Review: Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM
vrijdag 5 mei 2023, 12:24 door Nando Harmsen | 2.021x gelezen | 0 reactiesEr zijn twee fantastische ultragroothoek zoomobjectieven voor de Canon mirrorless camera's. Dit zijn echter L-objectieven die, hoewel ontzettend goed van kwaliteit, ook aan de prijzige kant zijn. Als alternatief heeft Canon de RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM. Hoe presteert dit kleine objectief op een full frame camera?
Ben je op zoek naar een ultragroothoek zoomobjectief, dan was je tot voor kort aangewezen op de L-objectieven van Canon. Je had de keuze uit de RF 15-35mm f/2.8L IS USM of de f/4 versie die al bij 14mm brandpunt begint.
Zoals verwacht heeft Canon ook een variant in de goedkopere serie objectieven uitgebracht. Dit is de RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM, een compact en lichtgewicht objectief dat meer betaalbaar is. Dan moet het wel goed presteren, natuurlijk.
Ik kreeg dit objectief samen met de nieuwe Canon EOS R8 mirrorless full frame camera, waarvoor je de review hier kunt vinden. Met deze camera kon ik dit ultragroothoek zoomobjectief op een full frame camera testen.
Het objectief van dichtbij
De RF 15-30STM, zoals ik het afgekort zal noemen, is een compact objectief dat eenvoudig mee te nemen is. Het wordt een klein beetje langer tijdens het zoomen, maar dit is niet zo heel veel. Hierin verschilt het objectief ook niet in vergelijk met de duurdere broertjes.
Over de duurdere broertjes gesproken. Wanneer je de RF 15-35STM naast de RF 15-35L f/2,8 zet zie je hoe groot het verschil in formaat is. Daar komt natuurlijk het verschil in gewicht nog bij.
Door het kleine formaat is er geen aparte scherpstelring aanwezig. De control-ring moet daarvoor dienst doen. Met een schakelaar kan je wisselen tussen de control functie, of de focus functie. De enige andere knop die het objectief heeft is de stabilisatie schakelaar.
Vervorming
De vervorming van het objectief is vrij goed onder controle. Er is natuurlijk de normale groothoek vertekening wanneer je omhoog of omlaag richt. Maar de echte lensvervorming is bijna niet merkbaar.
De ingebouwde lenscorrectie software van de camera zorgt natuurlijk ook voor de correctie van enige vertekening. Ook vignettering wordt hiermee gecompenseerd. Kijk ik echter naar het beeld wanneer deze correctie uitgeschakeld is, valt de vignettering op maar is er geen extreme vervorming.
Flares en chromatische aberratie
De chromatische abberatie van dit objectief wordt natuurlijk ook gecompenseerd door lenscorrectie in de camera. Zet je die uit, dan is er enige chromatische aberratie aanwezig.
In de meeste gevallen, zo niet alle gevallen, zal de lens correctie in de camera aan staan. Er is immers weinig reden om deze uit te schakelen. Zodoende presteert het objectief op het gebied van vervorming en vignettering heel goed.
Het is anders met flares. Wanneer je een lichtbron in beeld hebt zal er een kans op flares zijn. Een zonnekap zal dit niet verhelpen aangezien die alleen voor schuin invallend licht bestemd is.
Het objectief kan flink wat flare laten zien, zeker wanneer deze lichtbron extreem fel is. Dit is iets om rekening mee te houden. Natuurlijk wordt dit wel versterkt wanneer er stofjes op het objectief zitten.
Diafragma f/4,5-6,3
De RF 15-30STM is geen lichtgevoelig objectief. Het diafragma varieert tussen de f/4,5 en f/6,3. Hierdoor is dit niet het meest geschikte objectief om in donkere omstandigheden te gebruiken. Ook voor het fotograferen van een sterrenhemel of Melkweg is dit niet de beste keuze.
Voor normaal gebruik zal een dergelijke ultragroothoek zoomobjectief gebruikt worden voor landschappen en architectuur. Voor dit soort fotografie zal er meestal een diafragma gekozen worden dat minimaal f/8 zal zijn, of zelfs f/11.
Voor landschappen en architectuur levert de maximale lensopening van dit objectief geen problemen op. Het kan hooguit lastig zijn wanneer je moet scherpstellen in donkere omstandigheden. Doordat het objectief niet zoveel licht doorlaat kan een ongevoelige AF wat meer moeite hebben.
Een voorzichtige conclusie
De RF 15-30mm f/4,5-6,3 IS STM is een perfect en betaalbaar alternatief voor de duurdere L-objectieven in dit brandpunt bereik. Bovendien is het objectief zo klein en licht, dat het makkelijk meegenomen kan worden.
De prestaties van de RF 15-30STM zijn wat je ervan mag verwachten. De beelden zien er goed uit, er is niet veel vervorming. Dat wat er aan vervorming aanwezig is wordt gecompenseerd door de lens correctie in de camera.
Wil je niet zoveel uitgeven aan een dergelijk objectief, of je wilt niet zoveel gewicht in je fototas hebben? Dan is dit een uitstekend objectief voor die keren dat je een extreme groothoek nodig hebt. Hou er alleen wel rekening mee dat het niet zo lichtgevoelig is.
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.