Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS USM

vrijdag 5 juni 2020, 16:32 door | 6.299x gelezen | 4 reacties

Ik kreeg van Canon Nederland de mogelijkheid om de Canon EOS R te testen. Inclusief de RF 24-105mm, RF 24-240mm en RF 15-35mm objectieven en de control ring mount zodat ik mijn eigen objectieven er ook op kon schroeven.

In dit artikel mijn bevindingen over het RF 15-35mm f/2.8 L IS USM objectief.

De Canon RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM is het full-frame groothoek-zoomobjectief waar veeleisende gebruikers van het R-systeem al reikhalzend naar uitkeken.

Canon rf 15 35mm f2.8 l is usm

Specificaties


- RF-mount lens / full-frame formaat
- Constant f/2.8 Maximaal diafragma
- Drie asferische elementen
- Twee ultra-lage dispersie-elementen
- Fluorcoatings op de voor- en achterste elementen (water en stofdicht)
- Nano USM AF-systeem
- Optische beeldstabilisator (5 stops)
- Aanpasbare bedieningsring
- Afgerond diafragma met 9 diafragmabladen
- Gewicht: 900 gram
- Prijs: 2.499 euro bij CameraNU.nl

578A2319


Beeldstabilisatie en groter bereik


Het objectief heeft een één millimeter groter bereik dan de Canon EF 16-35 mm f/2.8 L USM III. En het heeft beeldstabilisatie, wat een primeur is voor een f/2.8 groothoekzoomobjectief van Canon.

De Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS USM is een bijzonder objectief. Mede omdat hij aan de groothoekzijde een millimeter groter bereik heeft dan zijn spiegelreflex tegenhanger, de Canon EF 16-35 mm f/2.8 L USM III. Dat lijkt niet veel, maar een millimeter meer of minder bij een supergroothoek onder een supergroothoek maakt nogal wat uit.

Maar het meest opvallende aspect van de Canon RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM is de beeldstabilisatie. Dit is het eerste lichtgevoelige groothoekzoomobjectief van Canon die het aan boord heeft.

578A2310


Veelzijdig: lichtgevoelig, stabilisatie, schroeffilters


Tot de komst van dit objectief moest je altijd kiezen tussen een f/2.8 versie zonder beeldstabilisatie of een f/4 versie mét. Dat is nu dus niet meer nodig. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gewone schroeffilters op dit objectief te gebruiken. Daarmee is deze 15-35 mm een zeer veelzijdige groothoekzoom.

Zeker voor landschapsfotografen maakt dit het mogelijk om te werken met bijvoorbeeld polarisatie- of halfdoorlaat-grijsfilters. Ook videografen zullen deze optie waarderen omdat het nu gemakkelijker is om met ND-filters te werken.

Stevig, geen speling, soepel


Ook dit Canon RF 15-35mm objectief is weer stevig gebouwd. Canon heeft veel ervaring met het bouwen van objectieven en dat voel je meteen als je de 15-35 mm oppakt. Er zit helemaal geen speling in en alles draait prachtig soepel. Dit is een vertrouwd gevoel voor mij als Canon-gebruiker.

Het objectief is niet echt klein en zelfs 50 gram zwaarder dan de versie voor de Canon EOS spiegelreflexcamera's. In vergelijking met bijna alle supergroothoekzooms voor spiegelreflexcamera's met een brandpuntsafstand korter dan 16 mm is de Canon RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM lichter. Het EF 8-15mm supergroothoek objectief van Canon vormt de enige uitzondering.

Starlink en andere statelieten meteoren Wamel


Hoge kwaliteit maar groot en zwaar


Maar kijk je bijvoorbeeld naar de nieuwe Sigma 14-24 mm f/2.8 DG DN voor Sony en Panasonic, dan is de Canon zwaarder (900 gram). Dit is echt een objectief dat je koopt vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid. Ben je vanwege de afmetingen en het lage gewicht overgestapt op een spiegelloze Canon EOS R, dan is dit wellicht niet de ideale groothoek.

