie brandpunt en onmisbaar objectief.
Met de komst van de mirrorless camera heeft de EF 135mm f/2L USM een tweede leven gekregen. Dankzij de AF systemen van de EOS R camera's werd het scherpstellen bij de grootste lensopening alleen nog maar beter. Met een EF-RF adapter was het bovendien een handzame combinatie.
De RF versie van de EF 135mm f/2L USM
Het was een kwestie van tijd voordat er een RF versie van de 27 jaar oude EF 135mm f/2L USM zou komen. Dit is de RF 135mm f/1,8L IS USM geworden. Een objectief dat een grootste lensopening van f/1,8 heeft gekregen, en beeldstabilisatie.
Zoals verwacht is het een groter en zwaarder objectief. Het weeg 935 gram (in plaats van 750 gram) en is 13 centimeter lang (in plaats van 11,2 centimeter). De diameter is ook toegenomen van 8,25 centimeter naar 8,9 centimeter.
Op het objectief zitten twee programmeerbare knoppen, en er is een schakelaar voor de focus en de beeldstabilisatie. Met beeldstabilisatie aan kan er tot 5,5 stops gecorrigeerd worden. Combineer je dit met een camera die IBIS heeft, dan is de combinatie goed voor 8 stops.
De scherpstelafstand is slechts 70 centimeter. Hierdoor is de vergroting van het objectief 0,26x. Ter vergelijking, de oude EF 135mm f/2L USM kwam niet dichterbij dan 90 centimeter afstand met een 0,19x vergrotingsfactor. Helaas is de RF versie niet te combineren met een teleconverter, iets wat de oude EF versie wel kon.
Bokeh en minimale scherptediepte
De RF 135mm f/1,8L IS USM is natuurlijk perfect voor portret fotografie. Je kunt op een prettige afstand blijven zodat er totaal geen vervorming van je model optreedt. Daarbij zorgt het langere brandpunt voor een mooie scheiding tussen je model en de achtergrond, mede dankzij de grote lensopening.
De onscherpte van de achtergrond is heel fijn, zoals verwacht. Daarin doet dit objectief niet onder voor de oude vertrouwde EF 135mm f/2L. De bokeh ringen van lichtbronnen in de achtergrond laten een fijne vorm zien, zonder de gevreesde union ring patronen.
Er is een extra UD optisch element aan het objectief toegevoegd, wat het totaal nu op 3 brengt. Dit beeldelement voorkomt chromatische aberratie.
Het is dat ook volledig afwezig in elke foto die ik gemaakt heb. Verder heeft Canon Air Sphere Coating aangebracht om overstraling en reflecties te voorkomen.
Het objectief vertoont een klein beetje vignettering bij de grootste lensopening. Dit is vrijwel volledig weg wanneer he voor diafragma f/2.8 kiest. De vignettering is echter alleen te zien wanneer de in-camera beeldstabilisatie uitgeschakeld is.
In de praktijk
Zoals verwacht is het objectief erg prettig in gebruik. Het voelt vertrouwd aan, hoewel ik even moest wennen aan de knoppen op het objectief. De beeldstabilisatie is een welkome toevoeging, zeker met dit brandpunt en de geringe scherptediepte die je kunt bereiken.
Het gebruik van onscherpte door de grootste lensopening levert mooie resultaten op. Dankzij de afstand die je tot je onderwerp moet houden is de scherptediepte voor je model niet te klein. Dat is namelijk het gevaar met kortere brandpunten zoals een 50mm of een 85mm.
Dankzij de korte scherpstelafstand heb je een prettige vergroting voor het fotograferen van (bijvoorbeeld) bloemen. Combineer dit met de geringe scherptediepte en je kunt heerlijk dromerige resultaten bereiken.
Het is jammer dat dit objectief niet gecombineerd kan worden met een teleconverter. Dit was een welkome mogelijkheid van het oude EF 135mm f/2L objectief.
Je kon daarmee een prachtig compact 270mm brandpunt met diafragma f/4 bereiken. Dit is echter het enige mogelijke nadeel van dit nieuwe RF objectief.
Eindoordeel
Het valt niet te ontkennen dat de RF 135mm f/1,8L IS USM een fantastisch objectief is. De beeldkwaliteit is nagenoeg perfect en het verloop van scherpte naar onscherpte geeft de foto een drie dimensionaal effect.
Dit heb ik nog bij geen ander objectief zo ervaren. In dat opzicht is het jammer dat dit brandpunt bereik zo ondergewaardeerd is.
Ik kan in feite alleen maar enthousiast zijn over dit objectief. Het is een plezier om mee te fotograferen en de beeldstabilisatie en weather sealing maakt het een betrouwbaar objectief. Dit mis ik bij de oude EF 135mm f/2L.
Ook de minimale scherpstelafstand geeft een goede vergrotingsfactor, waardoor het ook perfect is voor semi-macro fotografie.
Er zijn een paar dingen die je als nadeel kunt beschouwen. De 1/3 stop extra lensopening ten opzichte van de oude EF versie geeft geen enkele meerwaarde. Je ziet het niet in de scherptediepte en het levert geen snellere sluitertijd op wanneer dit nodig is.
Wat de 1/3 stop wel oplevert is een groter objectief en een groter gewicht. Dat is jammer, want juist het lage gewicht van de EF versie was zo prettig.
In dat opzicht had Canon net zo goed bij de f/2 kunnen blijven, of direct door naar f/1,4 gaan. Hoewel dat laatste misschien een onhandelbaar groot en zwaar objectief had opgeleverd.
Het objectief is perfect voor wie een ultieme minimale scherptediepte wil gebruiken, of wie de lichtgevoeligheid nodig heeft. Gebruik het voor portretten, of indoor sportfotografie. Maar ook voor semi-macro is het een fantastisch objectief.
Helaas is het objectief niet te combineren met een extender. Dit kon met de oude EF versie wel, waarmee de mogelijkheden aardig toenamen. Een 2x extender zou je een 270mm f/3,2 gegeven hebben.
Voordeel
- Fantastische beeldkwaliteit
- Geen enkele chromatische aberratie te zien
- Mooie bokeh
- Beeldstabilisatie
- Functieknop
- Minimale scherpstelafstand en vergroting
- Goede balans als het objectief op de camera zit
- Weather sealing
Nadeel
- Kan niet met een extender gecombineerd worden
- De 1/3 stop extra lensopening t.o.v. van de EF versie is geen meerwaarde
- Prijs
De kosten voor dit prachtige objectief zijn aanzienlijk hoger dan voor de oude EF versie. Met 2739 euro is het namelijk niet het goedkoopste objectief, en daarom misschien niet bereikbaar voor veel hobbyisten.
Hoe dan ook, het is een fantastisch objectief dat bijna perfect is en daarom zijn geld meer dan waard.
Als alternatief is de EF versie nog steeds een fantastisch objectief, zeker met de autofocus systemen van de moderne mirrorless camera's.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
1 reactie
-
E.Bakker schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 13:59 | reageer
Het zal ongetwijfeld een geweldig objectief zijn , maar daar heb ik het geld niet voor , en er ook niet voor over. Ik ben heel tevreden met de EF 85mm f/1.8 USM . deze is al tweedehands voor rond de 400 euro verkrijgbaar en geeft verbluffende resultaten.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.