Het objectief heeft een programmeerbare ring aan de voorkant. Hiermee stel je bijvoorbeeld het diafragma, de sluitertijd of de belichtingscompensatie in. Dat brengt het totaal aantal ringen op drie.

Achter de Lens Control Ring bevindt zich de focusring en de brede, gebogen zoomring. De ringen zijn allemaal verschillend in textuur en vorm. Maar ze staan dicht bij elkaar en het is even wennen om niet per ongeluk je belichting te veranderen wanneer je eigenlijk je focus een beetje wilt aanpassen.

Hij heeft een 9-bladig diafragma en bevat 16 lenselementen met Canon's SWC en Air Sphere Coating en het frontelement heeft een extra behandeling zodat vocht en vuil niet zo goed blijven plakken. Verder heeft hij een Nano-USM-focusmotor die zorgt voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling die ook vrijwel geruisloos is.

578A2328


Uitstekende scherpte, nauwelijks vervorming


Het objectief presteert uitstekend qua scherpte. Ik heb hem alleen getest op de Canon EOS R, met een 30 megapixel sensor en een laagdoorlaat (antialias) filter. Hij geeft over het hele bereik een zeer gelijkmatige scherpte en kan waarschijnlijk ook sensoren met meer pixels aan.

Ook dit objectief is niet helemaal vrij van vervorming. In de RAW-bestanden zie je wat ton- en kussenvorming tussen de 15 en 28mm. Maar het valt eigenlijk nauwelijks op en het is simpel om de bestanden te corrigeren in de nabewerking.

Gelukkig hoef je bij het EOS R systeem niet meer te kiezen tussen een lichtsterke of een gestabiliseerde groothoekzoom. Dit objectief heeft het allebei. En de stabilisatie werkt prima. Canon claimt 5 stops en dat maakt het objectief nóg nuttiger bij weinig licht.

578A0859


Conclusie


De Canon RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM is een uitstekende supergroothoekzoom voor het R-systeem. Het biedt een groot zoombereik, hoge helderheid, beeldstabilisatie en de mogelijkheid om opschroeffilters te gebruiken. De beeldkwaliteit is ook erg goed.

De Canon EOS R is momenteel Canons beste spiegelloze camera en deze doet eigenlijk iets te weinig recht aan dit prachtige objectief. Met zijn compacte afmetingen, laag gewicht en anti-alias filter is de Canon EOS R niet de high-end body die perfect past bij de Canon RF 15-35 mm f/2.8 L IS USM.

Maar als je kijkt naar de soorten objectieven die Canon al in de RF-serie heeft uitgebracht, is het slechts een kwestie van tijd voordat er een camera verschijnt die wel recht doet aan de kwaliteiten van dit pareltje. Misschien de Canon EOS R5?

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

  1. paul
    paul schreef op woensdag 10 juni 2020 om 08:28  | reageer

    Interessant artikel Michelle. Ik begrijp wel niet waarom de Canon eos R ondergewaardeerd wordt voor deze lens. De eos R werd bij zijn introductie afgebroken in de media, de meeste van die schrijvers hadden die camera nog niet eens in hun handen gehad, het was maar van horen zeggen of ergens op het internet gelezen.
    Draai gerust deze lens op de eos R en je zal fantastische resultaten bekomen, tenminste als je uw camera kent.

  2. Sven
    Sven schreef op woensdag 10 juni 2020 om 17:06  | reageer

    Wat Paul zegt.

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 10 juni 2020 om 17:34  | reageer

    @Paul: deze lens ís dus getest op de EOS R! En wacht maar eens tot de EOS R5 uitkomt, daar heb ik helemaal hoge verwachtingen van!

  4. paul
    paul schreef op woensdag 10 juni 2020 om 18:49  | reageer

    Als de specs van de Eos R5 kloppen, dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben Michelle.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord